Най-добрите безплатни инструменти за създаване на визуална карта на сайт

Избрани уеб инструменти за създаване на визуална карта на сайт, за по-лесно прототипиране, изграждане на сайта и работа в екип или с клиенти.
Най-добрите инструменти за създаване на визуална карта на сайт

Може би си в търсене на безплатен инструмент, който да ти позволи да представиш вътрешната дървовидна структура на уебсайт във формата на диаграма? Ако си външен уеб разработчик или специалист по интернет маркетинг и трябва да представиш на клиента си информационната архитектура на сайта му, ще трябва да я покажеш като визуална карта на сайт (sitemap).  Само така клиентът ти ще може да се ориентира. И само така ще очакваш да получиш коментари и евентуални искания за промени. Ето, в тази статия ще ти изброя най-добрите инструменти за създаване на визуална карта на сайт.

Публикацията е обновена на 17.06.2021.

Значението на структурата на сайт

Значение на структурата на сайта за потребителите

Структурата на един сайт определя колко лесно е за потребителите да се ориентират в него и да намерят информацията, която търсят.

Добре организираният уебсайт изглежда интуитивен и очевиден. Информацията е подредена в прости, лесни за навигация категории.

Достигането до този момент обикновено изисква сериозна работа.

Значение на структурата на сайта за търсачките

Едно от основните решения, които трябва да се вземат, е относно вътрешните линкове и структурите за навигация. Те обикновено са дефинирани в документацията на информационната архитектура. Кои са страниците, към които водят връзки от Home страницата? Кои страници се използват като висши категории, които после водят потребителите към други страници, отговарящи на тези категории?

Рационализираната и подредена структура на сайта е необходима за:

 • сигурност, че всяка страница е свързана с някоя друга и не е трудно да се намери;
 • намаляване нивата на навигация и броя на кликванията докато се стигне до всяка публикация, всеки продукт в сайта;
 • намаляване на напускащите заради трудната навигация посетители;
 • увеличаване на трансфера на link juice, т.е. на стойност и авторитет между страниците на сайта.

Задаването на атрибута rel = „canonical“ посочва на търсачките основната референтна версия на страницата, така че едно и също съдържание, достъпно от множество местоположения, да не се счита за дубликат и да не консумира ценен бюджет за обхождане.

За търсачките структурата за преместване в сайта е изключително важна. Леката плоска структура помага на техните обхождащи програми да определят кои страници на сайта да считат за по-важни. Също успяват да определят и кои страници от сайта са важни за определена тема.

Защо трябва да създадеш визуална карта на сайта?

Когато проектираш дървото на сайта, трябва да внимаваш да не създаваш голяма дълбочина на нивата, които само ще усложнят преживяването на потребителите и обхождането от паяците на търсачките. За тази цел е подходящо използването на визуална карта на сайта, за да помогне за стройното организиране на съдържанието.

Какво е визуална карта на сайта?

Картата на един уебсайт може да бъде визуална, XML карта и HTML карта.

Визуалната карта на сайта е йерархична диаграма, дървовидна структура, която позволява на хората да разберат структурата на уебсайта, взаимовръзките между страниците, категориите, публикациите и навигационния механизъм. Често се използва като отправна точка при разработването на уебсайтове.

Защо е необходимо създаване на визуална карта на сайт

С визуалната карта се представя ясно и лесно за консултиране един уеб сайт. Ако проектът на нов или ремонтиран сайт трябва да бъде представен на клиент, визуализирането на структурата ще изложи по-добре качеството на работата по проекта и доколко отговаря на поръчката. Често визуалната карта, особено при проектиране и обсъждане на нов сайт, може да служи като инструмент за брейнсторминг на разработчиците.

Проблемът е, че създаването на ментална карта за уебсайтове може да отнеме много часове работа, която никой няма да заплати.

Съществуват уеб инструменти, които създават автоматично sitemap на сайта като XML или HTML файл. Например приставки на WordPress и някои онлайн инструменти като Xml-sitemaps, например, които изброяват всяко съдържание на уебсайта, включително URL адреси и дати за актуализация: те позволяват на търсачките да имат достъп до най-актуализираните елементи на всяка страница и публикация, но не са особено удобни за визуално разглеждане.

Създаването на визуални карти на структурата на даден сайт обаче не винаги е лесно и са необходими ефективни инструменти, в противен случай се губи време и пари. За жалост повечето такива инструменти са платени. Но се постарах да потърся и открия няколко безплатни и добри.

Как да създаш визуална карта на сайта?

