Как да използваш Coggle за създаване на мисловни карти

Coggle е инструмент за визуализация и концептуално картографиране за създаване на диаграми, мисловни карти и организационни диаграми. С Coggle е възможно да се представят връзките между идеи, концепции и информация по структуриран начин.

Coggle е един от най-бързите и лесни софтуери за създаване на мисловни карти. Можеш да се влюбиш в него веднага, щом започнеш да го използваш. На мен ми служи в работата на блогър. Разбира се, с този инструмент можеш да намериш доверен съюзник за всяка дейност и проект. Виж как да използваш Coggle за създаване на мисловни карти.

Работата с концептуални и мисловни карти е важна за изясняване на тема за изучаване и запомняне. Можеш да извлечеш максимума от нея на работа и в училище. Или в университета. Освен това с мисловни карти можеш да структурираш уебсайт и неговата навигация.

Структурата на един уебсайт трябва да бъде внимателно организирана. И Coggle е идеален за това. Можеш също да го използваш, за да определиш изключителна стратегия за блога или сайта си. Наистина полезен може да бъде за съставянето и написването на книга.

Искаш ли да се запознаеш с работата с Coggle?

Ето моето ръководство.

Как да използваш Coggle за създаване на мисловни карти-
Как да използваш Coggle за създаване на мисловни карти

Какво е Coggle?

Coggle е приложение, което се свързва с Google Drive и ти дава възможност да създаваш мисловни и концептуални карти. Програмата е безплатна в пълната си версия за първите 3 мисловни карти, след което ти решаваш дали да плащаш месечна такса или да продължиш да я използваш със серия от ограничения.

Например, с платения акаунт (5 евро на месец) можеш да получиш достъп до основна функция за добра работа с мисловни карти, а именно тази за сливане на клонове. Във всеки случай, независимо дали е безплатен или платен, профилът в Coggle е идеален за започване на работа. 

Ще получиш достъп до своя профил, като посетиш официалната начална страница и влезеш със своя акаунт в Google, за да можеш да съхраняваш своите мисловни карти там.

Виж още: Мисловни карти (mind maps) като метод за анализ на сложни ситуации и творческо решаване на проблеми

Как работи Coggle

Как да накараме Coggle да работи най-добре за създаване на ефективни мисловни карти? 

Първо трябва да започнеш от нов файл: вмъкни най-важния възел в центъра, след което просто кликни върху знака +, за да добавиш дъщерни възли (подтеми). Те представляват основните категории или идеи, свързани с централната ти тема.

Как работи Coggle
Как работи Coggle

Добави текст и форматиране

Кликни върху произволен възел, за да добавиш текст. Можеш също така да промениш размера, цвета и стила на шрифта, като избереш текста и използваш опциите за форматиране, които се показват. Тези елементи са едни от най-важните за осмисляне на твоята работа.

За да създадеш сродни възли (идеи на същото ниво като централната тема), натисни Enter, докато е избран възел.

За да създадеш подклонове, избери възел и натисни Tab или използвай иконата „+„.

Добави изображения и връзки

Coggle ти позволява да добавяш изображения и връзки към своята мисловна карта. За да добавиш изображение, кликни върху възел, след което кликни върху иконата на изображението. Предварително обработи изображението за подходящата големина в пиксели. Аз избрах изображения с 50px ширина.

За да добавиш връзка, избери възел, кликни върху иконата на връзката и въведи URL адреса.

Сътрудничество

Coggle позволява сътрудничество в реално време. Можеш да поканиш други да сътрудничат по твоята мисловна карта, като кликнеш върху бутона „Share“ и въведеш техните имейл адреси.

След като приключиш, можеш да решиш какво да правиш с работата си: споделянето е гарантирано от системата за споделяне по имейл – просто въведи имейл контакта. 

Запазване и експортиране

Твоята диаграма се запазва автоматично, докато работиш. Ако обаче искаш да експортираш мисловната си карта, кликни върху иконата на менюто в горния десен ъгъл „Download“. Можеш да експортираш картата като PDF, PNG, Flowchart файл. Има и формат .mm – да видим какво означава? Можеш да импортираш мисловна карта – файл в този формат, като просто я плъзнеш в диаграмата, която току-що си създал. Tова е вид резервно копие.

Организирай и пренареди

Можеш лесно да пренаредиш мисловната си карта чрез плъзгане и пускане на възли. За да преместиш възел, кликни и задръж възела, след което го плъзни до желаното място.

Използвай клавишни комбинации

Coggle предлага различни клавишни комбинации за ефективна навигация. Можеш да намериш списък с преки пътища, като кликнеш върху иконата с въпросителен знак долу вдясно.

Използвай клавишни комбинации
Използвай клавишни комбинации

Внимание: за безплатни акаунти картите остават онлайн и публични.

Основни функции на Coggle

  • Добавяне на цветни възли.
  • Изпълване на възлите с видеоклипове и изображения.
  • Поставяне на текст с връзки и емотикони.
  • Работа съвместно с други хора върху мисловна карта.
  • Вътрешен чат със сътрудници и история на действията.
  • Изтегляне на карти с различни формати.
  • Качване на стари проекти.

Използване на Coggle за блога

Редакционен план

Има много програми за създаване на мисловни карти, но с Coggle е удобно да се организира редакционен план. Каква е стратегията, която следвам? Всичко започва с поставянето на основната тема от група теми (в стратегията на съдържанието на блога) в центъра на документа.

Тук трябва да се внимава, не трябва да се избира тема, която е твърде вертикална. Много специфичните теми са склонни бързо да изчерпват идеите си.

Организацията на възлите в мисловната карта

Първите възли, които възникват от центърa, са резултат от размисъл, подпомогнат от добро проучване на ключови думи. Тук можеш да въведеш категориите на блога, които ще са основните таксономии1 на твоя сайт.

Организацията на възлите в мисловната карта
Организацията на възлите в мисловната карта

Тук търсенето по ключови думи, извършено с основните SEO инструменти, като Ubersuggest, ти позволяват да внедриш за всеки възел поредица от дъщерни възли, които предлагат теми, разгледани в бъдеще с различни статии, и които разделям на три семейства: cornerstone content, основна (pillar) статия и публикация с long tail keyword2.

Можеш да създадеш структура и меню за навигация

Пирамидата на съдържанието.

Това е пирамидата на съдържанието. Основната тема (какво е SEO) ще бъде cornerstone съдържание, следващата (on-page SEO) е част от pillar публикациите, докато следващата – по-специфичната (как да се оптимизира заглавния таг) е статия с дълга ключова дума (long tail keyword). Тоест конкретна публикация по точно дефинирана тема.

По този начин редакционният календар на блога се развива постоянно, идеите за писане на нови статии са винаги налице и блогът расте със стабилна структура.

С мисловните карти на Coggle може да се генерира навигационно меню на сайта или блога и да се даде структура на проекта. 

Заключение

Работил ли си с Coggle преди? Надявам се, че е така! Този инструмент е решаващ, защото ти дава възможност да генерираш умствени и концептуални карти с безкрайна простота. И преди всичко създаваш документи, които са красиви за гледане, лесни за навигация и функционални. Имаш ли други идеи за използването на Coggle?


  1. Таксономиите са класификация и номенклатури. В сайта, например, това са категории и тагове (етикети). ↩︎
  2. Това са буквално ключови думи с дълга опашка. В областта на SEO тези ключови думи са много специфични и обикновено съставени от няколко думи. ↩︎
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.