File Explorer спря да работи при десен бутон (Windows) – решение

Когато File Explorer на Windows работи бавно или блокира често, има различни причини за това и няколко начина да го поправиш. Виж как в тази публикация

Искаш да разархивираш rar, zip архив или някое друго действие с десен бутон на File Explorer в Windows. И започва да върти кръгчето, а после излиза надписът: File Explorer спря да работи – и трябва да се затвори. Това се случва доста често, ако ежедневно работиш на компютъра.

Публикацията е обновена на 11.11.2021.

Същият проблем може да се появи при Изпрати до от менюто на десния бутон. Компютърът разполага с малко време, за да покаже много записи.

Windows-Explorer-спря-да работи-съобщение

Какво е File Explorer?

File Explorer спря да работи при десен бутон (Windows) – решение

File Explorer, наричан още Windows Explorer, е файловият мениджър, вграден в Windows. Това приложение с удобен графичен потребителски интерфейс позволява на потребителите да имат достъп и да управляват устройства, папки и файлове.

File Explorer също представя още много елементи от потребителския интерфейс, като лентата на задачите и работния плот.

Какво се случва в действителност, когато File Explorer спира да работи?

Както писах, Explorer на ресурсите е от основните програми на операционната система.

С инсталиране на все повече програми на компютъра, някои от тях изкарват свои функции, които се появяват при десен бутон на мишката.

Ако контекстуалното меню се натовари много от опциите на различни програми, при кликване с десен бутон във File Explorer, се получава голямо забавяне и програмата се пренатоварва.

Голямо-контекстуално-меню-на Explorer

Мислим си, че големият списък при десен бутон не влие на скоростта на качване и са само незначителни елементи от менюто, но във фонов режим са заредени файлове, които могат да бъдат тежки.

Компютърът търси начин да визуализира контекстуалното меню и когато не успява или има дефектно разширение, блокира Explorer.

Или в резюме – два случая:

  • Проблем създаден от някое специално приложение, на софтуерни разработчици на трета страна. Тогава трябва да индивидуализираш кое е онова, което прави конфликт с Windows.
  • Твърде голям списък от услуги при десен бутон на мишката в Explorer, кликвайки върху някой файл. Тогава се запитай – имаш ли нужда от всички елементи в контекстуалното меню?

Решения при блокиране на File Explorer

1.Рестартирай File Explorer в диспечера на задачите

С Ctrl + Shift + Esc стартирай диспечера на задачите (Task Manager)

Кликни с десния бутон върху Windows Explorer в диспечера на задачите и избери Restart или End task.

Рестартиране на Explorer в Task Manager
Рестартиране на Explorer в Task Manager

Ако избереш End task, иди в горния ляв ъгъл на Task Manager и кликни върху File, след това избери Изпълни нова задача – Run new task.

Рестартиране на Explorer 1
Отваряне на нов Explorer

Въведи explorer.exe в полето и след това натисни Enter.

По този начин File Explorer ще се рестартира много бързо. Провери дали проблемът с блокирането на File Explorer е разрешен.

2.Рестартирай ръчно Explorer.exe чрез командния ред

Ако не можеш по някаква причина да стартираш File Explorer нормално, можеш да го стартираш от командния ред (Command Prompt).

Въведи cmd в полето за търсене на Windows до Start и от Best mach – най-доброто съвпадение отговора отвори прозореца на командния ред.

Въведи taskkill /f /im explorer.exe в прозореца на командния ред и после кликни на Enter. Тази команда ще прекрати процеса explorer.exe. 

След това въведи start explorer.exe и натисни Enter.

Рестартиране на File Explorer от командния ред
Рестартиране на File Explorer от командния ред

3.Стартирай Сканиране за проверка на системните файлове

С помощна програма на самия Windows можеш да провериш за повреди в системните файлове, както и да възстановиш, ако има повредени от тях. Понякога повредени системни файлове могат да причинят проблеми в Explorer.

Как да сканираш със System File Checker? Ето стъпките: 

Иди в прозореца на командния ред, както писах по-горе, с права на администратор (Върху Command Prompt кликни с десен бутон и избери Run as administrator).

Въведи sfc /scannow и натисни Enter.

Проверка на системните файлове
Проверка на системните файлове

След сканиране рестартирай компютъра и провери дали проблемът е разрешен.

4.Изчистване на хронологията на File Explorer

Този метод работи в повечето от случаите. Ако от горните решения няма ефект, провери следното: 

Въведи File Explorer Options в полето на търсачката до Start и иди на посочения прозорец.

Кликни на Clear и след това върху OK, за да изчистиш историята на File Explorer.

Изчистване на хронологията на File Explorer
Изчистване на хронологията на File Explorer

Едно от най-резултатните решения е това, което ще обясня тук:

5.Олекотяване на контекстуалното меню на Explorer

Да забраним услугите, които не са на Microsoft, а зависят от външни приложения. За да премахнеш неизползваните записи от контекстуалните менюта, без да деинсталираш софтуер, можеш да включиш инструмента Microsoft Nirsoft ShellExView.

