Как да използваш Instagram безопасно

Всички социални мрежи крият доста опасности, но ако си разумен, това няма защо да те безпокои. Особено важно е, че Instagram стриктно е описал как да го използваш по безопасен начин.

Instagram постоянно прави промени на платформата си, добавяйки нови инструменти и функции, за да задържа по-дълго своите потребители, да ги накара да общуват повече помежду си. Социалната мрежа увеличи неимоверно възможностите си, за да остане на гребена на вълната пред всички нови конкуренти като TikTok. Но в същото време се грижи и за поверителността на потребителите си. За съжаление, настройките за сигурност и поверителност не винаги са лесни за разбиране и с постоянните промени по тях, човек понякога се обърква къде да търси настройки на определени функции. Как да използваш Instagram безопасно, познавайки възможностите му, които пазят твоята сигурност, ще ти покажа в следващите редове.

Следвай тези съвети, за да използваш Instagram безопасно

Поддържай актуализирано приложението Instagram

Как да използваш Instagram безопасно

Първият, най-логичен съвет е, да поддържаш приложението на социалната мрежа на телефона актуализирано, за да си защитен от евентуални пробиви в остаряла версия, които могат да застрашат сигурността на акаунта ти. Направи актуализацията от Play Store.

Задай силна, трудна за разбиване парола

Силно защитена парола е тази, състояща се от поне 15-20 знака с наличие на цифри, букви и символи. Избягвай използването на думи, които се отнасят до информация от личен характер, като например датата на раждане, имена, дори и тези данни да са на близките ти. Може някой познат да реши да хакне твоя профил.

В този смисъл никога не публикувай и не споделяй паролата си с някого, на когото нямаш абсолютно доверие, включително с приложения на трети страни.

Паролата трябва да е различна от тези в акаунти на други приложения, поща и сайтове. Ако си използвал приложения на трети страни в Instagram, след като решиш да не ги ползваш вече, смени паролата си. Въобще е добре да сменяш често паролите на Instagram.

Смяната на паролата става от Настройки–>Защита–>Парола. От компютъра – Settings–>Change password.

Активирай двуфакторното удостоверяване

Двуфакторното удостоверяване е начин на по-сигурна защита на акаунта. След като го активираш, няма как недоброжелател да пробие акаунта ти, дори да знае потребителското име и паролата в Instagram. При това удостоверяване за влизане в акаунта се изисква нещо, което знаеш (потребителско ти име и парола) и нещо, което имаш (мобилния ти телефон). Това означава, че ако някой има твоята парола, но няма телефона ти, не може да има достъп до твоя акаунт. Ето инструкции стъпка по стъпка:

Иди в Настройки–>Защита–>Двуфакторно удостоверяване–>Начало–>Изберете своя метод на защита.

След това можеш да избереш да настроиш 2FA чрез код чрез SMS или със самостоятелно приложение за удостоверяване, като Google Authenticator.

Всеки път, когато се опиташ да влезеш в профила си в Instagram от устройство, което Instagram не разпознава, на телефонния номер, свързан с профила, ще бъде изпратен код, без който няма да е възможно да влезеш.

След активиране на тази функция, социалната мрежа предлага и кодове за възстановяване. Тези кодове ще ти помогнат да влезеш в профила си, дори ако нямаш наблизо телефона, на който да получиш кода. Запиши кодовете за възстановяване и ги съхранявай на сигурно място.

Провери дали някой не е хакнал профила ти

Ако се притесняваш, че някой е хакнал профила ти в Instagram, можеш да направиш следната проверка:

На мобилното приложение, иди на Настройки–>Защита–>Достъп до данните.

На десктопа иди на иконата на твоя профил в горния десен ъгъл на екрана–>Settings–>Privacy and Security–>Account Data.

Ще се отвори страница с информация, която съдържа данните за това, как е използван акаунтът ти. Можеш да кликнеш върху която и да е категория, за да получиш повече информация, като например:

  • промени по поверителността на акаунта,
  • промени по паролата,
  • бивши имейл адреси,
  • бивши телефонни номера,
  • влизания
  • и много други

Разгледай ги подробно. Ако видиш непознати данни, може да означава, че някой друг използва акаунта ти. Реакцията ти трябва да бъде бърза смяна на паролата, за да заключиш профила си.

Блокиране на потребители

Един начин за защита на акаунта е и блокиране на последователите, които нарушават правилата. Можеш да ги блокираш или премахнеш от следване напълно.

За да блокираш някого, иди на акунта му, кликни на трите точки горе вдясно и после избери Блокиране. Въпросният потребител няма да получи известие, че си го блокирал. Блокираният потребител все още може да те цитира (използвайки @), но това няма да се показва като част от твоята дейност. Ако то те притеснява, ще трябва да смениш потребителското си име, след като си блокирал този акаунт.

За да видиш кои акаунти си блокирал, иди в Настройки–>Защита–>Данни за акаунт–>Акаунти, които сте блокирали.

