13 качества, които създават лидера от обикновен човек. Как можете да подобрите лидерските си умения?

Какво прави един от нас, от колектива ни, от компанията ни, от партията ни, лидер? Как се става лидер? Какво играе ролата на спусък, за да стане някой лидер? Или какви са тези качества, които създават лидера от обикновен човек?

Нека вашата светлина блести. Сияйте във вас, за да може да озарявате някого другиго. Нека вашата светлина блести.

Опра Уинфри

Лидерите са тези, които имат неудържимо желание да реализират някаква идея, желание да създадат нещо забележимо, което никой друг не е правил, за да постигнат успех. И това действа мотивиращо на хората около тях.

Лидерите имат специални умения и навици, които ги правят по-силни и по-издържливи от другите. Те знаят как да се концентрират, да овладеят изкуството да вдъхват доверие на колегите; след това разширяват полетата си на влияние.

Интересно е да се забележи как успехът, късметът, като правило, придружава лидерите. Възможно е, защото те работят много и често са работохолици. Тяхната работа им носи интелектуална радост, емоционално удовлетворение. Редица други качества, характерни за лидерите, впечатляват и завладяват хората: способност да убеждават, способност да преодоляват съпротивата, да реагират на кризи, честност и други.

Лидерите стават особено привличащи личности, когато се открояват с действията си в различни трудни ситуации. Винаги е интересно да четеш за такива хора, да правиш паралели, да пренасяш нещо в своя опит.

За тези, които се интересуват какви лични качества имат повече от известните лидери като Джеф Безос, Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Фил Найт и други, е тази публикация.

Качества, които създават лидера от обикновен човек

Ключовата роля на тези качества, които създават лидера от обикновен човек

Кои са ключовите качества? Късмет, стремеж, талант, подготовка, опит или нещо друго? Реши сам кои са най-важните от следните качества, които можеш да възпиташ у себе си:

1. Късмет

Без съмнение късметът често придружава успешните лидери. Какво кара хората да упорстват в целите си и да станат изключителни лидери? Как постигат това, което за други изглежда невъзможно? Дали заради личностни черти, умствени или физически способности, или просто са имали късмет да са на точното място в точното време?

Бил Гейтс започва да се занимава с компютри още от гимназията, 13-годишен ученик в Lakeside School в Сиатъл, Вашингтон. Привлечен е силно от технологиите. В ония времена компютрите са още много скъпи и малко хора се интересуват от тях.

Ето какво споделя в интервю той пред Дейвид Рубенщейн:

Когато бях малък, родителите ми ме научиха да чета по всякакъв начин, включително и на глас. Те бяха любезни да ме изпратят в частно училище, въпреки че разходите за обучение бяха значителни за тях. В резултат на това получих отлично образование. Освен това беше Lakeside School, където вече по това време използваха… не, не компютър, а терминал, от който можеше да се осъществи телефонно обаждане до компютър. Късметлия съм… 

…Беше специално време, защото тогава компютрите бяха много скъпи. Моят приятел Пол Алън и аз се промъкнахме във Вашингтонския университет, където можехме да работим на компютри през нощта. Бяхме очаровани от факта, на какво са способни, но малцина знаеха за това. Трябваше да следваме собствения си път и имахме голям късмет да го извървим целия.Тогава се появи идеята компютърът да се прехвърли на чип, който ще бъде произведен от Intel. Това би намалило цената милиони пъти в сравнение с тези, върху които работехме. Освен това щеше да бъде по-мощен и достъпен за лична употреба.Тогава осъзнахме, че ключовият въпрос е различен: какъв софтуер ще се изисква, в каква посока ще се развива индустрията? Имахме голям късмет, че бяхме там, когато това се случи. 

2. Желание за успех

Лидерът трябва да има и желание да успее – да постигне нещо забележимо, да остави следа в света, да създаде продукт или услуга, които са от истински интерес и стойност за хората. Желанието за успех е и намерението да се излезе вън от утъпкания път, да живее по-интересен и пълноценен живот.

