Финално ръководство за Skype – най-новата версия за Windows

 

Ръководство за новия Skype
Защо финално ръководство за Skype? Защото се появи усещането за стабилизиране на известната програма, така че можем да опишем най-после какви са нейните функции сега.

Дали ще са за постоянно същите, ще видим…

Skype е нашата любима програма за писмени, гласови и видео разговори. Покрай непрекъснатите обновявания и дефекти в новите версии, се опитвахме да преминем към други приложения и програми, но все пак не успяхме да заменим Skype с нещо толкова удобно. Напоследък въпреки продължаващите чести обновявания, можем да говорим за привикване с новия вид на познатата ни програма, както и с променените й функции.

Skype
Източник Pngtree.com

Skype все така ни свързва с нашите роднини и приятели на хиляди километри разстояние. Все така позволява да споделяме снимки и файлове между нас. Използваме го както за лични, така и за бизнес разговори. Дори за телевизионни интервюта и видеоконференции.

Това ръководство за Skype идва дълго време след моята публикация за старата версия на програмата, когато все още не беше закупена от Microsoft.

 Виж новите функции в Skype за Android: Функции на Skype за Android – последна версия

Функции на Skype

Skype е цялостен инструмент с чат, видеочат и телефония. Много от неговите функции са свързани с използването на разговори, други могат да се използват и по време на видео връзките.

Ако още нямаш последната версия на Skype, можеш да си я изтеглиш от тук. Като кликнеш на падащото меню, избираш Вземете Skype за Windows

Download Skype

Профил в Skype-снимка и лична информация

Както преди имаме възможност да променяме изображението на профила и да добавяме някои лични данни, така че всеки, който търси нашето име или псевдоним, веднага ще знае с кого да се свърже. За да направим тези промени, кликваме върху символа с трите точки в горния ляв ъгъл, след това отиваме в Настройки и след това в менюто Акаунт и профил.

Настройки на Skype

Оттук можем да променяме всички елементи, за които считаме, че е необходимо.

Акаунт и профил е Skype

В Акаунт и профил, ако кликнем на Вашият профил (Управление на начина, по който останалите ви виждат в Skype), при новата програма промените могат да се извършват в новоотворен таб на браузъра ти. Там се отваря твоята лична страница на Skype и като кликнеш на Редактиране на профила, можеш да направиш желаните промени. След това натисни Запаметяване, за да запазиш промените.

Настройки на профила в Skype

Можем да търсим Skype абонати, като кликнем на Хора, групи и съобщения под нашата снимка в началния екран за съобщения.

Когато кликнем върху самата ни снимка горе вляво, имаме още възможности за промяна и вписване на наши данни.

Можем също да настроим и статуса си –

 • онлайн – зелено кръгче;
 • отсъствам – оранжево кръгче;
 • не ме безпокойте – червено кръгче;
 • инкогнито – празно кръгче.

Телефонни разговори със Skype

Ако твои роднини или приятели не са онлайн, чрез Skype можеш да се свържеш на достъпни тарифи за международни обаждания до мобилни и стационарни телефони. Става, като кликнеш на иконката за набиране, която ще отвори цял панел, с избор на кодове за различни държави, циферблат и някои телефонни номера на твои контакти, които са ги задали. Горе в дясно има иконка на зъбчатка, която отваря настройките за разговорите.

Възможност за телефонен разговор в Skype

Общи настройки на Skype-език, стартиране и затваряне

От настройките на трите точки отиваме на втория ред в отворения прозорец – Общи настройки. Там можем да си изберем език на интерфейса на Skype, дали да се стартира автоматично с включване на Windows или не и дали да остава във фонов режим.

Ръководство за Skype-настройка на външния вид

Като отидем на Външен вид, можем да изберем Светла или Тъмна тема, някои от красивите модерни цветове за нашите съобщения или за тези отсреща.

Имаме два Достъпни режимаСветъл с висок контраст и Тъмен с висок контраст.

По-надолу имаме Разрешаване на режим за компактен списък и Показване на иконите на потребителите и разговорите, чрез които режими можем да си настроим как да изглежда списъка на контактите ни.

Настройка на външен вид в Skype

Настройки на аудио и видео в Skype

Отиваме на интересната част за Аудио и видео. Над нашето видео което се показва, в 1 можем да изберем уеб камера, при случай, че имаме повече от една уеб камера включени.

Имае чудесната възможност да замъглим фона зад нас – в 2Замъгляване на фона на всички обаждания.

С Настройки на уеб камерата3 – имаме богат избор на настройки на видеото.

По-надолу са настройки за избор на Микрофон, Високоговорители и Тестване на аудиото 4.

Настройка на аудио и видео - ръководство за Skype

Настройване на обажданията в Skype

Отиваме на Обаждания и там са всичките настройки за разговорите. Дали да ги приемем автоматично, да пренасочим към гласова поща и др.

Настройване на съобщенията в Skype

Отиваме на следващата настройка – Съобщения.

Тук сред всичките настройки намираме и тези за визуализации на уебсайтове с изпратени или получени линкове, за получаване на изображения и файлове, за размер на текста и изпращане на съобщения.

На последния ред ни се дава възможност да експортираме хронологията на чата си от Skype 7.

Настройка на съобщенията в Skype

Известия в Skype

Тук са всички видове известия, които получаваме или не получаваме при различни действия на нашите контакти – при минаване на някой в режим онлайн, при получаване на съобщение, на известие за планирано обаждане или анкета, звукови известия и др.

Абонати

Тук е списъкът с абонатите, които си блокирал, с възможност да ги разблокираш.

