Как да персонализираш автоматичните реклами в Adsense

Как да персонализираш автоматичните реклами в Adsense-

Разказваха ми за времената, когато се е появила новата интелигентна система на Google за реклами – Google AdSense, която за разлика от предшестващите я, по нов начин предлагала рекламите: анализирайки съдържанието на страницата и вмъквайки реклами според контекста. Тогава блогер с достатъчно потребители на блога е успявал да печели и много големи суми на месец, от порядъка над $10 000. В днешни дни интересът към рекламите на AdSense вече не е толкова голям или по-точно конкуренцията промени ситуацията. И ето защо, за да увеличи този интерес и да облекчи собствениците на сайтове при поместването на рекламите на Google, AdSense въведе преди време т.нар. автоматични реклами. В последните дни услугата отново промени модела на появяване на автоматичните реклами. Точно за тях искам да ти обясня в тази публикация. Какво представляват и как да персонализираш автоматичните реклами в AdSense.

Изтегли си безплатно ръководството как да бъде одобрен твоят профил в AdSense.

Да започна малко по-отдалеч.

Какво е Google AdSense и как работи?

Ето какво казва Wikipedia:

„AdSense е рекламен сървър на Гугъл, който позволява регистрирация на уеб сайтовете, към които след това да бъде добавено рекламно съдържание. Собствениците на уеб сайтове могат да се регистрират в тази програма, за да имат възможност да показват насочени реклами (текстови, графични и видео) от Google на своите уеб сайтове…
Google Adsense е един от най-известните начини за монетизиране на уеб сайтове на света. Програмата позволява на ползващите я да печелят пари на база щраквания с мишката или брой показвания на банери, поставени на страници от уеб сайта.“

Google AdSense остава една от най-добрите опции за осигуряване на приходи от блога чрез реклами, както и най-пополярната.

Няма нужда от някаква специална образователна или техническа подготовка специално за включване на тези реклами. По-точно подготовката, която се изисква, е тази за водене на професионален блог. Ако твоят блог е подготвен и стартиран професионално, спазвайки всички принципи, както технически, така и етични на блогинга, няма проблем да получиш възможността да припечелваш чрез рекламите на AdSense.

Тази рекламна програма на Google стартира в средата на 2003 г. Тя предоставя добра възможност за уебмастъри и собственици на сайтове да осигурят приходи от трафика си, понякога малки, понякога по-значителни, в зависимост от посещенията.

Виж още: Търсиш работа – изгради си я, не я търси

Предимствата на Google AdSense

 • Първото предимство е, че разполага с огромен брой рекламодатели и издатели.
 • Второто, е високото ниво на сигурност, безопасност и прозрачност, както за рекламодатели, така и за издатели.  Google е посредникът между двете страни – рекламодатели и собствениците на сайтове (издатели), които предоставят „площ“ за реклами. Това подсигурява прозрачност на целия процес.
 • Третото, е свързано с второто. Google като търсачка не може да те накаже за неуместно поставяне и ползване на реклами, когато негова програма се грижи за процеса.
 • Четвъртото, е разнообразието от рекламни формати. Чрез AdSense рекламодателите могат да предлагат текстове, изображения, видеореклами и много други и в различни размери. Ти пък като издател имаш избора да експериментираш с различни типове реклами и да разбереш кои от тях и на кои позиции са ти най-полезни, най-недразнещи и водят до най-големи приходи.

Съвет: експирементирай ти, не се влияй във всичко от съветите на Google. Помни, той има за цел да продава колкото се може повече реклами, от това печели.Как работи AdSense?

 • Създаваш си акаунт в AdSense и даваш заявление за включване в програмата,
 • след одобрение копираш предоставения код и го вмъкваш в страниците на уебсайта си.
 • Google започва да показва насочени реклами на страниците ти, които са свързани или със съдържанието им, или с предишните търсения на потребителите, въз основа на неговите собствени алгоритми.
 • Когато посетителите на уебсайта ти кликват върху тези реклами, ще ти бъде плащано. Google AdSense работи на база цена на кликване и споделяне на приходи.

След този опростен списък на действията по получаване на реклами от AdSense, следва по-сериозната част. Google не е глупава система, затова ето още един…

Съвет: не се опитвай да измамиш Google и да увеличаваш сам и изкуствено броя на кликванията чрез подканяне и насърчаване на потребителите си по различни начини. Когато Google AdSense открие неорганични кликвания, а това е неизбежно, той ще спре профила ти.

Достъп на профила ти до реклами в Adsense

Изтегли си безплатно ръководството как да бъде одобрен твоят профил в AdSense.

