Как да използваш Google Снимки (Google Photos), за да имаш запазени и подредени богати колекции от фотографии, албуми, видео, колажи и т.н.

Как да използваш Google Снимки

Ако си любител фотограф, често, когато излизаш, правиш снимки с твоя смартфон. Естествено е скоро да се намериш с пълна памет на телефона. Започват се едни прехвърляния на снимки на компютъра или пък от компютъра на външен хард диск, за да се освободи пространство на смарта. За твое улеснение ще ти разкажа как да използваш Google Снимки – много бърз и добре организиран начин за съхранение на твоите фотографии.

Публикацията е обновена на 21.02.2020.

Google Photos – Google Снимки  не само позволява да запазиш личните си снимки, видео, албуми във виртуално пространство, но също ти дава възможност да разполагаш с тях от всичките си устройства. Плюс това, има най-различни функции за управление, разглеждане, редактиране и откриване, споделяне и архивиране на цифровите ти спомени.

Google Photos се появи като част от Google+ (социалната мрежа на Google) за фото бекъп и споделяне. За съжаление в последствие замени любимата на мнозина Picasa – десктоп програма и онлайн албуми – Picasa Web Albums. Всички снимки на потребителите оттам автоматично  бяха прехвърлени в Google Photos. Който иска, може да продължи да ползва Picasa Desktop софтуера, но вече няма ъпдейт и поддръжка от Google.

След затварянето и на своята социална мрежа Google+, Google запази нейната най-важна част – Google Photos.

Виж тук идея за още едно място за облачно съхранение на твоите снимки: Облак за съхранение,споделяне,супер скрийншот,поща и др.-удобният Яндекс диск

Как дa използваш Google Снимки в уеб

За да използваш Google Снимки, трябва да се свържеш с основната страница на услугата, влизайки с твоя Google акаунт. Ако нямаш, е необходимо да се регистрираш.

Google Photos има изобилие от възможности за разглеждане, манипулиране и управление на цифровите изображения в пространството за съхранение. Много от функциите не са непосредствено очевидни.

За да можеш да се възползваш максимално от всички възможности на сайта, ти представям техен преглед:

1. Качване на снимки

Google предлага неограничено безплатно пространство за твоите фотографии.

Но при какви условия:

Можеш да качиш колкото си искаш снимки и видео, стига те да не превишават 16mp за снимките и 1080p за клиповете. Ако е избрана тази опция и снимките и видеото са по-големи, се компресират автоматично.

Ако избереш опцията, снимките да се качват в оригиналния си вид с пълна резолюция, то те заемат от отделеното ти за твоя профил пространство в Google и ако то не ти стига, Google ти предлага да си закупиш, заплащайки определена месечна такса.

(Или да използваш други услуги като Flickr, Dropbox.)

В горния ляв ъгъл на основната страница кликваш на трите хоризонтални чертички, за да се отвори менюто – Main menu. Отиваш в Settings и избираш опцията за размер на качваните снимки и видео.

Настройки 1

Сега вече можеш да пристъпиш към качването на снимки и видео – просто приплъзвайки ги към отворената основна страница или с бутон Upload горе в дясно от папките.

Ако искаш да качиш автоматично снимки от десктопа или свързани SD карти, или да синхронизираш, това става чрез тази програма, която трябва да изтеглиш на компютъра си.

2. Конвертиране на вече качени снимки за спестяване на пространство

Възможно е да върнеш настройката на вече качени снимки на „High Quality“ (за да може Google автоматично да занижава резолюцията им, ако са над 16 мегапиксела) и да конвертираш всички снимки, които вече си качил до 16 мегапиксела. Така ще спестиш пространство в твоя Google акаунт.

Иди на Settings и кликни на бутона Recover Storage. Това няма да повлияе върху снимките, които вече са съхранени в Google Drive – но ще конвертира снимки, по-големи от 16 мегапиксела, които са качени в Blogger, Google Maps, Panoramio и Google Hangouts.

