Как да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги [и допълнителна PDF книжка]

За да избереш ефективен домейн, трябва да се съсредоточиш върху краткостта и яснотата. Купи домейн, съставен от няколко думи: трябва да е лесен за писане, произнасяне, запомняне и споделяне. Избери и подходящо разширение.

Изборът на печелившо име на домейн за твоя уебсайт или блог е решаваща дейност за успеха на един проект. Този текстов низ трябва да бъде проектиран така, че да привлече вниманието на потребителя, но също така трябва да спазва редица технически параметри. Сега ще видим как да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги.

Домейнът не е просто име на уебсайт. Това е неговата визитна картичка, по която потенциален клиент веднага ще разбере предмета на ресурса и дали си струва да бъде посетен. Грешен или неясен домейн – загубил си клиент. Дълго или неправилно име – загубил си клиент.

Как да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги
Как да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги

Защо изборът на ефективен домейн е от решаващо значение

Съдържание
 1. Защо изборът на ефективен домейн е от решаващо значение
 2. Как да избереш правилното име на домейн
 3. Име на домейна и нива на домейни
 4. Правила за избор на домейн
 5. Влиянието на домейн зона върху SEO: как да увеличиш SEO показателите
 6. Генериране на имена на домейни
 7. Проверка на избраното име на домейн
 8. Какво да направиш, ако търсеният домейн е зает
 9. Регистрация на име на домейн
 10. Заключение
 11. Често задавани въпроси (FAQ) – Как да избереш име на домейн

Най-напред да видим какво точно е домейн.

Какво е домейн

Името на домейн е адресът на уебсайта. Това е част от по-голяма система за имена на домейни (DNS), която позволява на интернет потребителите да въвеждат комбинация от думи вместо дълъг набор от числа.

Името на домейн изпълнява изключително практична функция, но е много повече от това. В много случаи то е първото впечатление, което клиентът ще има за твоята марка. Следователно домейнът е почти толкова важен, колкото логото и името на марката.

Ако името на домейна е дълго или е трудно да се запомни, е по-малко вероятно потребителите да посетят отново сайта ти. Трябва да е кратко и запомнящо се. Веднъж избрано и свързано със сайта, неговата промяна може да бъде предизвикателство. Не е невъзможно, но може да доведе до нежелани резултати като загуба на трафик и ненужен престой. Имайки това предвид, би трябвало да обмислиш внимателно името на своя домейн от самото начало.

Защо изборът на име на домейн е толкова важен?

 1. Домейнът е „първо впечатление“ за твоя сайт. URL на твоя сайт е първото нещо, което посетителите ще видят. Доброто име на домейн може да направи положително и трайно впечатление, докато лошото име на домейн може да накара посетителите да го избягват.
 2. То засяга SEO. Докато домейните с точно съвпадение (Exact Match Domain – EMD) вече не са необходимост, ключовите думи в името на домейн все още могат да помогнат за SEO класиране.
  Въпреки че името на домейн няма пряко въздействие върху ефективността на оптимизацията за търсачки (SEO ), то все пак може да я подобри. Това е така, защото наличието на добър адрес на уебсайт може да помогне за увеличаване на интереса на посетителите и повишаване на честотата на кликване (CTR).
 3. То определя марката. Името на домейн е възможност за брандиране. Правилното име на домейн може да увеличи разпознаваемостта на марката.

Как да избереш правилното име на домейн

Трябва ли домейнът да е същият като името на сайта?

Първото притеснение, което има начинаещият блогър: домейнът и името на блога трябва ли да са еднакви? В тези случаи няма фиксирано правило.

Въпреки че термините „име на домейн“ и „име на сайт“ понякога се използват взаимозаменяемо, всъщност е възможно да се направи разграничение между двете понятия.

Хората разпознават сайта и чрез домейна. Помага да имаш домейн, подобен на името на блога ти.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Как да измислиш домейн: 3 опции

За да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги, в началото трябва да вземеш решение за предмета и специализацията на ресурса. Ще бъде блог, онлайн магазин или сайт за услуги? На какво ще бъде посветен, какви продукти / услуги може да получи клиентът от теб?

