Как можем да използваме успешно инструменти за писане с изкуствен интелект [и PDF за изтегляне]

Революционизирай писането си с AI инструменти: ето как да използваш силата им за успех

Все повече хора се занимават по детски начин с инструментите с изкуствен интелект. Или искат да ги убедят в нещо или ги разпитват с цел да ги докарат до абсурдни твърдения или грешки. Ясно се вижда, че не се разбират две основни неща – първо че ИИ е творение на хората и не е човек и второ – че ползва нашите знания, като ги комбинира, често погрешно. Това, което ти казва, го ползва от нашите знания, свободно съществуващи в мрежата, а не от някакви секретни или извънземни източници. Ясно е, че работата ни ще вземе не изкуственият интелект, а хората, които в момента се обучават, как да го използват сериозно. И ето няколко начина, по които можем ние, които пишем, да използваме успешно инструменти за писане с изкуствен интелект.

Как можем да използваме успешно инструменти за писане с изкуствен интелект-
Как можем да използваме успешно инструменти за писане с изкуствен интелект

Как да използваме инструменти за писане с изкуствен интелект, за да развиваме своята работа

Асистентите за писане с изкуствен интелект са реалност. Така че има смисъл всички да се задълбочат и да се научат как да ги използват. На първо време ясно се вижда тяхната полза за занимаващите се с писане – писатели, фрилансъри, блогъри, копирайтъри, SEO копирайтъри.

Тези инструменти могат да подобрят всичко – от идеи за мозъчна атака до създаване на шаблони. ChatGPT и подобни ИИ са нови, много хора може още да не разбират как да отключат тяхната сила.

Ето няколко предложения, които да ти помогнат да започнеш.

1.Генериране на идеи за публикации в блогове или статии

Инструменти за писане на AI като ChatGPT, Jasper, Creaitor.ai и много други, могат да помогнат за генерирането на идеи за теми.

Един от начините, по които работещите с писане често се забиват, е празната страница, дължаща се на изчезването на идеите или на хаос от много неорганизирани идеи.

Трудно е да се започне, когато не си сигурен откъде да започнеш. Тук идва на помощ AI асистентът.

Поисках от AI на Notion да ми даде някои идеи на тема „Зеленчукова диета“. Ето какво ми предложи. Не всичко става, но някоя идея получих.

AI на Notion ми дава някои идеи на тема Зеленчукова диета
AI на Notion ми дава някои идеи на тема „Зеленчукова диета“

2. Създай схема или структура за писмена част

Аз съм привърженик на очертаването, на структурата. Това е начинът, по който започвам всяка нова задача.

Можеш да използваш AI инструменти като ChatGPT и дори AI инструмента на Notion, за да ти помогне да обмислиш как да структурираш публикацията си. Когато обновявах публикацията за гийк и нърд в моя блог, попитах ChatGPT за схемата. Даде ми много точки, от които използвах само една трета. Но генерира някои интересни подзаглавия, които да включа в очертанията на статията.

Ако ти е трудно да организираш публикациите, подкастите, уебинарите си и да създаваш контури, ИИ може да ти помогне.

Помолих инструмента на Notion да ми помогне за съдържание на примерна публикация за ползата от включване на повече зеленчуци в диетата.

The Benefits of Including More Vegetables in Your Diet

Introduction

Eating a balanced diet is essential to maintain a healthy lifestyle. One of the key components of a balanced diet is the inclusion of vegetables. Incorporating more vegetables into your daily meals can have a significant impact on your health and well-being. In this blog post, we will discuss the benefits of including more vegetables in your diet.

Improves Overall Health

Vegetables are a rich source of vitamins, minerals, and fiber, which are essential for the proper functioning of the body. By including more vegetables in your diet, you can improve your overall health. Vegetables can reduce the risk of chronic diseases such as heart disease, diabetes, and some cancers. They can also help control blood pressure and cholesterol levels.

Aids in Weight Management

Eating more vegetables can aid in weight management. Vegetables are low in calories and high in fiber, making you feel full for longer periods. By consuming more vegetables, you can reduce your calorie intake and control your weight. Vegetables also contain essential nutrients that are necessary for maintaining a healthy weight.