От нулата

Създаването на визуална карта на сайта от нулата включва задълбочено и продължително обмисляне на бъдещото съдържание, навигация, структура и лекота на използване на уебсайта. За самото визуално представяне като дървовидна диаграма се използват освен ръчното чертане на хартия и редица онлайн приложения и десктоп програми, за които пиша в следващата точка.

Използване на съществуваща карта на сайта

Можеш да използваш съществуваща XML или  HTML sitemap – карта на сайта, за да я надстроиш или да създадеш върху нея йерархична визуализираща диаграма. Можеш да го направиш с описаните по-долу инструменти.

Най-добрите инструменти за създаване на визуална карта на сайт

От изброените по-долу инструменти ще забележиш, че някои позволяват да създаваш графична карта на сайта автоматично, докато други са основно софтуер за създаване на мисловни карти, които можеш да използваш обикновено за нов сайт, като създадеш подходящата диаграма. От типа на работата ти зависи кой инструмент е най-подходящ да избереш.

Програми и приложения за създаване на мисловни карти и диаграми

Draw.io

Draw.io работи с облачни хранилища, като Google Drive,  OneDrive, Dropbox, GitHub или на устройството. Той е безплатен и има всички функции на други платени продукти за създаване на диаграми, мисловни карти от всякакъв тип.

Draw.io sitemap - инструменти за създаване на визуална карта на сайт

Draw.io е едно от най-добрите приложения за създаване на диаграми онлайн, има мощен графичен интерфейс и множество опции за ефективно създаване на карта на сайт.

Има много предварително проектирани символи и опции за експортиране от файлове с изображения в svg за векторно редактиране, които други приложения нямат. Не е необходима регистрация, освен ако не искаш да запазиш работата си онлайн.

Canva

Мисля, че всички познават този онлайн инструмент за дизайн. Но не всички познават безбройните му опции, като тази за създаване на мисловни карти, диаграми и други подобни графики, напълно безплатно.

Избери си шаблон от богатата колекция от примери за мисловни карти. След това просто поправи текста и връзките. Настрой мисловната карта според вкуса си, като коригираш цветовете, шрифтовете и т.н.

Canva sitemap - инструменти за създаване на визуална карта на сайт

Gloomaps

Gloomaps е отличен и лесен инструмент за планиране и изграждане на визуална карта на сайта, добавяне на съдържание и споделяне .

Gloomaps за визуални карти на сайт

 

GitMind

GitMind ти позволява да нарисуваш всяка диаграма, която искаш, включително карта на сайта. Инструментът е онлайн и можеш да получиш достъп и да генерираш карти на сайта по всяко време безплатно. Има избор на различни теми за стилове. Освен това, GitMind ти дава свободата да си сътрудничиш с екипи и да им позволяваш да добавят коментари за предложения.

gitmind sitemap

Отвори уебсайта на GitMind и след това иди в раздела Templates. Потърси шаблон на карта на сайта и след това щракни върху бутона Use Templates, за да започнеш да редактираш.

Когато приключиш, експортирай картата на сайта като изображение, PDF, TXT или SVG файл. Или я сподели с други чрез връзка.

Miro

Miro е известен графичен инструмент, бяла онлайн дъска, която може да визуализира твоята уеб структура, използвайки генератора си на sitemap. Един от начините за създаване на карта на сайта с помощта на този инструмент е чрез извикване на шаблони на sitemap. След това персонализирай. Освен това, приложението разполага с безкрайно платно, което ти позволява да работиш върху различни карти на сайта или да създадеш карта на голям уебсайт с много страници. Можеш да споделяш или повикаш сътрудници върху работния модел на карта на сайта.

Miro sitemap

Flowmapp

Flowmapp в неговия Projects е мястото за сътрудничество в създаване на карта на сайта. Проектът съдържа цялата информация за проектиране на потенциален уебсайт – карта на сайта, потребителски потоци, описание на страници, файлове, коментари на колеги и клиенти. Има безплатен план.

app.flowmapp sitemap 1

Lucidchart

Lucidchart е е визуално работно пространство, което съчетава диаграми, визуализация на данни и сътрудничество, за да ускори разбирането на структурата на един сайт.

Lucidchart sitemap - инструменти за създаване на визуална карта на сайт

Octopus

Octopus.do е бърз конструктор на визуални карти на сайта. С него ще можеш да изградиш структурата на уебсайта си в реално време и да я споделяш с твоя екип или клиенти. Лесно става и прототипиране на уебсайтове или приложения чрез генериране на красиви и изчистени диаграми на уебсайтове. Използвай го, за да преработиш йерархията на сайта си и да подобриш потребителското изживявне.