Компресиране на снимките в Google Photos

(Компресиране на оригиналните елементи до високо качество
Освободете 1.8 ГБ място в Диск, като компресирате снимки и видеоклипове от оригинално към високо качество.

  • Също така компресира елементите, качени другаде в Google, като например в Blogger и Picasa Уеб Албуми.
  • Не се отразява върху елементите, качени през Google Диск.

Научете повече
 ОТКАЗ   КОМПРЕСИРАНЕ)

3. Асистент

За да използваш Google Снимки и всичките му възможности, са замислени интелигентни функции, които автоматично каталогизират снимките, като интегрират и възможност за редакция, позволяват създаването на филми, колажи, анимации автоматично или ръчно чрез инструмент, наречен Асистент.

Иди на първата точка в менюто в ляво.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 3

От Настройките (Settings) иди в Карти на Асистент, за да избереш какви подсказки да получиш.

4. Създаване на албуми

Можеш да избереш къде да поместиш новата снимка, в общ, в стар албум или в нов, който трябва да създадеш.

Кликни на Създаване и на Албум. После Enter и можеш да направиш и други настройки или да потвърдиш с отметката горе в ляво. Настройките, с които се разполага са:

 • добавяне на снимка,
 • добавяне на текст,
 • споделяне,
 • слайдшоу,
 • сваляне на албума на компютъра,
 • промяна на албума, добавяне на местоположение,
 • избор на обложка,
 • изтриване на албума.

5. Настройка на достъпа

Имаш възможност да избереш тази функция за конкретен албум. Изкопирай готовия линк и го сподели.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 4

С функцията за Обща библиотека могат бързо да се споделят желаните фотографии.

Споделяне в Google Photos

6. Показване на снимките

В главната страница се изобразяват всичките снимки в хронологичен ред. Даже и в големи колекции може да се намери лесно нужното.

Може дори да смениш реда на изображенията в колекцията от сайта. Избери изображение, след това кликни върху бутона за менюто в горния ъгъл и избери да редактираш датата и часа. Със Shift и ? се отворя прозорец със списък на наличните команди за бърз достъп.

7. Как да използваш Google Снимки като фото редактор

Действия с фотография:

 • Добавяне към албум;
 • Изтриване;
 • Изтегляне;
 • Смяна на датата, часа, минутите и часовия пояс. Кликни на бялото кръгче горе в дясно с буквата i за информация. По подразбиране всяка снимка има датата на качване на съхранение.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 6

 • Споделяне;
 • Редактиране на снимки. В редактора на снимки ще намериш цветови филтри, параметри за настройка като яркост, детайлност, цвят, работа с кадър – въртене, наклон. След извършване на измененията можеш да ги анулираме или да кликнеш Готово.
 • Запазване на копие. Когато запазваш изображение след редактиране, модифицирана версия ще замести оригинала. Ако искаш да я запазиш като копие, избери тази опция.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 7

За да се сравни обработената снимка с оригинала може да се кликне и задържи курсора върху нея.

8. Отметване на файлове

В уеб интерфейса на Google Photos важат същите правила като в повечето файлови мениджъри. За отметка на повече снимки се кликва на първата и на последната, натискайки едновременно Shift. Ако искаш да отметнеш различни, не последователни изображения, кликни на всяко от тях, натискайки едновременно Ctrl.


9. Изтриване на файлове

Ако изтриеш файл от  Google Photos при включено автоматично качване и синхронизация, то той ще бъде едновременно изтрит от всички устройства. на които е инсталиран клиент на Google Photos. Но спокойно – не се изтриват веднага, а попадат в кошчето, откъдето могат да се възстановят до 60 дни.
Какво се случва, когато промениш или изтриеш снимка 

 • Ако редактираш снимки в Google Фото, промените няма да се показват в Google Диск.
 • Когато изтриеш снимка в Google Фото, тя ще бъде изтрита и от Google Диск.
 • Ако изтриеш снимка от Google Диск, тя ще бъде изтрита и от Google Фото.
 • Ако изтриваш от папката „Google Фото“ в Моят диск:
  • Ако изтриеш отделни снимки или видеоклипове, те ще бъдат премахнати от Google Фото.
  • Ако изтриеш папки (включително папката „Google Фото“), снимките и видеоклиповете няма да бъдат изтрити в Google Фото. Това е с цел да се избегне случайното изтриване на всичките снимки и видеоклипове.
  • Ако преместиш снимки от папката „Google Фото“ в друга папка и ги изтриеш оттам, те ще се изтрият и в Google Фото.

