Как да намерим изображения, които не са обект на авторски права – 30 идеи

Въпросът къде да намерим изображения, които не са обект на авторски права, е комплексен.

От една страна са видовете лиценз, които може да притежава едно изображение, от друга страна как да сме сигурни, че можем да го ползваме, без да ни изненадат неприятно.

Кой се нуждае от изображения в интернет

За блогъра, за който се занимава с маркетинг в социалните медии, за писателя, маркетинг специалиста и други креативни личности, важен пункт остава къде да намери изображения, дизайни и други визуални елементи в допълнение към думите, които да не са защитени с авторски права. Тоест материали, които могат да се използват свободно за публикуване в статии, съдържание в социалните медии, в сайтове и блогове.

На пръв поглед ти се струва трудно търсенето на безплатни изображения с висока разделителна способност без авторски права, както и качествени снимки, разпространявани с CC0. Всъщност интернет е пълен с такива изображения. Важното е да се проверява старателно за вида лиценз на всяко изображение.

Ето някои указания за намиране на такива изображения онлайн.

Как да проверим за авторските права на снимка

Погледнах в Quora какво казват по въпроса:

„Ето как функционира авторското право: Всяко произведение (т.е. снимка) е защитено с авторски права от момента на създаването му.

Само чрез умишлено предаване на правата си или чрез създаване на специален потребителски лиценз, който трябва да се показва с фотографията, фотографът прави работата си свободно достъпна.“

И още:

„Просто. Винаги предполагайте, че изображение, което намирате, е с авторско право, освен ако не намерите доказателство за друго.“

Creative Commons какво означава

Creative Commons лиценз дава на фотографите възможността да пускат своите снимки свободни, като същевременно запазват известен контрол върху начина, по който се използват.

Как можете да използваме снимките, защитени от лиценза Creative Commons?

Това зависи от първичния лиценз, зададен от твореца. Всички лицензи попадат в две широки категории:

 • тези, които позволяват снимките да се използват за търговска употреба
 • и тези, които забраняват търговската употреба.

Тези лицензи попадат в още три категории, които определят как трябва да приписваме авторство на собственика и променяме изображенията.

 • Приписване (признание, кредит)
  Лицензът позволява на другите да разпространяват, ремиксират, орязват и доизграждат работата на твореца, дори и за търговски цели, стига те да кредитират създателя за оригиналното творение.
  Лицензът за приписване дава най-голяма свобода. Можем да променим творбата толкова, колкото искаме, и стига да кредитираме човека, създал изображението, всичко е наред.
 • Приписване и споделяне
  Този лиценз позволява на други да ремиксират, орязват и дооформят работата на твореца дори за търговски цели, стига те да кредитират създателя и да лицензират новите си творения при идентични условия – Creative Commons Attribution-ShareAlike Creative Commons.
 • Признание – споделяне и забрана на производни
  Този лиценз дава възможност за споделяне, комерсиално и нетърговско, стига изображението да бъде предавано непроменено и цялостно, с кредит на създателя.

Ограниченията на лиценза за Creative Commons обикновено се публикуват точно до изображението онлайн. На тази страница са разгледани много от въпросите по CC, които биха ти се сторили неясни.

Как да избегнем нарушаване на авторски права

Има няколко начина:

 1. Използване на собствените снимки;
 2. Използване на изображения от публичен домейн;
 3. Правилно приписване (признание) на авторите;
 4. Възползвайки се от концепцията за „честна употреба“;
 5. Закупуване на лиценз на снимки.

Метод 1: Използване на собствени снимки

има едно важно изключение. Ако използваната от нас снимка има идентифицируем човек (т.е. може ясно да се види кой е) и изображението се използва за изрично търговска цел (като целева страница или реклама), възможно е да нямаме право да използваме снимката си.

В тези случаи ще трябва личността на снимката да подпише разрешение.