След това използвай тези съвети, за да намериш подходящ домейн:

 • Името на домейна може да бъде марка. Това е чудесен начин да направиш името на магазина / фирмата си по-запомнящо се.
 • Ако водиш личен блог или си частен специалист, като лекар, адвокат, психолог и т.н., подходящо е да използваш собственото си име или фамилия.
 • Може да посочиш името на продукта / услугата или целевата заявка. Това насърчава SEO промоцията за конкретни ключови думи, но има един недостатък – такива имена на домейн са по-малко запомнящи се и клиентите могат да се объркат сред стотици подобни имена.

Има обаче, някои елементи, които могат да повлияят негативно на възприемането на името на домейн, и които трябва да избягваш, като например:

 • Използване на тирета, което може да направи името на сайта по-трудно за въвеждане или запомняне. Тиретата може да са полезни, ако имаш една и съща гласна или съгласна между две думи, съставляващи името на домейна.
 • Цифри и член. За предпочитане е да не се въвеждат числа, освен ако не са изключително характерни за дейността или се отнасят за нещо добре известно. Същото важи и за член, освен ако не служи за по-голям акцент или са неразделна част от установен бизнес, например www.thevoice.bg.
 • Неправилно изписване на думи или имена на съществуващи фирми, което може да предизвика съмнения за спам или фишинг на сайта.
 • Сходство със съществуваща марка или търговска марка: Може да доведе до искове за злоупотреба или нарушаване на авторски права и до спиране на сайта и / или правно действие.
 • Двойни значения и езикови капани. Понякога може да се случи да се попадне в езикови капани или неприятни двойни значения. Съветвам те внимателно да провериш този аспект, като също така накараш други да прочетат името, което си избрали, и да събереш мнения по въпроса.

Най-добри практики за избор на домейн според Google

Страниците на Google Domains съдържат кратко ръководство, което да ти помогне да избереш добро име на домейн, подходящо и ефективно за твоята онлайн стратегия.

 • Дължина на името. Добра идея е да избереш кратки имена на домейн, обикновено между 3 и 4 термина, които са по-лесни за запомняне и въвеждане и позволяват на потребителите да достигнат директно до твоя сайт.
 • Ключова дума. Термините в името на домейна трябва да са подходящи за съдържанието, което ще публикуваш. Описателните думи помагат на новите посетители да разберат за какво става въпрос в сайта ти и могат да го направят по-лесно познаваем за потребители, които търсят свързани продукти или услуги. Не използвай ключови думи в домейн, ако продаваш няколко продукта – това ще обърка потребителите и ще предизвика фалшиви асоциации.
 • Местоположение. Ако целева ти аудитория е ограничена до конкретна географска област, може да е полезно да включиш местоположението в името на домейна: по този да изключиш всички посетители извън този обхват.
 • Име на марката. Марката е уникален, отличителен белег, който може да ти помогне да отделиш домейна си от конкуренцията.
 • Окончание на домейни. Най-често срещаното е .com, но зависи много от зоната. Алтернативните суфикси не влияят негативно на класирането при търсене, уточнява Google.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Име на домейна и нива на домейни

Името на домейна осигурява уникална идентификация и следователно е съществен елемент от структурата на Интернет, тъй като представлява уникалния адрес, присвоен на ресурс или уеб сайт, за да го разграничи индивидуално в обширната глобална мрежа.

Имената на домейни използват системата за имена на домейни (DNS), която работи като телефонен указател за Интернет, картографирайки имена на домейни, лесни за четене от човек, в адреси на интернет протокол (IP), използвани от машините за установяване на връзки и комуникации.

Нека видим елементите, които съставят домейна, като ги разглеждаме отдясно наляво.

Разширението или суфиксът на домейна от първо ниво

Разширението е първият отличителен елемент на домейна. Нека да видим различните типове за избор на ефективен домейн:

Национали

Има разширения на национални домейни от първо ниво, дефинирани като ccTLD (Country Code Top-Level Domainsдомейни от първо ниво с код на държавата), съставени от две букви, които указват местоположението на сайта и се използват от държавите. Например .bg представлява български сайт или компания, която има интерес да работи само на национална територия. Всяка държава има свой собствен, Испания има .es, Германия има .de, Франция има .fr, Европейският съюз има .eu и т.н.

Генерични

Акронимът gTLD (генеричен домейн от първо ниво) показва разширенията на общи домейни от първо ниво, съставени от три или повече букви. Някои от тях се определят като „свободни“, както в случая с .com, който характеризира търговските дейности или .info, който е типичен за информационните сайтове. Други, напротив, са „ограничени“ и предназначени изключително за определени типове уебсайтове. Такъв е случаят с .gov, използван от правителствени сайтове или .edu, принадлежащ на образователни институции.

