Как да намериш вдъхновение и клиенти в Pinterest – ръководство за начинаещи и не само за тях

Да се запознаем по-подробно с Pinterest чрез това задълбочено ръководство.

Pinterest е социална мрежа, в която можеш да намериш хиляди красиви снимки, изображения и видеоклипове на почти всяка тема. Посещава се от милион потребители от целия свят на месец, но много SMM специалисти я пренебрегват или не знаят как да популяризират бизнеса си в нея. В това начално ръководство ще ти кажа защо трябва да се включиш там и как да намериш вдъхновение и клиенти в Pinterest.

Как да намериш вдъхновение и клиенти в Pinterest
Как да намериш вдъхновение и клиенти в Pinterest

Какво е Pinterest и какви възможности има в тази социалната мрежа?

Съдържание
 1. Какво е Pinterest и какви възможности има в тази социалната мрежа?
 2. Как да създадеш акаунт в Pinterest
 3. Какво може да прави потребителят в Pinterest
 4. Стъпки за организиране на съдържание в таблата на Pinterest
 5. Следване на други потребители и общуване
 6. Каква е аудиторията на Pinterest по света?
 7. Какво може да даде тази социална мрежа на бизнеса?
 8. Как да разбереш дали твоето съдържание ще бъде интересно за потребителите на Pinterest
 9. Как да правиш SMM (маркетинг в социалните медии) в Pinterest
 10. Основни моменти от тази публикация

Pinterest е платформа за социални медии, която ти позволява да изследваш, споделяш и съхраняваш визуално съдържание като изображения и видеоклипове, които намираш за вдъхновяващи, полезни или забавни и да ги добавяш към колекции.

Създадена е през 2010 г. Известна е със своята визуална природа, тъй като основно се фокусира върху инфографики, снимки и видеоклипове с минимален текст.

Платформата позволява на потребителите да организират съдържанието си в тематични табла и да се ангажират с други потребители чрез харесвания, коментари и споделяния. За бизнеса Pinterest предлага уникални маркетингови възможности. 75% от пинове идват от бизнеса, предоставяйки шанс за достигане до аудитория, която активно търси идеи.

Какво е Pinterest и какви възможности има в тази социалната мрежа?
Какво е Pinterest и какви възможности има в тази социалната мрежа?

Потребителите публикуват свое съдържание на платформата. С помощта на ключови думи то може да бъде намерено и запазено от всеки на своята страница в Pinterest.

Освен това платформата работи върху функции, които да позволят на потребителите да монетизират съдържанието си и да подобрят способността си да измерват своите маркетингови усилия. По този начин я доближават до нейните конкуренти като Instagram и Facebook.

Виж още: Как Pinterest помага и вдъхновява новите начинания и стартъп

Как да създадеш акаунт в Pinterest

Можеш да се регистрираш в Pinterest за една минута – един начин е да използваш своя акаунт в Google или имейл. Сайтът има мобилно приложение и десктоп версия.

Следвай следните стъпки:

Регистриране чрез уеб браузър

Регистриране чрез уеб браузър
Регистриране чрез уеб браузър

Отиди на www.pinterest.com. Попълни необходимата информация и кликни върху Continue, за да довършиш регистрацията. Можеш да се регистрираш с твоя имейл адрес или съществуващ акаунт във Facebook.

След като въведеш информацията си, ще имаш възможност да започнеш да следваш популярни потребители и категории в Pinterest. Настрой своя профил, като кликнеш върху бутона Профил в горния десен ъгъл на екрана, след което кликни върху иконата на зъбно колело, за да добавиш повече информация и да качиш снимка на потребителския профил.

Регистрация на мобилното приложение

Отвори приложението Pinterest. Продължи по същия начин като в браузъра: въведи твоя имейл адрес, създай парола и име. Ще получиш имейл от Pinterest. Не забравяй да потвърдиш имейла си, като кликнеш върху връзката в него.

След като създадеш своя акаунт, можеш да започнеш да изследваш, споделяш и организираш визуално съдържание в Pinterest.

Нека да ти разкажа какво може да прави потребителят в тази социална мрежа.

Какво може да прави потребителят в Pinterest

Публикуване и четене на публикации

Публикациите в Pinterest се наричат пинове. Pin може да бъде снимка, гиф или видео. Авторът добавя текст – заглавие на снимка, описание с ключови думи, хаштагове и връзки към сайта.

Ако имаш електронен магазин и поставяш пинове, които показват продукти, можеш да добавиш връзка към страницата за плащане.

Ако имаш електронен магазин и поставяш пинове, които показват продукти, можеш да добавиш връзка към страницата за плащане.
Ако имаш електронен магазин и поставяш пинове, които показват продукти, можеш да добавиш връзка към страницата за плащане.

Виж още: Как да вградиш публикувани в Pinterest съдържания (pins) в блога си?