Ако вече не искаш да имаш определен акаунт сред последователите, от мястото, където можеш да блокираш този акаунт (описано по-горе) кликни на иконата с три точки до името и избери Премахване на последовател.

Докладване на акаунт

Ако някой те тормози или публикува неподходящо съдържание, докладвай го в Instagram. Можеш да направиш това на страницата на профила или направо върху някоя негова публикация, коментар, директно съобщение или история. Кликни на иконата с три точки горе вдясно на публикация в Instagram или долу вдясно на история и после на Докладване. За да подадеш сигнал за конкретен коментар, натисни дълго върху него (Android) и след това на иконата на удивителния знак горе вдясно.

Можеш също да  попълниш формуляр на  уебсайта на Instagram. Ако Instagram установи, че акаунтът, коментарът или видеоклипът нарушават неговите условия за ползване, въпросният акаунт ще бъде спрян.

Instagram има и друга възможност за спиране на нежелани коментари и съобщения. За да активираш функцията, иди в Настройки–>Поверителност–>Ограничени акаунти  и добави акаунти ръчно; или иди в потребителския профил, докосни иконата с три точки горе вдясно и избери Ограничаване. След като е активирано ограничението, коментарите към публикациите ти ще бъдат видими само за това лице, то няма да разбере, че е ограничено. Няма да получаваш известия за коментари от ограничен акаунт.

Заглушаване на акаунт

Ако не искаш да използваш ограничаване на акаунт, можеш да заглушиш потребителя. Ще останеш да го следваш, но няма да виждаш актуализациите му в емисията си. Instagram не уведомява потребителите, когато са заглушени.

Виж повече по въпроса: Кой е спрял да ни следва в Instagram – да открием ръчно и с приложения

В Директни съобщения докосни иконата за информация (i) горе вдясно. Оттам можеш да избереш да заглушиш съобщенията и / или известията за обаждане. Иди в Настройки–>Поверителност–>Заглушени акаунти, откъдето можеш да управляваш техния списък.Като последно средство е премахване на следенето на даден профил.

Задай своя акаунт като частен

Ако твоята цел не е популяризиране на акаунта ти, маркетинг, продажби и т.н., най-сигурният начин да контролираш кой може да вижда публикациите ти, е да направиш профила си частен. Когато някой последовател ти досажда, можеш лесно да се справиш с проблема, като го премахнеш. Тогава за него твоят акаунт ще остане заключен.

Можеш да превключиш към частен акаунт от Настройки–>Поверителност–>Поверителен акаунт. След като твоят акаунт стане частен, всеки, който иска да види твоите публикации, ще трябва да премине през твоето одобрение.

Две забележки:

  • Google няма да индексира твоите снимки в Google Images, ако акаунтът ти е частен.
  • Въпреки че си с частен акаунт, ако споделиш твое изображение от Instagram в друга социална мрежа, то ще бъде видимо.

Кой може да вижда историите ти в Instagram

Ако не трябва да правиш акаунта си частен, но искаш да забраниш на определени акунти да виждат историите ти, това можеш да го направиш пак от Поверителност.

Иди в Настройки–>Поверителност–>История. Тук има няколко възможности за контролиране на видимостта на твоите истории, както и други действия с тях: споделяне, записване в архив, в галерията.

Как да скриеш състояние на активност на профила си в Instagram

Ако искаш да скриеш от потребителите кога си на линия, иди на Настройки–>Поверителност–>Състояние на активност и изключи Показване на състоянието на активност. Но след това и ти няма да можеш да виждаш дали другите са активни.

Управлявай показването на коментари

Когато някой преглежда твоите публикации, понякога се спира да коментира или да прегледа коментарите. Те не са маловажни, защото могат да повлияват мнения, могат да бъдат обидни или ненужни.

Instagram добави функция за филтриране на коментари въз основа на избрани ключови думи или такива по подразбиране. За да филтрираш нежелателни коментари, иди на профила си и кликни на трите черти горе вдясно. Оттам отиваш на Настройки–>Поверителност–>Коментари. Включи опциите за филтриране на коментарите от различни групи хора.

Освен това, на всеки коментар поотделно можеш да задържиш с пръст, да го селектираш и после да го изпратиш в кошчето горе вдясно.

Накрая, имаш възможност и да деактивираш коментирането на определена публикация. След като си готов с твоето изображение за публикуване, преди да го публикуваш, иди на Разширени настройки (най-отдолу). Там ще видиш някои опции, като Скриване на броя на харесванията и преглежданията на тази публикация и Изключване на коментирането. На старите си публикации можеш да изключиш коментирането, като натиснеш трите точки над публикацията и после Изключване на коментирането.

Управление на коментари в Instagram
Управление на коментари в Instagram

Отмени достъпа на приложения на трети страни до твоя Instagram акаунт

Преди години се появиха много приложения за Instagram, които ти намираха последователи, поставяха лайкове. Все още има от тези приложения на трети страни, които откриват кой не те следва повече. Всички тези приложения не са оторизирани от Instagram и имат достъп до твоята информация. Желателно е да не ги използваш, поради опасност от кражба на чувствителни данни, но и поради опасността Instagram да блокира временно или завинаги профила ти. След като се откажеш да използваш такова приложение, смени паролата си за достъп до своя акаунт.

