Как да използваш ефективно меню Start на Windows 11, персонализиране и трикове

Имаш вече Windows 11, да започнем персонализация от менюто Start

Менюто Start на Windows винаги се е отваряло чрез щракване върху едноименния бутон или чрез натискане на клавиша Windows. В Windows 11, в сравнение с предишната версия – Windows 10, менюто е по-компактно, без така наречените плочки. По подразбиране то е разположено в центъра, вместо вляво. Още на пръв поглед се вижда, че затрупването му с определена ненужна информация, не го прави по-продуктивно от предното Start меню. След като се снабдих с достоен компютър, вече имам и Windows 11 на разположение. Сега ще дам няколко съвета как да използваш ефективно меню Start на Windows 11.

Как да използваш ефективно меню Start на Windows 11, персонализиране и трикове
Как да използваш ефективно меню Start на Windows 11, персонализиране и трикове

Функции и области на менюто „Старт“

Start има следните области:

  • Pined: Показва подгрупа от всички приложения, инсталирани на устройството. Можеш да създадеш списък с желани фиксирани приложения на устройства, да замениш цялото оформление, да премахнеш приложенията, добавени по подразбиране.
  • All apps: При тази опция ще се види азбучен списък на всички приложения на устройството. 
  • Recommended и More: Показва наскоро отворени файлове и наскоро инсталирани приложения. С More се отваря следващата страница с тях.

Позиция на меню Start на Windows 11

Една от новостите на Windows 11 е централната позиция, която са заели менюто Start и иконите в Лентата на задачите. Това прави безполезна мускулната памет на ръката, която движи мишката, тъй като бяхме свикнали да показваме Start и TaskBar отляво.

За щастие в настройките на Windows 11 има и опции, които ти позволяват да промениш подравняването на тези елементи.

Обикновено клавишните комбинации на Windows 10 работят и на Windows 11, така че за да отвориш Настройките, можеш да използваш Windows + I, можеш също да кликнеш върху бутона Start, за да отвориш менюто, да въведеш Настройки или Settings в полето за търсене и след това да кликнеш върху приложението със същото име.

След като влезеш в Настройките, превърти надолу, докато намериш секцията с Лентата на задачите (Taskbar), върху която да кликнеш.

Секцията с Лентата на задачите
Секцията с Лентата на задачите

Тук се интересуваш от подраздела на поведението на Лентата на задачите. Кликни върху стрелката, за да видиш всички опции, които съдържа.

За да преместиш менюто Start и иконите на Лентата на задачите отляво, кликни върху менюто до Подравняване на лентата на задачите и избери Ляво (Left) вместо Център (Centre). Всички икони ще се преместят.

След това менюто Start и Лентата на задачите ще изглеждат много по-близки до тези, с които си свикнал в Windows 10.

Преместване на Лентата на задачите ориентирана вляво
Преместване на Лентата на задачите и Start меню вляво

Допълнителни настройки на лентата на задачите

Ако си свързал няколко дисплея към твоя компютър, можеш да решиш дали да показваш лентата на задачите на всички свързани дисплеи (Show my taskbar on all displays). Освен това, като маркираш Автоматично скриване на лентата на задачите (Automatically hide the taskbar), последната ще бъде скрита и ще се разкрие само когато курсорът се премести в долната част на екрана.

И накрая, препоръчително е да оставиш отметката за Избор на най-отдалечения ъгъл на лентата на задачите за показване на работния плот (Select the far corner of the taskbar to show the desktop). По този начин, с кликване в най-дясната част на лентата със задачи, всички отворени прозорци на работния плот ще бъдат скрити. При последващо щракване прозорците ще станат видими отново.

Активирането на този бутон е алтернатива на клавишната комбинация Windows + D също активна в Windows 11.

Персонализиране на уиджети и интереси в Windows 11

Вече показах как да преместиш менюто Start наляво. Сега ще ти покажа и как да персонализираш уиджети и интереси в Start.

Има доста нови неща като уиджети в Windows 11. Добавен е видео редактор за редактиране на филми с видеоклипове, изображения и музика, но това е само актуализация на функция, която вече присъства в Windows 10.

Microsoft Team е добавен на лентата на задачите за всички потребители, но с по-малко производителна версия от тази, присъстваща в пакета Office 2021.

Имаш и нова версия на Microsoft Store. В Taskbar вече има икони за чат и уиджети, които също могат да бъдат скрити от потребителя. Чатът е раздел на Microsoft Team и се използва за започване на разговори с контактите в Skype и Outlook.

Как да използваш функционалността на уиджетите и как да персонализираш интересите в тях

С уиджетите можеш да превърташ през разделите със селекция от новини, избрани според твоите интереси. Те могат да бъдат персонализирани.

Щракването с десния бутон върху празно място в Лентата на задачите ще покаже връзката Настройки на лентата на задачите (Taskbar settings). Като алтернатива можеш да отвориш Настройките на Windows и да отидеш на Персонализиране–>Лента на задачите.

В горната част на раздела, под Елементи на лентата на задачите (Taskbar items), избери какво да се показва.

