Dwitter-социалната мрежа за късите JavaScript демо

Dwitter е едно новопоявило се място, където можеш да загубиш много време да разглеждаш. откриваш, да изпробваш и да учиш. Отнася се за визуалния аспект на JavaScript.

Всяко демо може да бъде видяно в изпълнение, а отдолу откриваш и кода, който подобно на условието в Twitter, е от максимум 140 символа. Демото са готови да се променят, копират и използват, където ти трябват. Можеш да намериш Dwitter и в Github.

Dwitter-социалната-мрежа-за-късите-Javascript-демо-1-

Невероятни анимирани демо. JavaScript е мощен език за практични ефекти, но тук го откриваме като средство за създаване на изкуство.

Откъде идва името ?

Demo“ като в demoscene от Уикипедия и Twitter.

„Demoscene е субкултура на международното компютърно изкуство, която се специализира в производството на демо – малки програми за автономни компютри, произвеждащи аудио-визуални презентации.“

Dwitter – the „social network for short JS demos“ – looks like the perfect mix of @140bytes and @Shadertoy: https://t.co/xzvpymY9pT pic.twitter.com/rvVoZNXHX5

— Martin Kleppe (@aemkei) 18 febbraio 2017

Представяне на Dwitter

Dwitter-социалната-мрежа-за-късите-Javascript-демо-2

Dwitter.net е просто колекция от JavaScript, с които по минималистичен начин са създадени анимации или геометрични форми, черно-бели или впечатляващо цветни. Условието е всички ефекти да бъдат получени, ползвайки не повече от 140 символа на Javascript. И наистина резултатът е един перфектен микс от 140 байта и Shadertoy.

Хубавото и полезното е, че Dwitter предоставя и JavaScript кода на всяка анимация във форма, възможна да се модифицира по интерактивен начин. Т.е. на практика можеш да смениш стойностите и инструкциите на анимацията и в реално време да наблюдаваш какво се получава.

Това е очарователен начин да се запознаеш с този език, важен за работата в Интернет.

Dwitter-социалната-мрежа-за-късите-Javascript-демо-3

Заключение

Искам да предупредя, че разглеждайки и спускайки се по сайта, веднага се забелязва едно доста голямо натоварване на паметта и процесора на компютъра, когато се отворят повече демо. А те естествено се отварят, когато са в прозореца на екрана. Разрешение, което открих:

Приключвайки с всяко демо е хубаво да изчистиш кода му в прозорчето и така то не товари процесора и можеш спокойно да разглеждаш следващите демо.
Другият начин е, да ги разглеждаш в Mozilla Firefox. Там не създават проблеми.
В Opera и Chrome е трудно, ако не изключваш демо, които не гледаш.
100%безплатно
.

Моят коментар: Интересно, полезно, обучаващо.

Линк към сайта Dwitter.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.