DIY, направи си сам: креативност и устойчиво развитие

Изрази своята креативност с Направи си сам: удовлетворението да създадеш нещо със собствените си ръце.

DIY – английската абревиатура от Do it yourself – Направи си сам.

Публикацията е обновена на 16.03.2023.

DIY, направи си сам: креативност и устойчиво развитие
DIY, направи си сам: креативност и устойчиво развитие

Направи си сам или на английски Do it yourself е все по-широко разпространена практика по целия свят. Състои се в придобиване на знания и умения, необходими за самостоятелно изпълнение на проекти от всякакъв вид, замествайки произведените предмети или услуги от професионалисти и експерти в индустрията.

Могат да се изброят дейности по създаване на мебели, бижута, дрехи, ремонтиране, рециклиране. Целите в началото бяха спестяване от гледна точка на платена работна ръка и платени нови материали. Но вече не е само това. Тази дейност, освен че ни учи да не прахосваме във времена на кризи, помага на устойчивото развитие, но заедно с това ни учи и на креативност. А креативността носи удовлетворение от осъществяването на собствени проекти. Започваме да се чувстваме артисти.

История на „направи си сам“

Философията е на движението Arts and Crafts (Изкуства и занаяти) от края на 19ти и началото на 20ти век. Много от модерните субкултури приемат концепцията в знак на протест срещу бездушното и неестетично индустриално производство. Движението Направи си сам критикува културата на модерния консуматор, като подчертава, че решението на нашите нужди е да използваме технологии сами, за да заместим купуването на индустриални стоки и услуги.

Фразата Do it yourself е навлязла в обща употреба през 1950 г. използвайки я за различни строителни и ремонтни работи, които вършели хората в къщите си, без да ползват платени майстори. Голямо разпространение получава в Северна Америка.

От 1980 тясно се свързва с алтернативната и пънк култура в музиката, като протест срещу големите дискографски къщи, наречени капиталистически, под лозунга  DIY not EMI (голяма музикална компания). DIY в музиката означава самостоятелно организиране на концерти, издаване на плочи и т.н. Друг аспект са самостоятелно издаваните списания , пропагандиращи пънк културата. Виж подробно за DIY в пънк движението. И за DIY историята и развитието

Благодарение на усиленото използване на DIY в Америка, започва голямото му популяризиране сред групи и младежи докато накрая се превръща  в истински избор не само в музиката, но и в живота.

Самото английско съкращение DIY  се използва обикновено в чат и други текстови комуникации

Пример:

-Will you make the bed in my room ?

-No way, DIY.

-Ok.

( – Ще оправиш ли леглото в моята стая? – Няма начин, оправи си го сам.)

Голямото завръщане на Направи си сам

Направи си сам фотографско студио
Направи си сам фотографско студио

В България това движение като че ли винаги е било разпространено. При социализма – заради липса на предмети, свит пазар и малки заплати. След 1989 г. – поради малки заплати и желанието на много хора за творческа дейност. Жалко, че някои все още не се сещат да използват свободното си време и големите си креативни възможности, за да получават допълнителен доход.

Културата „направи си сам“ се развива благодарение на непрекъснато нарастващия достъп до знания и информация, станал възможен след навлизането на интернет и цифровите технологии. Това позволи на много хора да придобият знанията, необходими за самостоятелно изпълнение на всякакви проекти, от ремонт на дома до дърводелство, готварство, градинарство, ръчни занаяти.

По света дейността набира размах и заради развитието на интернет търговията, по-лесния маркетинг чрез социалните мрежи и икономиката на споделянето.

Но „Направи си сам“ не означава само придобиване на практически умения. Да можеш сам да направиш проект може да доведе също до чувство на лично удовлетворение, постижение и автономност. Тази дейност има положително въздействие върху околната среда и спомага устойчивото развитие.

Голямото завръщане на Направи си сам
Голямото завръщане на Направи си сам, източник Freepik

Сет Годин и действието

Би трябвало да разбираме направи си сам в широк смисъл, като търсене на вдъхновение, като движеща сила и новаторство. Като нови възможности, които ни очакват, само да протегнем ръка.

Сет Годин (с дипломи по информатика, философия, бизнес администрация и маркетинг, блестящ писател и блогър ) казва в своята книга „Poke the box: when was the last time you did something for the first time?“:

Тезата ми  е: Всички останали елементи сега са по-евтини и е по-лесно да си ги намерим от когато и да е. Именно затова движещата сила има критично значение.
Ние построихме най-големия икономически механизъм в историята. Всички инструменти са достъпни и сега са по-евтини, от когато и да е. Пазарът чака, капиталът чака, заводите чакат и да, магазините също чакат. Те чакат някого, който да каже: Напред !

– Сет Годин

От направи си сам в бизнесa

Направи си сам дейността може да се превърне от хоби в истински бизнес благодарение и на специализирани онлайн платформи за ръчно творчество като Etsy. Можеш да продаваш своите изделия през Facebook, Instagram, Pinterest профилите си.

Електронната търговия дава на занаятчиите повече възможности, а различните приложения им позволяват да управляват бизнеса си с по-голям успех и да се съсредоточат върху това, което правят най-добре – да създават неща.

Примери:

Тениски и печатни продукти

Те ще допълнят съществуващ доход. Фитнес зали, музиканти или благотворителни организации, например, могат да продават маркови артикули на своята публика и по този начин да укрепят самата марка.

Изработване на бижута

Друга бизнес идея, която варира от изработка на най-простите продукти, които не изискват специални технологии (например работа с огърлици от мъниста и плетени гривни) до квалифицирани занаяти с помощта на специално оборудване. Тази област на бизнеса е пренаситена, така че първо трябва да решиш дали твоят дизайн ще се открои в нея? Има ли специален пазар за него?

Изкуство и принт-он-деманд

Сега е най-доброто време да създадеш вид изкуство, за да го продаваш. Няма значение дали работиш в областта на изящните изкуства или създаваш отпечатъци, можеш да достигнеш до широка аудитория и да продаваш стоките си по целия свят.

Дигитално производство

Тенденцията за преобразуване на стоки в цифров вид набра страхотна скорост и растеж. Дигиталната музикална индустрия е високо оценена. Създаването и продажбата на различни дигитални продукти като лицензи за шрифтове, шаблони за сватбени покани, уебинари, книги и т.н. изисква известна предварителна работа, но важното е да започнеш. Режийните разходи са много ниски и типичните болезнени точки, които са характерни за материалните стоки (запаси, транспорт) напълно отсъстват.

Традиционни занаяти

Кожените изделия, дървените скулптури, бродериите и керамиката са традиционните представители на пазара. Движението срещу масовото производство е тенденция. Много от тези дисциплини изискват майсторство, но можеш да се обучиш чрез курсове или онлайн.

Заключение

Все пак трябва да се каже, че DIY не е подходящ за всеки и че в някои случаи може дори да бъде опасен. Поради тази причина е важно да придобиваш необходимите знания постепенно и безопасно, като използваш надеждни ръководства и уроци и, ако е необходимо, курсове или семинари, провеждани от професионалисти в сектора. „Направи си сам“ не трябва да се разглежда като алтернатива на професионалната работа.

Exclamation mark

Не пропускай и тези публикации:

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.