5 причини защо един дизайнер трябва да учи маркетинг

Дизайнът и маркетингът са сфери, които могат да се допълват и подкрепят взаимно. За един дизайнер, да учи маркетинг не само разширява хоризонтите му, но и го прави по-компетентен професионалист.

Изучаването на маркетинг е база, която е полезна на всеки специалист, който се занимава с бизнес проблеми и / или се рекламира самостоятелно. В тази статия ще ти разкажа защо един дизайнер трябва да учи маркетинг и как маркетингът помага на дизайнера да решава проблеми в своята област и да се рекламира.

Трябва ли един дизайнер да познава маркетинга? Абсолютно да.

Не е необходимо да планира и провежда сложни рекламни кампании. Но основите на маркетинга са от съществено значение.

Много дизайнери и артисти смятат, че създаването на страхотен продукт е най-голямото предизвикателство. Това е отчасти вярно: трудно е да се определи концепция за създаване на творчески продукт. Но още по-трудно е да се създаде самия продукт, да се представи, да се разпространи знанието за него, справянето с проблеми с поддръжката и др.

Дизайнерите с маркетингови умения се отличават от своите конкуренти с голяма преднина. Защото те са се научили по-добре да разбират мотивацията на клиента. Научили са се да разбират маркетинговия фокус на своя бизнес.

5 причини защо един дизайнер трябва да учи маркетинг
5 причини защо един дизайнер трябва да учи маркетинг

5 причини, поради които един дизайнер трябва да учи маркетинг

Брандиране

Не дизайнът оформя фундаментално имиджа на марката, а силна рамка от идеи и щателен пазарен анализ. За да създадеш успешен и разпознаваем продукт или услуга в ерата на консуматорството, просто качеството вече не е достатъчно. Ще трябва да се погрижиш за маркетинга и той започва с идентичността.

Виж: Речник на термините за брандиране и дигитален маркетинг

Идентичност на марката

Благодарение на добре развитата идентичност, в съзнанието ни се появява не само визуалният образ на марката, но и асоциациите, които производителят иска да постигне. Например, името на една от най-известните напитки в света е силно свързано с червения корпоративен цвят и ръкописен шрифт, новогодишните празници и слоган.

Идентичността е модна дума в маркетинга, за която не всеки е чувал. Бърка се с корпоративна идентичност и с бранда. Идеята на идентичността е, да се създаде единен, запомнящ се образ, по който компанията да бъде разпозната. Благодарение на неговите елементи може да се различи компанията от конкурентите и оригинала от фалшификата.

Виж: Мощният маркетинг на Louis Vuitton – ключ към успеха на престижния бранд

Идентичността е образът на една компания и може да бъде разделена на компоненти: име, логотип, типография, цветове, графични елементи, илюстрации.

Стратегия на бранда

Основното условие за работа с идентичност е, брандът да има бранд стратегия. Обяснявам това със следната пирамида:

Стратегия на бранда
Стратегия на бранда

Виж: Стойностно предложение: определение, значение, как да напишеш и примери

Корпоративната идентичност без бранд стратегия е като модерното облекло за дете – то отразява вкусовете на родителите, но не помага на малкия човек да предаде своите интереси чрез външния си вид. По същата причина няма смисъл да се разработва лого при липсата на всичко останало.

В тази връзка дизайнерът трябва да:

 • разбере как да разработи бранд стратегия и комуникационна стратегия;
 • ги използва за формиране на външния образ на марката;
 • да извърши аналитична работа за свързване на философията на марката с дизайн, който е подходящ за нишата, аудиторията и като се вземат предвид конкурентите;
 • използва идеи, които са уникални за дадени условия. Например: съобразени с платформите, социалните мрежи и месинджъри, където една от целите му е да изгради общност.

За да извърши анализ, дизайнерът ще трябва да използва наличната информация, за да проучи пазара от гледна точка на графиката и дизайна.

80% от стойността на работата ти по брандиране се ръководи от анализи, докато все още нямаш уникален, добре познат стил, за който хората да идват при теб сами. Ако нямаш нито анализи, нито стил, тогава вече можеш да бъдеш заменен от невронна мрежа AI.

Пример:

Защо Duolingo е толкова популярен като марка?

Тук има всичко, за да спечели сърцето ти:

 • Приятен тон на гласа. На моменти ще те накара да се смееш, на други ще те трогне и винаги ще те насърчи – всичко това живо се чувства.
 • Версията на сайта има форум за общността и теория в същия тон на комуникация.
 • Много елементи на геймификация, включително състезания в лиги, постижения, графики на активността – всичко това е чудесен стимул за учене.
 • Илюстративен фирмен стил.
Защо Duolingo е толкова популярен като марка?
Защо Duolingo е толкова популярен като марка? Източник на изображението slgckgc

Разрешаване на проблем

А ако не се впуснеш в големи проекти, а работиш на място или като вътрешен дизайнер за компания?