Търсене на изображения

На главната страница на Pinterest има лента за търсене, а социалната мрежа предоставя подходящи пинове за почти всяко запитване. Често произвежда стотици и хиляди пинове. Pinterest запомня какви публикации е търсил потребителят и с течение на времето съдържанието на началната страница се адаптира към интересите.

Веднага след като въведеш нова заявка в търсенето, емисията се адаптира и показва повече подобни пинове. Тук последните запитвания бяха „wedding dresses“ и подгрупа „Lace“. Както виждаш се представят още подгрупи на „Lace“, за по-детайлно търсене:

Търсене на изображения
Търсене на изображения

Създаване на колекции

Публикациите, които харесваш, се запазват в „дъски“ – тематични папки, към които можеш да добавяш както свои, така и публикации на други хора. Таблата имат две основни функции: запазват пинове, които харесваш, и помагат на други потребители да разглеждат твоите публикации, отново начин за привличане на клиенти в Pinterest.

„Дъските“ ще ти помогнат да организираш любимите си пинове и да ги разделиш в категории – например „Seo and Marketing“, „UX design“, „Упражнения за лице“.

Таблата имат настройки за поверителност – те могат да бъдат публични или частни. В последния случай само създателят може да ги види.

Важен момент: дори когато друг потребител запази твой пин в своята дъска, твоят акаунт пак ще бъде посочен в публикацията. Това предотвратява загубата на снимка или видеоклип: потребителите винаги ще знаят кой е авторът.

Можеш също така да зададеш съавтор на дъската – тогава не само ти ще можеш да поставяш пинове върху нея. Това е удобно, например, за колеги, които създават moodboard1 за бъдещ проект, или за приятели, които отиват да пазаруват.

Създаване на колекции
Създаване на колекции

Стъпки за организиране на съдържание в таблата на Pinterest

Създаване на секции в таблата

Потребителите могат да създават логически секции в рамките на дъска въз основа на предпочитаната от тях категоризация. Например, ако някой има бизнес за декорация на дома и иска да създаде дъска за декорация на всекидневна, той може да създаде специфични секции за различни стилове като минималистичен, бохемски или модерен.

Присвояване на горни дъски

Потребителите могат да зададат своите топ 5 дъски, за да ги направят лесно достъпни. Това включва плъзгане на най-важните дъски в горната част на профила и потвърждаване на пренареждането.

Групиране на пинове в секции

След като изберат конкретна дъска на Pinterest, потребителите могат да изберат бутона Organize и след това да изберат Group Pins into sections. След това те могат да наименуват новия раздел и да добавят пиновете, които искат да включат в този конкретен раздел.

Следване на структуриран подход

Когато се организират табла за лична употреба, е полезно да се започне с обща категория и след това да се разделят конкретни подкатегории, след като се натрупат достатъчно пинове за подтемата. Този структуриран подход гарантира, че дъските остават организирани и лесни за навигация.

Следвайки тези стъпки, потребителите могат ефективно да организират своите дъски в Pinterest, което улеснява управлението и движението в тяхното съдържание.

Следване на други потребители и общуване

Потребителите на Pinterest могат да следват акаунтите или отделните табла на други. Ако следваш дадена дъска, ще виждаш само нови пинове на дъската, а не цялото съдържание, което собственикът публикува. Можеш също така да пишеш лични съобщения на други потребители в Pinterest, да оставяш лайкове и коментари на пинове.

За да следваш други потребители в Pinterest, кликни върху лентата за търсене с иконата на лупа. Въведи потребителското име на Pinterest на акаунта, когото искаш да следваш. Кликни върху бутона Follow и вече ще бъдеш един от неговите последователи в Pinterest.

В мобилното приложение: докосни иконата на лупа, за да отвориш лентата за търсене. Въведи името на акаунта, който искаш да следваш. Докосни бутона Follow.

Освен това, за да общуваш с други потребители в Pinterest, можеш да се ангажираш с тяхното съдържание, като харесваш, коментираш и споделяш техните пинове.

Връзките към пинове могат да се споделят и в други социални мрежи.

Каква е аудиторията на Pinterest по света?

През април 2023 г. платформата имаше 463 милиона месечни активни потребители по целия свят. 79,5% от потребителите са жени, 17,6% са мъже.

Най-големите възрастови групи са millennials, тоест потребители на възраст 25-34 години, и представители на Generation Z – те са  от 16 до 26 години .

Първите десет държави по брой потребители на Pinterest включват САЩ, Бразилия, Мексико, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Италия, Испания, Колумбия.

Какво може да даде тази социална мрежа на бизнеса?

Да видим защо предприемачи и търговци управляват акаунти в Pinterest и какви ползи имат.

