Философия за щастлив живот (по Сам Бърнс)

Съжаляваме за свободата на живота преди пандемията и губим ценно време, вместо да се заемем да развиваме това, което можем да правим в момента.

По време на тази пандемия, особено в седмиците и месеците на локдаун, повечето от нас бяха фокусирани върху нещата, които не могат да правят. Хората съжаляваха, че не могат да идат на дискотека, на заведение, в спортна зала, да идат на работа, че не могат да видят на живо близките си. Най-разпространената в момента философия за щастлив живот беше да си върнем предишния. Онзи, в който всички бяхме щастливи, но не го знаехме. Точно така.

Сега, когато имаме малка пауза от настъплението на вируса (мечтая си да е отстъпил завинаги), бих те запитала: А каква е твоята философия за щастлив живот?

Философия за щастлив живот - Сам Бърнс-

Каква е твоята философия за щастлив живот?

Скоро в Туитър някой обясняваше, как всичко е много различно, ако знаеш, че неограничено можеш да пазаруваш с твоята карта. Философията за щастлив живот често се свежда до едно огромно количество пари, супер луксозна кола, престижен партньор, скъпи аксесоари и луксозни (кич) обзаведени къщи (може би и с кюлчета в чекмеджетата!).

Нямам нищо против личните философии за щастие, стига да не са в колизия с щастието на другите. Но сега, искам да ти разкажа за друг тип философия за щастлив живот, като тази на един известен младеж – Сам Бърнс. За него писаха много по повод смъртта му през 2014 г. от рядката болест прогерия, когато той беше само на 17 г.

Живот според Сам
Лесли Гордън, Скот Бърнс, Андреа Никс Файн и Шон Файн приемат наградата Peabody за „Живот според Сам“, източник Peabody Awards

Философия за щастлив живот като тази на Сам Бърнс

Това е неговият последен запис в TED разговори, месец преди да почине, в който говори за трите аспекта на своята философия за щастлив живот:

Виж My philosophy for a happy life | Sam Berns | TEDxMidAtlantic.

В своята TED лекция Сам разказва, че чувства своя живот щастлив. Той наистина не може да прави много неща, които обикновените здрави хора могат, но се е научил да се приспособява.

Трите аспекта на философията на Сам Бърнс за щастлив живот

Първи аспект: Ако нямаш възможност да правиш неща, които би искал да правиш, съсредоточи се върху дейностите, които можеш да правиш.

Мисъл за живота от Ферис Бюлер

Сам Бърнс приема своята болест и се отказва да мисли постоянно за ограниченията, които му поставя тя. Животът е твърде кратък и минава твърде бързо, за да бъде пропуснат в съжаления. Важното е да се съсредоточиш върху дейностите, които можеш да правиш.

Втори аспект: Обгради се с хора, с които наистина искаш да бъдеш,  хора с високо качество.

Понякога хората се сближават с други, само за да чувстват нечие одобрение. Често живеят чужд живот, подреден за тях от близки, приятели, съседи, колеги. Това не е философията за щастлив живот. Тя изисква да намериш хората, които не само са приятели и близки, но те и оставят да дишаш сам, да правиш своите грешки и своите открития. Намери хората, които със своите качества ще те теглят нагоре към себе си, не онези, които те викат при себе си в низините.

Трети аспект: Продължавай да вървиш напред.

Мисъл на Уолт Дисни - върви напред-

Винаги да имаш нещо, което да очакваш с нетърпение. Нещо, което ще направи живота ти по-богат.  Дори да е само кратка ваканция на любимо място или интересна идея за статия или за книга, дългоочаквана среща с приятели. Подобни неща осмислят живота на Сам Бърнс и го държат фокусиран и уверен, че предстои светло бъдеще. Това му помага да премине през някои трудни моменти. Дори и в най-тежки ситуации, ако изпаднеш в продължителна загуба на енергия, засядаш в положение, където няма място за щастие.

Много неща се променят по пътя на Сам – проблеми, добри с лоши дни, мечти, надежди. Но манталитетът и философията към живота остават същите. Вярата, че ще се оправи, му помага да продължи напред, да бъде смел, дори когато не е лесно. Обгражда се с хора, с които иска да бъде и продължава да върви напред.  

Виж и тази публикация: Да бъдеш свободен: четирите споразумения на Дон Мигел Руис за личната свобода

Това е щастие на практика

Сам Бърнс:

  • Добре съм с нещата, които не мога да направя
    защото има много други неща, които мога да направя.
  • Обграждам се с висококачествени хора, с които искам да бъда.
    Виждаме се, както сме всъщност.
  • „Продължавай да вървиш напред“ е един от любимите ми цитати (от У. Дисни). Винаги се опитвам да имам нещо, което да очаквам с нетърпение.

А каква е твоята философия за щастлив живот? Сподели в коментарите тук долу, може би ще мотивираш някого, комуто не е лесно в живота.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.