Метод 2: Публичен домейн

Изображенията, които са обществено достояние, не са собственост на никого. Така че можем да ги публикуваме, да ги променяме, да правим каквото искаме с тях. Обикновено в публичния домейн са стари произведения. Например в САЩ всяка творба, публикувана преди 1923 г., не е защитена от авторски права. Снимките, публикувани между 1923 и 1977 г. без известие за авторски права, също са обществено достояние. Но внимавай с изображенията в публичния домейн, повечето са с изисквания за признание на автора.

Метод 4: Честна употреба

Ако искаш пример за честна употреба , ето един: GIF. Например от видео с авторски права можеш да си направиш гифче, понеже се използва много малка част от произведението, не се изисква разрешение от автора.

Метод 5: Снимки от сайтове за платени снимки

Основното предимство на сайтовете за снимки срещу заплащане е, че те съдържат огромен брой произведения, които могат да помогнат в почти всяка ниша. Качеството обикновено е много високо.

Някои от най-популярните сайтове за снимки са: Shutterstock, iStock и Corbis Images.

Винаги прочети най-напред подробно лицензионното споразумение.

Проверка на изображението чрез TinEye

За да бъдеш сигурен, че изображението наистина е „свободно“ за използване има безплатни инструменти, като например обратното търсене на изображения в TinEye , което може да помогне да намериш допълнителна информация.

Къде да намерим изображения, безплатни и свободни?

Интернет е пълен с места, където можем да търсим и откриваме нужните за нашите проекти изображения, без да заплащаме нищо, евентуално давайки само признание на съответния автор или сайт.

1. Намиране на безплатни изображения с Google

Не можем просто да използваме изображения, намерени чрез търсачката Google. По този начин рискуваме нарушаване на авторски права. Но Google Images има инструмент, чрез който можем да намерим всички изображения, позволени за ползване дори за комерсиални цели.

Как да намерим изображения 1-

 

Когато направим търсене, кликваме върху Tools (Инструменти) и след това върху Usage rights (Права за ползване). Ще видим пет категории. За да намерим от всички показани изображения, тези, които можем да ползваме най-свободно, кликваме върху Labeled for reuse with modification (Маркирани за повторно използване с модификация).

Можем да извършим търсенето и с Google Advanced Image Search:

Как да намерим изображения 2

2. Интернет архив

Archive.org – интернет архивът ни дава възможност да получим безплатни аудио, видео, книги, изображения от публичното пространство.

Как да намерим изображения 4
Banknotes of Bulgaria – 1899 to 1929 by Herbert Hillary Booker 2nd – Tujunga, California – 2009

За да вградим видеоклип, от страницата му, под него в дясно, намираме знака за Share this item, а след това копираме кода за вграждане от новия прозорец.

Как да намерим изображения 3
По същия начин се процедира, ако искаме да вградим книга.

В Archive.org може да се търси по колекции. Една от тях е Flickr Commons Archive

3. Flickr Creative Commons

Flickr е огромен ресурс, генериран от потребителите – фотографи и дизайнери, с участието на много професионалисти и не толкова професионалисти, които представят работите си там.

В богатия ресурс на Flickr могат да се намерят много интересни фотографии. Ето например една ценна – мини компютри PDP 11 (най-успешните и популярни мини компютри с много улеснено програмиране, част от основата на съвременните микропроцесори, на MS-DOS и на C), на които имах честта да работя и програмирам:

Как да намерим изображения 12
Ken Thompson and Dennis Richie at a fully blown out DEC PDP-11 system running Unix. Автор Kenneth Martin

Всички изображения са с изписани права на използване и може да се използва което и да е с етикет с лиценз Creative Commons. Трябва обаче винаги да се четат кои права се отпускат и да се дава пълен кредит и линк към профила на Flickr на човека, който е направил снимката. Повечето изображения в Flickr обаче са защитени с авторски права.