Ненадминатият успех на Бил Гейтс изглежда се дължи на комбинация от визия, интелект, стремеж и фокус. Много хора имат един или два от тези елементи, но малко са онези, които имат и четирите.

Какъв е ключът към успеха на Ричард Брансън, като предприемач и като лидер? Според него, ключът е да се заобиколиш с талантливи, иновативени и смели хора. И други предприемачи често казват, че искат да бъдат заобиколени от този тип хора, но Брансън е готов да се вслуша в чужди умни идеи и да прави промени според тях в собствените си – в това е истинската сила на успеха му.

Richard Branson
Richard Branson, източник Wikimedia

Виж още: 8 правила за лидерство и развитие от Джак Уелч

3. Стремеж към нещо ново и уникално

Лидерът още по определение е човек, който се стреми да изгради или създаде нещо, което никой друг не е правил, да премине през неизследвани пътища и да мотивира другите да го последват.

Подобно на много изобретения, и тази идея (Amazon Prime) се появи в екип. Обичам екипната работа по нови идеи; то е любимото ми занимание. Мога да живея две-три години в бъдещето. Някой има идея, след това други я усъвършенствуват, някои хора измислят възражения, защо никога не може да работи, тогава ние решаваме по тези възражения. Това е много забавен процес.

– разказва Джеф Безос пред Дейвид Рубенщайн.

4. Дълги часове упорита работа

Кой е казал, че нещата стават само с късмет. Няма лесен път нагоре. Всеки признат авторитет, всеки истински и утвърден лидер е работил усилено и усърдно, за да постигне успехите си. Ако спокойно се наспиваш до 8ч., пиеш кафето си и започваш работа в официалния час, после в 5 следобяд приключваш и спираш да мислиш за работата си до другия ден, така 5 дена в седмицата – изключителни умения не се развиват. Винаги има по-умни хора от теб и единственият начин да се състезаваш с тях е, да работиш по-дълго и по-усърдно. Самият Дейвид Рубенщайн, който също е известен предприемач, филантроп и лидер, казва, че освен късмета му, също и неговият работохолизъм е изиграл решаваща роля за успеха му. Естествено, заедно с работохолизма, човек трябва да има някакви интереси, несвързани с работата, които носят приятни преживявания, удоволствие и интелектуална радост.

David M. Rubenstein
David M. Rubenstein, източник Wikimedia

5. Концентрация

Възможността за съсредоточаване върху дълбокото овладяване на едно умение или предмет носи златни ползи. След придобиването на изявени възможности по тази материя, можеш да започнеш стремително разширяване на фокуса си. Но вече си спечелил доверието на хората в твоята област с дълбоките ти познания в нея.

Ето част от интервюто на Дейвид Рубенщайн с голф легендата, един от най-великите голфъри на всички времена – Джак Никлаус:

DR. Кой е ключът, който прави някого страхотен голфър? Концентрацията ли е? Физическата форма? Комбинацията от тях?

JN. Твоят ум върши голямата част. Трябва да вярваш в това, което можеш да направиш. Трябва да се научиш да играеш мислено – във всички сфери на живота. Каквото и да правиш, първо трябва да свършиш работата в себе си. И тогава трябва да направиш това, което ти можеш да направиш, а не онова, което някой друг може да направи. Започваш да вярваш. Победата ражда победа.

Jack Nicklaus
Jack Nicklaus, източник Wikimedia

Друг пример: как човек става като Йо-Йо Ма – виолончелист, гражданин на света, награден с Президентския медал на свободата?

Няма прост отговор, но той признава, че неговият артистизъм и известност се дължат на способността му да се фокусира с голяма концентрация върху това, което прави. И вижда способността си и за двете – като изпълнител и да обучава, като свой принос към културния живот. Този принос е от решаващо значение за него като човек.

Yo-Yo Ma
Yo-Yo Ma, източник Wikimedia

6. Неуспех

Всеки лидер се е провалял по някакъв начин и може би повече от веднъж. Неуспехът при силния лидер отрезвява и умножава желанието за достигане на нови висоти.