Инфраструктурни

И накрая, има трети тип домейни от първо ниво и те се наричат ​​инфраструктурни домейни от първо ниво. Към днешна дата има само един и това е .arpa.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Състав на име на домейн

Името на домейн е разделено на части, разделени с точки, които следват много специфична йерархия: в обобщение, най-дясната част от името на домейна се нарича домейн от първо ниво (Top-Level Domain – TLD) и представлява общата категория на този домейн, например „.com“ за компании или „.org“ за организации с нестопанска цел. Домейнът от второ ниво (SLD) се намира непосредствено вляво от TLD и представлява конкретното име на сайта, като например „google“ в домейна „google.com“. Други подсекции на домейна, наричани още поддомейни , може да присъстват отляво на SLD и да действат като допълнителни идентификатори или подразделения на сайта.

Състав на име на домейн
Състав на име на домейн

Домейн от трето и четвърто ниво

Всичко след името на твоя домейн, винаги четено отдясно наляво, представлява ново ниво.

Технически поддомейни

Техническите поддомейни се използват за обозначаване на отделен раздел на сайт или за обозначаване на неговата принадлежност към определена организация. Например:

m.lang.site.sale.com

В този случай:

 • m – поддомейн, което означава, че имаме работа с мобилната версия на сайта;
 • lang – поддомейн, създаден за определена езикова версия;
 • sale – поддомейн, който показва, че имаме работа със секция от сайта, посветена на продажбите (отдел продажби).

Пример може да бъде blog.ivytechnoweb.net или faq.ivytechnoweb.net, където blog. и faq. са домейни от трето ниво; 

друг пример може да бъде www.blog.ivytechnoweb.wordpress.com, в този случай blog. е домейн от четвърто ниво.

Домейни от трето ниво и по-долу, които имат доста различни значения.

На първо място, тези нива на домейн могат да показват типа на сайта и неговата регионална принадлежност, например:

site.city.gov.country.

В този случай:

 • city е поддомейн от трето ниво, който определя регионалната принадлежност;
 • gov е второто ниво, което показва спецификата на работата, в случая, че това е някакъв държавен сайт.

Можеш да видиш пълен списък с домейни от първо ниво в Wikipedia.

Кое домейн разширение да избера?

Ще избереш разширението на домейна, което най-добре отговаря на типа бизнес, който искаш да популяризираш с твоя уебсайт или блог. Например, ако искаш да работиш дигитално и да предлагаш своите консултации само в България, ще избереш .bg. Ако обаче ще изграждаш сайт за електронна търговия и не искаш националните граници да бъдат ограничение, ще избереш .com.

Най-общо казано, най-използваните разширения са националните и търговските. Обичайно е да се приписва по-голяма надеждност и авторитет на тези два вида суфикси, които са и най-разпространени, както и .net или .biz.

Правила за избор на домейн

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Нека да видим, следователно, какво трябва да бъде името на домейна и какви изисквания трябва да има:

 • Съгласуваност с дейността. Ако нямаш силна марка, името на домейна ти ще трябва да обяснява какво правиш.
 • Кратко. За предпочитане да е с по-малко от 15 знака, с изключение на TLD.
 • Директно. Ако произвеждаш бира, използвай името ѝ (www.mybeer.com), ако имаш ресторант или бар и силната ти страна е предлагането на крафт бири, използвай www.homemadebeers.bg. Като алтернатива, ако барът е известен, използвай името му.
 • Лесно за запомняне, писане и произнасяне.
 • Просто. По възможност без тирета, без долни черти, без сложни думи като част от домейна или друга пунктуация.
 • Само думи. Избягвай да използваш числа, освен ако не е абсолютно необходимо (например, ако е част от името на твоята марка, като 9gag.com )
 • Предвидимо. Без странни изписвания (например, ако името на марката е Myke и искаш да го направиш част от своя домейн — например mykeblog.com, хората често ще го пишат погрешно като mikeblog.com).
 • С поглед в бъдещето. Опитай се да избереш име, което няма ограничен жизнен цикъл и може да бъде валидно дори след 10 или повече години. Опитай се да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги.
 • Уникално. Добро правило е да измислиш ново име и да не използваш разширението .com, ако .bg не е налично.
Правила за избор на домейн
Правила за избор на домейн

Влиянието на домейн зона върху SEO: как да увеличиш SEO показателите

По подразбиране всички домейни имат еднакви възможности за класиране, но понякога определени области получават предимство. Домейн в домейн зона от регионален тип е по-ефективен за търговски компании. Ако компанията се намира в определен град, например Варна, тогава би било по-рационално да избереш домейн в зоната varna.bg.