4. Metropolitan Museum of Art

Как да намерим изображения 5
Vincent van Gogh (Dutch, Zundert 1853–1890 Auvers-sur-Oise); The Mr. and Mrs. Henry Ittleson Jr. Purchase Fund, 1956

Мисията на Metropolitan Museum of Art е да събира, съхранява, учи, излага и насърчава оценяването и напредъка в познаването на произведения на изкуство. Текстът, изображенията, търговските марки, данните, аудио файловете, видео файловете и друга информация, са собственост на Музея или неговите лицензодатели, освен ако не е идентифицирана от икона на Creative Commons Zero (CC0). Материалите, идентифицирани като CC0, са или такива, за които музеят смята, че са обществено достояние, или пък тези, за които музеят се отказва от каквото и да е авторско право. Все пак признание към съответния автор и вложител трябва да се поставя.

5. Search.creativecommons

Едно по-обширно търсене по различни сайтове, предлагащи изображения и медия с лиценз CC0.

Как да намерим изображения 6

6. Един пример: Openclipart

Всеки автор на Openclipart освобождава всички права върху изображенията, които споделя в този сайт. Openclipart има над 72 000 клипарта, които са обществено достояние. Могат да бъдат използвани дори за неограничена търговска употреба .

Как да намерим изображения 7
Автор Machovka’s Clipart

7. Envato

Envato е най-доброто място за запалени творци. Там могат да се намерят различни видове визуални продукти, всичко за следващия ти творчески проект. Естествено почти всичко е със заплащане, но всеки месец Envato пуска за записаните за нюзлетър безплатни продукти – теми за сайта ти, продукти за Photoshop, изображения, музикални парчета и др.

Кликни тук, за да видиш безплатните файлове на Envato за този месец

Как да намерим изображения 8
Six beautiful girls make selfie – източник Envato

Лицензът на безплатните произведения включва използване за свободна или търговска цел
(разрешени са повече от един крайни потребители).

8. Commons Wikimedia

Как да намерим изображения 9
By Charles J Sharp – Own work, from Sharp Photography, Wikimedia

Във Wikimedia Commons се намират десетки хиляди изображения от обществени домейни. Но ако нямат това, което търсим, можем да погледнем какво е налично в списъка с изображения на Wikipedia.

Wikimedia Commons , хранилището за медия, използвани на Уикипедия и други сайтове, предлага както изображения от публичен домейн, така и изображения на Creative Commons. Това може да е един от най-добрите ресурси за безплатни изображения в интернет, въпреки че селекцията е по-различна на вид от това, което предлагат други специализирани сайтове. Ресурсът е много полезен и защото предоставя конкретна информация за лиценза на всяко изображение и необходимия формат.

Необходимо е с използване на изображение от този ресурс да се включва и кредит към автора, източника, така че хората да знаят, че се използва с разрешението му.

Все още си задаваме въпроса къде да намерим изображения, търсим още по-интересни и богати източници.

Още сайтове с изображения с CC0

9. Unsplash

Как да намерим изображения 13
Photo by Laurent Naville on Unsplash

Unsplash е един от най-добрите източници за свободни изображение. Той предлага само снимки, лицензирани под Creative Commons Zero. Това означава, че можем да сваляме, променяме, използваме снимки безплатно. Както и за търговски цели, без да е необходимо да предоставяме признание на фотографа и Unsplash.

10. Morguefile

Как да намерим изображения 10

Morguefile е чудесно място за търсене на творчески фотографии. Сайтът използва лиценз, който е по-малко ограничителен от повечето лицензи на Creative Commons. Можем да използваме изображенията му за търговски цели, без да даваме кредит на автора и сайта, и можем да ги променяме.

11. Pixabay

На Pixabay можем да намерим висококачествени изображения, лицензирани под Creative Commons CC0, да ги изтегляме, променяме, разпространяваме и използваме свободно навсякъде. Не е нужна регистрация.

12. Lifeofpics

Как да намерим изображения 11

Lifeofpics е сайт, който предлага снимки и видеоклипове с висока разделителна способност, без ограничения за авторски права. Изображенията могат да се използват за лични и търговски цели. Всяка седмица се предлага нов „фотограф на седмицата“.

