DNS сървърът не отговаря: Какво да правя?

DNS сървърът не отговаря: Какво да правя?

Сърфираш си из интернет и очакваш да се отвори следващият уебсайт, но вместо това се появява грешката „DNS сървърът не отговаря“(DNS server isn’t responding). Почти на всички ни се е случвало.

Последният път ми се случи, когато моят интернет доставчик Vodafone имаше проблеми в няколко европейски страни. Изведнъж ми спря интернетът и се появи надписът „DNS сървърът не отговаря“. Видях, че нямам никаква интернет връзка и се опитах да се обадя на операторите на Vodafone, но телефоните им не отговаряха. Единствевният шанс в такъв случай беше да получа някаква информация на Twitter. Свързах се чрез приложението на Twitter и разбрах, че проблемът е в цяла Италия, както и в няколко европейски държави. Нито един оператор не се включи да обясни ситуацията, но някои опитни колеги подсказаха да сменим DNS сървъра. Сетих се веднага за тази възможност, зашото преди го бях правила, за да избегна блокирането на някои сайтове за взаимна обмяна на файлове. По този начин наистина веднага успях да подновя връзката си с мрежата, много преди да бъде оправен проблемът на Vodafone.

„DNS сървърът не отговаря“ е проблем, за който може да има различни причини, някои от които са бързи за разрешаване, за други се изисква малко повече внимание.

В това ръководство ще ти помогна да решиш този проблем стъпка по стъпка.

Преди това нека да разберем…

Какво са DNS?

DNS сървър: това е сървърът, който позволява да се съхранява името на домейна (DNS – Domain Name System – система за имена на домейни) и извършва „превод“ между IP адреса, образуван от поредица от числа, към име на домейн, което лесно можем да използваме за търсене на уебсайт.

DNS сървърът превежда домейни в IP адреси
Източник Wikimedia

 

От Уикипедия:

Информацията за IP-адресите и имената на домейни се съхранява на DNS-сървърите. DNS е разпределена дървовидна система от обвързани чрез логическа йерархия сървъри. В основата на тази структура са сървърите, съхраняващи:

  • домейни от първо ниво (top-level domains) – например .com, .org, .edu и т.н. и
    множество домейни на държавно ниво (country-level domains) – .bg (за България), .fi (за Финландия), .fr (за Франция) и т.н.
  • Следващото ниво образуват регистрираните домейни (registered domains) – about.com, abv.bg, pirin.com и т.н.
  • Местните домейни (local domains), наричани още поддомейни (subdomains), като compnetworking.about.com, sdyn.pirin.com, се определят и администрират от собствениците на съответните главни домейни.

За разделяне на различните равнища се ползва точка (.).

Server room at CERN
Server room at CERN, автор Torkild Retvedt

 

Какво означава „DNS сървърът не отговаря“

– Сървърът, хостващ сайта, може да бъде временно офлайн поради технически причини.
– DNS услугата на компютърa е повредена или не работи.
– Защитната стена или друг софтуер за сигурност блокира достъпа до уебсайт или определени уебсайтове.
– Модемът / рутерът е счупен, не е конфигуриран добре или има конфликт с IP адреса.

Определи произхода на проблема

Ако твоят DNS сървър не отговаря, не означава непременно нужда от техническа поправка.

Ето защо, най-напред препоръчвам да опиташ следните стъпки и да намериш в какво се състои проблемът.

В случай, че не можеш да се свържеш с определен сайт

За да разбереш дали DNS е потенциален виновник, когато имаш проблеми със свързването към определен сайт, първо пингирай този сайт, като изпратиш командата ping в командния ред, както следва:

В търсачката на Start изпиши cmd и върху отговора Command Promt кликни с десен бутон върху Run as Administrator. На командния ред напиши тази команда със съответния сайт, който искаш да провериш за DNS проблем.

ping ivytechnoweb.net

Проверка за проблеми с DNS за определен сайт

Ако сайтът е онлайн, ще получиш отговор като горния. Ако не е, ще получиш такъв отговор:

Ping request could not find host.
Please check the name and try again.

Ако извършиш ping на сайт и той е онлайн, но не можеш да се свържеш с него чрез браузъра си, причината може да е проблем с DNS. Ако подозираш, че имаш такъв проблем, ето какво можеш да предприемеш:

Тестване на скоростта на интернет връзката

Провери скоростта на интернет връзката си, опитай да я прекъснеш и да се свържеш отново след минутно изчакване.

За проверка за скоростта на интернет връзката съществуват много онлайн услуги, като например тази Speedtest.

Опитай да използваш друг браузър

Изглежда тривиален съвет, но е важно да се извърши този много прост тест. Опитай различни бразузъри, с които да отвориш уеб сайта, който не ти отговаря: Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, Opera …

Ако проблемът се отнася само за браузър, това означава, че конфигурацията му не е правилна. Решението може да бъде просто – деинсталиране и преинсталирането му.