Ето например Фил Найт, съосновател и почетен председател на Nike – той не само е имал визията за глобална компания за производство на спортни обувки и облекло, но и с желание е работил дълги часове, периодично минавайки през неуспехи и кризи, за да я съживи.

 Phil Knight
Phil Knight Portrait Painting Collage By Danor Shtruzman , източник Wikimedia

Друг пример от интервю на Дейвид Рубенщайн с Майкъл Кшижевски (Mike “Coach K” Krzyzewski) – американски баскетболен треньор, бившия главен треньор на мъже в САЩ – Олимпийски баскетбол:

DR: Тъй като сте треньор от години, кои бихте казали, са най-важните уроци по лидерство, които сте научили? Нещата, които вие наистина искате да предадете на вашите играчи?
CK: Първото нещо е, че за да станеш по-добър, ти променяш границите. И когато промениш границите, е възможно да се провалиш. В Уест Пойнт, научих, че провалът никога не е бил дестинация. С други думи, изяснете си защо и след това променяйте.

Mike Krzyzewski
Mike Krzyzewski, източник Wikimedia

7. Постоянство

В съответствие с дефиницията, лидерът прави нещо ново, различно, неизследвано досега и в тези случаи той със сигурност ще срещне съпротива от онези, които предпочитат и оценяват статуквото. О, за това имаме толкова пресни примери. Редица лидери намериха рискови, но успешни решения за излизане от дълбоката криза с високата смъртност на вирусната пандемия, започнала 2019 г. Те, обаче, срещнаха голяма съпротива не само от онези, които не могат да се отделят от образа на живот, който имат в съзнанието си, но и на много лекари, които не могат да се откъснат от медицината, която са учили преди десетки години и да приемат нови решения и технологии.

Затова основното пред един лидер е, да не се отказва, да настоява, когато другите казват „не“ и се борят срещу промените, които е предложил и са били съгласувани с екип от професионалисти.

Виж още: Мощният маркетинг на Louis Vuitton – ключ към успеха на престижния бранд

8. Способност за убеждаване

Невъзможно е да ръководиш хората, ако те не искат. Могъщият лидер е в състояние да убеди другите да го следват чрез три ключови комуникационни метода:

  • вдъхновяващ писмен текст;
  • мотивиращи речи;
  • действия, които служат за пример за другите.

Хората следват лидери, които са ги убедили с факти в своята правота и в ползите от техните идеи и действия.

Когато си в стая с наистина талантливи хора, не правиш много предложения. Почти всичко, което се приготвяш да предложиш, отдавна е предложено от някого. Водиш с пример. Това – какви са твоите убеждения, твоите предпочитания; най-вече става дума за това по-често да си прав, отколкото да грешиш.

казва Лорн Майкълс – създател и изпълнителен продуцент на Saturday Night Live, известното комедийно шоу.
Lorne Michaels
Lorne Michaels, източник Wikimedia

9. Скромно поведение

Някои лидери си позволяват от висотата на своето положение да се отнасят високомерно и арогантно към другите, докато други лидери не се считат за всемогъщи и всезнаещи и признават своите слабости и това, че дължат много в своята кариера на късмета. Такова поведение им печели уважението на техните последователи.

Майк Кшижевски, по-известен като треньор К, е смятан за най-великия баскетболен треньор, живеещ днес. Поведението на Майк контрастира с неговите постижения. Той е скромен, постоянно фокусиран върху играчите и важността на дисциплинираната екипна работа, а не върху себе си. За него е важно как да мотивира играчите си, да ги накара да се съсредоточат върху отбора, вместо върху индивидуалното представяне.

10. Признаване на постиженията

Истинските лидери играят екипно. Те признават постиженията на другите и разделят собствените си постижения с хората, които са им помогнали да достигнат успешни резултати. А ако лидерът се е провалил, е изключително ефективно пред последователите, да се поеме вината.

Например, Уорън Бъфет разсъждава с други предприемачи, как филантропите разбират какво да правят и как биха могли да споделят един с друг, без да се отказват от разнообразието на действията, което извършват. По този начин те научават един от друг, как да изграждат колективи и да намират каузи, на които да помагат.