Boosts Immunity

Vegetables are rich in antioxidants, which help to boost immunity. Antioxidants protect the body from free radicals, which can cause cell damage and increase the risk of chronic diseases. By consuming more vegetables, you can improve your immune system and reduce the risk of infections.

Conclusion

In conclusion, including more vegetables in your diet can have a significant impact on your health and well-being. Vegetables are rich in essential nutrients, lower the risk of chronic diseases, aid in weight management, and boost immunity. Therefore, it is crucial to consume a variety of vegetables daily to maintain a healthy lifestyle.

3. Мозъчна атака за заглавията на статиите 

Заглавието е най-важната част от всичко, което пишем. Ако заглавието не е привличащо, никой няма да кликне.

Но за да се измислят заглавия се изисква практика и е лесно да се допуснат грешки. Асистентите с изкуствен интелект могат да ти помогнат да стартираш.

Помоли AI да измисли идеи за конкретен брой заглавия за дадена тема или копирай и постави твое заглавие, и го помоли да генерира заглавия въз основа на съдържанието (в зависимост от това какъв тип ИИ използваш).

4. Обобщаване на статии

Изследването е огромна част от писането на блогъри, фрилансъри; особено когато започнеш да задълбаваш в някоя ниша. Трябва да консумираш много информация от различни източници, за да си сигурен, че твоите документи и публикации са с надеждна информация.

Това може да отнеме много време и понякога е малко досадно. Но ако имаше по-бърз начин първо да разбереш същността на дадена статия? След това можеш да решиш дали разполага с информацията, от която се нуждаеш.

Помоли твоя AI асистент да ти направи резюме на статията. Или копирай и постави секции от нея в неговото поле и го помоли да ги раздели на по-лесно смилаеми фрагменти.

5. Проверка и корекция на правописа

Захранвани с изкуствен интелект инструменти като Grammarly и приложението Hemingway са лесни начини за проверка на граматиката и правописа и подобряване на потока и яснотата на изреченията.

Ако вече си използвал тези инструменти, си видял, че AI асистентите не са перфектни. Но те са полезни за преглед на работата ти и за намаляване на грешките.

Нали не искаш да доставиш на клиентите или последователите си продукти с грешки в правописа и граматиката.

Можеш също да помолиш и ChatGPT да ти коригира написания текст, както го показвам в тази публикация – проверка за граматически грешки.

6. Чернови на публикации в социалните медии

Twitter и LinkedIn са на първите места сред общностите за растеж на бизнеса. Във Facebook също се оценяват много добре публикации с истории и носещи голяма стойност. Но да започнеш е трудно, сякаш нещо все те задържа. Обмисляш и отново отлагаш.

Инструментите за писане с изкуствен интелект могат да ти помогнат да се справиш с празната страница.

Помоли любимия си AI инструмент за помощ. Използвай го, за да ти даде няколко идеи за туит по дадена тема. 

Ето как използвах аз Creaitor.io, за да ми даде идея за история, като му зададох тема мое пътуване тези дни по земите на етруските в Горно Лацио (Лацио е регион в Италия с главен град Рим).

Чернови на публикации в социалните медии
Чернови на публикации в социалните медии

7. Помощ при намиране на сродни ключови думи за SEO

Всеки занимаващ се с писане в мрежата трябва да разбира основите на SEO. Ключът е, да знаеш как да оптимизираш публикация, да намериш свързани ключови думи и да използваш добри подзаглавия.

Помолих ChatGPT да ми даде списък с ключови думи, свързани с „хранене със зеленчукова диета“. 

И ето един доста добър списък, нещо, от което да се започне. И дори ако не си абониран за никакви SEO инструменти, това е чудесен начин да включиш повече свързани ключови думи.

Помощ при намиране на сродни ключови думи за SEO
Помощ при намиране на сродни ключови думи за SEO

8. Написване на описания на продукти

Ако си копирайтър, който работи в електронната търговия, знаеш, че описанията на продуктите са изключително важни. И тъй като имаш възможност само за малко думи, за да продадеш продукта, трудността е по-голяма.

Използвай AI, за да ти помогне да изготвиш някои описания на продукти, по този начин ще потръгнат и твоите идеи.

