Какво представляват freebie и как да ги използваш в твоята лична стратегия за брандиране

Сигурно си виждал вече този английски термин да се използва много в някои типове уеб сайтове и в някои социални мрежи, например в Instagram. Какво е неговото значение и каква роля играе в маркетинговата и бранд стратегията, виж в тази публикация.

Казваме, че създаването на ценно съдържание е от съществено значение за осъществяването на нашите проекти и постигането на поставените цели. Това означава, че каквото и да планираме, публикуваме и споделяме с нашите потребители, не трябва да игнорираме истинската стойност, която е необходимо да предаваме и като обмен да получаваме. В мрежата и в социалните медии всичко се основава на обмен. Дори когато подаряваш нещо безплатно, то се основава на обмен. Нека да видим какво представляват freebie и как да ги включиш в редакционния си план, за да укрепиш връзката с твоите потребители.

Публикацията е обновена на 15.11.2021.

Какво представляват freebie и как да ги използваш в твоята лична стратегия за брандиране

Какво е freebie

В римското право има такъв договор do ut des. който се конфигурира, когато услугата вече е извършена и се очаква в замяна друга – двете се състоят в прехвърляне на собствеността върху вещ (размяна). Фразата буквално преведена означава „Аз давам [на теб], за да дадеш ти [на мен]“ и се използва и по-общо, за услуги, които се правят в очакване на адекватна възвръщаемост..

От английски език терминът freebie буквално се превежда като подарък, раздаване или безплатна проба. Обикновено безплатно се предлага от създателя или марката на потребителите в замяна на конкретно действие – за да се получи подкрепата им като абонати на бюлетини, за привличане на клиенти, които получавайки безплатен продукт, оценяват бранда и др.

Примери за freebie

Като най-чести примери на freebie можем да се натъкнем на целевите страници на уеб сайтове. В края на страницата намираме „Оставете имейла си, за да получите предварителен преглед на курса“ или „Абонирайте се за бюлетина, за да получите незабавно 20% отстъпка при първата си покупка!“. 

Все повече freebie и подаръци свикваме да виждаме в историите на Instagram. През повечето време те идват с някои правила, които потребителите трябва да следват. Такива правила са, например да бъдат помолени да следват профила, да маркират създателя в своята история и да споделят съдържанието с техните акаунти. 

Получава се истински обмен, при който всеки печели.  

Какви измами можеш да срещнеш

Безплатните подаръци не се комерсиализират
 • Не трябва да се плаща за freebie. Ако ти искат пари, не е freebie.
 • Някои сайтове ти искат малки такси, за да ти изпратят подаръка – естествено не получаваш нищо после.
 • Или пък ти искат чувствителни данни, за да ти изпратят нещо безплатно.
 • Други сайтове искат от теб да свалиш и изпробваш някаква програма, за да получиш подарък после. Обикновено подаръкът е опасен.

Трябва да се работи само със сигурни сайтове, дори и за да получиш подарък от тях.

Правилата, които трябва да спазваш за твоите freebie

Не трябва да комерсиализираш freebie и онлайн състезания. 

Freebie в действителност представляват идеалното решение за избягване на санкции и предлагане на съдържание от ценности, насочено изключително към укрепване на връзката с общността. 

И все пак има много строга регулация в това отношение, с която не всеки е запознат и ако смяташ да създаваш такива подаръци, трябва да се информираш.

Как може да се използва freebie за уеб маркетинга и в твоята лична стратегия за брандиране

След като разбра от всички обяснения досега какво представлява freebie, нека да ти дам примери как да ги използваш в твоята лична стратегия за брандиране

Как да подпомогнеш реализациите си чрез freebie ?

Обикновено freebie се използва, за да се убеди читателя, потребителя да извърши някакво действие. За което той ще получи подарък. Например да се запише за newsletter, да си купи нещо, предложено заедно с подаръка и т.н.

Един от най-популярните начини, е използването на безплатни курсове или уебинари чрез имейл абонамент, които са последвани от предложение за платено абониране на голям мастерклас на същата тема и / или авторска книга, третираща същия въпрос.

Друг тип на freebie, е пускането на безплатни продукти, които иначе са комерсиални, но за кратък период от време са гратис. Така клиентите се уверяват в качеството на платения продукт и съответно на бранда и започват да следят какви други негови продукти има на пазара.

Разбираш добре, че за създаването на freebie е необходимо ангажиране, за да се спечели доверието на потребителите, така че те да са готови да се присъединят към твоя кръг на верни почитатели.

Идеи за твоите freebie в Instagram 

 • Aко си дизайнер – икони, mockup, текстури-background, различни темплейти;
 • Ако създаваш видео курсове – безплатни първи уроци;
 • Ако пишеш книги или упътвания – подарък първите страници или съкратен курс във вид на пдф файл за сваляне;
 • В Instagram – създай епизод от платен курс, безплатен изключително на тези, които са изпълнят накои правила като: следване на профила ти в Instagram, споделяне на публикацията в техните истории, тагване в историите.

Виж още: 21 най-добри уеб сайта за легално изтегляне на платен софтуер безплатно

Грешки в използването на freebie

Възможни грешки при създаването на подарък за твоите клиенти:

 • предложеният подарък да е с лошо качество.
 • предлагането да е много нахално, инвазивно.
 • комерсиалната част да не е с толкова добро качество като частта freebie.

Ако безплатното нещо, което предлагаш, е с лошо качество, клиентът няма да бъде убеден, че произвеждаш нещо качествено. Ако безплатнато е по-добро от платеното, то клиентът получил висококачествения и напълно задоволителен подарък, ще очаква нещо повече от това, за което ще заплати.

Нормално е подаръкът да е свързан с това, което произвеждаш.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.