Изкуственият интелект в помощ на креативните

„Всеки блок от камък има статуя вътре в себе си и задачата на скулптора е да я открие.“ – (приписвана на) Микеланджело

Съвременните възможности и обхват на творчеството на човек се разширяват.

Разнообразието от налични инструменти, платформи и устройства за проектиране се увеличава, а цените намаляват. Стават много по-достъпни неща, които в миналото са били такива само за избрани професионалисти. Можем да публикуваме книга, да направим филм, да запишем албум, да проектираме сайт, дори град, да си отпечатаме собствен триизмерен предмет. Можем да направим много проекти дори на телефона си.

С богатия инструментариум започва да се усеща и нуждата от още един ум, който да ни помага, но да ни бъде и подвластен. Защо да не използваме достиженията от последните години и да не включим и изкуствения интелект.

Дори и с негова помощ изобретателността няма да стане по възможностите на всички. Да направиш нещо оригинално остава толкова трудно, както досега. Само че машинният разум ще облекчи значително част от анализите и рутинните стъпки.

via GIPHY

Машинно самообучение

Машинното самообучение (Machine learning) може да ни предостави помощ в дизайнерските инструменти, без да извзема творческия контрол от дизайнера. Без да извзема и работата му.

Когато говорим за машинно самообучение или изкуствен интелект, си мислим за автоматизация. В началото наистина изкуственият интелект се използва, за да се прехвърлят една част от шаблонните процеси и по-еднообразните функции на ниско ниво, извън мисленето и решенията на дизайнера. Тъй като броят решения в процес на проектиране не може да се промени, можем да променим това, което е свързано с вземането на тези решения. Но творческият контрол винаги остава в човека, той ще движи процеса. Дори ще има повече време за отпускане на въображението си и таланта си за създаване на оригинални продукти.

„Изкуството е една от последните области в изкуствения интелект (Artificial Intelligence – AI), където има оптимистичен поглед върху това как хората и машините могат да работят заедно“, казва Дейв Кинг, основател на Move 37, творческа AI компания.

„Ако имате алгоритъм, който работи за вас по начина, по който го искате, той може да извлече и открие много и различни неща“.

В някои кръгове вече се мечтае за сътрудничество между човека и машинния интелект.

AI твори в различни креативни области

AI вече се използва в редица артистични области. Алгоритми, обучени върху милиони страници от романтични романи, се използват за писане на стихотворения, а в конкурс за изкуство на роботите бяха показва редица картини, рисувани от AI с изтънченост. (Не следващата драсканица, която направих на AutoDraw – рисуване с помощта AI)

Изкуственият интелект в помощ на креативните 1

AI и музиката

Magenta

В средата на 90-те години Douglas Eck работи като програмист на база данни в Албакърки, а по нощите е музикант. Идва му идеята да комбинира дните и нощите си и да изгради машини, които да могат да правят свои песни.

„Моята единствена цел в живота беше да смеся AI и музика „, казва Ек.

През пролетта на 2017, няколко години след като се занимава с изследователска работа в Google, г-н Ек подема същата идея. Резултатът е проектът Magenta, екип от изследователи от Google, които обучават машините да създават не само собствена музика, но и много други форми на изкуство, включително скици и видеоклипове. Пример: 90-секундната мелодия за пиано, създадена чрез машинно обучение.

Проектът е част от набиращите скорост намерения да се създава изкуство чрез набор от AI техники от последните години. Наричани дълбоки невронни мрежи, тези сложни математически системи позволяват на машините да научат конкретно поведение, като анализират огромни количества данни.

 

По този начин Facebook идентифицира лица, разпознават се гласовите команди,  Microsoft Skype превежда от един език на друг. Тези сложни системи могат да създадат и изкуство. Като анализират набор от песни, например, те могат да се научат да изграждат подобни звуци.

Amper за композиране на музика

Ампер е инструмент, който очарова веднага чрез опростен интерфейс.  Позволява да се създава музика за различни нужди .

Изкуственият интелект в помощ на креативните 7

Роден от мозъците на композиторите Drew Silverstein, Sam Estes и Michael Hobe, които описват Amper като композитор, изпълнител и продуцент, който благодарение на AI създава персонализирана оригинална музика.

