20+ инструменти за създаване на съдържание – за твоя контент маркетинг

20+ инструменти за създаване на съдържание - за твоя контент маркетинг 1

В тази публикация ще обърна внимание върху инструменти за създаване на съдържание, които са част от огромното семейство на инструменти за контент маркетинг или инструменти за маркетинг на съдържание.

Много собственици на сайтове за електронна търговия недооценяват важността на добро и привлекателно съдържание за увеличаване на трафика на уебсайта им.

Един списък с ралични видове съдържание за твоя сайт или блог:

Видове съдържание

Защо е необходимо привлекателно съдържание, което да работи за добрия маркетинг на стоката?

  • За подобряване на осведомеността за марката. Създавай съдържание, което да разказва и информира за марката – за нейната история, за нейната насоченост, за нейното ежедневие в стремеж да се подобрява.
  • За създаване на лоялни последователи на марката. Целта е да се създаде кръг от верни почитатели и клиенти на марката. Те ще посещават редовно блога на сайта със съдържание за марката и продуктите й. Ще го споделят в социалните мрежи и с приятели и ще бързат да си закупят новия продукт.
  • За обучение на клиентите. Маркетингът в съдържанието трябва да умее да отгвори на въпросите на клиентите и да ги обучава с упътвания и видео за използването на нейните продукти.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Създаването на съдържание – етапи

Създаването на съдържание е най-трудният и най-заемащ времеви ресурс процес. Преди да започне самият акт на писане, се минава през откриване и изследване на източници на подобно съдържание за сверяване на часовника и за вдъхновение.

Изследване на съдържание и теми

Вече имаш готов въображаем модел на твоята публика, знаеш какво я интересува. Ориентирал си се в ключовите думи и фрази и знаеш на каква тема ще пишеш. Oчакваш определени реакции и положителни ефекти след публикуване на материала.

Следните инструменти ще те насочат да анализираш и очертаеш съдържанието си и подредиш подзаглавията в него:

1. Reddit

Потърси материали в subreddit за твоята ниша с най-добрите предложения и дискусии по темата, която те интересува.

Моят пример е с търсене на материал за публикации за сапуни и шампоани. Предполагам, че имам сайт за продажба на препарати за лична хигиена.

Reddit в полза на маркетинг на съдържание

2. Google Trends

Създай съдържание, за което има интерес в момента.

Google Trends в полза на маркетинг на съдържание

3. Feedly

Създай си акаунт в този RSS четец и включи в редовния преглед на материала най-добрите блогове и онлайн публикации, които съдържат интересуващите те тематики.

4. Quora

Намери въпроси по темата си и проследи отговорите. Понякога има много и различни аспекти на разглеждането на даден аргумент. Можеш да се възползваш от въпроси, по които си компетентен и да използваш Quora за маркетинг на своя публикация.

Quora - инструменти за създаване на съдържание

5. ScoopIt

Това е платформа, която ти позволява да откриваш подбрано съдържание по тема, ключова дума.

ScoopIt инструмент за създаване на съдържание

6. Google Keyword Planner

Потърси най-подходящите ключови думи и фрази, по които да оптимизираш съдържанието си по темата. Инструментът показва обхвата на обема на търсене, който една ключова дума получава всеки месец.

Google Keyword Planner за откриване на ключови думи

7. Ubersuggest

Частично безплатен онлайн инструмент, който ти позволява да намериш думите, които се въртят около дадена тема. Предлага преди всичко ключови фрази. Той е идеален инструмент за блогъри, SEO специалисти, SEO копирайтъри и за дигитален и контент маркетинг. Благодарение на него се откриват интересите на потребителите в мрежата и какви термини използват, за да намерят информация, услуги и продукти.

Ubersuggest за откриване на ключови думи

8. Evernote

Идеалният инструмент за организиране и обмисляне на бъдещо съдържание: за записване на идеи и запазване на бележки и скрийншотове от сайтове.

9. Контент календар

Редакторски календар. Можеш да използваш за целта Excel, Google Таблици, календар на Trello, Notion и други инструменти за управление на проекти. В редакторския календар имаш възможност да проследяваш темите и категориите, по които си писал и да съобразяваш каква статия още е необходима като допълнение за вече издадена публикация, която има добър успех. Също е по-лесно да прецениш кои публикации се нуждаят от обновяване.

Редакторски календар на Trello
Редакторски календар на Trello

10. Списъци на Twitter

Twitter има собствена функция за куриране на съдържание. Списъците могат да са частни и публични. В списъците ще подбереш профили, разпределени по теми. Например, аз имам списъци Content marketing, Seo and marketing, Socialmedia, Writing.

11. Бюлетини

Когато даден сайт е с ценни публикации и авторът е богат на идеи, абонирай се за бюлетин. Лесно става отписването от ненужните, но така ще подбереш няколко, които наистина ти носят реална стойност.

Инструменти за създаване на съдържание
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Магически инструменти, които да ти създават уникално и солидно съдържание за публикации по автоматичен начин, не съществуват все още. Има, обаче, море от инструменти за помощ при писане на текст, за създаване на визуално помощно съдържание, видео и аудио. Тук ще изброя някои от тези инструменти, които намирам за много полезни.