Елементи на лентата на задачите
Елементи на лентата на задачите

Избираш On или Off за Търсене (Search), Изглед на дейността (Task view), Уиджети (Widgets) и Чат (Chat). При ключ поставен на On, съответната икона ще се показва в лентата на задачите, докато при деактивиране ще бъде скрита. Тези функции обаче няма да бъдат премахнати, защото винаги могат да бъдат отворени с клавишни комбинации.

За да отвориш чата, се въвежда Windows + С, докато за да отвориш Уиджет, въведи комбинацията Windows + W.

В последния случай ще се покаже прозорец, пълен с раздели като следния:

Прозорец на Уиджети
Прозорец на Уиджети при включени на On в Настройките

Ако кликнеш горе на + и в новоотворения прозорец – върху Добавяне на джаджа (Add Widgets), ще можеш да добавиш други джаджи към вече наличните.

Добавяне на джаджа
Добавяне на джаджа в менюто Start на Windows 11

За да изтриеш присъстващ раздел, кликни върху менюто му с три точки горе вдясно на раздела и след това иди на Премахване на Widget.

След като отидеш на Add Widgets, в прозореца, който се отваря, в допълнение към добавянето на нови уиджет, можеш да персонализираш твоите интереси. Това можеш да направиш на страницата на браузър Edge, където ще бъдеш изпратен. Кликни върху плюса до тези, които не присъстват или върху синята отметка, за да изтриеш тези, които са маркирани и не ги искаш повече.

Виж още: 7 начина за намиране на големи файлове в Windows 10

Да направим един общ преглед:

Налични функции за ефективно меню Start на Windows 11

Някои промени могат да бъдат направени директно в менюто, докато други могат да бъдат приложени от Настройки, по-специално от раздела Персонализиране, който отговаря за избора на външния вид на работния плот.

И така, започваме:

1) Преместване на менюто вляво

В Персонализация на Настройките иди върху Лентата на задачите. Превърти надолу страницата, докато намериш Поведение на лентата на задачите (Task behaviours): Settings–>Personalisation–>Taskbar–>Task behaviours–>Taskbar alignment.

Кликни върху малката стрелка вдясно, за да видиш всички налични опции.

В Подравняване на лентата на задачите (Taskbar alignment) опцията по подразбиране Centre може да бъде променена на Left.

След избора менюто Start ще се отвори отляво и всички икони на лентата на задачите също ще бъдат подравнени вляво.

2) Приложения при Start – добавяне, изтриване, деинсталиране

В горната част на менюто Start е полето за търсене, но непосредствено под него, можеш да видиш връзките към много приложения, които не си избрал, но които Microsoft смята, че може да представляват интерес за теб. (Виж първото изображение в тази публикация.)

Щракването върху всяко от тях с десния бутон на мишката може да го премахне от Start или да го деинсталира. Ако дадено приложение наистина не те интересува, по-добре е да го деинсталираш. Така ще освободиш място и ще подобриш производителността на компютъра.

Приложения при Start - добавяне, изтриване, деинсталиране
Приложения при Start – добавяне, изтриване, деинсталиране

Можеш също да добавяш приложения към менюто Start и да ги наместваш с плъзгане или с придвижване отдолу нагоре със съответния бутон.

В менюто Start щракни върху Всички приложения, бутон, разположен над решетката с икони на приложения. На следващия екран ще видиш всички приложения на твоя компютър, изброени по азбучен ред. Кликни с десния бутон върху избрано приложение, след което кликни върху Добавяне към Start (Pin to Start). Иконата на приложението ще бъде добавена на последното място в списъка с приложения в Старт. Ще забележиш, че този списък може да бъде на няколко екрана, с прехвърляне тип слайд.

Приложенията, които използваш най-често, могат да бъдат маркирани, като кликнеш с десния бутон върху тях.

В менюто, което се отваря, избери опцията Преместване нагоре (Move to front), за да се покаже съответната икона най-отгоре и видима на първите места.

Добавяне и преместване на приложение в Start
Добавяне и преместване на приложение в Start на Windows 11

3) Търсене приложения по буква

За по-лесно намиране на приложение в цялостната им азбучна подредба, може да се използва този трик: Просто отвори Всички приложения (All apps) в менюто Start. Кликни върху която и да е буква от подредбата. Ще се покаже азбуката и там бързо ще намериш своето приложение, като кликнеш на съответната му буква.

Бърз достъп до приложение от всички приложения, подредени по азбучен ред
Бърз достъп до приложение от всички приложения, подредени по азбучен ред

4) Добавяне на папки в Start менюто

В Start менюто за бърз достъп могат да бъдат добавени само ограничен вид папки – само тези, които присъстват в специален списък в Настройките.

В Настройките иди на Персонализиране–>Старт–>Папки, за да видиш списъка на възможните за добавяне папки.

По подразбиране превключвателите на всички папки ще бъдат зададени на Disabled. Като преместиш курсора надясно върху Enabled, ще можеш да покажеш избраните папки в Start менюто отляво на бутона за изключване и рестартиране на системата.