Опитай да се свържеш от друго устройство

Ако свързването към нова мрежа все още показва, че DNS сървърът не реагира, опитай да използваш основната си интернет връзка, но с друго устройство за достъп до определения уебсайт. Ако можеш да се свържеш с уебсайта, тогава проблемът е в твоето устройство. Ако не, тогава проблемът е в рутера или доставчика на интернет услуги (ISP – Internet Service Provider).

Опитай се да получиш достъп до Интернет, като използваш „безопасен режим с мрежа“

Рестартирай компютъра и натисни клавиша F8 (или съответния за твоя компютър) при първия екран за стартиране. Ако компютърът има достъп до интернет в безопасен режим с работа в мрежа, тогава проблемът може да бъде причинен от защитна стена (firewall), софтуер за сигурност или конфликт между антивируси на трети страни.

Деактивирай защитната стена или антивируса

За да разрешиш проблема, опитай да деактивираш защитната стена, да промениш антивирусните настройки или да деинсталираш антивирусната и антималуер програми, инсталирани на твоята система.

Ако грешка в DNS сървъра се появи само за няколко уебсайта

Ако грешка в DNS сървъра се появи само за няколко уебсайта, тогава това може да бъде временен проблем за сървъра, хостващ тези сайтове. Можеш да провериш дали уебсайтовете са офлайн поради проблеми със сървъра, като използваш инструменти като uptrends.com. Ако след проверка на сайта, се окаже, че е онлайн и работи, но не можеш да го видиш, тогава проблемът е при теб.

Рестартирай модем и рутер

Това със сигурност е най-простият и бърз метод. Изключи рутера си от мрежата и го включи отново след няколко секунди или минута.

Изключи неизползваните мрежи

В повечето случаи проблемът възниква, когато много мрежи са включени. За да ги деактивираш  има няколко начина-

  • Иди в  Control panel–>Network and Internet–>View network status and tasks–>Change adapter settings,
  • или в търсачката напиши направо network connections,
  • или натисни Windows + R, въведи ncpa.cpl–>Enter,
  • или отвори Start и напиши ncpa.cpl в лентата за търсене–>Enter.

След като направиш горното, ще се отвори панелът Network connections. Изключи всички неизползвани мрежи, като просто натиснеш десен бутон върху тях и избереш Disable.

Провери зададения DNS на рутера

Един от проблемите със сигурността, които могат да възникнат на най-често срещаните рутери, използвани за интернет връзка на домашни потребители или в малки и средни предприятия, е отвличането на DNS (DNS hijacking) – компроментиране на DNS, зададен в рутера с адресите на злонамерени DNS сървъри.

Това се случва при атаки в Интернет, които се опитват да променят конфигурацията на рутера и да поемат контрола над него. По този начин направляват изпращане към сайтове заместители с напълно различен IP адрес, които вероятно имат същия интерфейс и външен вид, като оригиналните сайтове, но съдържат злонамерен код.

DNS hijacking attack

Това може да се случи и със сайтове, които обработват чувствителни данни, като онлайн банкиране, застраховане, здравеопазване, правителство и др.

Ето защо е от съществено значение да си сигурен, че рутерът ти използва правилните DNS сървъри, за да избегне подобни атаки.

За целта, има уебсайт, разработен от F-secure (известен производител на антивирусни и други продукти за сигурност на ИТ), който позволява контролирането на DNS настройките на рутера ти. Просто се свържи на този адрес: f-secure.com

Реши проблема „DNS сървърът не отговаря“с правилно конфигуриране на мрежовата връзка

Деинсталиране / повторно инсталиране на мрежови драйвери

 

Като общо правило, e препоръчително да създаваш точка за възстановяване всеки път, когато инсталираш нов драйвер или приложиш значителна промяна в конфигурацията на операционната система.
Неактуализиран или несъвместим драйвер на мрежовата карта може да причини проблеми с връзката. Може да се получи например, след актуализация на Windows 10. Провери Windows Update, за да разбереш дали има наличен по-нов драйвер.

Ето как да актуализираш драйвера на мрежовата карта:

В полето за търсене в лентата на задачите въведи Device Manager–>Device Manager от списъка с резултати.
Прегледай Network adapters и намери този за твоето устройство.

Актуализиране на драйвера на мрежовата карта
С десен бутон избери Update driver–>Search automatically for updated driver software и след това следвай инструкциите.
Ако Windows не намери нов драйвер, е необходимо да отидеш на уеб сайта на производителя на компютъра и да изтеглиш най-новия драйвер за мрежовата карта оттам. Необходимо ти е да знаеш кой е производителят на компютъра, както и името или номера на модела.

