Как да се изоставиш лошите навици, които ти пречат да достигнеш пълния си потенциал

Как да се изоставиш лошите навици

Чувстваш, че губиш енергия, не можеш да се мотивираш, времето ти изчезва в нищото и се рееш в празното? Не се ли замисляш, че това може да се дължи на лошите навици, които ти, подобно на много други, си възприел за нещо нормално на човешката природа. Смяташ, че всички го правят. Е, не е точно така. Завиждаш ли на хората, които винаги са пълни с енергия, на успешните и мотивирани личности? Завиждаш ли на уважаваните лидери с ефективни екипи? Сега ще ти покажа част от тези лоши навици, които ти изсмукват енергията и те правят по-малко уважаван в чуждите и в своите очи.

Лошите навици, които ти пречат да бъдеш винаги пълен с енергия

Едно от основните правила на Warren Buffett казва доста ясно: Отърви се от лошото си поведение.

Виждам хора с тези модели на самоунищожително поведение. Те наистина са като хванати в капан от тях.

Когато си млад и не си запълнил живота си с отговорности и дела, някои лоши навици не изглеждат големи проблеми, дори не усещаш как ги възприемаш. После, с възрастта, започваш да виждаш последиците и може би дори не се сещаш, че твоите трудности идват от твоето поведение. За мое щастие, съм свикнала да се спирам често в живота си и да си правя самоанализи. Првех го още от младо момиче. Така от рано разбрах, колко много неща в ежедневието ми нямат смисъл и ми отнемат време и енергия. Изхвърлих веднъж завинаги лошите навици като завист, клюки, интерес към живота на другите, приятелство с недостойни хора, страха да казвам не, страха да отрязвам нежелани събеседници и др. Свободата да живееш живота си без толкова много пагубни привички, е незаменима.

Когато си още млад, е много по-лесно да се отървеш от лошите си навици. Дори и на възраст, пак е възможно. Не казвам, че е много просто, трябва силна воля в началото. После става инстинктивно.

От какво лошо поведение да се отървеш

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Какви бяха правилата за поведение, на които ни учеха нашите родители, докато бяхме деца?

В детството родителите ни казваха неща от рода на: Престани да се караш с брат си. Не обиждай другарчетата си. Не общувай с това дете, защото е с лошо възпитание. Не гледай в паницата на брат си.

Промени ли се нещо сега в правилата, когато вече сме големи и отговорни хора?

За жалост безмислените спорове с близки, обидите и клюките, общуването с хора с лошо поведение, станаха почти общоприети норми, приети за даденост.

Ето седем лоши навика, които не ти носят нищо добро

1. Интриги на работното място

Интриги на работното място

Някои използват клюките на работното място, за да си пробият път по непочтен начин, злословейки за колеги и конкуренти.
Понякога се участва в клюкарстването само от интерес към определена история, от злорадство или от пристрастеност към сплетничество.

Последствията са тежки:

  • Работното място става враждебна работна среда.
  • Страда доверието и моралът.
  • Увеличава се стресът и напрежението между колегите.
  • Губи се енергия, мотивация, организация и продуктивност.

2. Стремиш се да управляваш чрез внушаване на страх

Ако имаш длъжност, която ти дава някакви права над останалите, много е лесно да се впуснеш в автократичен начин на управление. Другата крайност е прекалено приятелското отношение към подчинените.

Ако искаш да насърчиш доверието, мотивацията и високоефективната работа в твоя екип или организация, спри и с двете крайности – внушаване на страх или чувство за безгрижие към работата.

В противен случаи другите около теб нямат свободата и нагласата да работят мотивирано, творчески и ефективно. Резултатите няма да бъдат никога задоволителни.

Контролът става почти излишен, когато се насърчи самостоятелността, отговорността, взаимодействието и усещането за колективност, за единна цел. Тогава се получава и финансовият растеж.

3. Не слушаш активно

По-важно е да слушаш, отколкото да говориш. Когато започнеш да чуваш хората около себе си, това ще е голяма част от решаването на проблемите. Ако не чуваш другите, означава, че няма да разбереш техните аргументи, ще бъдеш роб на своето мнение, дори да е погрешно и ще изпадаш в смешни и неловки ситуации.

4. Лъжеш

Колко хора съм виждала да лъжат заради самата лъжа… Не е за вярване. Лъжат, дори когато лъжата очевидно ще им донесе негативни последици. Лъжата е болестно състояние.

Често с нея се цели добиването на някакви успехи, или пък предпазване от неприятности. Някои хора са лицемерни, т.е. изричат неверни лицеприятни неща, за да се сдобият с благоволение от някоя личност. Понякога хората лъжат, за да надуят имиджа си (за пресен пример имаме някои наши управляващи). Хората лъжат най-много, за да прикриват лошо поведение.

