Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях

Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях-

Групиране на ключови думи и създаването на визуални карти за тях е допълнително решение към обичайното им изследване за целите на маркетинга и SEO.  Обяснението на начините на позициониране на сайтовете на клиентите става по-просто –  задачата се улеснява чрез изясняване на идеите.

Практиката по групиране по ключови думи (keywords) започва от самата зора на SEO.

В онези години се използвали добрите стари листове Excel, за да групират съответните ключови думи в клъстери.

Какво точно представлява групирането на ключовите думи

Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях-7

Групите от ключови думи дават на уебсайта по-категоризиран вид и помагат на SEO специалистите за най-доброто му представяне. Това е съществена част от създаването на семантично ядро ​​на сайта.

Групирането на ключови думи е създаване на списъци от семантично свързани ключови думи, които, след като са компилирани, се разпространяват по страници по начин, който помага да се движи платен или органичен трафик.

Например, нека да имаме две подобни заявки за търсене – „скриване на файл в изображение“ и „скриване на файл във Windows “. Ще ги използваме на една и съща страница или на различни страници на сайта?

За да отговорим на този въпрос, трябва да анализираме конкурентите и да разберем дали страниците, които се класират за тези ключови думи, са почти еднакви или подобни.

Тази задача отнема много време, особено ако се отнася за английски думи и англоезични сайтове.
Ръчно извършване на такава работа чрез Microsoft Excel или Google Sheets е много дълъг процес. И накрая думите започват да плуват пред очите, ред след ред танцуващи букви.

Защо да използваме групиране на ключови думи

Има редица основателни причини да се използва активно този подход.

Ето само няколко:

  • Google става все по-интелигентен и умен, така че ефективното групиране помага на уебсайта ни да изглежда по-подходящ за добро позициониране.
  • Можем да спестим пари, в случаи че използваме кампании с PPC за придобиване на платен трафик.
  • Помага за подобряване на усилията на копирайтинга и качеството на съдържанието, което публикуваме на сайта си – както за привличане на посетители, така и за роботите на Google.
  • Групирането по ключови думи помага да се избегне канибализирането им, да се структурира правилно сайта.

Автоматизиране на процеса на групиране на ключови думи

Чрез автоматизиране на групирането на ключови думи можем да спестим време. Това, което отнема часове или дори дни, може да се направи за минути.

Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях-1

По-лесно е, ако разгледаме примери.

Да разгледаме два примера – единият с основен термин  presentations. Другият – с основен термин създаване на презентация.

Стартираме примерите чрез инструментите за изследване на ключови думи (в случая аз използвам напълно случайно Keywordtool) и излиза списък от стотици „ дълги опашки “ , от които ще ни се завърти главата.

За да улесним процеса имаме решение:

С безплатния Keyword Grouper Pro групираме ключовите думи

Keyword Grouper Pro е инструмент, който ни позволява да разделяме списъци с ключови думи на групи от термини, подобни между тях. Чрез него първо разделяме ключовите думи и ги групираме според най-подходящите критерии. След като тези класификации бъдат получени, можем да създадем визуални представяния чрез безплатната версия за Windows на програмата за ментални карти  XMind .

Как да създадем визуални карти с Keyword Grouper Pro и XMind

Keyword Grouper Pro

Използването на Keyword Grouper Pro е много интуитивно.

Отваряме уеб страницата му по линка по-горе и кликваме върху Click to start app, за да стартираме програмата.

Вече сме вътре. Попълваме бялото празно пространство със списъка от ключови думи, получен от изследващ уеб инструмент (в случая от Keywordtool) който списък искаме да разделим на подсписъци. Можем да определим някои критерии, например групите да съдържат минимум 3 или 5 елемента. Размерът на групите очевидно зависи от количеството думи, които трябва да бъдат поставени там по съответния признак, както и от целите на статиите, които трябва да бъдат написани.
Този инструмент ни позволява да разделим keywords и дори когато те са многобройни и ще ни отнеме твърде дълго време, за да го направим ръчно.

Пример с групиране на английски ключови думи.

Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях-3

Инструментът ще осигури възможно най-доброто разпределение на думите.
Като кликнем върху раздела less than 5 (в случая е 5), ще видим кои думи не са групирани: можем да ги копираме и поставим отново в Keyword Grouper Pro, като този път направим критериите за групиране по-малко ограничителни.

Преди затварянето или обновяването на страницата на браузъра трябва да запишем резултата (затварянето на страницата на браузъра ще доведе до загуба на свършената работа).

Кликваме върху Export to .csv и записваме файла с ключовите думи.

Пример с групиране на ключови думи на български.

Инструментът работи и с български думи, проблемът е, че смесва понякога и руски думи, когато има съвпадения. Освен това не винаги разбира добре значението на думата и тогава разделя термините по азбучен ред.

Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях-5Сега, когато имаме данни, с които да работим, събираме всичко и се прехвърляме към XMind, за да създадем визуално представяне на ключовите думи.

XMind – инструмент за създаване на мисловни карти

Веднъж инсталиран XMind, ние избираме отдясно на таблото шаблон по вкус.
Продължаваме да копираме съдържанието на .csv файловете в Xmind: във всеки подраздел на основната тема ще поставим съответната подгрупа.

Използваме инструментa за мисловни карти, за да направим темата видима – първо ограничаваме картите до един главен термин и след това разполагаме подкарти за гъсто населени ключови думи, за да изследваме всяка тема. Особено сме заинтересовани и от отхвърлянето на ненужни ключови думи, така че да не плащаме за загубени кликвания.

Резултатът в случая на английските термини:

Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях-4

Резултатът в случая на българските термини:

Групиране на ключови думи и създаване на визуални карти за тях-6

 

Заключение

Групирането на ключови думи по визуален начин осигурява няколко предимства:

  • можем интуитивно да обясним йерархичните връзки между различните термини;
  • можем да разделим визуално основните ключови думи от свързаните с тях;
  • можем да разграничим ключовите думи, свързани с едно и също намерение за търсене от другите.

Създаването на визуални представяния е добър начин да се изяснят точките, на които да се съсредоточи специалистът по оптимизация на сайта и да се направи анализ, разбираем за неговите сътрудници.

Всеки път, когато разделяме на клъстери ключовите си думи, подобряваме своята SEO. Вместо да се опитваме да се конкурираме с една фраза, ще насочваме по ключови думи страница след страница въз основа на колекция от фрази за всяка тема.

И най-важното: Групирането на ключови думи помага да разберем по-добре нашата ниша. Покриваме повече понятия и отговаряме на повече въпроси в рамките на една страница. Изводът за най-важната полза от клъстерирането или групирането на ключови думи е, че то прави съдържанието ни по-добро, по-полезно, по-надеждно и по-изчерпателно.

Източник на основното изображение Unsplash.com, автор: Hal Gatewood

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.