17 функции на приложението Video Editor на Windows 10

Функции на приложението Video Editor на Windows 10 -

В предната публикация обясних създаването на видео в безплатния и лесен за употреба видео редактор на Icecreamapps. И ми хрумна да покажа как действа още по-достъпния, собствен видео редактор на Windows 10. Ще разгледам 17 основни функции на приложението Video Editor на Windows 10.
 
Публикацията е обновена на 20.12.2020.
 
В старите верси на ОС на Microsoft имаше Windows Movie Maker – програма, която много потребители на Windows използваха за бързо и лесно създаване на видеоклипове. След неговото изоставяне от страна на компанията, се чувстваше липсата на подобен вграден инструмент. И макар да отне известно време, във версии на Windows 10 след актуализацията на Fall Creators (1709) Microsoft представи своя нов Video Editor. Програмата предлага доста опции и функции. Ето седемнадесет неща, които можеш да направиш с приложението Video Editor в Windows 10.

Как да намерим и стартираме Video Editor в Windows 10

Най-бързият начин да намерим и стартираме приложението е следният:

Въведи „video editor“ в полето за търсене на лентата на задачите на Windows 10 и Enter или направо кликни на Video Editor, който ще се покаже в полето за открито приложение (Best match).
Можеш също да откриеш и стартираш Video Editor и от менюто Start, като потърсиш на буква V или от приложението Photos, ако вече си го отворил.

След като стартираш видео редактора , можеш да започнеш да създаваш нов видео проект, като щракнеш върху съответния бутон в горната част на прозореца.

Microsoft Video Editor - нов проект

След това приложението те пита за името на новия видео проект.

Microsoft Video Editor - име на проекта

И започваш да конструираш своя нов видео проект.

Сега ще изброя основните функции и опции, които притежава приложението Video Editor на Windows 10:

Функции на Video Editor на Windows 10

1. Добавяне на изображения и видеоклипове към Project Library

С помощта на бутона + Add или плъзгане и пускане добавяш видеоклипове и изображения към проекта си.

Microsoft Video Editor - добавяне на фото и видео към Библиотеката на проекта

Освен това, можеш да откриеш и плъзнеш видеоклипове и изображения от Bing search директно в Библиотеката на проекта, като избереш From the web.

Microsoft Video Editor - избор на фото от Bing search

2. Преместване на обекти от Project Library във времевата линия

От Project Library е лесно да плъзгаш и подреждаш обектите – видеоклипове или изображения – в таймлайна в долната част на прозореца. Във времевата линия можеш да ги пренаредиш по твое желание.

Microsoft Video Editor-добавяне на видео към таймлайн

3. Наместване на изображенията спрямо размерите на видеото

Както се вижда от горния гиф, когато привлечем изображението в таймлайна, то може да е с размери, различни от размерите на екрана на видеото. Появяват се две черни ивици от двете страни на екрана. Това се настрйва, използвайки Remove or show black bars функцията, която се намира отдясно над времевата линия с иконка екран.

4. Поставяне на заглавни екрани във видеоклипове

Заглавните екрани представляват цветни екрани с текст, показван през целия екран, за избраното от теб време. Видео редакторът позволява избор на цветове на фона, както и различни теми шрифтове.

Microsoft Video Editor - iизбор на цвят за фон

След като създадеш заглавен лист, той се добавя към библиотеката и можеш да работиш с него, точно както работиш с видео или изображение. Могат да се създадат различни цветни екрани, ако имаш нужда да разделиш видеото на части с вмъкнати между снимките обяснения на цели екрани.(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

5. Поставяне на текст върху изображения и видеоклипове

Във Video Editor текстът се добавя, като върху избраното изображение или видео, кликнеш на Text над времевата линия. Има възможност за редактиране на текстовия стил както за обикновения текст, който да добавиш към своите видеоклипове и изображения, така и за създадените от теб заглавни екрани.

Има много опции, от които да избираш, в зависимост от темата на крайното видео.