Като вземеш това предвид при промоцията, ще намериш потенциални клиенти и ще премахнеш ненужната аудитория.

Международните организации, собствениците на информация и лични уебсайтове се препоръчват да се съсредоточат върху тематичните домейн зони. Това не е задължително правило, но подобен избор ще подобри резултатите от търсенето и ще помогне на потребителите бързо да се ориентират в посоката на сайта.

Правилният избор на домейн зона няма да е основната причина за успех, но в комбинация с добра стратегия ще повиши ефективността на промоцията.

Генериране на имена на домейни

Съществуват помощници, който може да се използват, ако ти е трудно да измислиш страхотно име на домейн.

Тези инструменти са много лесни за използване, но и изненадващо полезни. Всичко, от което се нуждаят, е една ключова дума или начална ключова фраза. В замяна ти дават десетки предложения, пълни с възможни имена на домейни, които можеш да регистрираш веднага.

Най-добрите такива инструменти включват:

 • LeanDomainSearch, създаден от момчетата от Automattic (известен също с WordPress.com).
 • Генераторът на бизнес имена от Shopify работи подобно на горното и също така ти помага да създадеш магазин Shopify с името на домейна по твой избор.
 • Nameboy е малко по-стара школа – особено в своя дизайн – но все още е полезен. Той се нуждае от по-конкретни данни и върши по-добра работа, след като посоката, която искаш да следваш с името си.
 • Wordoid позволява да включиш дума; ще излезе с идеи, които или съдържат тази дума, започват с тази дума или завършват с тази дума.
 • DomainHole позволява да търсиш ключови думи, да намираш изтекли домейни, да генерираш нови имена и др.

Виж още: 11 инструмента за генериране на имена на домейни, намери подходящо безплатно име за своя домейн или приложение

Проверка на избраното име на домейн

Преди да закупиш домейн, ако той вече е принадлежал някому, трябва да направиш редица проверки:

Консултирай се с Wayback Machine

Използвайки този инструмент, просто въведи избрания домейн на уеб страницата, за да провериш дали това име не е било използвано за хостване на обидно или неподходящо съдържание в миналото.

Ако е така, препоръчително е да избегнеш използването на този домейн.

За да използваш тази услуга, въведи домейна в полето за търсене и натисни Enter. Ще видиш времева линия и календар.

Първо избери година, след това избери дата от календара, в който се появява цветен кръг. Това означава, че на тази дата е направена интерактивна екранна снимка на сайта.

Можеш също да разглеждаш сайта и да кликваш върху връзки.

Консултирай се с Wayback Machine
Консултирай се с Wayback Machine

Провери историята на домейна чрез who.is

Веднага след Wayback Machine, who.is е другият инструмент, чрез който можеш да се запознаеш с историята на дадено име на домейн. Това е много полезно най-малко поради две причини:

 • Първо, можеш да видиш текущата информация за домейна – кой е собственикът (при условие, че няма ID защита), кой е регистраторът и т.н.
 • Второ, who.is ти дава достъп до „отчет за историята на whois“. Това е платена услуга -$10, но получаваш всички whois данни, свързани с дадено име на домейн от самото начало. Това означава, че можеш да видиш каква е историята на домейна, кога е бил регистриран и колко пъти потенциално е сменил собственика си.

Проучи публичните потребителски имена, които представляват хората в социалните медии

Ако имаш планове да се ангажираш със своите посетители или клиенти, вероятно ще искаш да създадеш акаунти в социалните медии, които са свързани с името на твоя домейн и уебсайта. Затова е разумно да провериш предпочитаните социални медии, за да видиш дали името на твоя домейн (или вариант) е налично под формата на публично потребителско име.

Ако ти трябва малко помощ, Namecheckr е чудесен начин да направиш проверка.

Този удобен инструмент може да ти предостави полезна информация за търговските марки. Може също така да ти помогне да управляваш десетки акаунти в социалните медии.