Искам да издам един секрет. Твоята лъжа лесно се открива от някой, по-умен от теб и с по-силна логика. Мозъкът е безмилостно логично оръжие, което за секунди хваща противоречие във версиите.
Имах шеф, който лъжеше толкова много, че не успяваше да се прикрива и се омотаваше в безмислени лъжи, дори почваше да кашля, когато казваше неистина.

И още един секрет – на много хора лъжата минава като сянка през лицето, а в продължителен период оставя специфични бръчки от напрежението, което е предизвиквала. Така че, когато станеш по-възрастен и си се забавлявал да лъжеш през целия си живот, това ще бъде изписано на лицето ти.

В страхотната статия на National Geographic от Yudhijit Bhattacharjee: “ Защо лъжем: Науката зад нашите начини да мамим „, той казва нещо провокативно:

Оказва се, че лъжата е нещо, към което повечето от нас са много умели. Лъжем с лекота, по начини големи и малки, непознати, колеги, приятели и близки. Способността ни за нечестност е толкова важна за нас, колкото и нуждата ни да се доверяваме на другите, което по ирония на съдбата ни прави страшни при откриването на лъжи. Да бъдеш измамен е вплетено в самата ни тъкан, дотолкова, че би било истина да кажем, че да лъжем е човешко.

Защо лъжем?

5. Липсва ти почтеност

Лъжата и навикът да си пробиваш път с хитрости и дори с измами, не продължават дълго незабелязани. Твоята непочтеност се отразява на репутацията ти. Никога не можеш после да я изградиш отново.

Ако не поемаш отговорност за своите действия, ако не защитаваш своите хора, ако не действаш според правилата на почтената игра, ти ще разрушиш кариерата, дори и живота си, рано или късно. Ако това не се случило още, веднага започни да изграждаш наново своята репутация на сигурен играч, на почтен човек. Утре е късно.

6. Заобикаляш се с приятели с лоши навици

Чувстваш се неловко сред по-умни хора с културни навици. Харесва ти да бъдеш заобиколен с лоши момчета, с които се чувстваш в свои води, по-добре поставен. Това е точно пътят надолу. Той е най-лесен. И не води за никъде. Но е също така лесно да отрежеш тези връзки. Уклончиво да отблъснеш всички такива контакти. Търси извисена умствено среда.

Запомни – средата те тегли нагоре.

Много добре го знам – учих винаги в класове с преобладаващи отличници, после в Математическия факултет на СУ, където само аз не бях завършила Националната математическа гимназия и това високо ниво винаги ме теглеше нагоре. Най-лесно се живее сред по-умни от теб хора. Достатъчно е да избиеш всички комплекси за малоценност, влагайки цялата си сила и енергия да ги догониш.

7. Заобикалаш се с енергийни вампири

Не ги различаваш ли? Много лесно. Те са винаги на обратното мнение. Те ще ти покажат, че не ги интересуваш, когато имаш нужда от тяхната помощ. И обратното, когато си щастлив, те ще дойдат да ти смразят кръвта с някоя неприятност.

С енергийните вампири има само един начин да се справиш. Изграждане на стена. Не приемай нищо лично. Как става? С практика. Просто си казваш – този не ме интересува, той е там долу, не ме достига с неговито неприятно държане. Аз съм много по-високо и той няма никога да ме стигне. Забрави го. Ако ти говори, говори с друг. Ако те обиди, прави се, че не си чул. Ти не си го чул наистина. И не те интересува. Не отвръщай. Това е стената. Действа, толкова силно, че енергийният вампир усеща как се блъска в нея.

Напрви стена срещу всеки енергиен вампир, дори да ти е близък. Така ще запазиш енергията си. В противен случай, когато се поддаваш, ще се чувстваш изсмукан, без сили.

Изостави лошите навици в 5 стъпки

По-лесно е да предотвратите лошите навици, отколкото да ги промените.  – Бенджамин Франклин.

1. Избери какво наистина искаш

Обикновено лошите навици присъстват, защото има причина: те служат за запълване на някаква празнота и липса. Ако си отегчен, животът ти е скучен, непълен, тъжен, без мотивация – ти търсиш най-лесното временно удоволствие. Това удоволствие, ако е лош навик, задълбочава отегчението и липсата на мотивация.

За да прекъснеш този порочен кръг, първо трябва да разбереш кое е ценното, което наистина искаш. Ако започнеш да си обясняваш, че клюките те правят щастлив, или алкохолът, цигарите, или арогантното държане с колеги, ако мислиш, че това те поддържа във форма, тогава започни от началото.

