Как да четеш PDF файлове на мобилни устройства с Android

Четете PDF документи и книги на мобилни телефони и таблети с Android с помощта на безплатни приложения

Най-подходящите формати за четене на книги на мобилните устройства са .EPUB, .MOBI, .AZW3, .TXT. Познатите .PDF формати са по-малко приспособими за четене от мобилни устройства, особено от смартфони. Но много хора имат електронни книги в този формат и биха искали да ги ползват и на телефоните си. Тогава нека да разгледаме как да четеш PDF файлове на мобилни устройства с Android.

Ще започна с едно обяснение на всички формати, за да ти дам възможност да вземеш решение при снабдяването ти с електронни книги.

Как да четеш PDF файлове на мобилни устройства с Android
Как да четеш PDF файлове на мобилни устройства с Android

Най-подходящи формати за четене на книги на мобилните устройства

Има няколко файлови формата, които са подходящи за четене на книги на Android. Най-често срещаните формати включват:

EPUB (Electronic Publication)

EPUB е най-широко поддържаният формат за електронни книги и е съвместим с повечето електронни четци и приложения за е-четене. Това е отворен стандартен формат, няма лицензионни такси. EPUB файловете могат да се преформатират, което означава, че текстът може да бъде преоразмерен и преформатиран, за да пасне на екрана на всяко устройство. Те могат също да съдържат мултимедийно съдържание, като изображения и видеоклипове. Повечето от е-четците за .EPUB имат богати функции, най-полезните от които са за визуализация, прелистване на страниците и маркиране на текст.

MOBI и AZW3

Това са собствени формати, които се използват от устройства Amazon Kindle. Те не се поддържат толкова широко като EPUB, но все пак са съвместими с различни приложения за е-четене. MOBI и AZW3 файловете са подобни на EPUB файлове, но може да не съдържат всичките им функции.

TXT (обикновен текст)

TXT файловете са най-простият тип файл на електронната книга. Те съдържат само текст, така че не са толкова привлекателни визуално като EPUB или PDF файловете. Предимството им е, че са много малки и могат да се отварят от всеки текстов редактор.

PDF формат за мобилни устройства

PDF (Portable Document Format) е многофункционален файлов формат, който може да се използва за различни цели, включително съхранение и споделяне на документи. Използва се и за електронни книги. В някои случаи дори е предпочитане за e-books, тъй като запазва оригиналното форматиране на документа. PDF файловете обаче не могат да се преформатират като EPUB и може да не са толкова удобни за четене на малки екрани, особено ако не използваш подходящи приложения, като препоръчаните по-долу.

Предимства на използването на PDF формат за четене на книги на Android

Запазва оригиналното форматиране, включително шрифтове, изображения и оформление. Това означава, че книгата ще изглежда по същия начин на Android устройството, както е изглеждала на компютъра.

Широко поддържан формат – можеш да отваряш своите PDF книги на всяко устройство с Android.

Може да съдържа мултимедийно съдържание, като изображения и видеоклипове. Това може да направи четенето по-привлекателно.

Недостатъци на използването на PDF формат за четене на книги на Android

PDF файловете не могат да се преоформят, така че текстът няма да се преоразмери, за да пасне на екрана на устройството с Android. Това може да затрудни четенето на PDF книги на малки екрани.

PDF файловете могат да бъдат големи и изтеглянето им да отнеме повече време. Това може да е проблем за бавните интернет връзки.

Поради фиксираното си оформление PDF файловете може да не са толкова удобни за четене на по-малки екрани, като смартфони или таблети. Текстът може да е твърде малък или труден за виждане и може да се наложи да се увеличава и намалява често, за да се прочетат различни части от документа.

В този случай могат да ти помогнат следващите приложения, които препоръчвам.

Най-добри приложения, с които да четеш PDF файлове на мобилни устройства с Android

Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader е едно от най-популярните и широко използвани приложения за четене на PDF файлове, налични за устройства с Android. Той е разработен от Adobe Inc., същата компания, която създаде PDF формата. Adobe Acrobat Reader за Android предлага набор от функции, предназначени да подобрят изживяването при гледане и редактиране на PDF на мобилни устройства.