Нулиране на TCP / IP

Проблем с настройките за интернет връзка може да възникне в резултат на работата на някои злонамерени програми.
В такива случаи можеш да опиташ да нулираш TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol).
Как става това с помощта на помощната програма NetShell, виж тук. Това ще възстанови IP адресите.

Пак в командния ред въведи netsh winsock reset и натисни Enter.
Този процес е известен като „нулиране на winsock (Winsock Reset)“ или „comms reinstall„.

Изчакай командният ред да премине през нулирането. След като приключи, ще видиш съобщението „Нулирането на Winsock приключи успешно“ (Winsock reset completed successfully).

Рестартирай компютъра си, за да завърши действието.

Дори ако нулирането Winsock Reset да не е пряко свързано с грешката „DNS сървърът не отговаря“, би било полезно за решаването на други неизправности в интернет връзката, които може да са довели до проблема с DNS.

Промий DNS кеша

Ако компютърът ти не достига до определен уебсайт или сървър, проблемът може да се дължи на повреден локален DNS кеш. Понякога лошите резултати се кешират и следователно трябва да бъдат изчистени от кеша, за да може Windows компютърът ти да комуникира правилно с хоста.
Изчистването на DNS кеша може да отстрани проблема ти с интернет връзката. Ето как можеш да промиеш DNS кеша:

Кликни върху Start и въведи думата cmd в полето за търсене. После с десния бутон върху иконата на командния ред избери опцията за Run as administrator.

В отвореното прозорче въведи ipconfig / flushdns.

Трябва да получиш съобщение за потвърждение, когато кешът се изчисти – Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

Промиването на кеша премахва цялата информация, съхранявана в него, принуждавайки компютъра да намери нова DNS информация.

Рестартирай компютъра и провери дали проблемът с DNS е разрешен.

Задай DNS ръчно

Можеш да въведеш DNS кодовете директно.

Отвори прозореца за изпълнение на Windows, като натиснеш едновременно клавишите Windows + R. Въведи:

ncpa.cpl

Открий своята интернет връзка и с десния бутон избери Properties. Намери в списъка на Wi Fi Properties прозореца Internet Protocol version 4 (TCP / Ipv4), иди върху него, за да го избереш и после иди на бутона Properties.

Избор на Internet Protocol version 4 (TCP / Ipv4)

В новия прозорец Internet Protocol version 4 (TCP / Ipv4) Properties можеш да избереш дали да използваш автоматичен IP и DNS или да ги въведеш ръчно.

Смяна на адресите на DNS сървъра във Windows

Отметни  “ Използване на следните адреси на DNS сървъра “ (Use the following DNS server addresses):

Предпочитан DNS сървър (Preferred DNS server): 8.8.8.8
Алтернативен DNS сървър (Alternative DNS server): 8.8.4.4

Това са DNS сървъри на Google и са полезни, защото ти позволяват да заобиколиш блокировките, които може да са зададени от твоя доставчик на интернет услуги. Много пъти причината за проблема „DNS сървърът не реагира“ е цензура, наложена от доставчика.

Промени DNS сървъра от рутера

Влез в уеб адресите на рутера, обикновено http://192.168.1.1
Изпиши този адрес в браузъра. След като влезеш в страницата на рутера, иди на Настройки. Там някъде в настройките трябва да откриеш DNS.

В полето DNS 1 или първичен DNS и в DNS 2 или вторичен DNS въведи съответно адресите на основния DNS сървър и вторичния DNS сървър, които искаш да използваш.

За съжаление не мога да дам конкретни показанията за действията, тъй като в момента на пазара има много модели и марки рутери и всеки от тях има собствен различен панел за администриране.

Смени DNS сървъра чрез PowerShell

Като алтернативен метод можеш да промениш DNS сървъра като използваш PowerShell на Windows.

Отвори PowerShell като администратор: в полето за търсене до Start на Windows напиши PowerShell и кликни с десния бутон върху елемента Windows PowerShell, изберайки Run as Administrator.

Сега ще получиш името (псевдоним) на мрежовата карта, с която си свързан към интернет.

Въведи следната команда в PowerShell:

Get-NetAdapter | select ifDesc, ifAlias, ifIndex, MediaType | f1

Получаване на името на мрежовата карта
Ако си свързан към Интернет с LAN кабел (ethernet), тогава трябва да изпишеш следната команда:

Set-DnsClientServerAddress -InterfaceAlias ​​"Ethernet" -ServerAddresses "8.8.8.8", "8.8.4.4"

Вместо „Ethernet“ трябва да въведеш името на интерфейса на твоята система.

Ако си свързан чрез Wi-Fi, трябва вместо това да въведеш тази команда:

Set-DnsClientServerAddress -InterfaceAlias ​​Wi-Fi -ServerAddresses "8.8.8.8", "8.8.4.4"

Тук Wi-Fi трябва да бъде заменено с името на използваната от теб мрежова карта.