11. Способност за учене през целия живот

Лидерите трябва да трупат знания всеки ден, защото мозъкът, подобно на мускулите, има нужда от всекидневна тренировка. В противен случай те няма да са в крак с достиженията в науката и технологиите и ще допускат грешки, които ще струват скъпо на техните хора. Освен това, ученето и четенето на книги тренира концентрацията на ума в това, което извършва.

Всеки ден продължавам да уча. Възприемам живота като дълго университетско обучение, което никога не съм имал. Научавам нещо ново, като общувам с хората, слушам ги и записвам всичко. Чувствам се като вечен ученик.

казва Ричард Брансън.

12. Честност

Лидерите са най-много уважавани заради своята честност и етично поведение. Тези морални характеристики повишават техните лидерски качества. Изграждането на репутация може да отнеме цял живот, а унищожаването ѝ става понякога за минути.

Известният бизнес магнат и инвеститор Уорън Бъфет има възхищението на почти всички, които се интересуват от бизнес, заради неговия инвестиционен опит, компанията, която е изградил, неговата почтеност и чувството му за хумор.

13. Реагиране в кризи

Лидерите са особено необходими по време на криза; видя се особено ясно стойността на някои лидери в такава глобална криза, като пандемията COVID-19. Образът на лидера остава завинаги свързан с действията му в кризисни за компанията или обществото моменти. В моменти на финансови кризи лидерите са онези, които могат да мотивират служителите си, за да се минимизират щетите.

Заключение

Изброих лидерските качества, описани по опита и наблюденията на автора на бетселъра “Как да водим” – Дейвид Рубенщайн. Самият той, автор също на „Американската история“, съосновател на The Carlyle Group и водещ на Шоуто на Дейвид Рубенщайн, е правил интервюта с едни от най-добре представящите се лидери в света за това, кои са те и как са станали успешни. В книгата си How to Lead той пресъздава есенцията на тези разговори. Тя е като своеобразно ръководство по лидерство.

Как Джеф Безос и Бил Гейтс успяха да изградят глобални технологични империи въпреки всички шансове? Как Фил Найт успя да изгради най-голямата компания за спортни обувки въз основа на идея от студентската си работа? Как Тим Кук, следвайки пътя на легендарния Стив Джобс, успява да укрепи и разшири компанията? Как д-р Антъни Фаучи стана един от най-уважаваните експерти в света по инфекциозни болести като Ебола, ХИВ/СПИН и сега COVID-19?

Със сигурност има и други версии и още качества, които лидерите притежават, за да са стигнали до своята висота. Това е неизбежно поради различния лидерски опит и различните видове лидерство. Рубенщайн описва лидерството от гледна точка на своята професионална кариера. За да обобщи различните видове лидерство и опит, го разделя на шест типа:

  • визионери – хора с големи идеи и ново виждане на нещата, с поглед върху бъдещето им развитие, към големия успех: Джеф Безос, Бил Гейтс, Ричард Брансън, Опра Уинфри и Уорън Бъфет;
  • строители – предприемачи: Фил Найт, Кен Грифин, Робърт Ф. Смит, Джейми Даймън, и Мерилин Хюсън;
  • трансформатори: Мелинда Гейтс, Ерик Шмит, Тим Кук, Джини Ромети и Индра Нуи;
  • командири: Джордж У. Буш и Бил Клинтън, Колин Пауъл, Дейвид Петреъс, Кондолиза Райс и Джеймс А. Бейкър III;
  • вземащи решения: Нанси Пелоси, Адам Силвър, Кристин Лагард, Антъни С. Фаучи и Рут Бадер Гинсбург;
  • мастърси: Джак Никлаус, Майк „Треньор К“ Кшижевски, Рене Флеминг, Йо-Йо Ма и Лорн Майкълс.

Източник: Бестселър №1 на The New York Times, бестселър на Wall Street Journal книга за лидерство – Как да водиш (How to lead) на Дейвид М. Рубенщайн (David Rubenstein)

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.