Добавяне на папки в Start менюто на Windows 11
Добавяне на папки в Start менюто на Windows 11

Папките, които могат да се видят в менюто Start са Settings, File Explorer, Documents, Pictures, Downloads, Music,Videos, Personal folder (последната ще е папката с името на потребителя).

Виж още: Как да създадеш приложение на уебсайт на компютъра с Windows 10 или как да отвориш сайт, като приложение на Windows

5) Скорошни и препоръчани файлове и скорошни приложения

По подразбиране препоръчаните статии се показват в долната част на менюто Start. По принцип това са последните файлове, отворени от потребителя. Отивайки в More, можеш да видиш свързаната история.

Разглеждането им е полезно в случай, че си сигурен, че си запазил файл и не можеш да си спомниш в коя папка си го изпратил. Щракването върху един елемент с десния бутон на мишката ще го премахне от списъка.

За да изтриеш всички препоръчани елементи, можеш да отидеш в Настройки–>Персонализиране–>Старт.

В този екран има два превключвателя за активиране или деактивиране. В случай на активиране на втория плъзгач, ще можеш да прегледаш Препоръчаните статии, т.е. наскоро отворените елементи в менюто Start и във File Explorer. От друга страна, в случай на деактивиране, секцията Препоръчани статии на менюто Start ще бъде празна и няма да показва нищо.

Ако активираш първия плъзгач, ще се покажат наскоро инсталираните приложения. Кликни върху Всички приложения в менюто Start и те ще бъдат показани отделно над всички други приложения, изброени по азбучен ред.

Препоръчани и наскоро отваряни приложения
Препоръчани и наскоро отваряни приложения

6) Увеличаване на броя на закачените в Start приложения

Както виждаш на горното изображение в най-горната част има избор как да представиш своите закачени в Start менюто приложения, което ги прави лесни за достъп. Има избор по подразбиране и с повече приложения. Второто е подходящо, ако ти трябва по-бърз достъп до повече приложения.

Освен това имаш възможност да увеличиш и видимите предложения в частта за препоръчаните – More recommended.

7) Активиране на опцията Показване на най-използваните приложения

Ако превключвателят Показване на най-използваните приложения е деактивиран и не можеш да го активираш, трябва да активираш първо настройките за поверителност, за да работи. Отвори Настройки и иди на Поверителност и сигурност (Privacy & security) от левия панел. Тук кликни върху Общи (General).

След това активирай Разрешаване на Windows да подобрява Start и резултатите от търсенето чрез проследяване на стартирането на приложения (Let Windows improve Start and search results by tracking app launches).

Разрешаване на Windows да подобрява Start и резултатите от търсенето чрез проследяване на стартирането на приложения
Разрешаване на Windows да подобрява Start и резултатите от търсенето чрез проследяване на стартирането на приложения

Сега отвори отново страницата за персонализиране. Ще можеш да активираш опцията Показване на най-използваните приложения (Show the most used apps).

8) Смяна на цвета в меню Start

Цветът на фона на менюто Start може да се промени от Настройките. Отново избираш Персонализиране, но този път избираш раздела Цветове. Има три опции за режима: светъл, тъмен и персонализиран.

Промяната на цвета е възможна само ако има Тъмно (Dark) в Изберете режим по подразбиране на Windows (Choose your default Windows mode).

Вместо това Режимът по подразбиране на приложенията (Choose your default app mode) също може да бъде светъл (Light), както на екранната снимка по-долу, за да имаш персонализиран режим, а не изцяло светъл или тъмен. 

Смяна на цвета в меню Start
Смяна на цвета в меню Start

Първият плъзгач в долната част се използва за показване на основния цвят в Старт, ако е активиран. Основният цвят се избира от присъстващите в горната палитра.

След като активираш опцията, менюто Start ще промени цвета си без допълнително действие. Вместо това се използва вторият плъзгач, с активиране, за да покаже основния цвят в заглавните ленти и по границите на прозорците.

Допълнителна настройка на цветовете в Windows 11
Допълнителна настройка на цветовете в Windows 11

Замяна на менюто Start на Windows 11

Колкото и настройки да променяш, за да персонализираш менюто Start на Windows 11, както ще се убедиш, то никога няма да изглежда като предишните менюта Start. Опитай негова алтернатива чрез програма на трета страна. Една такава е например Start Menu X, която предлага безплатна версия и много начини за персонализиране.

Със Start Menu X можеш да превключваш между различни стилове на менюто Start, включително класически стил, подобен на Windows 7, и стил, подобен на Windows 10. Можеш също да промениш размера на менюто Start и свободно да променяш позицията му по подразбиране на екрана. Най-полезната му опция обаче е виртуалното групиране на програми.

Заключение

Това са някои начини, по които можеш да персонализираш стартовото меню на Windows 11 и да подобриш неговите отделни части, да получиш бърз достъп до любимите си програми и други продуктивни трикове. Microsoft има за цел да предложи дълбоко персонализирано изживяване от самото начало. Всичко трябва да зависи от твоите предпочитания. Коментирай по-долу и ми кажи, ако имаш някакви въпроси относно Windows 11.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.