  10. Търсене в Google Снимки

  Търсенето в апликацията е с удивителни възможности. Снимките автоматично се сортират по места, обекти, дата. Може да се търси по думи например:

  • цветя
  • бебе
  • къщи
  • сватба
  • концерт
  • зима
  • Париж
  • плаж
  • вода
  • куче
  • синьо (или други цветове)

  Прави се и групиране по лица на хора. Може да се именуват. Или да се премахне грешното лице. Друга възможност е да се търси по няколко думи заедно. Например

  море кон

  Как работи Google Снимки (Google Photos) 12

  Ако пък не ни се пише, можем да търсим по емотикон, например 😎 – снимки, свързани с очила.

  Има търсене и по най-нови снимки: търсим на Снимки –> Наскоро добавени

  11. Определяне на дубликати

  Ако в качените снимки се намират дубликати, Google Photos автоматично оставя само един екземпляр.

  12. Показване на слайдшоу, филмчета, анимации, колажи

  Разгледай който и да е албум от снимки и пусни слайдшоу. Избира се от трите точки горе вдясно на страницата.

  Google Снимки позволява да се правят освен това лесно филми, анимации и колажи от всеки набор от снимки и / или видео. Трябва само да избереш елементите, които искаш, избираш + опция в горната част на екрана и след това – какво да създадеш.

  13. Запазване на синхронизирането на снимките

  Google премахна синхронизирането на снимки от Google Photo с Google Drive, но все още можеш да синхронизираш своите снимки с помощта на посочената в т. 1 програма Backup and Sync.

  14. Качване на видео директно на YouTube

  Ако имаш заснети клипове на Google Photos, възможно е да ги качиш директно в YouTube. За да го направиш, иди в уеб версията на Youtube, избери опцията  Import Videos от Google Photos. (В новата версия на YouTube я няма).След качването им се процедира както при качване на другите видео.

  Как работи Google Снимки (Google Photos) 11

  15. Изтегляне на всички снимки в един архив

  Всички снимки от Google Photos могат да бъдат изтеглени на всяко устройство в един голям архив. За целта Google ни предоставя своята отделна уеб услуга Google Takeout. С нея можеш да изтеглиш всички свои данни от всички услуги на Google. В случая можеш да избереш само Google Снимки.

  16. Какво е това на снимката

  Ако искаш да знаеш какво се появява на снимката, например обект, който не можеш да идентифицираш, можеш да използваш бутона Обектив в долната част на приложението за Android. Приложението за разпознаване на предмети или места в снимки Google Lens вече е опция, вградена в Google Photos, която предоставя резултати от търсенето въз основа на изображението или неговата скрита информация.

  Какво е това на снимката
  Какво е това на снимката?

  Как да използваш Google Снимки в Android

  Google Photos не само може да се използва в мобилните версии на браузърите, но и има много удобно приложение за Android.

  1. Търсене на фотографии в телефона через приложението за Андроид

  Удобството да се използва мобилното приложение се състои в това, че благодарение на него могат да се намерят снимки, да се добавят филтри и да се възстановят изтрити фото, видео.

  2. Качване на други снимки, освен основните

  Качването на снимки е достатъчно бързо и удобно.