AI инструментите могат да предложат думи или фрази, свързани с характеристиките или предимствата на продукта, и да ти помогнат да разбереш част от копието. Това е особено полезно, когато се опитваш да измислиш уникални или креативни начини за описание на продукт.

Написване на описания на продукти
Написване на описания на продукти

9. Създаване на сценарии за видеоклипове с кратка форма

Можеш да помолиш ChatGPT да ти напише сценарий за кратко видео в TikTok или в YouTube Shorts по дадена тема. Избери си нишата и задай задачата.

Да станеш звезда на TikTok по този начин имаш малък шанс, но ако искаш да започнеш да създаваш скриптове за кратки видеоклипове, ще можеш да разчиташ на малко помощ.

Създаване на сценарии за видеоклипове с кратка форма
Създаване на сценарии за видеоклипове с кратка форма

10. Създаване на шаблон за автобиография

Обяви за работа, които срещаме в борсите за работа изискват автобиографии. 

Това е потенциално препятствие, AI за писане отново може да ти помогне.

11. Създаване на персонализирани графики

Всичко, публикувано онлайн днес, трябва да включва снимки и графики. Хората често не четат онлайн; те сканират. Така че наличието на графики и изображения помага на очите да слязат надолу по страницата.

Как да проявиш творчество и да направиш свое собствено оригинално изображение? Не си художник или дизайнер? С инструмента Canva Text to Image AI това не е проблем.

Въведи описание на това, което искаш да видиш и вида на дизайна, и инструментът ще генерира оригинални изображения, които да добавиш към своето съдържание.

Създаване на персонализирани графики
Създаване на персонализирани графики

12. Транскрибиране на аудио в текст

Това е услуга, която е необходима на много хора. Транскрибирането отнема цяла вечност. За преобразуване на реч в текст можем да използваме Google Docs.

Друг удобен инструмент е Otter.ai. Можеш да го включваш го по време на своите чатове и той ще транскрибира разговорите ти в реално време. Има безплатен план.

13. Изготвяне на уводно писмо за представяне

Писането на уводно писмо (Letter of Intent – LOI) е начин на живот за фрилансърa, особено когато започва своята дейност. За съжаление често се изпитва затруднение в съставянето му.

Защо не помолиш инструмент ИИ за писане да ти помогне? Разбира се, в началото съдържанието ще бъде общо, но поне ще ти даде идея как да започнеш. В последствие трябва да се погрижиш за персонализирането.

Изготвяне на уводно писмо за представяне
Изготвяне на уводно писмо за представяне

14. Генериране на основен договор за писане на свободна практика

Повечето фрилансъри използват договори за работа с клиенти. Помага да се гарантира и обвързва представянето на резултати и плащания.

Прегледът на договор с адвокат винаги е добра идея, но асистент с изкуствен интелект може да ти помогне да започнеш със съставяне на основите.

Един основен шаблон на договор ще ти даде добра представа какво трябва да включиш в дискусии от всеки тип с потенциални клиенти.

Генериране на основен договор за писане на свободна практика
Генериране на основен договор за писане на свободна практика

15. Създаване на шаблони за основни документи

Фрилансърите имат много документи за създаване и изпращане. 

Вместо да започваш всеки път от нулата, направи си шаблон. Помоли ChatGPT да ти създаде шаблони както за клиентско предложение, така и за фактура.

Дори ще ти даде съвети как да подобриш фактурата си.

Запази ги като документи и ще ги имаш следващия път, когато трябва да ги изпратиш на клиент.

Как да станеш писател

Изтегли си тези 10 важни напътствия как да започнеш да пишеш по-добре.

Заключение

Научи се да обичаш и разбираш AI инструментите, за да ти помогнат да генерираш нови идеи и да подобриш значително работните си процеси

Това са няколко примера за начини, по които пишещите в мрежата – блогъри, писатели, копирайтъри и други фрилансъри могат да започнат да се облягат повече на асистенти с изкуствен интелект, за да станат по-ефективни.

Използвай времето, за да изпревариш кривата на растеж на новите технологии и да научиш как да извличаш максимума от тях. 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.