Как да накарам Windows да разпознае SD картата ми

Как да накарам Windows да разпознае SD картата ми 1

Напоследък имах няколко запитвания от мои читатели, които имат проблеми със SD карта, която в един момент е станала неразпозаваема от телефона и от компютъра. Как да поправя SD картата, която нито Android нито Windows 10 вижда? Сега ще обясня основните причини за това и как да накарам Windows да разпознае SD картата ми.

Какво може да причини SD картата да не бъде открита във Windows

SD картите не са вечни и с течение на времето се получават неприятни ситуации, като тази – в един момент операционната система на телефона (Android) спира да разпознава картата.

Причините са различни:

 • Може да е по вина на самата ОС;
 • може SD картата да е била форматирана с неправилна настройка;
 • възможно е картата да е увредена физически;
 • случва се след тежко прехвърляне на файлове;
 • изваждане на картата от устройството по време, когато тя е в действие;
 • внезапно изключване на телефона, докато картата е задействана;
 • оставя се за дълго в компютъра и той се включва и изключва с нея;
 • заразена е с вирус;
 • носи се в джобове, портмонета без протекция;
 • излага се на голяма топлина и др.

Ако ти се е случил този неприятен проблем, трябва да започнеш да проверяваш възможностите за изход от ситуацията, една по една. Не бързай да форматираш картата, защото ще загубиш всички данни в нея. Ще опитаме различни решения за поправяне на повредата чрез Windows 10. Ясно е, че в началната ситуация Windows Explorer не разпознава и не вижда картата.

sd card icon
Автор
GOD-TheSupreme – Devianart.com

Кои са причините SD картата да не бъде разпозната

За този проблем може да има много причини и SD картата може да бъде повредена логически или физически поради различни фактори. Тук изброявам някои често срещани причини:

 • Проблем с връзката – SD картата не е добре свързана с компютъра поради повреден USB порт, адаптер, четец на карти и т.н.
 • SD картата е заключена. SD картата, която не може да бъде разпозната, може да е защитена от запис, което означава, че компютърът не може да я чете или открие.
 • Неправилна работа. Въпреки че много SD карти поддържат защита, при която можеш да я извадиш от устройството, докато тя работи, честото използване на този метод може да доведе до повредена файлова система.
 • Буквата на устройството е изгубена. Както знаем, дял или диск без буква не може да бъде достъпен в Windows Explorer.
 • Повреден драйвер. Ако SD картата не се показва в системата, но може да се види в диспечера на устройствата (Device Manager) с жълта маркировка, може да има нещо нередно с драйверите й.
 • Загуба на дял. Възможно е SD card partition да бъде изтрит и тогава тя е пълна с неразпределено пространство.
 • SD картата е физически повредена.

Търсене на решения за разпознаване на SD картата1. Рестартиране на компютъра.

По някой път и това просто действие помага.

2. Опитай да прочетеш SD картата на друго устройство – друг Android или друг Windows

В някои случаи повредата е в компютърния интерфейс, а не в картата.

3. Провери SD картата в Disk Management

Кликни с десен клавиш върху Start иконата и избери от менюто Disk Management.

Търсене на SD картата с Disk Management

Ако твоята SD карта не се показва във файловата система на Windows 10, а в Disk Manager се показва, провери дали има буква за устройство за картата. Ето как:

Стъпка 1. В Disk Management твоята SD карта ще се появи като Removable Disk. Провери дали има буква на устройството.
Стъпка 2. Ако не, кликни с десния бутон върху SD картата и избери Change Drive Letter and Paths.
Стъпка 3. Кликни върху Add и избери буква на устройството, след което потвърди с OK. SD картата ти ще работи във файлова система заедно с локалните дискове.

3. Премахни защитата от запис на SD картата

Има възможност картата да е защитена и затова да не се показва на други устройства, с изключение на оригиналното. Ако има защита от запис, премахни я.