Microsoft Video Editor - iизбор на тип шрифт

6. Настройване на продължителността на появяването

Можеш да настроиш продължителността на времето, за което изображение или заглавие остава на екрана на видеото. Става чрез Duration над времевата линия.

Microsoft Video Editor - функции за изображения

Файловете с изображения и заглавия, които добавяш към видео проекта, имат стандартна продължителност на оставане на екрана от три секунди. Чрез функцията Duration Видео редакторът ти позволява да промениш това време.

7. Добавяне на филтри

За да направиш някои специални ефекти, съществуват филтри като Classic, Adventure, Pearl, Jeans, Iceberg, Intense, Sepia, Touch, Energy, Merry, Sentimental, Pixel и Arcade, с които можеш да променяш изображенията и видеоклиповете във вътрешността на видеото. Кликни на Filters над времевата линия, когато си върху избрания екран.

Microsoft Video Editor - добавяне на филтри

8. Добавяне на ефекти на движение към изображения и видеоклипове

За по-професионален вид можеш да добавиш движещ ефект към кадрите на видеото. Въпреки че движението се прилага автоматично към изображения, Video Editor ти позволява да контролираш вида на движението и неговата посока. Позволява ти да добавиш движение дори към видеоклиповете, ако искаш да им придадеш динамичност.

Microsoft Video Editor - добавяне на движение

За да направиш това, избери изображението или видеоклипа и натисни бутона Motion над времевата линия. Показва се визуализация на желания кадър и настройките. Направи своя избор.

9. Добавяне на 3D ефекти във видеоклиповете на времевата линия

Video Editor може да добавя 3D ефекти проекта ти. След като избереш видеоклипа или изображението, което искаш да редактираш, натисни бутона 3D effects. След това избери един от наличните 3D ефекти.

Microsoft Video Editor - 3D ефекти

10. Изрязване или разделяне на видеоклиповете в основното видео

Някои от видеоклиповете, които са част от кадрите на основното видео, може да са твърде дълги или пък би искал да използваш само определени части от тях. Видео редакторът включва основни опции за разделяне и изрязване. Избери съответния видеоклип и след това щракни върху бутона Trim или Split над времевата линия.
След което видео редакторът отваря избраното от теб видео и ти позволява да го изрежеш или разделиш по твое желание. Избери къде искаш да изрежеш или разделиш видеоклипа и кликни на Done.

Microsoft Video Editor-изрязване на видео

Можеш да избереш действията с вътрешния видеоклип и като кликнеш с десен бутон върху него.

Microsoft Video Editor-функции за видео

11. Завъртане на кадри с изображения или видео

Понякога някои кадри могат да са грешно ориентирани. Ако трябва да завъртиш снимка или видео на проекта си, става много лесно. Иди върху избрания кадър и натискай бутона Rotate, докато получиш исканата ориентация. Бутонът се намира над времевата линия, вдясно.

12. Добавяне на музика към проекта с Video Editor

Video Editor има възможност за добавяне на различни музикални фонове. За целта кликни върху бутона Background Music в горната част на приложението.
След това Video Editor ще ти покаже списък с мелодии по подразбиране, от които да си избиреш подходяща.

Microsoft Video Editor-избор на музикален фон

13. Използване на собствено аудио

Ако предпочиташ да използваш собствен аудио запис за видео проекта си, или пък имаш запис за обучаващо видео, кликни върху Custom Audio –> Add the audio file и добави аудио файла от компютъра си.

14. Дублиране на видео проекта

При положение, че имаш нужда от дублиране на видеопроекта си, за да създадеш нова версия, нямаш проблеми. Можеш да създадеш негово копие, което да доразвиваш, модифицираш. Кликни върху трите точки в горния десен ъгъл на прозореца за видеоредактора и избери Duplicate project в падащото меню.
Видеоредакторът ще поиска име за дублирания проект.

В същото меню можеш да избереш да направиш бекъп на проекта си, да измениш вида на екрана на видеото – съотношенията между височина и дължина, да избереш различна тема.

