Как да извлечеш текст от скрийншот или друго изображение в Windows 10 – OCR инструменти

Вече си запознат от друга моя публикация за най-добрите безплатни онлайн OCR инструменти, виж тук какви OCR инструменти можеш да използваш на компютъра си с Windows.

Оптичното разпознаване на символи (OCR) е техника, която извлича текст от сканирано изображение или друг тип изображение с текст. То се използва за въвеждане на информация от печатни копия. В предишна публикация писах за най-добрите безплатни OCR онлайн инструменти. Сега ще ти покажа два полезни OCR инструмента, с които ще можеш да извлечеш текст от скрийншот в Windows 10.

Тъй като Windows няма вградени инструменти за оптично разпознаване на символи от изображение, а описаната в някои сайтове опция за това в One Note не се поддържа, остава изборът да се използват инструменти на трети страни.

Ще ти покажа два леки и лесни за използване безплатни инструмента. Ще ти обясня как да ги включиш в употреба при нужда.

Как да извлечеш текст от скрийншот
Как да извлечеш текст от скрийншот

PhotoScan OCR

Ако искаш бързо решение за извличане на текст от изображение, опитай PhotoScan. Това е безплатно приложение в основната си част. За OCR безплатната версия е достатъчна.

Инсталирай PhotoScan от Microsoft Store. Отвори приложението и прегледай упътването.

Кликни на Browse Photo и добави екранната снимка, от която искаш да извлечеш текст.

Избиране на изображение с текст за разпознаване с Photo Scan
Избиране на изображение с текст за разпознаване с Photo Scan

Приложението автоматично ще ти покаже целия текст, който е намерил в изображението.

Разчитане на текст в изображение с Photo Scan
Разчитане на текст в изображение с Photo Scan

Можеш да копираш в клипборда си и да го поставиш където пожелаеш. При разпознаване на символите приложението не се интересува от разделители на текста. Ако това е проблем, можеш да изрежеш и “разчетеш” отделни части от изображението.

Capture2Text

Capture2Text е безплатна портативна програма, която позволява бързо да извлечеш текст от скрийншот в Windows 10 с помощта на клавишна комбинация. Могат да се добавят необходимите ти клавишни комбинаци за бързо извършване на действията. Не се изисква никаква инсталация на програмата. Полученият текст ще бъде запазен в клипборда по подразбиране. Инструментът поддържа 90+ езика.

Изтегли компресирания ZIP файл от интернет. Разархивирай файла на подходящо място. Стартирай инструмента, като кликнеш двукратно върху Capture2Text.exe.

Стартиране на Capture2Text
Стартиране на Capture2Text

Ще се отвори начален прозорец, ако го стартираш за първи път на твоя компютър. После той ще се имплантира в лентата с инструменти за бързо стартиране в лентата на задачите, тъй като не се нуждае от конкретен потребителски интерфейс.

Иконата на Capture2Text в лентата на задачите
Иконата на Capture2Text в лентата на задачите

Използва клавишни комбинации, за да работи.

След като изпълнимият файл бъде стартиран и установен, се активира пряк път по подразбиране – Win+Q. В Настройки (Settings) можеш да смениш прекия път с друга комбинация от клавиши, както и да назначиш други преки пътища с клавишни комбинации.

Клавишни комбинации в Capture2Text
Клавишни комбинации в Capture2Text

Натисни Win+Q, ако не си избрал друга клавишна комбинация, и започни да избираш частта, която искаш да копираш. След това натисни клавиша Enter. Ще се появи изскачащ прозорец, показващ клонирания текст и копирането на същия в клипборда.

Можеш да промениш всички настройки, като отвориш Capture2Text от лентата с инструменти за бързо стартиране. Инструментът е много адаптивен и лесен за използване.

Ако искаш да го ползваш с други езици, освен изброените, например с текст на български върху изображение, трябва да изтеглиш допълнително съответния речник на OCR език. Това можеш да направиш от сайта на програмата. Оттам от линк Download и се преминава на страницата с речниците за езиците. След като изтеглиш Bulgarian.zip, го разархивирай и премести съдържания файл bul.traineddata в папката Tessdata на папка Capture2Text.

Добавяне на български речник в Capture2Text
Добавяне на български речник в Capture2Text

Рестартирай програмата и в настройката за езиците ще се появи и българският.

Български език в Capture2Text
Български език в Capture2Text

Можеш да комбинираш програмата с инструмента за скрийншот на Windows, който се задейства с комбинацията от клавиши Win+Shift+S, с който да създадеш скрийншота, а с Capture2Text да го разчетеш и копираш текста.

Съвет: За да обхванеш и да извлечеш оптично текста от изображението с тази програма, преди да я стартираш с комбинацията от клавиши, постави курсура в горния ляв край над текста, който искаш да прочетеш, за да го плъзнеш после надолу и да покриеш със синия прозорец на програмата желания текст.

Заключение

В този урок предоставям два инструмента за извличане на текст от скрийншот или други изображения в Windows. Надявам се, че сега можеш да вършиш някои задачи по-лесно, като избереш някой от тях. 

Виж още: Как да превърнеш текст от снимка в документ с Copyfish OCR

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.