След него е Поверителност, отваря страница с различни настройки за начина, по който искаш да те виждат – телефон, да се появяваш ли в търсенето и др. Освен това излиза и списък с твоите контакти и различни възможности за отношения с всеки от тях:

 • Изпращане на съобщение.
 • Стартиране на разговор.
 • Стартиране на видеораговор.
 • Започнете личен разговор.
 • Споделяне на абоната.
 • Изпращане на пари и парични заявки.
 • Създаване на нова група с него.
 • Стартиране на преводача.
 • Профил на абоната.
 • Добавяне към предпочитани.
 • Галерия на чата.
 • Премахване от списъка с абонати.
 • Блокиране на абоната.

Помощ и обратна връзка

Дава информация за използваната версия на Skype, получаване на помощ и обратна връзка, статус в Skype, който отваря страница в браузъра ти за статуса на функциите в Skype и евентуални проблеми.

Ръководство за Skype-споделяне на екран

Споделяне на екран в Skype

Ако искаме да покажем някои стъпки от определена процедура на наш контакт, или по време на бизнес конференция, можем да споделим екран си, за да покажем отворените си прозорци на компютъра.

Как става това?

Започваме видеообаждане, след което щракваме върху бутона Споделяне на екрана в долната дясна част.

Видеовръзка, споделяне на екрана в Skype

На екрана при видео връзка има още няколко бутона:

До Споделяне на екрана в ляво с кликване се показва допълнително и прозорец за чата.

От дясната му част, кликвайки на емотикона сърце, излизат още емотикони, които можем да изпратим на човека, с който имаме видео връзка.

Най вдясно долу, когато кликнем на трите точки, излиза малък прозорец със следните възможности, които имаме по време на видео разговора:

 • Стартиране на запис.
 • Замъгляване на фона ми.
 • Изключване на входящото видео.
 • Задържане на обаждането.
 • Аудио и видео настройки.

Ако погледнем горе в дясно, ще видим други две иконки, Първата се отнася за разположението на видеото спрямо екрана – на цял екран, подвижно или прозорец. Чрез втората можем да включим още хора в разговора.

Видеовръзка, промяна на екрана и включване на още лица в Skype

А чрез кликване на иконката долу в ляво можем да направим снимки на видеоекрана.

Да отидем сега да разгледаме основната страница на Skype – тази с размяната на съобщения.

Размяна на съобщения в Skype

Отляво са нашите контакти, които можем да сортираме по време на чата, по обаждания, по предпочитания.

Отдясно изкарваме определен наш контакт. Под името му виждаме статуса му, възможност за извикване на галерията от изображения разменени с него и търсачка за текст в чата с този контакт.

Търсене в Skype

В долната част се намират мястото за съобщение, емотиконите заедно с гифчета, стикери, клипчета. Имаме следните възможности за действия към нашия контакт:

 • Добавяне на файл.
 • Изпращане на пари.
 • Видеосъобщение.
 • Споделете местоположението си.
 • Изпращане на абонати в този чат.
 • Планиране на обаждане.
 • Създаване на анкета.
 • Споделяне на папка или файл от OneDrive.
 • Кажете го с музика (Spotify).

И като допълнение в новия Skype е добавена функцията, чрез която става видимо дали твоят контакт отсреща е прочел съобщението ти, чрез показване на неговата умалена икона отдолу след последното ти изпратено съобщение, както при Facebook Messenger.

Skype Microsoft – за и против

В това ръководство за Skype не сравнявах новата и старата версия, затова накрая ще кажа нещо по въпроса:

Последната версия на Skype е достатъчно добра. Ако остане стабилна, може да се каже, че се е достигнало до някакво равновесие след толкова време люшкане в различни промени, на които понякога не се разбираше целта.

Против сигурно има много неща, едно от които е постоянното обновяване, което губи много време, понякога не се усещаш, че Skype е изчезнал, блокировки. Но това, както знаем от опита ни с Windows, е запазена марка на Microsoft. Липсва ми и дългата хронология на разговорите, която имаше старият Skype – достигаше се за крато време до началото на всеки наш контакт. Но времената се менят и програмите също. Все пак Skype си остава един отличен начин за връзка между роднини, приятели, колеги, бизнеси.

Източник на основното изображение Freepik.com.

Източници за първото изображение Textures4photoshop.com, Pngtree.com, Pixabay.com

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

4 Comments

 1. Здравейте,
  Въпросът ми е свързан с невизуализирани емотикони
  често се случва да получавам само квадратче тоест вероятно е емотикон може би анимиран
  но в новията версия не намирам опция визуализиране на анимираните емотикони.
  По принципвъпросът е общо за получено квадратче незнаем какво стои зед него и какво е искала да ни изпрати отсрещната страна.
  Има ли решение на този проблем ?

  • Предполагам, че трябва да обновите Skype. Не намерих никъде друг отговор на проблема. Проверете дали не ви е бавна линията или дали имате достатъчно място на хард диска.
   При мен няма проблеми с най-новата версия на Skype.

 2. Що се отнася до удобствата на Скайп, това е безспорно, особено за семействата, чийто най-близки хора са в чужбина. Скайп скъсява разстоянията и това е една от причните много хора да имат устройства, без да умеят да ги ползват за друго, освен за
  Аз имам въпрос, чийто отговор не мога да намеря.
  На горния ред на Скайп ми изчезнаха символите за минимизиране и максимизиране и сваляне на Скайп. Остана само символа за затваряне на приложението. Моля Ви да ми помогнете да реша въпроса

  • Здравейте, за кой Скайп става въпрос на компютъра? Може би за приложението, а не за програмата. С моето е всичко нормално. Скайп прави постоянно обновявания. Обновете го до последната версия или го деинсталирайте и инсталирайте отново.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.