Има безплатна версия.

(Предложен в коментар към страницата).

Octopus за генериране на карта на сайта

Програми и приложения за автоматично създаване на визуална карта на сайта

Visual site mapper

Visual Site Mapper е безплатен инструмент, който можеш да използваш, за да покажеш бързо структурата на уебсайт.

Услугата анализира страниците, които съставляват сайта в реално време и връща графика, която представя връзките между съдържанието. По-специално приложението е много полезно, за да покаже кои страници са най-свързани.

Visual site mapper sitemap

Xtreeme sitexpert

С Xtreeme sitexpert се създават и поддържат карти на сайта, които са съвместими с всеки основен браузър. Има много различни стилове за навигация, но можеш да редактираш външния вид на менюто. Този софтуер се предлага безплатен, защото не е поддържан. Налични са уроци и помощни документи, които ще ти помогнат да се справиш с неяснотите.

Пример за класически вид на визуална карта на сайта:

Xtreeme sitexpert sitemap

Power mapper

Софтуерът PowerMapper има лесни за използване инструменти за картографиране и визуализация на уебсайтове, както и за тестване и анализ.

Безплатната част прави карта на сайта само на първите 10 страници. Ето в какъв вид може да бъде представена:

powermapper sitemap

Xml-sitemaps

Xml-sitemaps е мощен, но лесен за използване онлайн инструмент. Безплатният акаунт предоставя всичко от онлайн генератора за 500 страници и позволява да:

 • изпратиш карта на сайта директно от сървърите на приложението;
 • актуализираш картата на сайта, без да я презареждаш на твоя уебсайт;
 • да изтеглиш карта на сайта си в XML, HTML, TXT формат;
 • да я визуализираш директно в HTML формат онлайн;
 • лесно да управляваш множество уебсайтове.

Надграденият акаунт ще ти позволи:

 • индексиране до 1 500 000 страници;
 • автоматично актуализиране на карта на сайта;
 • създаване на изображения, видеоклипове, карти на сайтове за новини и RSS емисия;
 • откриване и списък на неработещи връзки на сайтa.

G Mapper

G Mapper е безплатен и неограничен генератор на sitemap, създаден за статични уебсайтове с различни размери за по-добро класиране в търсачките. Съвместим е с основните търсачки. Той има възможност за пинг, за да уведоми Google, Yahoo,Bing и други търсачки, когато актуализираш картата си на сайта. Има възможност за експортиране на картата на сайт в HTML вид за преглеждане онлайн, без да е представена визуално като диаграма.

G-mapper sitemap

Най-добрите платени инструменти за създаване на визуална карта на сайт

Dynomapper

Dynomapper е инструмент за подчертаване на визуалната архитектура на уебсайт. Необходимо е само да въведеш URL към инструмента и той ще обходи целия проект. Можеш да избираш между 4 стила за форматиране, за да редактираш цвят и форма на предложената схема. Инструментът е много усъвършенстван. С него може да се извърши реален анализ на уебсайта на нивото на използване на съдържанието и дори да наблюдава позиционирането на ключовите думи.

Slickplan

Изработва красиви карти на сайта. С него можеш да планираш архитектурата на страниците на уебсайта си, като използваш интуитивния му и богат на функции конструктор на sitemap. За карта на съществуващ сайт използвай Crawler на сайта. След това без усилия имаш възможност да си сътрудничиш и споделяш с членовете на екипа си и клиенти.

Site builder of Seozoom

Seozoom предоставя иновативна функция, наречена Site builder, която спестява много време при определяне на архитектурата на уебсайта. Започвайки от най-подходящите ключови думи, които ще ги зададеш като макрокатегории и категории, можеш да генерираш дърво на уебсайт и да го експортираш в WordPress.

Writemaps

За да правиш красиви визуални карти на сайта, можеш да се обърнеш към WriteMaps. След създаване и оформяне на структурата на сайта, приложението ти позволява да я споделиш с други хора чрез интернет.

Заключение

Ако се положат специални усилия и грижа за изграждане на дървовидната структура на сайт, той ще има шанс да постигне отлични резултати при търсенето по ключова фраза.

А ти какво мислиш? Смяташ ли изброените инструменти за бързо проектиране на структурата на даден сайт за полезни? Познаваш ли някой друг полезен уеб инструмент от този вид?

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

  • Здравейте, благодаря за полезния коментар! Ще включа инструмента в публикацията.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.