Има една истина, без разбиране на която е трудно дизайнерът да се развие в професията:

Дизайнът не е свързан с творчеството, а с решаването на проблеми.

Какви са предизвикателствата в бизнеса?

 • Увеличаване на продажбите;
 • Привличане на платежоспособна публика;
 • Създаване на имидж на бранда, такъв че вдъхва доверие и насърчава хората да го разпространяват и т. н.

При решаването на тези проблеми маркетингът винаги се включва първи и разчита на първите две стъпала на пирамидата. Маркетолозите подготвят пътища за потребителите, които водят до желания резултат. Проектанти и други специалисти ги превръщат в удобни пътища.

Например дизайнерът има за задача да направи продуктова карта – описание. Има снимки, текст и насоки. Изглежда, че всичко, което остава, е да я направи красива. Но може да я направи красива по различни начини:

За да подреди правилно информацията, да ангажира необходимите емоции и да направи оформлението удобно, не са достатъчни дизайнерките умения. Трябва също да разбира аудиторията, да вземе предвид контекста около оформлението и да може да работи с готово позициониране и tone of voice графично.

Аналитичната работа, извършена в този случай, може да изглежда очевидна и банална за мнозина. Но това също е маркетинг, който засяга или времето за производство на реклама (когато се извършват редакции), или продажбите (когато маркетолозите не проверяват такива оформления). 

Например дизайнерът има за задача да направи продуктова карта - описание.
Например дизайнерът има за задача да направи продуктова карта – описание.

Виж: Атрактивно продуктово описание, с което да продаваме повече

UX – User experience (потребителско изживяване)

Още по-ясно видима е връзката между дизайна и маркетинга в уеб разработката и интерфейсите. Създаването на ясни и удобни интерфейси е невъзможно, без да се вземат предвид нуждите, очакванията и навиците на целевата аудитория.

Маркетолозите и SEO специалистите извършват необходимите проучвания и изготвят общи анализи. Дизайнерът е отговорен за графичните решения, които не могат да бъдат внедрени без разбиране на показателите и моделите, предоставени от маркетолозите.

Нека добавим отгоре необходимостта за съобразяване с бранда и да не забравяме и брандбука и получаваме професия, която определено изисква маркетингова база в допълнение към твърдите уменията (hard skills) на дизайнера.

Виж: 12 най-често срещани грешки в UX, които уеб дизайнерите правят

Личен бранд

Да преминем към меките умения (soft skills), а именно комуникацията и личния маркетинг. Няма значение кой си: фрийлансър или търсещ работа. Личната марка е дългосрочна инвестиция в кариерата на дизайнера, която ще ти помогне да спечелиш име, да бъдеш поканени в страхотни проекти и по-престижни позиции.

Личната марка ще помогне да:

 • привлечеш клиенти и оферти при най-удобните за теб условия, в желаните ниши;
 • участваш в печеливши сътрудничества;
 • увеличиш доходите си;
 • създадеш мрежа от познати, колеги, сътрудници, клиенти;
 • създадеш освен силните и слаби връзки, които имат не по-малка сила.

Виж: Силата на слабите връзки и лично брандиране

За да развиеш личен бранд, маркетингът е от съществено значение. Докато пропуските в стратегията на марката могат да бъдат избегнати с подходящи съветници, самото популяризиране изисква инвестиция на време или допълнителни средства.

Маркетинг на съдържанието

В процеса на изграждане на лична марка най-вероятно ще е необходимо водене на блог, публикуване на статии в други източници или в популярни платформи агрегатори.

За качествено съдържание, което ще ти донесе публика, поръчки и слава, не е достатъчно само да си експерт в собствената си област. Трябва да можеш да избираш теми, да изграждаш стратегия за публикуване и да използваш подходящ tone of voice.

Маркетингът на съдържание обхваща тези области.

Някои основни термини по бранда, марката.

Малък речник за тези, които са объркани относно термините, които използвам в тази публикация.

Виж: 25 безплатни електронни книги за маркетинг на съдържание

Заключение

Да обобщя:

Маркетингът е необходим на дизайнера за:

 • разбиране на потребителите;
 • комуникация с клиентите;
 • по-добра интеграция с маркетинговите кампании;
 • увеличаване на конкурентоспособността;
 • създаване на устойчиви продукти и бранд;
 • развитие на собствената кариера.

Маркетингът за дизайнера е не само гаранция за качествена работа, но и инструмент за укрепване на конкурентоспособността и позицията на пазара.

Маркетингът прониква в много дигитални професии под една или друга форма. Да отхвърлиш необходимостта да го изучаваш е същото като да подготвиш мястото си да бъде заменено от AI.

Анализът е твоят коз, личната марка е твоята възможност да стигнеш до най-добрите места на пазара. Не ги пропускай.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.