4. Актуализирай драйвера за SD картата

Когато актуализираш Windows 10, той автоматично подновява всички драйвери на устройства. Но ако все още имаш проблем с устройство, опитай да инсталираш отново драйвера му. Ето как става:

 1. В търсачката до Start въведи Device manager. Избери го от резултатите.
 2. Намери SD картата си и кликни с десния бутон върху нея, след което избери Update driver.
  Обновяване на драйвер на SD карта
 3. Избери Search automatically for updated driver software. Ако няма нов драйвер, опитай да потърсиш такъв на уебсайта на производителя и следвай съветите за инсталиране.
 4. Ако не става с актуализиране на драйвера, кликни с десния бутон върху устройството и избери Uninstall device. След това рестартирай компютъра си и Windows ще преинсталира драйвера сам.

5. Активирай четеца на SD карти

Ако четецът на SD карта е деактивиран, тя няма да се показва в Windows 10. Стъпките за активиране на тази функция са същите като по-горе. Първо намери SD картата си в Device manager и кликни с десния бутон върху нея. Ако показва Disable device, вече устройството за четене на SD карти е активирано и няма нужда да правиш нищо. Ако не, избери опцията Enable device. Тогава Windows 10 може да открие твоята SD карта.

Има много споделени мнения в Интернет, че потребители са разрешили проблема си, т.е. накарали са Windows да разпознае SD картата им, като просто първо са деактивирали устройството за четене на SD карта, а после са го активирали.

via GIPHY

 

6. Използване на Chkdsk инструмента на Windows

Ще ти покажа как да използваш един чудесен инструмент за поправяне на дискове, които не са с физически повреди.

Сложи картата в компютъра. Иди на Start и в полето за търсене напиши cmd. С десен бутон изкарай контекстното меню над cmd и там избери да го стартираш с права на администратор. Предварително виж каква буква е присвоена на SD картата. Тогава напиши следната команда           ( j: в частния случай е буквата, която е присвоена на моята sd карта):

chkdsk j: /f 

или

chkdsk j: /f /offlinescanandfix

Chkdsk ще търси за възможни грешки и ще опита да ги поправи.

Chkdsk sd card

7. Почисти конектора

С парче памучен плат или клечка за уши, съвсем леко навлажнени с алкохол или подходящо почистващо средство, леко почисти металните контакти на гърба на картата. Увери се, че контактите са сухи и чисти и след това опитай отново да свържеш картата към компютъра.

Инструкции за безпроблемна работа със SD карта

Как да работим безпроблемно със SD картата

 • Винаги оставяй място на картата с памет. Не заемай цялото пространство на SD картата, тъй като тя се нуждае от малко пространство, за да завърши опцията за четене и запис.
 • Методът за безопасно премахване на SD карта трябва да се използва всеки път, когато искаш да я извадиш от компютър или друго цифрово устройство.
 • Съхранявай картата на сигурно място, далеч от възможни повреди.
 • Физическият четец на карти, който използваш, трябва да бъде от добро качество. Ако той представя хардуерен проблем, SD картата може да се повреди.
 • Не използвай SD карта в ситуация с ниска батерия. Ако цифрово устройство като камера, мобилен телефон е с изтощена батерия, няма да записва или чете данните от нея. Има вероятност те да се загубят.
 • Снабди се с резервна карта. SD картата има своя ограничен живот. Ако тя се използва много често, трябва да подготвиш нова карта.

Заключение

Ако въпреки всички изброени точки в тази публикация, картата продължава да бъде неоткриваема, то сигурно тя е повредена физически.

Ако пък Windows започне да разпознава SD картата, но не намира никакви файлове на нея, а ти си сигурен, че си имал данни, то тогава трябва да използваш някоя програма за възстановяване на данни.

Виж тук: Успешно възстановяване на изтрити файлове – 7 безплатни програми, повечето без инсталиране  или се свържи с мен чрез коментар под публикацията или чрез иконата за контакт долу вляво.

Източник на основното изображение Wikimedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.