Как да използваме музика без авторски права в YouTube

Искаме да направим свой видеоклип на Youtube и трябва да добавим фонова музика. Да публикуваме видео с определена музика, без да се съобразяваме с авторски права в Youtube, не е безопасно. Могат да ни махнат аудиото или цялото видео. Може дори писмо от някой адвокат да пристигне у дома. Има специални програми за откриване на тези злоупотреби и не може да се изключи неприятната възможност.

Как да използваме музика без авторски права в Youtube ?

Как да осъществим достъп до Фонотеката на YouTube и да използваме свободно музиката и звуковите ефекти в нашите видеоклипове, за да имаме възможност да заработваме.

YouTube пусна на разположение на потребителите страница, наречена Правила за музика. На нея можем да намерим информация дали е позволено и как да използваме във видеоклипа си определена песен. Как да разберем дали песента нарушава авторските права?
Трябва ни Google и YouTube акаунт. Влизаме в профила си, ако вече имаме такъв.

Сега кликваме върху снимката си в горния десен ъгъл (или върху кръгчето със силует, ако не сме персонализирали профила си). Натискаме Студио–>Създаване–>Правила за музика, за да влезем в секцията за избор на музика за видеоклиповете ни.

В полето Търсене на музика въвеждаме името на песента или на певеца, чиято песен искаме да използваме.

В първия случай виждаме какво ни е позволено, ако искаме да използваме посочената песен:

Как да използваме музика без авторски права в YouTube 2

 

В следващия тук случай виждаме, че не ни е разрешено да ползваме посочената песен по никакъв начин:

 

Как да използваме музика без авторски права в YouTube 3

 

Как да изтеглим музика без авторски права в Youtube?

Един от най-полезните подаръци на потребителите си през последните години Youtube поднесе чрез безплатната си фонотека. Сега за собствениците на канали има хиляди песни, които могат да използват във видеоклиповете си.
Можем да изтеглим много музика   от аудио библиотеката

заедно с цяла серия от звукови ефекти  2 .

До всяка песен и всеки звуков ефект има икона за изтегляне на аудиото  5 .

В горния десен ъгъл е лентата за търсене  4 .

В звуковите ефекти има богат избор на категории: вода, животни, научна фантастика, ужас, транспорт и др. В списъка на музиката песните са организирани според жанра  ( пънк, класическа, кънтри, хип-хоп и рап, джаз и блус, поп, детски и т.н.), атмосферата ( спокойна, драматична, щастлива, тъжна, жива и т.н.), инструмент (струнен, бас, барабани, китара, орган, пиано и т.н.), продължителност ( по-малко от 30 сек до повече от 5 минути ).

Всички песни се изтеглят в MP3 формат. Новите се показват с думата NEW   6 .

В повечето случаи се вижда, че можем да използваме тази песен във видеоклиповете си.

Как да използваме музика без авторски права в YouTube 1-Виж това: Headliner-автоматична транскрипция на видео и много друго

Заключение

Избирането на песен, която да се използва във видеоклип в YouTube, е изключително важно за привличане на вниманието на зрителя и за видео монетизацията. Музиката трябва да е подходяща и да зачита авторското право.

Още може да се прочете тук:

„Означение за авторство и осигуряване на приходи при безплатна музика

  • Означаване на авторството на видеоклипа ви: Ако видите икона за задължително означение за авторство  до запис, включете в описанието на видеоклипа си признание за оригиналния изпълнител.
  • Осигуряване на приходи от видеоклипа ви: Можете да си осигурявате приходи от видеоклипа, тъй като за безплатната музика не се заявяват права по Content ID. Ако се наложи да покажете, че имате права за търговска употреба върху музиката, просто посочете точното заглавие, както и че е изтеглена от фонотеката на YouTube.“

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Коментари

  1. Здравей Иванка и благодаря за полезния блог пост.
    Наскоро започнах да правя видеа за Youtube, и Има стрхотна музика в аудио библиотеката на им. Но не можах да открия български детски песнички.
    Знаеш ли къде бих могла да намеря български детски песнички, които мога да включа в някое от видеата си?

    • Здравейте, благодаря за хубавите думи. За съжаление не открих и не знам дали има български детски песнички без авторски права. Ако искате да включите такива във видео, трябва да се поинтересувате чии са правата и да се договорите, ако ви интересува. Възможно е да има народни детски песни, които са свободни, но трябва да се поинтересувате от собствениците на каналите с такива детски песнички, по какви правила са ги включили.

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.