Explorer Windows спря да работи при десен бутон-решение

Искаш да разархивираш rar, zip архив или някое друго действие с десен бутон на Explorer в Windows. И започва да върти кръгчето, а после излиза надписът, „Explorer Windows спря да работи“ и трябва да се затвори. Това се случва доста често, ако ежедневно работиш на компютъра.

Същият проблем може да се появи при „Изпрати до“ от менюто на десния бутон. Компютърът разполага с малко време, за да покаже много записи.

Windows-Explorer-спря-да работи-съобщение

Какво се случва в действителност ?

Explorer на ресурсите е от основните програми на операционната система.

С инсталиране на все повече програми на нашия компютър, някои от тях изкарват свои функции, които се появяват при десен бутон на мишката.

Ако проблемът е налице, когато щракнеш с десния бутон върху файл, може да е създаден от присъствието на програми от трети страни в контекстуалното меню. Или пък са прекалено много и се забавя действието на Explorer.

Голямо-контекстуално-меню-на Explorer

Мислим си, че големият списък при десен бутон не влие на скоростта на качване и са само незначителни елементи от менюто, но във фонов режим са заредени файлове, които могат да бъдат тежки.

Компютърът търси начин да визуализира контекстуалното меню и когато не успява или има дефектно разширение, се блокира Explorer програмата.

Или в резюме :

Може да имаме два случая –

  • Проблем създаден от някое специално приложение, създадено от софтуерни разработчици на трета страна. Тогава трябва да индивидуализираме кое е то, което прави конфликт с Windows.
  • Или това, което ми се случва понякога на мен-твърде голям списък от услуги при десен бутон на мишката в Explorer, кликвайки върху някой файл. Тогава се запитвам – имам ли нужда от всички елементи в менюто?

Решението

Едно от най-резултатните решения е това, което ще обясня тук:

Да забраним услугите, които не са на Microsoft, а зависят от външни приложения. За да премахнем неизползваните записи от контекстуалните менюта, без да дезинсталираме софтуер, можем да включим инструмента Microsoft Nirsoft ShellExView.

Преди да се пристъпи към действие, трябва да се направи разграничение: Някои програми променят контекстуалното меню на Windows чрез добавяне на записи, които се появяват или не в зависимост от файла; в този случай се казва, че действат върху shell – обвивката.

Други програми, обаче, са само за удължаване на контекстуалното меню на Windows и разглеждат възможностите за всеки тип файл или директория на операционната система (като например „Добави в архива“), като в този случай се казва, че тези програми действат като разширения на shell.  T.e. добавят динамични елементи към менюто на контекстуалните елементи на Explorer.

За щастие NirSoft предлага програмите, които рационализират операциите (все пак са деликатни) по изключване на конфликтните елементи.

Ние можем да премахнем ненужните записи от контекстуалното меню на Windows Explorer и в двата случая – ShellMenuView да се грижи за редовната „обвивка-shell“,  докато ShellExView се справя с удължената shell.

Разглеждаме действията с ShellExView

1. Сваляме ShellExView от Nirsoft. Линкът за сваляне се намира най-отдолу на страницата на посочения сайт. Пред последната таблица.

2. Разархивираме (винаги проверяваме с антивирусна програма) и стартираме изпълнимия файл shexview.

3. На розов фон са разположени тези елементи, които не са разработени от Microsoft и следователно са били добавени след инсталирането на програми на трети страни.

Разглеждаме-действията-с ShellExView1

4. С щракване върху заглавията на колонките ние ги сортираме.

5. Кликваме на „Company“ на някоя от колоните в дясно, за да подредим списъка на базата на разработчика.

6. Тези, които наистина не ни трябват, ги забраняваме с десен клавиш върху тях и “Disable Selected Items” или F7.

Избираме-елементи-за-изключване-от-контекстуалното-меню-на-Explorer

Изключване-на-елементи-от-контекстуалното-меню-на-Windows Explorer

7. За избраните елементи, ще се появи в Disabled колоната резултат Yes.

 

8. В случай, че си забранил всички елементи, които не са ти необходими, се рестартира Explorer. Чрез „Options“ от менюто. Или чрез Task manager.

 

 

Стартиране-на-Explorer-от-Task Manager
Стартиране на Explorer от Task Manager

9. В различния случай, че има конфликт на някоя от програмите от трета страна с Explorer, за да разберем, коя е тя, трябва да забраним всички файлове, които не са на Microsoft.

10. За целта от  „Options“ избираме „Hide All Microsoft Extensions“. И забраняваме останалите от Context Menu . Ако проблемът с Explorer го няма вече, един от тези файлове може да е отговорен.

Скриване-на-Microsoft-елементите-от-контекстуалното-меню-на Explorer

Внимание: елементите MICROSOFT абсолютно не трябва да докосват !

11. Сега реабилитираме един по един елементите неMicrosoft.Така ще изключим конфликтния. Разбира се след реабилитиране на всеки елемент трябва да се рестартира Explorer, за да се провери функционалността му. Реабилитирането става с десен клавиш и „Enable Selected Items“ или F8 върху избрания елемент. Ще се появи No в графата Disabled.

Разглеждаме действията с ShellMenuView

Изтегляме ShellMenuView в зависимост от архитектурата (32 или 64 бита).

След като намерите тези, които искаме да изключим, кликваме с десния бутон върху тях и избираме Disable или чрез използване на съответния бутон в лентата с инструменти (червена точка или пък F7).

Действа се по подобен начин, както при  ShellExView.


Всички промени, както виждаш, са обратими, така че всяко нещо забранено, което трябва да се върне, ще можеш да го направиш.

Посочените програми няма да премахнат съответните ключове от системния регистър, правият само добавка, с която се изключват за момента, докогато решим обратното или дезинсталираме отговарящата за тях програма.

Заключение

ShellExView определено е инструмент за Windows, малък, свободен и преносим, не се инсталира, лесен за използване веднага.

Въпреки че ShellExView само изключва елементите чрез добавяне на специален код (без премахване на съществуващи такива), преди да я използваме е препоръчително да направим резервно копие на системния регистър, за да бъде възстановен в случай на грешки.

Друга програма, много по-лесна за използване, за премахване на вписаните елементи в контекстуалното меню на десния бутон както за Windows Explorer, така и за Internet Explorer е MenuMaid. Ако ShellExView ти е прекалено сложна, можеш да използваш MenuMaid.

Премахване-на-елементи-от-контекстуалното-меню-на-Explorer-Windows-и-Internet-Explorer-с MenuMaid

Управлението на контекстуалното меню е също един от инструментите на CCleaner, в раздел за оптимизиране на стартирането – Context Menu.

Премахване-на-елементи-от-контекстуалното-меню-на-Explorer-с CCleaner

Надявам се, че обясненията бяха достатъчно разбираеми. Ако имаш въпроси, не се стеснявай да ги поставиш.

Началната снимка е на Farrel Nobel.

Съдържание
Име на публикацията
Explorer Windows спря да работи при десен бутон-решение
Автор
Име на сайта
ivytechnoweb.net

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.