За да отмениш достъпа на такова приложение, трябва да се свържеш с Instagram от компютър и да отидеш в Settings–>Apps and Websites.

Как да различаваш истинските имейли на Instagram от фишинг имейли

Понякога можеш да получиш сред редовната си електронна поща и т.нар. фишинг имейли, които те приканват да кликнеш на някой линк, изпращат ти прикачени файлове или те питат за данни, които трябва да изпишеш. Instagram се е погрижил поне в неговите истински имейли да бъдеш сигурен и да откриваш кога такива от негово име всъщност не са изпращани от платформата.

Функцията можеш да намериш в Настройки–>Защита–> Имейли от Instagram. В първия раздел – Сигурност, ще видиш списък с имейлите, които Instagram ти е изпращал през последните 14 дни относно сигурността на твоя акаунт и местоположенията, от които си влизал. Вторият раздел, наречен Друго, ще ти покаже всички имейли, които Instagram ти е изпратил за същия период и не са свързани със защита или вход в системата.

Управлявай тагнатите на теб снимки

Ако не ти харесва да бъдеш тагнат на снимки на други хора, лесно можеш да се премахнеш от тези публикации или да включиш функция за одобряване на изображения с тагове, преди те да се появят в твоя профил. Знаеш, че всеки може да те тагне на изображение и тези изображения ще ги видиш, като докоснеш иконата на снимката на профила си.

Ето как да контролираш тагванията: Иди на Настройки–>Поверителност–>Публикации и в Разрешаване на отбелязванията избери кой може да те тагва, а на Ръчно одобряване на отбелязванията–>Контроли за отбелязване включи Ръчно одобряване на отбелязванията. Там можеш да следиш колко отбелязвания чакат одобрение от теб.

Управление на отбелязванията в Instagram
Управление на отбелязванията в Instagram

За да премахнеш отделни тагове, намери въпросното изображение, докосни менюто с три точки, след което докосни Опции за отбелязване–>Премахнете ме от публикацията или Скриване от моя профил.

Можеш също да докоснеш тага в самото изображение, за да го премахнеш или да скриеш снимката от твоя профил.

За да махнеш отбелязванията в няколко снимки едновременно, иди в  Настройки–>Поверителност–>Публикации–>Отбелязани публикации–>Отбелязани–>Редактиране. Избери всички изображения, които искаш да премахнеш едновременно и кликни на Премахване отдолу.

Управление на отбелязванията в Instagram 1
Управление на отбелязванията в Instagram

Съвети за плащания

Премахни информацията за начина на плащане от профила си.

Всички заплащания при покупки в Instagram извършвай с код за сигурност: от трите черти горе вдясно на профила си иди на Поръчки и плащания–>Защита и използвай възможностите за защита – Pin код или биометрични данни.

Как да блокираш push известия в приложението Instagram

Ако са ти омръзнали известията на Instagram, можеш да деактивираш тази функция: Избери Настройки–>Известия. От списъка деактивирай или паузирай тези, които не те интересуват.

Как да гледаш истории, без публикувалият ги да разбере

Не искаш някой да види, че си гледали историята му? Ето как да стане анонимният преглед: Иди на началната страница на Instagram. Изчакай да зареди предварително всички нови емисии и истории. Изключи Wi-Fi и докосни историята, която искаш да видиш. По този начин няма да се разбере, че си я визуализирал.

Някои други съвети как да използваш Instagram безопасно

Премахни телефонния номер от потребителския си профил.

Премахни синхронизираните контакти.

Пази се от подозрителни връзки или съобщения, дори ако идват от приятели, роднини или колеги.

Никога не споделяй снимки или сканирания, които съдържат документи за самоличност, лична информация или информация за фактуриране, информация за пътувания или времето за пътуване.

Когато споделяш компютър или телефон с други хора, не забравяй да излезеш от своя Instagram и да не поставяй отметка в квадратчето „Запомни ме“.

Заключение

Със сигурност вече знаеш някои от съветите как да използваш Instagram безопасно, други си научил сега от мен.

Ще направя една забележка: описаните функции и опции не винаги се намират точно там, където посочвам сега. Instagram често се променя и има разлики във версиите му. Но ако се потърси в подобни имена на раздели, и въпросната функция не е премахната от приложението, сигурна съм, че ще я откриеш.

И още една забележка – ако изпълниш всички съвети, например за частен профил, за премахване на следени профили без причина, за премахване на тагване без причина и др., социалната мрежа вече няма да бъде толкова социална за теб. Необходимо е да намериш някакво равновесие между сигурност и социално общуване, знаейки как да се предпазваш в случай на недоброжелатели на тази платформа.

Автор на основното изображение: Photo by cottonbro from Pexels.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.