Как да използваме музика без авторски права в YouTube

Запалени сме да създаваме видео в различните социални мрежи. Но затова ни е необходим и аудио фон. Откъде да си изтеглим, без да нарушаваме авторски права и без да заплащаме?

Искаме да направим свой видеоклип на Youtube и трябва да добавим фонова музика. Да публикуваме видео с определена музика, без да се съобразяваме с авторски права в Youtube, не е безопасно. Могат да ни махнат аудиото или цялото видео. Може дори писмо от някой адвокат да пристигне у дома. Има специални програми за откриване на тези злоупотреби и не може да се изключи неприятната възможност.

Публикацията е обновена на 26.08.2022.

Как да използваме музика без авторски права в YouTube
Как да използваме музика без авторски права в YouTube

Как да използваме музика без авторски права в Youtube ?

Как да осъществиш достъп до Фонотеката на YouTube и да използваш свободно музиката и звуковите ефекти във видеоклиповете си, за да имаш възможност да заработваш?

YouTube пусна на разположение на потребителите страница, наречена Правила и стандарти. На нея можеш да намериш информация дали е позволено и как да използваш във видеоклипа си определена песен. Как да разбереш дали песента нарушава авторските права?

Трябва ти Google и YouTube акаунт. Влез в профила си, ако вече имаш такъв.

Кликни върху снимката си в горния десен ъгъл (или върху кръгчето със силует, ако не си персонализирал профила си). Иди на YouTube Студио–>от лявата страна по-надолу Фонотека и влез там – в секцията за избор на музика за видеоклиповете ти.

Студио YouTube, Аудио колекция-
Студио YouTube, Аудио колекция

Иди на иконата на триъгълника, съставен от линии. Кликни и ще се отвори падащо меню. От него можеш да направиш избор по какъв признак да търсиш аудио.

Търсене на музика във Фонотеката на YouTube
Търсене на музика във Фонотеката на YouTube

Вдясно под Тип лиценз може да се видят правата за използване на всеки аудио запис.

Лизенз на всеки аудио запис
Лизенз на всеки аудио запис

До Тип лиценз има колона Дата на добавяне. Когато се мине с мишката отгоре на датата на всеки запис, се появява надпис Изтегляне. Записът може да бъде изтеглен и ако е пуснат и най-отдолу се появява възпроизвеждането му със стрелка за изтегляне.

Други възможности за използване на музика без авторски права в Youtube

Освен безплатната музика в YouTube, описана по-горе, можеш да използваш една от тези възможности за музика без авторски права:

Thematic

Необходима е безплатна регистрация на сайта. Става лесно с акаунт на Google. След това можеш да избираш вид музика. Алгоритъмът е лесен:

 • Избор на музика.
 • Изтегляне.
 • Линк за кредит към артиста, изисква се от лиценза.
Безплатна музика от Thematic
Безплатна музика от Thematic

С безплатния акаунт имаш право да публикуваш музика само в

 •  1 YouTube канал,
 •  2 плейлисти
 •  и имаш достъп до техния сървър Discord.

Unminus

Безплатна музика от Unminus
Безплатна музика от Unminus

Unminus е друг уебсайт за безплатно изтегляне на музика. Музиката в него е с лиценз Creative Commons Zero (CC0).

Този лиценз ти позволява да използваш всяко произведение безплатно, за лични или търговски цели, да го редактираш и няма нужда да посочваш авторство. Не е нужно да добавяш връзка към музиката от този сайт в описанието на YouTube.

Pixabay

Pixabay е популярен сайт за безплатни стокови снимки, но в него можеш да откриеш и безплатни видео и безплатна музика. Pixabay Music ти предлага материал, от който се нуждаеш за твоя видео проект в YouTube.

Търси по жанр, настроение и етикет. Можеш да намериш и звукови ефекти.

Съгласно лиценза на Pixabay можеш да изтегляш безплатна музика без авторски права за търговска и некомерсиална употреба, както и да я редактираш. Посочването на авторство не се изисква, но това е хубав израз на признателност към автора.

Icons8

Безплатна музика от Icons8
Безплатна музика от Icons8

Музиката в известния сайт Icons8 е безплатна за некомерсиална употреба с признание към авторството, с изключение на песните, обозначени с Content ID и P.R.O. етикети. Може и да се закупи лиценз или самата песен.

В момента цялата музика, налична безплатно, идва с водни знаци.
Ако имаш нужда само от няколко секунди от песен, можеш да изрежеш водния знак с някой инструмент за аудио редактиране, като Audacity, но тогава трябва да посочиш Icons8 и автора на песента.

Bensound

Сайтът предлага и безплатна музика с различни ограничения:

Музиката може да се използва безплатно във видеоклипове (Youtube, Facebook, Instagram,…), но трябва да дадеш линк с признание на Bensound.com

Не може да се използва:

 • в подкаст,
 • за създаване на песни,
 • за аудиокнига,
 • за музикален ремикс.

Няколко YouTube канала с безплатна музика само за YouTube

В YouTube има много канали, които предлагат безплатна музика без авторски права. Ето някои от тях. Изисква се признание с линк към източника и има ограничение музиката да се използва само в YouTube:

Заключение

Избирането на песен, която да се използва във видеоклип в YouTube, е изключително важно за привличане на вниманието на зрителя и за видео монетизацията. Музиката трябва да е подходяща и да зачита авторското право.

Още може да се прочете тук.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

 1. Здравей Иванка и благодаря за полезния блог пост.
  Наскоро започнах да правя видеа за Youtube, и Има стрхотна музика в аудио библиотеката на им. Но не можах да открия български детски песнички.
  Знаеш ли къде бих могла да намеря български детски песнички, които мога да включа в някое от видеата си?

  • Здравейте, благодаря за хубавите думи. За съжаление не открих и не знам дали има български детски песнички без авторски права. Ако искате да включите такива във видео, трябва да се поинтересувате чии са правата и да се договорите, ако ви интересува. Възможно е да има народни детски песни, които са свободни, но трябва да се поинтересувате от собствениците на каналите с такива детски песнички, по какви правила са ги включили.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.