Изтриване на страници и публикации в WordPress: 301 пренасочване, 404 или 410 код?

Как да изтриеш публикации и страници в WordPress, така че да не пострада сайтът ти от гледна точка на SEO

Когато управляваме уебсайт, може да се случи да имаме нужда или просто да искаме да премахнем съдържание, което по най-различни причини смятаме за безполезно или остаряло. Изтриване на страници и публикации в WordPress е абсолютно нормално нещо по време на съществуването на уебсайт, но има различни начини за управление, особено от гледна точка на SEO (оптимизация за търсачки).

Ако използваш WordPress сайт, знаеш много добре, че изтриването на страница или публикация е изключително проста операция. Освен това WordPress има предимството да има кошче, което е нещо като преддверие за окончателното изтриване на такова съдържание. Всичко, което е било преместено в кошчето на WordPress, вече не може да бъде достигнато от посетителите, но все още може да бъде възстановено от собственика на сайта.

Но наистина ли това е крайното решение? Просто действие на изтриване и премахване на страница от WordPress? И същото ли е с публикациите?

Аспектът, който бих искала да подчертая тук, са причините, които могат да доведат до изтриването на публикация, като се има предвид, че различните причини изискват различни действия.

Изтриване на страници и публикации в WordPress: 301 пренасочване, 404 или 410 код?
Изтриване на страници и публикации в WordPress: 301 пренасочване, 404 или 410 код?

Защо би искал да изтриеш WordPress страница

Причините могат да бъдат различни, но понякога проблемът може да бъде решен по друг начин, без да се изтрива напълно WordPress страница.

Първо – може да имаш проблем с остаряла информация: ресурсът съдържа стари данни.

В този случай не е необходимо да изтриваш страницата, просто актуализирай и обнови съдържанието.

Второ – ако към този ресурс сега няма интерес и той не генерира трафик, може да решиш да го премахнеш. Някои публикации се отнасят до стари прессъобщения, продуктови карти, които вече не са налични, статии, които вече никой не чете.

Изтриването на уеб страница от WordPress сайт или блог не е драма, но трябва да знаеш какво правиш, защото действието не остава без последствия.

Какво трябва да знаеш, преди да изтриеш страница

Когато изтриеш страница от уебсайт на WordPress (но също и от друга CMS), имаш проблем: създава се грешка 404. Когато хората потърсят тази уеб страницата в Google или чрез връзка, те ще намерят несъществуващ ресурс.

Не можеш да изтриеш по произволен начин уеб страница. Има голяма опасност да създадеш лошо потребителско изживяване и да загубиш посещения. Класирането в Google също страда.

Изтриване или пренасочване

Ако решиш да изтриеш статия, която се занимава с тема X, просто защото си написал нова, която се занимава с тази тема по по-пълен и актуален начин, може би най-подходящото решение е, да изтриеш старата статия и настроиш пренасочване от тип 301 към URL адреса на новото съдържание. За да направиш това, в WordPress можеш да използваш добавката Redirection (има и по-лека и по-ефективна: Safe Redirect Manager). Някои WordPress SEO добавки също предлагат подобна функция.

Същото важи, ако по някаква причина трябва да промениш URL адреса на страница. Например, ако искаш да трансформираш URL адреса www.mysite.com/2023/01/07/how-to-start-blog/ ​​​​в www.mysite.com/how-to-start-blog/ ​​​​то със сигурност е подходящо да настроиш постоянно пренасочване (тип 301) от стария към новия URL адрес.

301 пренасочванията са най-добрият начин да информираш посетителите и търсачките, че съдържанието, което търсят, е преместено. Тази система като цяло създава най-малко проблеми по отношение на индексирането на страниците на сайта от търсачките. Полезно е, както когато става въпрос за пренасочване на съдържание в рамките на същия домейн, така и когато трябва да преместиш целия си сайт в нов домейн.

Дори и без да използваш добавки, ето някои методи за извършване на 301 пренасочване:

Пренасочване 301 с PHP

<?php // Permanent 301 redirection header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently"); header("Location: https://www.newdomain.com/"); exit(); ?>

Пренасочване 301 с .htaccess

Можеш да се възползваш от файла .htaccess, който обикновено присъства в главната директория на сайт на WordPress, за да настроиш пренасочвания, например по този начин:

Redirect 301 /oldpage.html https://www.example.com/newpage.html

Как да управляваш страници, които да бъдат изтрити за постоянно

Ако решиш да изтриеш завинаги страница или публикация, тогава най-подходящото решение е да зададеш HTTP 410 (Gone) код за отговор за този конкретен URL адрес. Този код на отговор информира заявителя (например бот на търсачката ), че тази страница вече не съществува и няма да се върне.

Ако не знаеш дали това състояние е временно или постоянно, трябва да използваш код за състояние HTTP 404 (Not Found).

Има очевидно фина, но съществена разлика. Кодът 404 общо информира заявителя, че този ресурс (страница, статия или друг файл) не е намерен, но без да предоставя допълнителни подробности. Може да е страница, която временно е недостъпна или никога не е съществувала, което няма значение. Кодът 410 информира, че тази страница е съществувала, че сега не съществува и че никога повече няма да бъде достъпна.

За да се справиш с кода 410, можеш да използваш плъгина Smart Custom 404 error page, който също има функция, посветена на този тип грешки.

Използвай тази система само ако си наистина сигурен, че никога повече няма да използваш този URL адрес в бъдеще за твоето ново съдържание.

Ако се интересуваш да видиш какъв HTTP код на отговор връща дадена страница, има няколко инструмента за това: например безплатните услуги httpstatus.io или Monitorbacklinks.

