5 критични грешки при работа с изкуствен интелект в корпоративния свят

А може би допускаме грашка, като се втурваме да иаползваме всички AI инструменти и харчим безразборно пари за абонаменти?

През последните години, се съсредоточихме много върху темата за ChatGpt и различни нови инструменти на базата на машинното обучение (Machine Learning). Но поради големия ентусиазъм и нетърпение за бързо внедряване в бизнеса и състезание с конкуренцията, се откроиха различни грешки при работа с изкуствен интелект в корпоративния свят.

Някои коучинг професионалисти, заети да обучават компаниите за работа с новите технологии на базата на изкуствения интелект, разказват за тези повтарящи се грешки.

5 критични грешки при работа с изкуствен интелект в корпоративния свят
5 критични грешки при работа с изкуствен интелект в корпоративния свят

1. Започва се с инструмента

Това е страхотна класика, не само с появяването на AI, но се засили много през последните 2 години.

Един инструмент е особено модерен (както е в случая с ChatGPT) и тогава компанията решава, че иска да го интегрира.

Често без да знае къде, как и най-вече защо.

Съвет: започни от нуждите и проблемите, а не от инструмента. В противен случай ще се окажеш с решения в търсене на проблеми.

Виж още: Правене на пари с изкуствен интелект, възможно ли е?

2. Абониране за всичко

Тъй като нови инструменти излизат на всеки четвърт час, много компании в крайна сметка се абонират за всяко ново нещо, което “е най-доброто”, което: „ето, това ще замени много труд“ и т.н. Или закупуват всеки инструмент на оферта “за цял живот” – “One-time payment. Lifetime deal” от AppSumo и подобни агрегатори на “изгряващи” софтуери.

Проблемът е, че много инструменти са безполезни, много други са дубликати и много други ще изчезнат в рамките на една година.

Това създава огромна фрагментация, безкрайно объркване в екипа и в крайна сметка се харчи много повече от необходимото.

Съвет: Важно е да експериментираш (може би за 1-2 месеца), но още по-важно е да определиш своя собствена „кутия с инструменти“ и да продължиш с нея.

Виж още: 42+ страхотни AI приложения за създаване на изображения, писане и пренаписване, превеждане, видео редактори и още много

3. В капана на FOMO

Когато дадена тема е раздухана, компаниите страдат от FOMO (fear of missing out): страх от пропускане.

Те искат да направят това нещо, за което всички говорят. Те искат да го направят сега.

Решенията, взети интуитивно, рядко се оказват успешни и когато революционизираш бизнес процес, винаги има риск да се усложни, докато се мисли за опростяване.

Съвет: Информирането е от съществено значение за вземането на обосновани решения, които са от полза за целия екип и компанията.

4. Стремеж да се революционизира всичко

Винаги има някой, който в порива на новостите си мисли, че може да удари с юмрук по масата и да вика “от утре всичко ще се промени”.

Тази грешка е смъртоносна, когато се комбинира с предишната.

Промените, особено от такъв мащаб, трябва да се правят стъпка по стъпка, като се управляват рисковете и се балансират очакванията.

Съвет: Започването с пилотен проект винаги е добра идея. След това се “разширява” като се получават първите резултати и първата увереност.

5. Забравяйки за хората

Страхотна вечна класика, но която виждам увеличена сто пъти повече с AI.

Мнозина се отнасят към AI, като към някаква магическа пръчица, която просто размахват и решават всичките си проблеми.

Всяка промяна трябва да бъде проектирана с мисъл за хората. Няма значение дали става дума за клиенти, служители или други заинтересовани страни.

Съвет: Целите и проблемите са важни, но също така е важно непрекъснато да събираш обратна връзка и да коригираш фокуса си.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.