Инструменти за обогатяване на текста

Да се пише без да се използват синоними, е почти невъзможно. А не винаги всички синоними ти идват навреме на ум, когато пишеш. Ето няколко полезни речника на синонимите онлайн:

– български синонимни речници

– за пишещите на английски – английски синонимни речници

Инструменти за проверка на текст на английски

Grammarly
Hemingway Editor

Виж подробно в 10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски

Инструменти за визуално съдържание

Pixabay и много други сайтове със свободни за използване изображения, илюстрации и икони.

Canva

Oтличен инструмент, който ти позволява да създаваш креативни изображения, инфографики, списъци, видео, електронни книги, анимирани банери и много други. Разполага с огромен брой фигури, икони, връзки за снимки, филтри, цветове. С възможност да поставиш марката си върху изображенията.

Canva инструменти за създаване на съдържание 1

Crello

Онлайн инструмент, подобен на Canva, за лесно създаване на графични дизайни за социални медии, видео за Instagram истории, видео full HD, постери, фото книги, печат, лого, реклами и др. чрез използване на огромна колекция от вече проектирани шаблони и видео / фото съдържание.

Easel.ly

Достъпен сайт за създаване на инфографики. След като свикнеш с работа с графичния редактор, можеш да пресъздаваш лесно своите идеи. Учебните видеоклипове ще ти помогнат да използваш всички възможности.

Stencil

Съвсем прост редактор за създаване на изображения с текст за социални медии, блогъри. комерсиални цели.

Infogram

Удобен за всеки, комуто е необходимо създаване на съдържание, управлявано от данни. Маркетолози и медийни компании могат да се възползват от добре изглеждащи диаграми и инфографики, карти и отчети.

Piktochart

Инструмент с редактор за презентации в облак, за създаване на инфографика, брошури, постери, отчети – всичко в помощ на малкия бизнес. Един от чудесните инструменти за създаване на съдържание.

Venngage

Лесен инструмент основно за инфографика, но освен това с десетки други възможности за създаване на графично и медийно съдържание.

BeFunky

Мощен, но интуитивен за използване онлайн инструмент с Photo Editor, Collage Maker и Graphic Designer. Предлага стотици напълно персонализирани шаблони, библиотека от много инструменти и графични елементи. Изключително полезен за бързи действия и оптимизиране на изображения за твоите публикации и други проекти.

Fotor

Онлайн редактор и мощен инструмент за редактиране на снимки и графичен дизайн, който предлага всички основни функции за редактиране и много шаблони за публикации в социалните медии, за планери и др.

Pixlr

Позволява ти да създаваш привлекателни изображения, които да използваш в социалните медии и на твоя сайт. Има чудесен и богат редактор за обработка на снимки, които можеш да подобриш и оптимизираш за своите проекти.

Инструменти за преобразуване на съдържанието

Виж и тази публикация: Топ маркетинг инструменти, необходими за да расте твоят бренд

За да получиш повече възможности за споделяне на твоето съдържание, можеш да се възползваш от редица онлайн инструменти и да го конвертираш в други типове съдържание. По този начин можеш да спечелиш внимание на още повече потребители и да привлечеш още трафик към сайта си.

Prezi

Набор от инструменти за дизайн на съдържание, презентации и видео, които въздействат още по-ефективно при твоите онлайн комуникации.
Инструментът включва Prezi Video, инструмент за създаване на видео, чрез който лично се представяш до своята графика; Prezi Present, раздвижени презентации с мащабиране, за показване на подробности; и Prezi Design, визуален редактор за създаване на интерактивни диаграми, отчети, карти, инфографики, постери, графики за социалните мрежи и др.

Beacon

Този инструмент ти позволява да конвертираш публикациите в блога си или съдържанието, публикувано на сайтове на трети страни, в електронни книги – PDF файлове. По този начин надстройваш старото си съдържание и с един труд правиш два отделни проекта. С Beacon създаваш професионални магнити за последователи и потенциални клиенти.

Използване на Beacon за създаване на ebook

Visme

Подобно на Canva, този инструмент ти позволява да създаваш инфографики и различни изображения за нуждите на уебсайта ти или социалните медии. Но прави и нещо повече – възможност за създаване на динамични презентации, които можеш да качиш на сайтове като SlideShare.

Audacity

Безплатен чудесен аудио редактор, абсолютно лесен за използване. Лесно можеш да изрежеш аудио, с добра поддръжка от общността и уроци за обучение. Има възможност за изтегляне на портативна версия за компютъра.

Lumen5

Lumen5 извлича текст и изображения от твоето съдържание и ги компилира в кратко видео. Възможно е и да качиш отделен скрипт за видеото или да го създадеш от нула с текст, фото, видео и музика от библиотеката на инструмента. Редактирай видеоклипа, като промениш шрифта, оформлението и музиката. Изтегли го и го използвай за своите реклами.

За тези инструменти направих примерна презентация, обработвайки я във Visme и после в Google Slide:

Заключение

Надявам се, че си доволен от инструментите за създаване на съдържание, които ти представих. Те са само една малка част от огромните фамилии уеб инструменти за всеки етап от създаване на твоята публикация, графично представяне и др. Ето прост алгоритъм на процеса по създаване на съдържание за сайт или блог:

Създаване на съдържание-
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.