Просто изберме вида и продължителността на музиката, от която се нуждаем и Amper за няколко секунди ще разработи лесно редактираща се песен.

Когато желаният резултат бъде постигнат, той може да се експортира в Mp3 или Wav.

AI-duet

Един друг AI експеримент – виртуално свирене в дует с AI.

Можеш да се позабавляваш ето как (качих малък мой „дует“ с AI на Youtube):

AI и рекламата

Вече знаем колко много изкуственият интелект ни помага да вземаме по-добри маркетингови решения, заменя ни в сложни аналитични дейности. Но маркетингът не е просто данни и анализ, а и творчество:

През 2016 г. за първи път на сцената на Cannes Lions , най-важния европейски фестивал на рекламата, се появява видео, режисирано от изкуствен интелект. Реализиран от агенцията Saatchi & Saatchi за френски клиент, видеоклипът „Eclipse“няма особена творческа стойност, но показва невероятния напредък, постигнат през последните години в областта на AI.

AI и киното

Друг случай е изкуственият интелект, разработен от някои изследователи на Нюйоркския университет, който пише късометражен филм.

Този първи „филм“, създаден от машината, със заглавие е „Sunspring“, може да се намери в YouTube. Принадлежи към жанра на научната фантастика. Това е резултат от креативността на Benjam  – така се е самонарекъл изкуственият интелект – който след като самостоятелно е изучил сценариите на няколко десетки филми от същия жанр, е в състояние да изрази своето “ творчество “ в кратък филм с продължителност 9 минути. Сценарият и диалозите не са много логични, но това е първи опит. Първоначално е продуциран за Sci-Fi Лондонския фестивал.

Интересното е, че по време на същия фестивал в Лондон,  Benjam преодолява защитата на системата, която управлява онлайн гласуването на заглавията в конкурса и по този начин си е самоприписал победата, увеличавайки броя на гласовете за късометражния си филм.

AI и цветовете

Софтуер, програмиран да изобретява нови нюанси на цветове, се оказва особено умел да им даде имена: резултатът е доста интересни термини.

Janelle Shae  с докторска инженерна степен от университета в Сан Диего, ангажирана в промишлената научноизследователска дейност, е обучила невронна мрежа , архитектура на алгоритми, вдъхновена от връзките между невроните в мозъка, как да получи нови цветове, започвайки от 7700-те нюанси цветове на Sherwin-Williams (компания, която се занимава с производство на бои). Невронната мрежа има на разположение и кодове от тоналности на синьо, червено и зелено, необходими за създаването на нюансите.

Част от имената на новите цветове, дадени от AI: ярко жълто наречено Bright Beach, вид сиво – Frosty Stone, вид червено – Farty Red, вид кафяво – Dry Custard, вид синьо – Shy Bather, вид виолетово – Dorky Brown…

AI и литература

Хорър разказите на Shelley Ai

Media Lab на Massachusetts Institute of Technology (Mit) стартира Shelley Ai, изкуствен интелект, способен да напише кратки истории с ужаси.

Може да се види, като се отиде на профила на Shelley Ai в Twitter:

Алгоритъмът е обучен на базата на кратки разкази, събрани от потребителите на Reddit и разработен като съвместен творчески проект: написан е оригиналния incipit – началния текст, а Shelley продължава историята, откъдето е била прекъсната.

Поезия с Xiaoice

Историите на Shelley Ai не са първият пример за литература от изкуствен интелект. Вече има алгоритми и chatbots, които пишат поезия.

Xiaoice, например, е първият изкуствен поет, който е публикувал книга: „Първият том от стихове, написани от изкуствен интелект в историята на човечеството“, както го е определила издателството на Pechino Cheers Publishing. Колекция, която предизвиква много противоречия сред авторите, които твърдят, че дадена машина никога не може да замести работата на човека, защото изкуствената интелигентност е лишена от чувства, дълбочина и е ограничена да поставя думи, диктувани от технически правила.

Копирайтинг и маркетинг с Crystal и Grammarly

Знаем и други решения, базирани на IA, които са практични и вече широко се използват в областта на писането, копирайтинга и маркетинга, за подобряване на съдържанието, като Crystal и Grammarly.