Какво представлява защитата на ID на домейна

Защитата на ID на домейн е услуга, която „маскира“ данните за контакт с регистратора /собственика на домейн от Услугите, които предоставят публично достъпна whois информация.

Обикновено сайтове, които предлагат безплатно търсене на whois като изброените по-долу, ще позволят на някой да открие името, имейла, физическия адрес, телефонния номер, посочен за регистранта / собственика на дадено име на домейн:

 • https://www.whois.com/
 • https://who.is/
 • https://domaintools.com

Чрез защитата на домейна се постигат следните задачи:

 • 1. Защита на поверителността.
 • 2. Предотвратяване на кражба на самоличност и извличане на данни.
 • 3. Спиране на спама, свързан с домейна.
 • 4. Намаляване на възможността за неоторизиран трансфер на домейн.

Какво да направиш, ако търсеният домейн е зает

Ако името на домейна, което наистина желаеш, вече е заето, ето какво можеш да направиш:

 • Ако името на домейна не се използва (няма уебсайт или домейнът е „паркиран“ — включва само реклами), тогава има много голям шанс собственикът да го е купил само за да го продаде по-късно. Вероятно ще намериш някаква информация за контакт на този паркиран уебсайт. Ако няма информация, използвайте who.is и вземи имейла на собственика.
 • Ако в домейна има уебсайт, пак можеш да опиташ късмета си и да се свържеш със собственика, за да го попиташ дали желае да продаде домейна. Има малък шанс за успех тук.
 • Ако домейнът е напълно празен и няма информация за контакт, която да бъде намерена, опитай да разгледаш известни пазари – търгове: пазара на GoDaddy (базиран на търг), Sedo , SnapNames или Flippa .

Забележка 1: Закупуването на съществуващо име на домейн е различен процес от закупуването на нов, така че изисква известно внимание.

Забележка 2: Домейните, които купуваш от някого, обикновено са скъпи – минимум $250, но по-скоро $1000 или повече.

Ако не можеш да си го позволиш, използвай инструментите за генериране на имена на домейни, за да получиш подобно или друго полезно име.

Ако имаш тематичен сайт, обърни внимание на индустриалните зони (например .audio, .photo, .media).

Регистрация на име на домейн

Винаги сам регистрирай името на своя домейн.

Добра идея е да не позволяваш на никой друг (като агенция) да регистрира име на домейн вместо теб.

Ако някой друг регистрира домейна, ти му даваш контрол над теб и твоя уебсайт. Ако някога искаш да се отдалечиш от услугите на този, който е регистрирал домейна ти, можеш да срещнеш проблеми по отношение на това, че нямат голямо желание да прехвърлят домейна към теб и да ти дадат пълен контрол над него.

Освен това, ако агенцията / човекът фалира или загуби достъп до регистратора на домейни по някаква причина, можеш да загубиш изцяло името на своя домейн.

Заключение

Изборът на силно име на домейн е от решаващо значение за привличане на повече посетители, повишаване на позицията ти в търсачките и подобряване на познаваемостта на марката.

Ето 12 основни съвета как да избереш име на домейн:

 1. Избери правилното разширение на домейн.
 2. Избери новия си домейн прост и кратък.
 3. Използвай само букви.
 4. Внимавай с името на търговската марка.
 5. Включи ключови думи.
 6. Не използвай ключови думи в домейн, ако продаваш няколко продукта.
 7. Приложи триковете, описани по-горе за избор на име на домейн.
 8. Създай търговско име на домейн.
 9. Увери се, че името е достъпно в платформите на социалните медии.
 10. Стартирай проверка на историята на домейна.
 11. Използвай генератор на имена на домейни, за да получиш повече идеи.
 12. Избери домейн, който отговаря на съдържанието на сайта.
 13. Регистрирай името на домейна предварително.

Надявам се, че тази статия ти е помогнала да избереш добро име на домейн. Ако имаш въпроси или предложения, не се колебай да ги оставиш в секцията за коментари по-долу.

Като допълнителна информация ти подарявам тази PDF книжка с идеи и примери:

Как да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги--
Как да избереш име на домейн, с което ще се гордееш винаги

Запиши се за моя седмичен бюлетин

И като подарък ще получиш тази книжка с много изключителни идеи и примери как да избереш име на своя домейн.

Често задавани въпроси (FAQ) – Как да избереш име на домейн

В този раздел ще отговоря на няколко често срещани въпроса, свързани с избора на име на домейн.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.