Възможност да се поставят директни връзки към уебсайта и фирменото лого

За разлика от много други социални медии, Pinterest практически няма ограничения за връзки към ресурси на трети страни. Можеш свободно да поставяш директни връзки към уебсайта или пазара на компанията, без риск от забрана. Освен това имаш възможност да поставиш бутон „PIN“ на уебсайта си, така че посетителите да могат да запазят снимката, която харесват, в своя акаунт в Pinterest, без да има нужда да излизат от публикацията на твоя уеб сайт, за да влизат в социалната мрежа.

Един бизнес акаунт има функция, която позволява да се добавят лого към пиновете. Това помага за повишаване на познаваемостта на марката. Колкото повече пинове има един акаунт, толкова по-голям е неговият обхват.

„Pinterest има отделен ред в интерфейса за публикуване на връзки. Препоръчително е връзката в пина да води към подходяща страница. Снимките с текст и CTA бутон увеличават добре броя на кликванията – например „абонирайте се за бюлетина“ или „купете чрез връзката“.

Не е необходимо да печелиш абонати, за да получиш трафик и вероятни клиенти в Pinterest

Алгоритмите за промоция на Pinterest не са обвързани с броя харесвания или абонаменти за акаунт. По-важно е пинът да съдържа необходимите ключови думи в описанието. Тогава съдържанието ще бъде видяно от всички потребители на сайта, които са въвели подходяща фраза в търсенето.

Освен това пиновете често се индексират в търсачки като Google. Това също помага за разширяване на аудиторията.

В други социални мрежи на потребителите се показва предимно свежо съдържание. На свой ред алгоритмите на Pinterest показват пинове на потребителите, независимо от това преди колко време са били публикувани. Това означава, че пин, качен от твоята компания преди година или две, може да ти донесе потенциални клиенти.

Според самата платформа 97% от всички заявки за търсене в сайта по никакъв начин не са свързани с марки. Тоест хората търсят пинове, използвайки общи фрази – например „wedding dresses“, „упражнения за лице“, „обзавеждане за баня“ – вместо да въвеждат името на конкретна марка. Това позволява на малки или стартиращи компании да намерят своята аудитория на сайта чрез органична промоция.

Продължителността на живота на публикациите е по-дълга, отколкото в други сайтове

Според статистиката един пин „живее“ около 3,5 месеца, докато в социалните мрежи с организирана емисия новини публикациите събират трафик за няколко часа или в най-добрия случай дни.

В допълнение, публикацията може да стане вирусна дори няколко месеца след публикуването й, ако темата е станала популярна сред потребителите. Тук говорим за Smart Feed, а не за ситуации, в които потребителите търсят пинове, използвайки ключови думи. В последния случай пиновете живеят вечно.

Постовете в Pinterest имат сезонност. Това означава, че заявки като „модерни бански костюми“ или „коледна украса“ ще бъдат популярни всяка година, но в своето време.

През точния за тях сезон онлайн магазините имат повече клиенти в Pinterest и съответно повече посещения и покупки на сайтовете си.

В Pinterest пиновете могат да станат вирусни веднага или могат да започнат да стават вирусни след няколко месеца или дори година.

Не е нужно да създаваш уникално съдържание

В Pinterest често се качват снимки и видео, които се публикуват и в други социални мрежи на компанията. Основното е, картината да е с високо качество и да изглежда привлекателна.

Например видеоклиповете първо се заснемат за YouTube Shorts, публикуват се отново в Pinterest и резонират. Платформата не наказва за „неуникалност“ на съдържанието, така че няма нужда да създаваш отделни снимки и видео материали.

Как да разбереш дали твоето съдържание ще бъде интересно за потребителите на Pinterest

Ако твоят продукт или услуга могат да бъдат показани в красиви снимки или видеоклипове, тогава те могат да бъдат популяризирани в Pinterest.

Можеш да проследяваш теми, които са популярни сред публиката в различни страни в секцията Тенденции на Pinterest. Страницата има филтър по период, държава и тема на запитванията. Но Pinterest Trends не разполага с налични данни за всички страни.

Pinterest също публикува прогнози за тенденциите в различни области всяка година. Според собствените данни на платформата 80% от прогнозите се сбъдват.

Според сайта на Pinterest PinHuoss, който сравнява броя на пиновете и дъски на различни теми, модата и красотата, интериорният дизайн, сватбите, пътуванията, градинарството и готвенето са особено популярни.

Основният лайфхак е да публикуваш наистина привлекателно съдържание. Ще има по-голям шанс много хора да запазят пина.

Освен това не забравяй, че от маркетингова гледна точка не е достатъчно просто да направиш красива визуализация. Пинът трябва не само да е естетически привлекателен, но и да изпълнява основната си функция – да продава.

