6 съществени инвестиции в себе си, които е необходимо да направим

Нуждата от съществени инвестиции в себе си, които е трябвало да направим от първите съзнателни години, за съжаление се осъзнава твърде късно. Ако си предвидлив щастливец и си ги направил, когато пораснеш достатъчно голям, се усещаш спокоен, без страх и комплекси от евентуални промени, разчитащ на добро здраве, за да можеш да си полезен на себе си и на всички около теб.

Съществени инвестиции в себе си 1

„За каквото си заслужава … никога не е твърде късно, или в моя случай твърде рано, да бъдеш този, който искаш да бъдеш. Няма ограничение във времето. Започни, когато искаш. Можеш да се промениш или останеш същия. Няма правила за това. Можеш да направиш най-доброто или най-лошото. Надявам се да направиш най-доброто. Надявам се да видиш неща, които да те изненадат. Надявам се да почувстваш неща, които никога преди не си изпитвал. Надявам се да срещнеш хора, които имат различна гледна точка. Надявам се, че ще живееш живот, с който ще се гордееш, и ако не, надявам се, че ще имаш смелостта да започнеш отново.“ – F. Scott Fitzgerald

Малко лично

В живота идват поредици от лоши събития и понякога ти се иска да се отпуснеш, да паднеш на колене и да си разбиеш главата в паважа от мъка. Изкушението е много голямо. Но после си казваш, че тези които са си тръгнали, не биха искали да те виждат на колене, и че биха искали да се гордеят с теб. И се изправяш.

А до теб винаги има и приятел, на който да разчиташ в тежък момент.

Потърси го. Непременно има такъв, макар един единствен между многото. Който ще разбере точно какво изпитваш и няма да те осъжда за това.

Спасението е и в работата, в концентрацията, в бягството от онази действителност, която ти напомня с всеки предмет около теб, че сега си сам, а до скоро сте били двама. Напомня ти с улиците, които сте извървявали заедно, а сега по тях вървиш сам… Концентрацията е първата помощ. Тогава мозъкът ти е приятел и с радост започва да ти помага да оздравееш, да се изправиш.

И после един ден идва разсъмването… И виждаш отново слънцето, забелязваш отново цветята, започваш да слушаш отново любимата музика, да поглеждаш към морето, да обичаш…Инвестирай в себе си, за да имаш силите да започваш отново

Когато ти се случват тежки неща в живота и са ти необходими огромни сили, за да ги преодолееш, разбираш колко са ти били от полза инвестициите в себе си, които си правил от началото на съзнателния си живот досега. И колко могат да се окажат те животоспасяващи.

„Никой не може да отнеме това, което имаш в себе си и всеки има потенциал, който досега не е използвал“ – Бъфет за „Форбс“.

Малките неща в протежение на живота ни, още от раждането, имат големи последствия. С течение на времето тези последици се съчетават и натрупват. Това, което се получава с годините с нас е натрупаната инерция на всички наши избори. Една лавина, получена от малки снежинки, после по-големи снежни топки, докато накрая връхлита. И не знаеш в какво състояние ще те изненада. С течение на времето всеки наш предишен избор променя живота ни. Ние сме склонни да пренебрегваме важността на частичната полза или вреда и така губим от поглед концепцията за общото, като натрупване на единични плюсове и минуси.

Важни групи инвестиции в себе си

Какви незаменими инвестиции човек трябва да направи в себе си, че да оцелее и не само, а да се развива и да не се страхува да се адаптира бързо към нови обстоятелства, нови технологии, нов живот даже?

1.Изграждане на нужда да получаваш и даваш обич, приятелство, любов

Нуждата ти да обичаш, да се грижиш, да се чувстваш обичан трябва да се изгражда. Възпитанието на тези чувства ще привлече към теб съответните хора, които ще направят живота ти пълен и щастлив. Любовта е най-голямата създаваща сила във вселената и тя знае какво прави.

Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 4
Източник Pexels.com

Няма област от живота ни, която да е отделна от останалите. Любовта и приятелството, с които се обградим, ще повлияят на здравето ни. Нашето здраве ще повлияе на работата ни. Работата ще повлияе на взаимоотношенията ни. А те ще повлияят на нашето щастие. Когато сме щастливи, сме по-ефективни. Това са взаимосвързани системи.

Инвестирането в себе си, в тази и следващите системи, е най-възвръщаемата инвестиция.

2. Поддържане на форма и физическо здраве

Когато си болен или неразположен, твоята производителност значително спада. Тогава осъзнаваш, че когато нямаш проблеми със здравето, го приемаш за даденост. А когато се появят проблемите, разбираш, че то е най-значимото нещо в живота ти. Ето защо инвестициите в здравето са най-важни.

Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 5
Източник: Air Force Photos

Започнах да инвестирам в здравето си , като замених почти всяка „нужда“ от лекарство с елемент от храните, билков чай или упражнения. Другите важни точки са закаляването и спорта. След като усетиш силата, че си победил страха от болест и си физически силен, се увеличава и твоята ментална сила. Спокойно можеш да си поставяш цели в живота и да вървиш към тях.

Как да инвестираме в здравето си ?

Основните стълбове за инвестиране в здравето са: приучаване към безпроблемен сън, здравословно хранене с много плодове и зеленчуци, които изцяло захранват нуждите от витамини, минерали и други полезни съставки за тялото, никакви цигари и вещества, които да променят съзнанието (това включва честата и в големи количества употреба на алкохол),  и упражнения.

Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 6
Алфред Сисле: Грозде и орехи на масата

3. Психично здраве

Умът ти и неговото състояние е един от най-безценните ти активи и затова е толкова важно да направиш всичко възможно, за да го защитиш и оптимизираш. да инвестираш в психическото си здраве. Аз вложих през годините много труд в способността да управлявам евентуалното натрупване на отрицателни чувства, за да не се стига до загуба на психологически импулс. Без това умение човек би бил подвластен на различни страхове и изпадащ в неравностойно положение. Необходимо е да се научи да се грижи физически и емоционално за себе си.
Светът и животът ни е пълен с проблеми и точно те ни стимулират към качествени промени.

Да се научим да сме щастливи

Навикът да сме щастливи изисква постоянство. Да възпитаме в себе си умението да се почувстваме щастливи пред красив кът от природа или улица, при слушане на любима мелодия, пред великолепна картина, при спонтанна нежност и докосване, при усмивка на дете, при подарена милувка на домашен любимец, при правене на нещо добро, дори само когато изказваме благодарност.

Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 7
Източник: Pexels.com

Да намираме положително тълкуване на неприятните случки

Случва ни се неприятност. Можем да намерим някакво обяснение, че тази неприятност се е случила, за да ни послужи като пътека към нещо добро. Историята с обяснението ще бъде приета от съзнанието ни като версия на реалността.

…ако знам всичко за външния ви свят, мога само да предскажа 10% от вашето дългосрочно щастие. 90% от дългосрочното ви щастие се прогнозира не от външния свят, а от начина, по който вашият мозък обработва света. И ако го променим, ако променим нашата формула за щастие и успех, можем да променим начина, по който можем да повлияем на действителността. Това, което открихме, е, че само 25% от успехите в работата се прогнозират от IQ, 75% от успехите в работата се прогнозират от оптимизма ви, социалната ви подкрепа и способността Ви да разглеждате стреса като предизвикателство, а не като заплаха. Шон Ачър (TED – Щастливата тайна, за да работим по-добре)(TED -The happy secret to better work)

Да направим нещо, в което сме добри, да вложим творчество

Когато правим нещо, в което сме добри, то засилва нашето доверие в самите нас и се превръща като трамплин за нови цели.
Когато направим нещо творческо, наше, изобретим нещо красиво, това увеличава нивото на щастие и нивото на сигурност в себе си. Това е силна инвестиция. Например писането, успехът в разрешаване на някой компютърен проблем, ме прави по-щастлива и ентусиазирана. За други това е да открият нова техника за рисуване или да решат трудна инженерна задача, да създадат красива графика и т.н.

Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 9
Източник: Pexels.com

Виж и тази публикация: Търсиш работа – изгради си я, не я търси

Да си направим смела и вярна самооценка

„Истинската уверенност е да инвестираш повече в твоето възприятие за самия себе си. отколкото във възприятието на другите за теб.“ – Марк Менсън – американски автор, блогър и предприемач

Самооценката означава да имаш смелостта да се появиш пред себе си като уязвимата, автентична версия на истинската си същност. Това означава да не криеш нищо от себе си зад маска. И би трябвало да се възпитава още в детските години. Обратното е, да се опитваме да ни възприемат като „готини“, и когато се почувстваме непопулярни, да тръгнем да избиваме комплексите си в лоша посока.

Определил веднъж истинската си същност и възможности, имаш спокойствието и съзнанието колко и в какво да инвестираш от своето развитие, за да поемеш нагоре.

Отказване от 7 вредни неща

Като част от инвестирането в психичното здраве накрая трябва да изброя и необходимостта да изхвърлим тези 5 деструктивни навици:

 • Страх от неуспеха.

  Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 2-
  Източник на фотографията Pixabay.com
 • Нуждата от одобрението на другите.
 • Стремежът към съвършенство.
 • Разчитайки за всичко на късмета.
 • Постоянното сравняване на себе си с другите.
 • Непоемане на отговорност за действията си.
 • Очакване животът да е честен.

4. Образование и учене

Двете неща са различни. Образованието е нещо крайно. Завършваш различните цикли и край.

Ученето е безкрайно. Започва преди започване на образованието, продължава по време на образованието и след него, дори с времето е с тенденция за увеличаване. Ако не е така за теб, то жалко.

Учим от книгите. Не става инвестиране в себе си без четене. Четенето обогатява мисленето и израза.

Учим от курсове, уебинари, видео, подкаст. Когато се изпълняват всички задачи и се възползваме от достъпа до инструктор по време на курса, ще получим значителна възвръщаемост на инвестициите си по него.

Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 3
Автор: Isabelle Dinter. Litterarius at German Wikipedia

Учим се от по-умни и успешни хора. Да се обкръжим с такива приятели е инвестиция, която ще даде възвръщаемост в дългосрочен план. Опитът на другите хора ни дава допълнителни възможности да се развиваме, дори тогава, когато просто разговаряме.

С темповете, с който светът се променя, способността ни за учене е от съществено значение за оцеляването ни в бъдеще.

5. Професионално развитие

Четене, учене и практика. Стотици и стотици часове. Или за по-пряко, една добра инвестиция е, да съкратиш часовете на практика, като си намериш ръководител от висока класа, който да ти я ръководи.

 

Съществени инвестиции, които е необходимо да направим в себе си 8
Източник: Pixabay.com

Правилото, за да останем подходящи и конкурентни е, че трябва да продължим да добавяме нови умения. Както и да успяваме да приоритизираме и фокусираме точните неща.

6. Инвестиции в средата

Средата – това са пространството, в което живееш или работиш, дрехите ти, колата ти. Инвестициите в твоята среда са с най-висока възвръщаемост.

Пространството, в което работиш и живееш, оказва голямо влияние върху всичко. То може да разсейва, то може да вдъхновява.

Заключение

Завършвам с още един цитат на Марк Менсън:

„Определящият фактор на нашето основно щастие е степента, в която чувстваме, че контролираме живота си. Хората, които са хронично нещастни, често са такива, защото се чувстват безсилни срещу страховете и тревогите, които държат живота им все по същия път. Хората, които са щастливи, са склонни да изглеждат безстрашни и енергични, решени да бъдат успешни и способни да се справят лесно с нови и трудни ситуации. Това не е съвпадение.“

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.