Как да изтриете файлове, защитени от TrustedInstaller или System, в Windows [видео]

Как да изтриете файлове, защитени от TrustedInstaller и System в Windows 10

А може би ти се е случило и на теб да не можеш да изтриеш файлове, защитени от TrustedInstaller и System в Windows 10? Спокойно, този проблем не е неразрешим и сега ще ти покажа как да си помогнеш.

Знаеш ли, че много файлове в Windows не са записани като собственост на твоя акаунт. Даже не можеш да имаш пълни права над тях и като Администратор. Пълни права над тях, т.е. дори да може да ги изтрива, има Trusted Installer.

Какво е Trusted Installer?

TrustedInstaller е вграден потребителски акаунт във версиите от Windows 7 нагоре. Причината наистина да нямаш пълен контрол над някои конкретни файлове, дори ако си влязъл в системата като Администратор е, защото TrustedInstaller има собственост върху тях. „Правата“ му се разпростират до редица системни файлове, включително някои в папката Program Files, папката на Windows и дори папката Windows.old, която съдържа предишната ти версия на Windows.

Направено е умишлено, защото някои потребители с администраторски акунт са прекалено сигурни в себе си и правят каша в ОС, а после започват с обаждания за поддръжка.

TrustedInstaller е проектиран да може да контролира всички актуализации на Windows и някои други незадължителни компоненти на ОС – да ги променя, инсталира и премахва. Той е механизъм за безопасност, предназначен да попречи да бъдат изтрити умишлено или по невнимание важни компоненти за работата на операционната система.

Тази функция е полезна и не е проблем през повечето време, освен ако не ти е нужно да изтриеш определени системни файлове и папки. Тогава ще получиш съобщение като:

Нямате разрешение да извършите това действие.

или:

You need authorization from TrustedInstaller in order to perform this action.

Нямате разрешение за това действие

Или друго възможно съобщение:

Нямате разрешение за това действие 1

Как да изтриеш файлове, защитени от TrustedInstaller и System в Windows 10

 

Моят случай

Тези дни трябваше да почистя изоставен хард диск SATA, напълно здрав и нов, който бях свалила от компютъра заради замяната му със SSD диск. Купих му кутия, за да го използвам като външен хард диск.

Използване на вътрешен хард диск като външен

Започнах да почиствам остатъчните файлове на него –  на Windows, Program Files и др. И тогава се сблъсках с проблема, че не съм собственик на тези файлове и нямам пълни права над тях.

За да изтриеш файл или папка, която е собственост на TrustedInstaller, първо трябва да поемеш собствеността върху файловете или папките и след това да си предоставиш пълни права за контрол.

 

Сега ще те преведа през стъпките, за да направиш това.

Внимание: Не трябва да използваш този метод, за да получиш контрол и права да триеш основни функции на Windows като Windows Defender или IE. Ще объркаш всичко в компютъра си. Изтриването на стари версии (Windows.old) със сигурност може да ти спести малко място, но вече няма да можеш да се върнеш към старата версия, ако е необходимо. Можеш да използваш този трик само за изтриване на злонамерен софтуер, вируси, които по някакъв начин са се вмъкнали в защитени директории на Windows. Или в моя случай, описан по-горе.

 


Получаване на собственост върху файлове

Иди в папката с файлове, за които трябва да промениш разрешенията, щракни с десния бутон върху тях и избери Properties.

Отваряне на Properties
Отваряне на Properties

След това иди на Security и избери Advanced.

Security и после Advanced
Security и после Advanced

В новоотворения прозорец иди на Owner и ще видиш, че текущият собственик е TrustedInstaller или System.

Собственик Trusted Installer
Собственик Trusted Installer

Или

 

Собственик System
Собственик System

Струва си да се отбележи, че няма да можеш да промениш разрешенията за работа с въпросните файлове, докато първо не промениш собственика на папката и всички подпапки и файлове.

Кликни върху Change и избери с кого искаш да промениш собственика – с твоя акаунт или с групата Администратори. Ако акаунтът ти е администраторски, бих препоръчала просто да избереш Administrators. Аз избрах моя потребителски акаунт.

Смяна на собственика
Смяна на собственика на файловете или папката

Ако трябва да изтриеш повече от един файл в папка, отметни Replace owners on subcontainer and objects, както и  Replace all child object permission entries with inheritable permission entries from this object. Също кликни долу на Enable inheritance, за да разрешиш наследяването на правилата. Ще се промени на Disable inheritance. Продължи и щракни върху OK. Сега ще видиш, че текущият собственик е избраният от теб акаунт.

Смяна на собственик върху всички подпапки и файлове
Смяна на собственик върху всички подпапки и файлове

След това иди на Effective Access и там на Select a User запиши отново избрания акаунт в Select User or Group.

Избор на акаунт за Effective Access
Избор на акаунт за Effective Access

Запиши избрания акаунт.

Записване на същия акаунт за Effective Access
Записване на същия акаунт за Effective Access

Или последователността на действията е следната:

Смяна на акаунта - поредица от действия

Следващата стъпка е да отидеш отново на Permissions и да кликнеш на Permission entries на Allow там, където на потребителя е позволено само Read & execute да го смениш с Full control.

Промяна на позволените действия
Промяна на позволените действия с файлове и папки във въпросната папка

Сложи отметка на Full control и после кликни на OK.

Искаш да получиш пълен контрол над цялата папка
Искаш да получиш пълен контрол над цялата папка

Започва промяна на позволените ти действия върху въпросния файл или папка.

Получаваш пълен контрол над цялата папка
Получаваш пълен контрол над цялата папка

След това отново OK, за да се върнеш към Windows Explorer. Сега можеш да изтриеш тези файлове без никакви неприятни съобщения. Както виждаш това са доста стъпки, но върши работа. И за по-ясно направих и видео на моите действия.

Видео

Заключение

Надявам се, че преходът, който направих, за да ти покажа този трик, не ти се е сторил труден и неразбираем. Разбра ли как да станеш собственик на файлове, които искаш да промениш, но не можеш, защото са собственост на System или Truster Installer? Ако имаш проблем, виж видеото и смятам, че то ще ти обясни всичко.

Посети моя Youtube канал и се запиши, за да можеш да следиш за нови видео, ако смяташ, че ти е интересно.

 

 

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

  1. Огромни ресурси на компа ми се ангажират с постоянната работа на Тръстед Инсталера и заедно с него – на един от svchost, който достига непривични размери заето място в паметта ми. Когато това се случи – да тръгнат – хард дискът ми започва да върти почти постоянно, а скоростта ми се забавя.
    Компът е на Уиндоус 7

    • Здравейте, открих описани проблеми като вашия, все с Windows 7. Обикновено съветът е да се изключат автоматичните актуализации. Но не винаги с това се разрешава проблема. Ето вижте това, този линк, този линк, този линк и това. Надявам се да намерите отговор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.