Важни са и вътрешните алгоритми на мрежата – Pinterest насърчава предимно висококачествено съдържание. За да се показват в търсачка, трябва да качиш пинове с разделителна способност, съотношение и тип файл, които отговарят на препоръките на сайта.

Виж още: Размери за изображения за социалните медии и за Medium

Как да правиш SMM (маркетинг в социалните медии) в Pinterest

Някои препоръки за тези, които искат да популяризират своята компания в Pinterest.

Какво трябва да знаеш за настройката на профила си

За да създадеш пинове и да публикуваш съдържанието си, трябва да превключиш обикновения си акаунт в бизнес режим – безплатно е. За да направиш това, отиди в настройките на своя акаунт и избери Convert to business. След това попълни кратък въпросник: държава, вид дейност и цели за поддържане на акаунт в Pinterest. Целта може да бъде например „Популяризиране на продукти“ или „Повишаване на информираността за марката“.

В твоя профил включи връзка към уебсайта на компанията, добави кратко описание, информация за контакт, аватар и фон.

Какво трябва да знаеш за настройката на профила си
Какво трябва да знаеш за настройката на профила си

Как да форматираш публикации и да добавяш хаштагове

Можеш да публикуваш снимки, гиф или видеоклипове. Преди да публикуваш, трябва да добавиш етикети за заглавие, описание и тематични тагове към пина. Таговете могат да се показват в специален ред – другите потребители няма да го видят. Ако пък предоставиш хаштаговете в описанието, те ще могат да се кликват. Можеш да добавиш връзка към уебсайт към своя пин, например към продуктова страница, и да поставиш логото на компанията си върху снимката.

Задължително е да поставиш хаштагове, които най-добре отговарят на темата. Тогава пинът ще бъде видян от потребители, които търсят снимки, използвайки заявки, които съответстват на тези тагове.

Ето как изглеждат настройките на пин преди публикуване
Ето как изглеждат настройките на пин преди публикуване

Можеш да правиш публикации също във формат инфографика.

Когато преглеждат емисия, потребителите виждат само едно или две изречения от текст. Затова е добре да се използват кратки описания на изображението и да се запълва останалото пространство с ключови думи и хаштагове чрез #. Логиката е проста – алгоритмите показват твоя пин, както за заявката за ключови думи, така и за общата тема. Според опита пинове с тагове се популяризират по-добре от „празни“.

Има няколко аспекта, които изграждат визуализация, която е привлекателна: перспектива, композиция, усещане за светлина и цвят.

Важно е правилно подбраната светлина, ретуширан цвят, комбиниран с други цветове според теорията на цвета. Обмислената композиция, тоест подреждането на обектите, прави чудеса и прави обикновената картина по-привлекателна.

И не забравяй да оптимизираш своите пинове за мобилните устройства, тъй като 85% от публиката има достъп до социални медии на своите телефони.

Защо да събираш пинове на дъски

Ако активно публикуваш съдържание на своя сайт, можеш да организираш пиновете в колекции и да улесниш потребителите да намират твоята страница. Таблото може да служи като каталог или портфолио с различни проекти.

Ако на дъската има пинове с много импресии, тогава има голяма вероятност други потребители да видят тези снимки в препоръките и да отидат на дъската. И вече в селекцията сред другите снимки те ще видят твоя пин и може би ще го запазят за себе си. Затова е необходимо да създаваш дъски предимно с актуални теми от твоята ниша и да добавяш там както свои, така и чужди пинове.

Основни моменти от тази публикация

 • Pinterest е услуга, която връща подходящи изображения и видеоклипове в отговор на заявка за търсене. Най-често хората в сайта търсят идеи или вдъхновение, а понякога просто използват платформата за забавление. Фирмите могат да рекламират продукти и услуги в Pinterest.
 • Глобалната аудитория на услугата е повече от 460 милиона потребители на месец. Повечето от аудиторията идва директно в Pinterest, а друга част идва чрез търсачките.
 • Можеш да се рекламираш в Pinterest органично, без платена реклама. За да направиш това, трябва да избереш красиви тематични снимки, да добавиш ключови думи и хаштагове към описанието. Визуалното търсене и алгоритмите на сайта ще свършат останалото вместо теб.
 • Почти всяко съдържание може да стане вирусно, но теми като красота, мода, интериорен дизайн, празничен и сватбен декор са особено популярни.
 • Не е нужно да създаваш уникално съдържание за Pinterest. Много потребители го дублират от други социални мрежи.
 • Пиновете имат по-дълъг живот от постовете на други платформи – от няколко месеца до няколко години.
 1. Когато се планира дизайна на проект, е трудно да се използват само думи. Колкото и ясно клиентите да обясняват желания образ, всеки има своя собствена картина в главата си. За да се избегнат разногласия и по-точно да се определи задачата, се използват табла с всички тези картини. Този инструмент работи като визуална кратка информация (бриф). ↩︎
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.