Kак да освободиш място в диск C, когато имаш проблеми с препълване в Windows 10

Какви възможности съществуват още за освобождаване на място на твоя C диск?

Време е да спестиш малко място на твоя хард диск C. Както писах в предната публикация “изведнъж SSD на моя компютър се изчерпи опасно, изчезнаха ми последните няколко gb празно място. Трябваше спешно да открия къде са се скрили и да освободя място, за да може компютърът да работи нормално. Най-логично беше да потърся начин за намиране на големи файлове и да ги преместя или да се освободя от тях, ако вече не са необходими.” Тази дейност я извърших, но трябва да допълня цялата процедура и да ти дообясня как да освободиш място в диск C, когато имаш проблеми с препълване, без да използваш външни приложения.

Kак да освободиш място в диск C, когато имаш проблеми с препълване в Windows 10
Kак да освободиш място в диск C, когато имаш проблеми с препълване в Windows 10

Използване на приложението на Windows Disk Clean-up

Вградената програма за почистване на диска на Windows 10 намира и изтрива ненужни за операционната система и компютъра файлове. Ето как да я използваш:

1.Стартирай Disk Clean-up. Най-бързо става, като напишеш в търсачката на Start името му, дори само част от него.

2.Избери диск C и кликни върху OK.

3.Изчакай известно време, докато приложението сканира.

4.Постави отметка за всички типове файлове, които искаш да изтриеш. Всички те могат да бъдат безопасно премахнати. Внимавай само с временните интернет файлове, които са кеша на твоя браузър и може би са ти необходими за правилното му функциониране. Временните файлове често заемат голямо място.

Disk Clean-up
Disk Clean-up

5.Когато свършиш с избора на файлове за изтриване, кликни върху OK. След това потвърди изтриването.

6.Изчакай известно време, докато файловете бъдат изтрити.

7.Стартирай отново Disk Clean-up, избери C устройство и Почистване на системните файлове (Clean-up system files).

8.Избери отново C устройството.

9.Отметни всички файлове, които искаш да изтриеш (ако вече не са маркирани) и кликни върху OK. Имай предвид, че тази команда изтрива изтеглените програмни файлове и временните интернет файлове, така че ако искаш да ги запазиш, премахни отметката от тях.

10.Ако влезеш в услугата Clean-up с права на Администратор, можеш да освободиш още място, почиствайки стари Windows бекъпи до последната точка на възстановяване. (Това не го съветвам, ако не знаеш, какво точно правиш).

Изтриване на стари Windows бекъпи
Изтриване на стари Windows бекъпи

Деактивиране на хибернацията

По подразбиране новозакупеният лаптоп е настроен да позволява хибернация, при което съдържанието на RAM паметта се записва на твърдия диск, вместо да използва самите чипове памет.

Каква е разликата между заспиване (sleep) и хибернация (hibernate) в Windows?

Windows предоставя няколко опции за пестене на енергия, когато не използваш компютъра си. Тези опции включват Sleep, Hibernate и Hybrid Sleep и първите две са особено нужни за лаптоп. Ето разликата между опциите.

Режим на заспиване (sleep mode)

Този режим е състояние на пестене на енергия. Всички действия на компютъра спират, всички отворени документи и приложения се поставят в паметта, докато компютърът преминава в състояние на ниска мощност. Компютърът технически остава включен, но използва само малко енергия. Можеш бързо да възобновиш нормалната работа с пълна мощност в рамките на няколко секунди. Спящият режим е полезен, ако искаш да спреш да работиш за кратък период от време.

Режим на хибернация (hibernate mode)

Режимът на хибернация е много подобен на режима на заспиване, но вместо да записва отворените документи и да стартира приложения в RAM паметта, той ги записва на твърдия диск. Това позволява на компютъра да се изключи напълно, което означава, че след като компютърът е в режим на хибернация, той използва нулева енергия. След като компютърът се включи отново, той ще възобнови всичко, от мястото където си спрял. Отнема малко повече време за възобновяване от режима на заспиване (въпреки че при SSD, разликата не е толкова забележима, както при традиционните твърди дискове). Използвай този режим, ако няма да използваш лаптопа си за продължителен период от време и не искаш да затваряш документите си.

Хибриден сън (hybrid sleep)

Хибридният режим на заспиване е комбинация от режимите на заспиване и хибернация, предназначени за настолни компютри. Той поставя всички отворени документи и приложения в паметта и на твърдия диск, и след това поставя компютъра в състояние на ниска мощност, което позволява бързото му събуждане. Хибридният режим на заспиване е активиран по подразбиране в Windows на настолни компютри и деактивиран на лаптопи.

Деактивиране на хибернация за спестяване на дисково пространство

За съжаление, за да работи хибернацията, системата трябва да поддържа голям системен файл, наречен hiberfil.sys, който изяжда няколко гигабайта, дори когато компютърът е включен.

Как да намериш hiberfil.sys в Windows 10?

Иди на Search до Start на Windows.

1.Потърси Опции на File Explorer (File Explorer Options) и кликни.

2.Иди на раздела Изглед (View) и махни отметката на Скриване на защитените файлове на операционната система (препоръчително ) (Hide protected operating system files (Recommended)).

Махане на отметката от скриване на системните файлове
Махане на отметката от скриване на системните файлове

3.Сега потърси на диска C:\ (или твоето системно устройство) и сортирай по размер на файла.

Вероятно ще намериш гигантски файл, наречен hiberfil.sys. На моя компютър той заема много над 6 gb пространство.

Файл hiberfil.sys
Файл hiberfil.sys

Ако решиш да се лишиш от режима на хибернация, можеш да спестиш място. Ето как да го направиш:

  • Отвори командния ред като администратор: Въведи cmd в полето за търсене до Start, щракни с десния бутон върху резултата и избери Изпълни като администратор (Run as administrator).
  • Въведи powercfg /hibernate off и натисни Enter.
Hibernate off
Hibernate off – изключване на хибернацията

Ако искаш да включиш отново хибернацията, задай на командния ред тази команда: powercfg /hibernate on и натисни Enter.

Освобождаване на място на диска, заето от Telegram

В случай, че използваш Telegram на компютъра и то от C диска, можеш да използваш портативната му версия от друг хард диск.

Ако все пак си го инсталирал на диск C и мислиш да го оставиш там, ето някои съображения, за да не ти заема много памет:

Отвори Telegram и иди на трите хоризонтални черти горе вляво. Кликни, после премини в Настройки (Settings).

Оттам потърси Разширени (Advanced)–>Управление на локалното хранилище (Manage local storage).

Изчисти целия кеш и намали големината на локалното хранилище.

Освобождаване на място на диска, заето от Telegram
Освобождаване на място на диска, заето от Telegram

Често задавани въпроси

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.