Microsoft Video Editor още функции

15. Синхронизиране на проектите в OneDrive

Ако нямаш време да завършиш проекта си или искаш да продължиш работата си върху него на друг компютър с Windows 10, Video Editor ще ти разреши този проблем. Той има възможности за синхронизация с OneDrive и горе споменатата възможност Back up project. Синхронизирането зaпазва проекта ти в твоето облачно хранилище OneDrive, така че той автоматично е достъпен от всички твои компютри с Windows 10, които са свързани със същия Microsoft акаунт.

Архивирането на проекта означава, че той се запазва какъвто е, заедно с всички видеоклипове и изображения в библиотеката му. Може да се архивира на всяко устройство за съхранение.

16. Избор на тема за проекта

Имаме още една възможност за промяна в проекта. Още в началото можеш да избереш тема, съответстваща на избраната тематика на видеопроекта. Става с трите точки горе вдясно и избор на Themes от падащото меню.

Microsoft Video Editor - избор на тема

17. Експортиране на видео проекта

Когато си готов с крайния проект за видеоклипа, можеш да го експортираш. Кликни на Finish video горе вдясно. Имаш три възможни качества на експортираното видео в mp4.

Microsoft Video Editor - експортиране на видеото
Примерно видео

Заключение

Приложението за видео редактор в Windows 10 е елементарно. Не предлага много опции и функции за персонализиране, които предлагат платените и по-сложни видео редактори. Но с повече усилия и начинаещи могат да създават красиви видеоклипове с него.

Беше ли ти полезно това описание на работата на вградения видеоредактор на Windows 10?

Ако ти е харесало и искаш редовно да четеш моите публикации, запиши се за моя седмичен бюлетин:

[yikes-mailchimp form=“1″]

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

4 Comments

 1. Моят компютър е с инсталиран Windows 10 . Прочетох тези 17 функции на приложението но не знам как да инсталирам Video Editor на Windows 10. Мъча се тук ,но вероятно правя грешки.Видях,че има обяснение още в началото на17-те функции,но нещо не мога изглежда да схвана правилно.Ако обичате помогнете ми за да почна да правя някои от замислените ми неща,които са в тези 17 функции (много е хубаво,че са на български) Поздрави !!!

  • Здравейте и благодаря! На търсачката до Start напишете Photos, ако е на английски Windows или може би Снимки, ако е на български. То е същото приложение. Кликнете на резултата, на най-горния ред има раздел Video Editor.

 2. След поредното обновление видео редакторът ми не работи. Като вляза ми иска да инсталирам някакъв мултимедиен пакет. Има само функция да съм съберяла всички свои снимки на едно място в албум. Изобщо не разбирам какво да направя, за да стартирам проект. А допреди месеци си работех спокойно.

  • Здравейте. Опитайте по следния начин: Кликнете с десен бутон на стартовото меню на Win 10 и след това идете на Приложения и функции -Win+X и най-горе в менюто. На следващия екран в търсачката потърсете снимки, ще ви излезе Microsoft снимки. Кликнете върху и после преминете на Разширени (Advanced) отдолу. Опитайте функцията за Поправка (Repair). Идете на приложението и вижте дали е почнало да работи. Ако не, върнете се на този екран и направете Нулиране (ще ви изчисти всичките предпочитания на настройките на тази функция и ще ги върне към тези по подразбиране). Ако и така не проработи, опитайте да го преинсталирате. Първо го премахнете чрез Деинсталиране на същата страница с функциите за поправяне на апликацията. Ако не става – с Windows PowerShell.

   Отворете Windows PowerShell (Admin) (клавишна комбинация WIN + X). Въведете или копирайте и поставете следната команда в PowerShell и натиснете Enter, това напълно ще премахне приложението Photos.

   get-appxpackage *Microsoft.Windows.Photos* | remove-appxpackage

   Преинсталирайте приложението Photos чрез Windows Store.

   Надявам се това да помогне!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.