Приложението позволява на потребителите да преглеждат безпроблемно PDF документи на своите Android устройства. Oсигурява плавно превъртане и възможности за мащабиране, което улеснява четенето на PDF файлове с различни размери и формати. Няма нужда да увеличаваш или намаляваш постоянно текста, избираш си в настройките съответната големина на шрифта и четеш PDF като EPUB.

Потребителите могат да коментират PDF файлове с помощта на различни инструменти, да маркират текст, да добавят коментари, да рисуват фигури и да създават рисунки на ръка директно върху PDF страниците.

Чрез възможностите на Reading Mode или на Liquid Mode четенето става удобно, форматирано спрямо размера на устройството и с възможност за контрол на големината на текста.

Чрез възможностите на Reading Mode или на Liquid Mode четенето става удобно
Чрез възможностите на Reading Mode или на Liquid Mode четенето става удобно

Въпреки че основните функции за редактиране на PDF са налични в приложението, по-разширените опции за редактиране изискват абонамент. С абонамент можеш да редактираш, организираш и извършваш повече действия.

Adobe Acrobat Reader се интегрира с различни облачни услуги за съхранение, включително Adobe Document Cloud, Google Drive, Dropbox и Microsoft OneDrive. Тази интеграция ти позволява да осъществяваш достъп до PDF файлове, съхранявани в облака, директно от приложението и да запазваш редактираните си документи обратно в облака безпроблемно.

Можеш да споделяш PDF документи чрез имейл или връзки. Приложението също така поддържа функции за сътрудничество, което позволява на множество потребители да преглеждат и коментират PDF документ едновременно.

Librera Reader

Librera Reader е мощен и многофункционален четец на електронни книги за устройства с Android. Поддържа широк набор от формати за електронни книги, включително EPUB, PDF, MOBI, FB2, DJVU и TXT.

Предлага разнообразие от опции за персонализиране. Можеш да регулираш размера и стила на шрифта, разстоянието между редовете и полетата. Можеш също да промениш цвета на фона и цвета на текста.

Приложението предлага и страхотната функция за маркиране на текст, както и за запазване на страници за по-нататъшна работа с тях.

Приложението предлага и страхотната функция за маркиране на текст
Приложението предлага и страхотната функция за маркиране на текст, запазване на страници, копиране, търсене, споделяне и превод

Librera Reader има вграден нощен режим, който улеснява четенето при условия на слаба светлина. Нощният режим обръща цветовете на текста и фона, което улеснява четенето на екран със задно осветяване.

Приложението поддържа текст-към-говор, така че да можеш да слушаш електронните книги. Дори на български език.

Поддържа се и облачно съхранение. Можеш да синхронизираш електронните си книги на множество устройства.

Още функции:

 • поддържа четене от OPDS каталози;
 • поддържа персонализирани речници;
 • конвертира PDF файлове в обикновен текст;
 • може да реже страници наполовина;
 • може да търси думи в текста;
 • показва CSS за EPUB, AZW, AZW3 и MOBI файлове;
 • показва съдържанието на книгата в йерархия;
 • създава коментари и бележки.

Pocket book

PocketBook Reader е безплатно и многофункционално приложение за четене на електронни книги за устройства с Android. Поддържа широк набор от формати за електронни книги, включително EPUB, PDF, MOBI, FB2, DJVU и TXT.

Приложението предлага разнообразие от опции за персонализиране. Можеш да регулираш размера на шрифта, стила на шрифта, разстоянието между редовете и полетата. Можеш също да промениш цвета на фона и цвета на текста. Има вграден нощен режим, който улеснява четенето при условия на слаба светлина. Прелистването на книгите може да се настрои като имитация на прелистване на физическа книга. Има и автоматично придвижване на текста (autoscroll).

PocketBook Reader поддържа текст-към-говор (TTS), така че да можеш да слушаш електронните книги. Поддържа и четене на български език.

Програмата поддържа облачно съхранение, така че можеш да синхронизираш електронните си книги на множество устройства.

Освен горните удобства има и възможността за маркиране на текст, към който може да се добави бележка, да се сподели или да се преведе или прочете на глас.