Смяна на DNS адреса в PowerShell

Адреси 8.8.8.8 и 8.8.4.4 съответстват на публичните DNS сървъри на Google; ако искаш да използваш друг обществен DNS сървър, трябва да промениш правилно и двата адреса.

Смени DNS сървъра от командния ред

Както и в случай на промяна през PowerShell, и при тази алтернатива не се използва графичен интерфейс.

Отвори командния ред като администратор, след това намери името на интерфейса (Interface-Name), ако не го знаеш. За целта задай командата:

netsh interface show interface

Net interface
Сега първичните и вторичните DNS сървъри могат да бъдат конфигурирани със следните команди:

netsh interface ip add dns name = "Ethernet" addr = 8.8.8.8 index = 1
netsh interface ip add dns name = "Ethernet" addr = 8.8.4.4 index = 2

Името в кавичките трябва да съвпада с точното име на използвания интерфейс. Във Windows няма предупреждение, в случай, че сгрешиш и въведеш неправилно име.

Провери новия DNS сървър

Дали си решил проблема с новия DNS сървър, може лесно да бъде проверено с този тест:

Въведи в адресната лента на браузъра URL адрес на познат сайт, например https://www.google.bg. Ако страницата се отвори, DNS сървърът работи правилно.

Ако страницата не се отвори, можеш да въведеш следния IP адрес : 172.217.16.195, който е един от IP адресите на сайта на Google. Ако дори след въвеждане на този адрес обичайната страница не се отваря, то може би имаш общ проблем с връзката.

Задай ръчно своя MAC адрес

От Уикипедия:

Media Access Control адрес (MAC адрес) на устройство е уникален идентификатор, присвоен на мрежови интерфейси за комуникации в слоя за връзка за данни на мрежов сегмент. MAC адресите се използват като мрежов адрес за повечето мрежови технологии IEEE 802, включително Ethernet и Wi-Fi и Bluetooth. MAC адресите са разпознаваеми като шест групи от по две шестнадесетични цифри, разделени от тирета, колони или без разделител.

MAC адресите се задават главно от производителите на устройства и затова често се наричат изгорен адрес или като хардуерен адрес на Ethernet , хардуерен адрес и физически адрес.

За да поправиш грешката „DNS сървърът не отговаря“, ще трябва да въведеш MAC адреса ръчно, но първо трябва да го намериш като стартираш командния ред с привилегии на администратор, както вече показах по-горе.

Сега напиши командата ipconfig /all  и Enter.

Намиране на физическия MAC адрес
Появява се много подробна информация за конфигурацията на Windows IP, за адаптера за Ethernet и информация за безжичен LAN адаптер (ако го има).

Ако си с кабелна връзка, трябва да погледнеш физическия адрес под секцията за адаптер за Ethernet, ако си с безжична връзка, потърси физическия адрес в секцията за безжичен LAN адаптер.

MAC адресът е комбинация от 6 двойки цифри и букви, изразяващи шестнадесетични числа. Трябва да въведеш MAC адреса без тиретата или запетаи.

Сега, когато имаш своя MAC адрес, можеш да конфигурираш мрежовата си връзка ръчно.

Кликни с десния бутон на мишката върху менюто Start, избери Network Connections и кликни с десния бутон на мрежовата връзка, която искаш да промениш.

Иди на Properties–>Configure…

Смяна на MAC адрес 1

В новия прозорец отново на Properties–>Advanced.

Смяна на MAC адрес 2

Избери Network Address в списъка, показан в Properties, и въведи в дясно новата стойност на MAC адрес–>OK.

Смяна на MAC адрес 3

Новата стойност на MAC адреса се съхранява вече във Windows.

Рестартирай компютъра си, за да активираш промените.

Ако DNS сървърът все още не отговаря

Отстраняване на проблеми с рутера

Ако проблемите продължават и DNS все още не реагира, можеш да провериш дали всичко е наред с рутера.

Ако модемите и маршрутизаторите са отделни устройства, опитай да свържеш компютъра директно с ethernet кабел към модема и виж дали работи.

Ако не работи, почти ще си сигурен, че грешката е при доставчика на Интернет.

Нулирането на рутера

е последното средство, добър вариант да опиташ, преди да се откажеш.

За да нулираш рутера, натисни с върха на химикалка малкия бутон на гърба.

Имай предвид, че паролата за администратор ще бъде нулирана.

Заключение

След като вече познаваш най-добрите възможни решения за отстраняване на грешката „DNS сървър не отговаря“, надявам се, че проблемът ти трябва да е разрешен.

Ако никое от горните решения не работи, грешката може да бъде причинена от доставчика ти на интернет услуги.

Източник на основното изображение Pixabay.com.
Източник за първото изображение Pngtree.com
.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.