13. Freenaturestock

Как да намерим изображения 14

Сайт, където можеш да намериш само фантастични фотографии за свободно ползване (CC0 лиценз). Free Nature Stock е създаден от Adrian Pelletier. Всички публикувани снимки са лицензирани под Creative Commons Zero. Можеш свободно да използваш снимките, дори и в търговска дейност, без да е необходимо разрешение или приписване. Freenaturestock се актуализира ежедневно.

14. Stocksnap.io

Stocksnap предлага стотици нови изображения с висока разделителна способност всяка седмица. Всички те са без ограничения за авторски права с лиценз CC0 и могат да се използват и модифицират свободно и за търговски цели. Сайтът изобилства с изображения от различни категории.

Как да намерим изображения 15

15. Kaboompics

Kaboompics е място със стотици снимки с висока разделителна способност, предназначени за блогъри, мениджъри на уеб сайтове, работещи на свободна практика, маркетинг специалисти, мениджъри на социални медии и собственици на малки фирми. Авторът е Каролина Грабовска, полски уеб дизайнер, която прави всички снимки и позволява свободното им използване. Фотографиите са от различни области и са високо качество.

Как да намерим изображения 16

16. Publicdomainarchive.com

Сайтът предлага нови безплатни изображения всяка седмица за лична или търговска употреба. Предлаганите категории са много (архитектура, природа, технологии, реколта и др.) И можем да намерим вдъхновение за най-разнообразни проекти.

Отнема само две години, два месеца и пет дни, за да се построи Айфеловата кула. Строителните работи започнаха през януари 1887 г. и завършиха на 31 март 1889 г. Рекордна скорост с оглед на наличните по това време елементарни средства. Сглобяването на кулата беше чудо на прецизност, както се съгласиха всички хронисти на периода. На тесната платформа на върха Густав Айфел бе удостоен с отличието Légion d’Honneur.
Изграждането на кулата в няколко числа: 18 038 метални части; 5,300 работилнически чертежи; 50 инженери и проектанти; 150 работници, работещи в завода в Levallois-Perret; между 150 и 300 работници на строителната площадка; 2,500,000 нитове; 7 300 тона желязо; 60 тона боя.

Как да намерим изображения 17
Public domain images-Eiffel Tower construction

17. Allthefreestock

Allthefreestock черпи от няколко безплатни сайта за изображения и предоставя снимки, икони, видеоклипове, звуци, шрифтове и др. Материалите могат да се ползват безплатно с лиценз CC0. Перфектно за тези, които търсят вдъхновение за сайт или блог.

Как да намерим изображения 18

18. Picjumbo

Picjumbo предлага много безплатни висококачествени изображения, принадлежащи към най-различни области: архитектура, природа, мода, почивки, бизнес, технологии и др. Снимките са свободни за изтегляне и можем да получаваме последните новини чрез електронна поща, като се абонираме за бюлетина.

Как да намерим изображения 19-

19. Burst

има селекция от безплатни изображения, които ще бъдат перфектни за твоя Shopify магазин. Имаш право да ги копираш и променяш. Burst съдържа фантастични снимки, свързани с различни сектори, направени специално за електронната търговия. Навигацията и търсенето на снимки са лесни. Има многобройни фотографски колекции.

За условията на ползване на безплатните снимки виж на тази страница.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

20. Freepik

Freepik, най-голямата общност на графични дизайнери в света, предлага безплатни графични ресурси за всеки: икони, снимки, векторни изображения и PSD. Повечето от предлаганите изображения подлежат на лиценз за признание и могат да се използват свободно, като се споменава Freepik като автор. Освен това, ако се заплати малка такса, можете да се регистрираш за Premium акаунт и да използваш снимките, без дори да даваш линк за кредит към сайта.