Лесно четене на PDF електронни книги
Лесно четене на PDF електронни книги, маркиране на текст, към който може да се добави бележка, да се сподели или да се преведе или прочете на глас

Ето най-привлекателните предимства на PocketBook Reader:

 • Изчистен и непретрупан интерфейс.
 • Разнообразие от режими на четене, включително дневен и нощен режим.
 • Лесно четене на PDF електронни книги, подобно на четенето на EPUB електронни книги.
 • Поддръжка за отметки и анотации.
 • Поддръжка на различни езици.

Като цяло, PocketBook Reader е мощен и многофункционален четец на електронни книги, който е чудесен избор за потребителите на Android. Той е лесен за използване, има широк набор от функции и се поддържа от екип от разработчици, които се ангажират да предоставят страхотно потребителско изживяване.

Moon Reader

Moon+ Reader е безплатно приложение за четене на електронни книги за устройства с Android. Поддържа широк набор от формати за електронни книги, включително EPUB, PDF, MOBI, FB2, DJVU, AZW3, CHM, CBZ, CBR, UMD, DOCX, ODT, RTF, TXT, HTML, MHT/MHTML, MD(MarkDown), WEBP , RAR, ZIP или OPDS.

Предлага разнообразие от опции за персонализиране. Можеш да регулираш размера на шрифта, стила на шрифта, разстоянието между редовете и полетата. Също има възможност да промениш цвета на фона и цвета на текста.

Програмата предлага реален ефект на обръщане на страници, който създава усещането, че четеш физическа книга. Можеш също така да персонализираш скоростта и цвета на ефекта на обръщане на страници.

Moon+ Reader има вграден нощен режим, който улеснява четенето при условия на слаба светлина.

Поддържа текст-към-говор, можеш да слушаш електронните си книги.

Приложението поддържа облачно съхранение и можеш да синхронизираш електронните си книги на множество устройства.

Имаш възможност да персонализираш 24 операции, като търсене, отметки, теми, навигация, размер на шрифта и др.

Moon+ Reader има няколко опции, които да ти помогнат да защитиш очите си, докато четеш, като например регулиране на яркостта и контраста и активиране на филтър за синя светлина.

Приложението има вградена библиотека, която ти позволява да организираш електронните си книги по любими, изтегляния, автори и тагове.

Освен всички тези функции има и чудесната възможност да маркираш текст, да добавяш анотации, да използваш речници, да превеждаш текст и да споделяш своите електронни книги с други.

Възможност да маркираш текст, да добавяш анотации, да използваш речници, да превеждаш текст и да споделяш своите електронни книги с други
Възможност да маркираш текст, да добавяш анотации, да използваш речници, да превеждаш текст и да споделяш своите електронни книги с други

WPS Office

WPS Office е безплатен офис пакет за устройства с Android, който ти позволява да създаваш, преглеждаш и редактираш документи на Microsoft Word, електронни таблици на Excel и презентации на PowerPoint. Той също така поддържа различни други файлови формати, включително PDF, TXT и CHM. WPS Office е чудесна алтернатива на Microsoft Office за устройства с Android и е съвместим с широк набор от функции.

Можеш да използваш WPS Office за преглед и редактиране на PDF файлове, включително добавяне на пояснения и подчертаване на текст.

PDF книгите се четат удобно от приложението чрез функцията Mobile view и няма нужда от постоянно увеличаване и намаляване на текста, за да се прегледа. В същото време можеш да маркираш текст, да го копираш, подчертаваш, редактираш.

PDF книгите се четат удобно от приложението чрез функцията Mobile view
PDF книгите се четат удобно от приложението чрез функцията Mobile view. Можеш да маркираш текст, да го копираш, подчертаваш, редактираш.

Офисът е лесен за използване и има удобен за потребителя интерфейс. Съвместим е с широк набор от функции, включително проверка на правописа, проверка на граматиката и проследяване на промените.

Ето някои допълнителни функции на WPS Office:

 • Поддръжка за съхранение в облак.
 • OCR поддръжка (оптично разпознаване на символи).
 • Поддръжка за попълване на формуляри.
 • Защита с парола.
 • Опции за споделяне.
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.