Как да напишеш първата си публикация в блога; три вида първи публикации за блога [PDF за изтегляне]

Стартирай новия си блог със статия убиец, която привлича читателите като магнит

Коя статия трябва да избереш да напишеш за твоя новостартираш блог? Виж 3 ефективни начина да напишеш първата си публикация в блога.

Когато започнах блога си, имах съмнения коя публикация да напиша първа, какво да напиша и как да го напиша. Като се замисля за всички онези първи публикации, признавам си, че изобщо не съм доволна от това, което съм написала, от избора на типа статии.

Сигурно много начинаещи блогъри се питат: Ще намери ли някой ценно това, което имам да кажа? Дали просто не допринасям за шума онлайн?

Функцията на първата публикация е може би най-деликатната в блога: блогът е празен и читателят е изправен пред една публикация за четене. Ако не е с високо качество, ако не те привлече веднага, читателят няма друг избор: той е принуден да си тръгне.

Съществуват различни видове първи публикации в блог. И най-напред да кажа, струва ми се, че това не е мястото да представиш себе си и новия си блог по съвсем елементарен начин (т.е. „Добре дошли в моя блог! Ще говорим за тези и тези теми“).

Съветите на специалисти са да се започне с изключително специфична тема, която обслужва малък сегмент от целева ти аудитория. Ако избереш обща и много търсена тема, която е била обхваната вече от известни блогъри, едва ли публикация на същата тема в нов блог ще се класира на първата страница на страниците с резултати от търсачките (SERP). Избери тема, за която малко блогъри са писали.

Как да напишеш първата си публикация в блога; три вида първи публикации за блога
Как да напишеш първата си публикация в блога; три вида първи публикации за блога

Три вида първи публикации за блога

Идентифицирах три вида първи публикации за писане, с присвоени конвенционални имена. Не мога да кажа кой вид е по-функционален или по-ценен.

Метод “In media res”

Точно както се наричат ​​някои уводни думи в романите (incipits): този метод се основава на писане на публикация, сякаш блогът вече е започнал, сякаш съдържа други статии.

Първа публикация като тази би могла да удиви читателя, да му внуши, ако не е разглеждал структурата на блога, че има и други статии. Mетод, който въвежда веднага читателя в естествената среда на блога.

Метод “ти за себе си”

Този тип първа публикация е представяне пред читателите и темите, за които ще се говори. В тези случаи, една такава презентация не трябва да е оскъдна и да създава впечатлението, че блогърът от самото начало не знае какво да каже.

Настройване на първата статия в блога по наистина ефективен начин, е може би избор на този метод: представяне на своето уеб пространство. Тайната дума е целева страница.

Първата публикация в блога може да се разглежда като целева страница, към която да насочиш читателите. Информативна статия по темите, които ще бъдат засегнати в блога, статия като от учебник по уеб маркетинг, казано преувеличено. Но да е и публикация, която да бъде актуализирана чрез свързване на ключовите думи, свързани със секциите на блога, когато бъдат създадени.

Пример: първата и обновена после публикация в Smart blogger, с начално име 7-те най-глупави грешки, които можете да направите, когато стартирате нов блог и сегашно име: Как да започнете блог: 12 супер прости стъпки за начинаещи (2023).

Метод Убиец

Най-добрата първа статия, която един блог може да създаде. Името е взето от добре познатото killer content, съдържанието, което убива, т.е. онези текстове, способни да изненадат читателя, да го оставят без думи, без дъх. Статии, които разтърсват, но в положителен смисъл. Статии, които интригуват, защото читателят би очаквал всичко, освен това, което току-що е прочел.

Ето как Сет Годин написа първата си публикация: Скучно е. Необичайните заглавия и съдържание будят интереса на читателя.

Най-добрият план за
стартиране на твоя блог

Контролен списък стъпка по стъпка за
стартиране на блог, който да ти помогне да
получиш първите си 1000 посетители.

Как да напиша първи пост убиец

Писането на такава публикация изисква планиране. От една страна сме склонни да заинтригуваме читателя, от друга не бива да прекаляваме. Целта е да бъдете четени и коментирани, но преди всичко следвани.

  • Избор на ефективно заглавие: това е основата на всяка публикация, но е по-необходимо от всяка друга в първата публикация. Читателят трябва да бъде изненадан да я прочете, пленен и подмамен да прочете останалата част от статията. Изненадата е ключовата дума.
  • Написване на добро въведение: първият параграф трябва да хване читателя за ръка, да му даде обещание за важни и интересуващи го неща, и да му даде сигурност, че няма да бъде излъган.
  • Писане на текст убиец. Публикацията трябва да бъде професионална. И преди всичко да съдържа почти завоалирано обещание какво читателят ще може да прочете в блога. Каквото няма да прочете в други блогове.

Избор на тема за първата ти публикация

За да улесниш нещата, избери тема, в която се чувстваш най-удобно.

Помисли си дали първата публикация в блога, която качиш, създава evergreen съдържание. Evergreen съдържанието ще привлече трафик към твоя блог и години след публикуването му.

Първата ти публикация в блога трябва да е качествена и проницателна.

И все пак не бива да си внушаваш, че трябва да е перфектна. Това ще ти попречи да пристъпиш напред.

Има много хора, които искат да започнат блог, но го отлагат твърде дълго, защото се страхуват, че публикациите им в блога няма да са достатъчно добри.

Истината е, че първата ти публикация в блога няма да е най-добрата. Няма да е перфектна.

Но 50та ще бъде наистина възхитителна!

Виж още: Чеклист за написване на публикация, ефективна и полезна за читателя

Твоята първа публикация

Спомняш ли си първата статия, написана в твоя блог? Към кой от 3-те вида принадлежи? Все още ли си доволен от начина, по който си написал тази публикация?

Можеш ли да разкажеш за друга категория първи публикации в блог?

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.