Преди да се пристъпи към действие, трябва да се направи разграничение: Някои програми променят контекстуалното меню на Windows чрез добавяне на записи, които се появяват или не в зависимост от файла; в този случай се казва, че действат върху shell – обвивката.

Други програми, обаче, са само за удължаване на контекстуалното меню на Windows и разглеждат възможностите за всеки тип файл или директория на операционната система (като например „Добави в архива“), като в този случай се казва, че тези програми действат като разширения на shell.  T.e. добавят динамични елементи към менюто на контекстуалните елементи на Explorer.

За щастие NirSoft предлага програмите, които рационализират операциите (все пак са деликатни) по изключване на конфликтните елементи.

Може да се премахнат ненужните записи от контекстуалното меню на Windows Explorer и в двата случая – ShellMenuView се грижи за редовната обвивка-shell,  докато ShellExView се справя с удължената shell.

Действия с ShellExView

1.Изтегли ShellExView от Nirsoft. Линкът за сваляне се намира най-отдолу на страницата на посочения сайт. Пред последната таблица.

2. Разархивирай и стартирай изпълнимия файл shexview.

3. На розов фон са разположени тези елементи, които не са разработени от Microsoft и следователно са били добавени след инсталирането на програми на трети страни.

Разглеждаме-действията-с ShellExView1

4. С щракване върху заглавията на колонките ги сортирай.

5. Кликни на „Company“ на някоя от колоните в дясно, за да подредиш списъка на по име на разработчика.

6. Тези, които наистина не ти трябват, ги забрани с десен клавиш върху тях и Disable Selected Items или F7.

Избираме-елементи-за-изключване-от-контекстуалното-меню-на-Explorer
Изключване-на-елементи-от-контекстуалното-меню-на-Windows Explorer

7. За избраните елементи ще се появи в Disabled колоната резултат Yes.

8. В случай, че си забранил всички елементи, които не са ти необходими, рестартирай Explorer, както показах в точка 1. или в точка 2.

9. В различния случай, че има конфликт на някоя от програмите от трета страна с Explorer, за да разбереш, коя е тя, трябва да забраниш всички файлове, които не са на Microsoft.

10. За целта от Options избери Hide All Microsoft Extensions. И забрани останалите функции в Context Menu. Ако проблемът с Explorer го няма вече, много е възможно някой от тези файлове да е отговорен за проблема.

Скриване-на-Microsoft-елементите-от-контекстуалното-меню-на Explorer

Внимание: елементите MICROSOFT абсолютно не трябва да се докосват!

11. Сега реабилитирай един по един елементите неMicrosoft.Така ще изключиш конфликтния. Разбира се след реабилитиране на всеки елемент трябва да се рестартира Explorer, за да се провери функционалността му. Реабилитирането става с десен клавиш и Enable Selected Items или F8 върху избрания елемент. Ще се появи No в графата Disabled.

Действия с ShellMenuView

Изтегли ShellMenuView в зависимост от архитектурата (32 или 64 бита).

След като намериш тези елементи, които искаш да изключиш, кликни с десния бутон върху тях и избери Disable или чрез използване на съответния бутон в лентата с инструменти (червена точка или пък F7).

Действа се по подобен начин, както при ShellExView.

Всички промени, както виждаш, са обратими, така че за всяко нещо забранено, което трябва да се върне, не е проблемно да го направиш.

Посочените програми няма да премахнат съответните ключове от системния регистър, правят само добавка, с която се изключват за момента, докогато решиш обратното или деинсталираш отговарящата за тях програма.

Заключение

ShellExView определено е инструмент за Windows, малък, свободен и преносим, не се инсталира, лесен за използване веднага.

Въпреки че ShellExView само изключва елементите чрез добавяне на специален код (без да ги премахва), преди да я използваш е препоръчително да направиш резервно копие на системния регистър, за да бъде възстановен в случай на грешки.

Друга програма, много по-лесна за използване, за премахване на вписаните елементи в контекстуалното меню на десния бутон както за Windows Explorer е MenuMaid. Ако ShellExView ти е прекалено сложна, можеш да използваш MenuMaid.

Премахване-на-елементи-от-контекстуалното-меню-на-Explorer-Windows-и-Internet-Explorer-с MenuMaid

Управлението на контекстуалното меню е също един от инструментите на CCleaner, в раздел за оптимизиране на стартирането – Context Menu.

Премахване-на-елементи-от-контекстуалното-меню-на-Explorer-с CCleaner

Надявам се, че обясненията за разрешаване на проблема с „File Explorer спря да работи“ бяха достатъчно разбираеми. Ако имаш въпроси, не се стеснявай да ги поставиш.

Началната снимка е на Farrel Nobel.

Съдържание
Име на публикацията
File Explorer спря да работи при десен бутон - решение
Автор
Име на сайта
ivytechnoweb.net
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.