DIY-направи си сам

DIY – английската абревиатура от Do it yourself – Направи си сам.

Публикацията е обновена на 06.04.2021.

DIY do it yourself

Колко са дейностите вече по създаване на мебели,  бижута, дрехи, ремонтиране, рециклиране. Целите в началото бяха спестяване и направа на нови практични вещи без участието на платени професионалисти. Но вече не е само това. Тази дейост, освен че ни учи да не прахосваме във времена на кризи, ни прави все по-креативни. Повдига нашето самочувствие. Започваме да се чувстваме артисти.

Малко история на DIY

Философията е на движението Arts and Crafts ( Изкуства и занаяти ) от края на 19ти и началото на 20ти век. Много от модерните субкултири приемат концепцията в знак на протест срещу бездушното и неестетично индустриално производство. Движението Направи си сам критикува културата на модерния консуматор, като подчертава, че решението на нашите нужди е да използваме технологии сами, за да заместим купуването на индустриални стоки и услуги.

Фразата Do it yourself е навлязла в обща употреба през 1950 г. използвайки я за различни строителни и ремонтни работи, които вършели хората в къщите си, без да ползват платени майстори. Голямо разпространение получава в Северна Америка.

От 1980 тясно се свързва с алтернативната и пънк – punk култура в музиката, като протест срещу големите дискографски къщи, наречени капиталистически, под лозунга  DIY not EMI(голяма музикална компания). DIY в музиката означава самостоятелно организиране на концерти, издаване на плочи и т.н. Друг аспект са самостоятелно издаваните списания , пропагандиращи пънк културата. Виж подробно за DIY в пънк движението. И за DIY историята и развитието

Благодарение на усиленото използване на DIY в Америка, започва голямото му популяризиране сред групи и младежи докато накрая се превръща  в истински избор не само в музиката , но и в живота.

Самото английско съкращение DIY  се използва обикновено в чат и други текстови комуникации

Пример:

-Will you make the bed in my room ?

-No way, DIY.

-Ok.

( -Ще оправиш ли леглото в моята стая ? -Няма начин, оправи си го сам. -Добре.)

Голямото завръщане на Направи си сам

DIY-направи-си-сам

В България това движение като че ли винаги е било разпространено. При социализма – заради липса на предмети, свит пазар и малки заплати. След 1989 г. – поради малки заплати и желанието на много хора за творческа дейност. Жалко, че някои все още не се сещат да използват свободното си време и големите си креативни възможности, за да получават допълнителен доход.

Конструират се дрехи, уреди, бижута, дървени предмети и мебели, градински пособия и т.н. По света дейността набира размах и заради развитието на интернет търговията, по-лесния маркетинг чрез социалните мрежи и sharing economy P2P – споделената икономика.

Според мен трябва да разбираме Направи си сам в широк смисъл, като търсене на вдъхновение, като движеща сила и новатерство. Като нови възможности, които ни очакват, само да протегнем ръка.

Сет Годин (с дипломи по информатика, философия, бизнес администрация и маркетинг, блестящ писател и блогер ) казва в своята книга „Poke the box: when was the last time you did something for the first time?“ ( Мушни кутията: кога за последен път сте направили нещо за първи път?)

„Тезата ми  е: Всички останали елементи сега са по-евтини и е по-лесно да си ги намерим от когато и да е. Именно затова движещата сила има критично значение.
Ние построихме най-големия икономически механизъм в историята. Всички инструменти са достъпни и сега са по-евтини, от когато и да е. Пазарът чака, капиталът чака, заводите чакат и да, магазините също чакат. Те чакат някого, който да каже: Напред !“

Направи си сам дейността може да се превърне от хоби  в истински бизнес благодарение  и на специализирани онлайн платформи  за ръчно творчество като Etsy.com. Можеш да продаваш своите изделия през Facebook (чрез Shopify.com, blomming.com  и др.), Instagram (използвайки примерно inselly.com и други помощни програми за маркетинг и управление на дейността ти там) и Pinterest ( Shopify.com )страниците си.

Като заключение

няколко примера за използване на Instagram за маркетинг и продажба:

 

@usedthreads

Una foto pubblicata da Handmade⚫Рукоделие⚫Творчество (@handmade.doma) in data:

А следващите примери са за едновременно използване на Instagram, Pinterest и Facebook за маркетинг и показане на произведението във Facebook в определен час за евентуални поръчки и покупки.

Продаваме-ръчно-изработени-бижута-на-Facebook
Маркетинг-на-ръчно-изработени-бижута-чрез-социалните-медии-
Продаваме-ръчно-изрзботени-бижута-чрез-социалните-мрежи-
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.