И да се върна към темата на днешната публикация…

Как да персонализираш автоматичните реклами в Adsense

Как да конфигурираш автоматичните реклами в Adsense, избирайки типа рекламни елементи, елиминирайки рекламите на определени позиции и изключвайки някои страници или секции.

От 10 ноември 2019 г. партньорската програма на Google Adsense въведе новия тип автоматични реклами. Когато активираш тази опция на сайта си, вече няма да е необходимо да въвеждаш допълнителен код, както беше преди тази дата. Автоматичните реклами ще се показват автоматично на всички страници, където има реклами на Adsense от някакъв вид.

Можеш да персонализираш автоматичните си реклами или да решиш дали да ги изключиш или не, след като са тествал ефективността им. На платформата Adsense съществува инструмент, който анализира рекламите върху сайта ти в десктоп и мобилна версия. Там можеш да проследиш оформлението и поставянето на рекламни елементи на местата, където алгоритъмът предлага да се добавят. Ти, като издател имаш правото да елиминираш или приемеш всяко разположение на автоматичните реклами.

Аз изпуснах срока за проверка на оформлението на рекламните банери и след 10.11.2019 те се появиха на най-неподходящи места, като например в заглавието на публикациите ми. Наложи се спешно да вляза в сайта на AdSense и да изключа автоматичните реклами от моя блог.

Нека да видим сега как да процедираме по интелигентен начин, не като мен в този случай, за да направим сайта си оптимизиран за повече приходи от реклама, без да компрометираме навигацията и използваемостта му.

Отивам на акаунта ми в Adsense–>Реклами–> кликвам на иконата на молив–>активирам автоматичните реклами за моя блог.

Отваря се страница, където след кратко време се откриват съществуващите рекламни елементи на блога ми и тяхното разположение. Горе вдясно избирам изгледа – мобилен или десктоп, за да конфигурирам и двата поотделно .

Ако не ми хареса реклама поради нейното местоположение, натрапчивост или друга причина, кликвам върху иконата на кошчето върху нея. Това съобщение ще бъде премахнато от визуализацията, след като го потвърдя, като отида на Премахване. Adsense ме пита за причината за това премахване. След това отивам на Изпращане. Adsense вече няма да може да рекламира в тази област. Накрая на лентата вдясно отивам на Прилагане на сайта.

Как да персонализираш автоматичните реклами в Adsense
Персонализиране на автоматичните реклами в Adsense

Преглеждаме и всички останали конфигурации в дясно. Първият бутон On-Off се използва за активиране или деактивиране на автоматичните реклами в сайта. Вторият бутон отдолу, когато е активиран, ще оптимизира съществуващите рекламни елементи. Трябва да се активира, за да може Google да оптимизира съществуващите рекламни елементи заедно с автоматичните, които ще бъдат добавени.

В Рекламните формати по-надолу ние избираме рекламните формати, които искаме да включим автоматично в нашия сайт.

Тези формати са:

 • Рекламите на страница (in-page) – реклами, които се показват в основната част на съдържанието на страниците;
 • Съответстващо съдържание – инструмент за популяризиране на съдържанието за увеличаване на приходите и участието;
 • Рекламите котва – фиксирани към ръба на екрана на потребителя и лесно се игнорират;
 • Vignette Ad Format – показват се на цялата страница, по време на зареждането на страниците, когато разглеждаме в сайт, премествайки се от една страница на друга.

Областите, които сме премахнали и които можем да възстановим, също ще бъдат показани.

В долната част на дясната колона се намират:

 • Секцията Зареждане на обяви. В нея можем да движим курсора наляво или надясно, в зависимост от количеството реклами, което искаме да имаме на сайта си.
 • Секцията за Изключване на страницата – можем да кликнем върху Управление и след това да отидем на + Добавяне към изключените страници .

Ако автоматичните реклами са изключени за определена страница на работния плот, те също ще бъдат изключени от мобилната й версия.

След цялото това конфигуриране отиваме на Прилагане към сайта, за да го направим ефективно. Adsense ни информира, че е необходимо време до два часа за направените промени, за да бъдат приложени и видими за читателите.

Заключение

При целия процес на включване на рекламите на Google AdSense към твоя сайт най-трудният момент е одобряването на твоя профил и запазването на възможността да участваш в програмата. Ето защо, тук ти предоставям безплатно упътване какви условия трябва да изпълнява блогът ти и как да спазваш регламента на AdSense, за да останеш в неговата програма за доходи от реклами.

Изтегли си безплатно ръководството как да бъде одобрен твоят профил в AdSense.

Достъп на профила ти до реклами в Adsense

Източник на основното и първото изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.