Кодът 404 не е непременно лош

Освен това, кодът 404 не винаги трябва да се разглежда като проблем. Той трябва абсолютно да се използва, когато на даден сайт се изискват несъществуващи URL адреси. Ако поискам напълно измислен URL адрес, правилно е уеб сървърът да върне код 404.

SEO и дублирано съдържание

Имаш проблем с дублиращо се съдържание и не искаш да получаваш санкции?

Може би е по-добре да използваш канонични URL адреси.

Вместо да изтриеш страницата си напълно, можеш безопасно да използваш атрибута rel=”canonical” на тага <link> в раздела <head> на въпросната страница.

В този етикет ще посочиш URL адреса на страницата, която да бъде канонична, т.е. като единствената, която да се вземе предвид за това дублирано съдържание, използвайки атрибута href.

Пример:

<link rel=”canonical” href=”https://mysite.com/page_one”>

В резултат на това само каноничната страница page_one ще бъде разглеждана от търсачките, които вече няма да откриват наличието на дублирано съдържание.

Какво да провериш преди да изтриеш от WP страница или публикация

Първа точка: получава ли трафик? Ако тази страница все още има постоянен трафик, тя не може да бъде изтрита, без да се предприемат някакви действия. Въведи пренасочване 301 към подобен ресурс.

Например, можеш да комбинираш две съдържания, които се занимават с една и съща тема, като пренесеш част от съдържанието на страницата, която искаш да изтриеш, към ресурса, който има най-много посещения и да направиш пренасочване.

Също трябва да се имат предвид позиционираните ключови думи.

Какво да провериш преди да изтриеш от WP страница или публикация
Какво да провериш преди да изтриеш от WP страница или публикация

Добрата работа с някои SEO инструменти, заедно с тази, направена със Search console, може да ти помогне да разбереш какви резултати са постигнати и дали страницата, която искаш да изтриеш, има интересно позициониране в SERPs на Google.

Ако искаш да запазиш класирането, не можеш да изтриваш произволно, трябва да извършиш известна работа по сливане и пренасочване. Същото важи и ако има обратни връзки, SEO входящи връзки, които искаш да запазиш.

Ето основното – преди да изтриеш, провери:

  • Трафикът да се запази.
  • Позициониране в Google
  • Работа по изграждане на връзки.

Ако отговорът е НЕ във всички случаи, обмисли добре действията си. В противен случай е по-добре да пренасочиш или актуализираш. Не забравяй, че това не прави изтриване на страницата и от Google serp: отнема време, за да се покажат промените.

Как да изтриеш WordPress страници

И ето, искаш да изтриеш страница. За да направиш това, след като извършиш всички вече посочени проверки, трябва да отидеш на таблото на WordPress за управление на твоя сайт и след това в раздела, посветен на фиксирани страници.

Как да изтриеш WordPress страници-
Бутонът за кошче за изтриване на страници

Иди в списъка със страници, избери тази, която искаш да изтриеш и кликни върху елемента Към кошчето. Ресурсът ще стане недостъпен, но не и напълно изтрит. Можеш да го възобновиш и публикуваш отново със същия URL адрес.

Как да изтриеш публикация в WordPress

За да изтриеш статия от твоя WordPress блог, можеш да използваш няколко начина.

Първият: влез в сайта, иди до статията, влез в бекенда и после до страничната лента вдясно. Тук почти веднага ще намериш връзка за изтриване на статията: преместване в кошчето. В този момент твоята публикация вече не е налична, при търсене връща страница 404. Но все още може да бъде възстановена, защото е в кошчето на твоя архив.

Втори начин: Иди в секцията за бекенд и след това в областта за публикации.

Как да изтриеш публикация в WordPress
Как да изтриеш публикация в WordPress

Тук ще намериш елемента кошче: там ще намериш заглавията, които си изтрил. Можеш да ги възстановиш, или да ги изтриеш завинаги.

Изтриване на няколко публикации и страници заедно

Ако искаш да изтриеш не една публикация или една страница, а повече съдържание с един замах, можеш да отидеш на страницата с обща публикация и да избереш квадратчетата отстрани. После отиди на групови действия и след това кликни върху Към кошчето.

Как да възстановиш изтрита страница

Ако все още не си изпразнил кошчето за изтрити документи, просто кликни върху възстановяване и е готово. В противен случай просто трябва да опиташ късмета си и да се надяваш, че кешът на Google ще ти помогне. Ето процедурата за възстановяване на изтритата страница:

  • Иди в Google.
  • Въведи site: и URL адреса на изтритата страница.
  • Появява се фрагментът, който все още е в паметта.
  • Иди до стрелката на менюто.
  • Кликни върху Google Cache.

Поискай от Google да покаже ресурса, който все още има в паметта, за да можеш да копираш и поставиш текста. Отивайки до версията на HTML кода, можеш също да възстановиш таговете.

Как да премахнеш стари страници от Google?

Когато изтриваш стара уеб страница, тя автоматично ще бъде премахната от архивите на Google след време. В тези случаи не е необходимо да се прави нищо друго.

Първо се увери, че сървърът връща точния HTTP код за премахнатата страница. Уебсайтовете обикновено правят това автоматично.

След това премахни препратките към изтритата страница в рамките на уебсайта, включително връзки и карти на сайтове.

Въпреки това може да отнеме няколко седмици, докато Google актуализира своите системи.

Как бързо да изтриеш стари страници от Google?

Ако трябва да премахнеш страници от Google по-бързо от стандартната работа на системата, можеш да използваш инструмента за бързо премахване на URL адреси.

Обикновено не е необходимо да прибягваш до този инструмент, но винаги е добре да го знаеш.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.