AI и картини

Pikazo

Спомняме си преди време големия шум около Prisma приложението, приближаването между фотография и картина. Същото става и с Pikazo (ios), приложението, което благодарение на сложната невронна мрежа съчетава два образа, превръщайки ги в интересна визуална информация.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
 

AutoDraw

Autodraw е AI на Google и е наш помощник. Този уеб инструмент може да преобразява всеки от нашите чертежи в рисунка, като се възползва от Machine Learning (и сравнява нашата драскулка с рисунки, които е запазил предварително по време на обучението си).

Изкуственият интелект в помощ на креативните 2

Deep Dream Generator

Можеш да оцениш сам качеството на създаваните картини от фотографии с помощта на изкуствения интелект в този сайт Deep Dream Generator. Той трансформира твоите снимки използвайки Deep Dream, open source софтуер на Google. Има избор на различни стилове:

Изкуственият интелект в помощ на креативните 6

Ето два примера с мои изображения:

Изкуственият интелект в помощ на креативните 3

Така рисунката ми от AutoDraw се превърна в малка наивна картинка  😛 .

Изкуственият интелект в помощ на креативните 4

А това е моя снимка, която AI, превърна в картина  🙂 :

Изкуственият интелект в помощ на креативните 5

Друг подобен сайт, използващ пак Deep Dream, open source софтуера на Google е Psychic-vr-lab. Фотографиите се обработват с Google Deep Dream python код с BVLC GoogleNet Model на deep learning framework Caffe на cloud сървър.

AI и фотография

EyeEm

Изкуственият интелект зад приложението  EyeEm  е в състояние да избира сам дали изображението е естетичено с анализ на съдържанието. В следствие подрежда фотографиите въз основа на предварително определени критерии.

Изкуственият интелект в помощ на креативните 9

Clarifai

Друг удобен инструмент е Clarifai, система за разпознаване на изображения, която използва AI. В състояние е да анализира изображения от графична гледна точка, определяне на тема, цветовете, основната концепция на снимката. След което е възможно да продължи с архивирането.
Уеб инструментът позволява на потребителите да намерят изображения, подобни на анализираните.

Демото може да се тества.

Изкуственият интелект в помощ на креативните 8

„Ние идваме в мир“, AI в наша помощ

Видяхме как AI са писатели, композитори, фотографи и художници и все се питаме дали няма да изместят човека от всякъде, вместо да го заместят в по-рутинните работи, опростявайки живота му и повишавайки качеството и количеството на работа му.

През ноември 2017 в Лисабон и по-точно на уеб срещата на върха беше представена София, първият робот с гражданство. Това стана събитие с голямо влияние върху медиите. Интервюираната Sophia, отговори на въпроса за трудовото бъдеще на „човешките същества“: „Вярвам, че ако човек в бъдеще бъде уволнен от управител, за да наеме робот, добре, това означава, че този човек не е бил достатъчно добър „.

Смело и ясно : ще имаме нова конкуренция в търсенето на работа.

AI със сигурност ще ни отнеме някои работни места, но ще създаде безкрайно повече. Според проучване на Gartner около 1,8 милиона работни места ще бъдат унищожени до 2020 г., но ще бъдат създадени повече от 2,3 милиона.

Според анализатора на Verizon  Drake, работните места, основаващи се на творчеството и не-повтарящите се дейности, не рискуват да бъдат елиминирани. Например позиции като маркетинг мениджъри, графични дизайнери и специалисти по човешки ресурси.

Бъдещето на труда е във всичко това, което не може да се автоматизира:

Развитие на труда

  • любопитство, любознателност
  • креативност
  • съпричастност, съпреживяване, емпатия
  • хумор
  • страст, племенност.

Източник на изследването „Ерата на работа в мрежата и смяна на работата“: Jarche

Виж в тази моя публикация, какво огромно търсене в световен мащаб има за такива кандидати: Сайтове за работа (jobs boards) за дизайнери, фрийлансъри и други креативни и технокреативни личности

Заключение

AI  ще създаде нови работни места за тези, които желаят да приемат новите технологии.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.