  На Android  Google Photos прихваща всички снимки от основната директория. Възможно е обаче, да се направи настройка да навлиза и сред други директории, като тези на WhatsApp, Instagram и т.н. Иди на Google Photos –> Settings –> Backup & sync –> Backup device folders. Като кликнеш, ще се покажат други папки, от които можеш да сваляш снимки автоматично. Ако искаш достъп до тези папки по всяко време, можеш да използваш менюто (трите чертички в горния ляв ъгъл) и избираш Device Folders.

  3. Създаване на албуми, анимации, колажи, видео

  В този случай управлението е безкрайно удобно. За да направиш отметките на няколко снимки, определяш с натиск на пръста първата и го прекарваш до последната, която искаш да включиш в новия файл. След това чрез + в горната част на екрана, можеш да определиш какво да направиш с тях – колаж, анимация, филмче, красиво да ги оформиш в отделна поредица или да ги добавиш в албум.

  Как работи Google Снимки (Google Photos) 13 gif

  4. Сканиране на стари снимки

  Ако имаш стари печатни снимки, които би искал да съхраниш в Google Photos, имаш на разположение приложението PhotoScan за Android и IOS. Можеш да откриеш връзката за изтегляне от менюто в Google Photos. Приложението прави интелигентно сканиране.

  Ако не искаш данните за местоположението ти да са включени към всяко изображение или видео, иди в настройките и премахни от там показвнето на географското местоположение: Remove geolocation in items shared by link. Но ако снимката се сподели в социалните мрежи, това не работи.

  6. Как да спестиш пространство на мобилното устройство

  На мобилните версии на Google Photos има функция, чрез която можеш да спестиш пространство. След като едно изображение бъде качено към Google Photos, приложението може да изтрие локалната версия много лесно. Отново иди в настройките и потърси съответната опция: Settings–>Free up device storage. Тогава файловете ти ще бъдат достъпни винаги, когато имаш достъп до интернет.

  7. Спестяване на трафик

  По премълчаване бекъп се прави само, когато устройството е свързано в мрежа Wi-Fi. Ако не искаш да чакаш Wi-Fi, иди на Settings –> Backup photos. Избери съответната опция – Cellular data back up и включи Photos или Videos

  8. Избиране на най-добрия вид на показване на снимките

  В мобилното приложение, чрез събиране или раздалечаване на два пръста приплъзващи в главната галерия, можеш да направиш размера на миниатюрите по-малък или по-голям. По същия начин, увеличавайки големината, извикваш определена снимка. Намалявайки, я връщаш на мястото в общия вид на нейния албум.

  За бързо придвижване в снимките, отстрани има бутон със стрелки, който можеш да приплъзваш.

  9. Редактиране на снимки

  Освен различните филтри, които могат да се приложат към снимката, фината настройка, настройка на ъгъла, има и бутон за редакция чрез други приложения в мобилното устройство.

  Как работи Google Снимки (Google Photos) 14

  Заключение

  В Google Снимки сигурно могат да се открият още много функции.

  Ти коя функция използваш най-често? Съхраняваш ли автоматично снимките, които правиш с телефона си, в Google Снимки?

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

4 Comments

 1. Здравейте,искам да попитам случайно,ако да изтрити снимки,но са минали 60 дни има ли някакъв шанс да се възстановят?

  • Здравейте, вероятно са изтрити от кошчето на Google Снимки. Трябва да проверите от къде са качени в Снимки и да ги потърсите там. Ако са изтрити и на телефона например, можете да проверите с някоя програма от тези тук да ги възстановите.

 2. Здравейте!
  Бихте ли ме упътили къде да намеря опцията за забрана на автоматичното качване на снимки в Гугъл. Искам да имам контрол над това дали и какво да се качва

  Много благодаря

  • Здравейте. Благодаря за въпроса. Стартирайте приложението за Google снимки на вашия телефон или таблет. След това натиснете върху иконата на менюто в горния ляв ъгъл (три хоризонтални ленти) и след това докоснете иконата на Настройки (Settings). Ще видите Backup & sync в горната част на отворения списък. Натиснете върху него и след това натиснете бутона за превключване към него, за да деактивирате услугата. Това е.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.