Как да намерим изображения 20
Designed by Sketchepedia

21. Deviantart

Deviantart има милиони регистрирани потребители. Някои от тях ни позволяват свободата да използваме техните фотографии и графики. Други са лесни за закупуване. Когато сваляш някое изображение, за което има позволение, не забравяй да дадеш линк за кредит към автора.

Виж повече за DeviantArt: Маркетинг на пазара на изкуство – за художници и други артисти

22. Splashbase

Как да намерим изображения 21

Splashbase е агрегатор на изображения, който компилира наличните изображения от различни източници. В следствсие си изправен пред голямо разнообразие от шаблони, икони, фонови изображения, които да използваш в твоя уеб сайт или друг проект.

23. Designer Pics

Designer Pics е проект за уеб и графични дизайнери. Изображенията са сортирани по отрасли като архитектура, технологии или храни и напитки. Тези снимки с висока разделителна способност не изискват линк с признание към автора.

Как да намерим изображения 22

24. Shot Stash

Shot Stash е невероятен източник на безплатни изображения, които могат да се използват за фон, за банери. Изображенията могат да се използват за лични или бизнес цели и не се нуждаят от кредит към автора.

Как да намерим изображения 23

25. Pattern Library

Pattern Library предлага модифицируеми изображения и модели, които са добри за да бъдат използвани например от редактори и уеб дизайнери като фон, шаблони или банери. Повечето модели се представят от независими дизайнери, чието желание е да вложат свой принос към проекта.

Как да намерим изображения 24

26. Bucketlistly

Bucketlistly е идеален за снимки за блог в нишата Пътешествия. Има изображения от цял свят и особено от Западна Европа, Азия и Латинска Америка.

27. Foodie Factor

Напитки, здравословни закуски, бонбони, и всякакви фотографии на храна – Foodie Factor вече има повече от хиляда снимки на тази тема. Можеш да избереш да получаваш най-новите снимки директно по имейл. Всички изображения са безплатни за търговски цели.

28. Pikwizard

С над 100.000 напълно безплатни изображения, 20 000 от които намиращи се само в Pikwizard. Всеки ден се добавят нови снимки, свободни дори за комерсиални нужди, без нужда от линк за кредит.

Когато си избереш изображение от сайта, имаш възможност да го редактираш, чрез редактора на разположение.

Как да намерим изображения 25

29. Maxpixel

Maxpixel са група от много членове, асоциирани специалисти в областта на графичния дизайн, разпръснати по целия свят. Всички те са съсредоточени в сайта freegreatpicture.com, с цел да предоставят на потребителите десетки хиляди снимки, wallpapers и дизайн с високо качество.

Много категории, ярък цвят, красиви образи, с мотивацията да се даде на потребителите усещане за ново и различно.

Как да намерим изображения 26

30. Rawpixel

Как да намерим изображения 27
A Sunday on La Grande Jatte (1884) by Georges Seurat – страница за оцветяване за възрастни

Един наистина полезен и много богат сайт с изображения в категории:

 • FREE
 • PREMIUM
 • CREATIVE BOARDS
  •  VECTORS
  •  PSDS
  •  WORLD FACE
  •  GALLERIES
  •  MOCKUPS
  •  ADULT COLORING
  •  VINTAGE ILLUSTRATIONS
 • ART
 • PUBLIC DOMAIN

Какво можеш да правиш с безплатния лиценз на Rawpixel:

 • да изтеглиш до сто (100) изображения на месец (месечна квота) от безплатната колекция (при спазване на ограниченията в Условията) и
 • да използваш изображенията за лична и / или търговска употреба;
 • да поставяш изображенията в уебсайт или блог;
 • да добавяш лого или надписи към изображенията за лична или фирмена употреба;
 • да споделяш и препращаш линкове към Rawpixel.

Хубаво е да се даде кредит към сайта като собственици на изображенията. Това не е задължително, но е желателно.

Заключение

Виж още по темата: 19 сайта с безплатни качествени изображения

Автор на основното изображение: Photo by Sarah Pflug from Burst.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.