Каква е целта в следващите години на живота ти? Фрази като „да бъдеш по-щастлив“, „да бъдеш във форма“ или „да изкараш повече пари “ са общи и безполезни. Избери конкретни неща – да започнеш да изучаваш някоя дисциплина (уеб дизайн, графичен дизайн, копирайтинг, реклама), за да намериш после по-интересна работа, да свалиш 3 кг за две седмици, да се отдалечиш от лоша компания и т.н.

2. Определи слабостите и лошите си навици ясно и откровено

Опиши ги един по един и започни по списък да си постваяш цели как да се освободиш от тях, как да подобриш своето битие и енергитично състояние. Изследвай се след всяка промяна, за да остановиш колко по-ведър е станал животът ти. Заведи си дневник.

Имай предвид, че много от лошите навици като пиене на алкохол, тютюнопушене, тъпчене с много храна (навици, за които сега не говорих), освен горе изброените, предизвикват освобождаването на допамин. Те ти дават положително усещане в момента. Например помисли си с какво удоволствие участваш в сплетни, в ненужни и недостойни спорове.

От Уикипедия:

Кратковременните (пулсативни) колебания в допаминовата активност са свързани с психични процеси като мотивация и концентрация. В този смисъл наркоманията (зависимост от психотропни субстанции, от никотин и алкохол до хероин), както и т.нар. хазартна зависимост се разглежда като патологично повишена готовност за реакция – свръхмотивация. Повърхностно изразено, пристрастените са много по-склонни към „автоматизирани“ реакции (напр. спонтанно запалване на цигара) при презентацията на асоциирани с тях стимули (напр. чаша кафе) отколкото непристрастените. Невъзможността от пряко осъществявяне на автоматизираната реакция (напр. липса на цигари) предизвиква силно желание (англ. „craving“). Любопитен е фактът, че промени в допаминовата регулация на базалните ганглии се наблюдават и при психически разстройства с натрапливи действия, влечения, мисли, които също могат да бъдат определени като патологично завишена готовност за реакция.

Въпреки временния положителен резултат, тези навици дават отрицателен краен спад в мотивация, енергия, производителност, здраве. Чиста психология. Не е вярно, че ти ги владееш, те владеят теб и те залъгват с малки удоволствия, като с времето те лишават от значими успехи.

3. Съсредоточи се само върху един лош навик.

Например от днес няма да участваш в интригите в екипа, в приятелския кръг, във входа на блока. Когато другите започват с клюките, отдалечи се, кажи че имаш спешна задача и се заеми с интересна работа. Всъщност какво те интересува животът на другите? Носи ли ти полза тяхното нещастие? Вреди ли ти тяхното щастие?

Като свикнеш да си безразличен към сплетните и да избягваш винаги участие, премини към анулиране на следващия вреден навик.

4. Замести лошия навик с добър

Както писах в точка 1, лошите навици ги създаваме за запълване на празнота: ако се опиташ да ги премахнеш, без да ги замениш с добри навици, празнотата ще има превес над силата на твоята воля и след известно време ще се окажеш в началната точка.

Например: всеки ден замествай времето, което си отделял преди за клюки и празни разговори, с четене на полезни книги и водене на записки върху прочетеното.  Или пък включи задължително в ежедневието си някакъв вид спорт – ходене пеша на дълги разстояния, тичане, гири, колело.

5. Магическа формула за промяна на навиците няма, бъди упорит, спри автоматизма

Когато искаш да се отървеш от лош навик, трябва да си наясно, че никак не е лесно, особено в началото. Първите няколко седмици са трудни: трябва да спреш автоматичното повтаряне на определени действия, които дълбоко си вкоренил в ежедневието си – ежеседмичното алкохолно прекаляване с приятели, грубото отношение и следене на хора от екипа ти, участие в интриги, навъртането около хора, които ти изсмукват енергията, ненужните лъжи и опити за хитруване, подлото отношение към колеги и приятели. Направи си анализ и започни да спираш автоматизма. Достатъчни са месец-два съзнателно да потискаш автоматичните желания и те ще спрат да те притесняват.

Заключение

Ако не успееш да изоставиш лошите навици бързо, не прави драма. Спри се и отново почни спирането на автоматизма на навика, замяната му с полезен и така нататък със следващия. Обърни внимание на мотивацията и енергията, която ще придобиеш с премахването на навиците, които те дърпат назад.

Е, ако пък си харесваш всички свои навици, дори и лоши да са, написаното тук няма задължителен характер.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.