Как да проверим дали един линк е безопасен, както и дали един сайт е безопасен

Проверка дали един сайт е безопасен

Със сигурност си се запитвал, преди да кликнеш да отвориш една връзка, дали този линк е безопасен.

Често се случва да пристигат в електронната поща имейли от непознати с промоции. Или пък от сайтове и познати ти идва някой имейл с особен линк вътре. Не кликвай, ако не си напълно сигурен в него. Обикновено Gmail пощата ги отсява и препраща в спам папката. Но трябва от време на време да поглеждаш в нея за някой, погрешка отправен там, качествен имейл.

Електронна поща, SMS, Facebook, Twitter, WhatsApp – във всички тях можеш да получиш линкове със злонамерен софтуер и дори сам да не разбереш, че си заразил компютъра си. Или дори още по-лошо – да разбереш по жестокия начин, ако си го заразил с ransomware (вид зловреден софтуер, който ограничава достъпа до заразеното устройство, изисквайки заплащане на откуп).

Търсиш магазин за електронна търговия, от който да закупиш определена вещ и не си сигурен на кого се доверяваш, при това  с кредитната си карта?

Има начини да си помогнеш и да не се ограничаваш толкова много като потребител заради съмнения.

Онлайн инструменти с които да проверим дали един линк е безопасен

1. Kaspersky VirusDesk

Kaspersky VirusDesk - дали един линк е безопасен

Започвам с един реномиран инструмент от световно известната фирма за сигурност Kaspersky, чийто почитател съм – VirusDesk. Това е безплатен уеб инструмент, с постоянно обновяваща се база данни, който не само проверява за опасни линковете, но предлага и възможностт за проверка на файл, който ти изглежда подозрителен. Можеш да поискаш и по-задълбочен анализ на даден сайт относно неговата сигурност.

2. Google Transparency Report

Google Transparency Report-дали един линк е безопасен

Google не може да отсъства, когато става въпрос за важен тип уеб инструмент. Услугата му Transparency Report отваря страница, в което можеш да въведеш URL адреса, който те интересува. В анализа на страницата по уеб адреса Google използва своите ботове и те проверяват за всякакъв зловреден софтуер, както и за опасност от фишинг. Кой, ако не Google има надеждна информация за голяма част от сайтовете в мрежата. Неговите „паяци“ ежедневно обхождат огромно количество сайтове и документи.

3. Norton Safe Web-Is This Website Safe?

Norton Safe Web-дали един линк е безопасен

Is This Website Safe може да анализира всяка връзка за проблеми с безопасността и сигурността. Дава обобщение за компютърните заплахи на уебсайта, заплахи за идентичността, доказателство за валидност на сайтовете за електронната търговия и др.

При проверка на даден сайт, като отговори се показват различно оцветени кавадрати с надписи. Ако  уеб услугата няма информация за даден сайт, ще се появи сив квадрат с въпросителен знак в него. В случай, че ти е необходимо мнението на други потребители за определен сайт, трябва да се регистрираш в Norton Safe Web.

По линка на раздела Safety and Threats можеш да прочетеш за най-новите заплахи, които са били открити.

4. Urlvoid

URLVoid-дали един линк е безопасен

URLVoid е уеб услуга, която може да прецени онлайн репутацията и сигурността на връзката или уебсайта, да открие злонамерено поведение и да установи дали някога този сайт е имал инцидент с малуер или фишинг. За да направи това, URLVoid използва над 30 двигателя с черен списък, както и услуги за онлайн репутация на уебсайтове, за да филтрира връзката. Те предоставят и доклад за безопасност, който включва тези черни списъци, използвани за проверка на връзката и подробности за уебсайта по нея.

5. Online link scan

Online Virus Scanner-дали един линк е безопасен

Online link scan е много ефективен ресурс, който позволява да проверим колко надежден е един уеб адрес, без да го посещаваме предварително. Единственото нещо, което трябва да направим, е отново да въведем адреса на сайта, който искаме да проверим.

Внимание: услугата може да ти каже, че един линк не е safe, само защото няма данни за него или, не е сайт на https:. Така че, сайтът може да си е съвсем добре, но този инструмент да ти го дава в червено. Затова е нужно да се направи контролна проверка с още някои инструменти.

6.  Virus Total

VirusTotal-дали един линк е безопасен

Проверка за зловреден софтуер или зловредни скриптове на файлове или уеб адреси (URL) и автоматично споделяне с общността за сигурност. Той не само позволява да сканираме един файл с множество двигатели за вируси, но и да проверим дали дадена уеб страница съдържа заплахи.

7. Zscaler

Zscaler-дали един линк е безопасенZscaler-дали един линк е безопасен

Колко добра е интернет сигурността ти? Zscaler е цяла платформа, на която ще получиш бърза оценка на твоята интернет сигурност,  колко инфраструктурата ти за сигурност може да спре заплахите, да защити потребителите и да защити данните на компанията ти. Освен това ще бъдат дадени препоръки за това, как да се запълнят всички открити пропуски.

Като начало ти дава възможност да провериш колко безопасна е дестинацията, към която те води линкът, на който си готов да кликнеш.

Тази част от услугата е безплатна, поверителна и безопасна.

Виж още: Как с EyePyramid malware киберпрестъпници шпионираха политици

Онлайн инструменти с които да проверим дали един сайт е безопасен

1. Scam Adviser

Scamadviser com-дали един сайт е безопасен

Този уеб инструмент проверява колко безопасен е сайтът за електронна търговия, откъдето бихме искали да пазаруваме.

2. Stop Badware

StopBadware-дали един сайт е безопасен

Данните в StopBadware’s Clearinghouse идват от трима доставчици: Google, ThreatTrack Security и NSFocus. Можеш да търсиш в Clearinghouse за URL адрес, IP адрес или номер на автономна система (AS). Проверява дали сайтът е дистрибутор на зловреден софтуер.

3. Unmask Parasites

Unmask Parasites-дали един сайт е безопасен

С тази услуга е възможно да се разбере дали даден уебсайт, блог или форум са безопасни и дали не са заразени с „паразити“ или зловредни скриптове. Не се изисква регистрация.
Операцията е следната: посочваме адреса URL на сайта, който искаме да проверим. След няколко секунди системата ще анализира страницата, ще ни каже първо дали сайтът е чист, след това ни дава отчет с външните препратки. След което можем да извършим още два теста: да търсим скрити връзки със спам и да диагностицираме със защитеното сърфиране на Google (Google Transparency Report)

4. Web Inspector Comodo

Malware Infections-дали един сайт е безопасен

Уеб инструментът проверява за потенциално вредно съдържание на посочения сайт.

5. Webutation

Webutation-дали един сайт е безопасен

Уеб инструментът проверява репутацията и сигурността на сайта.

6. Sucuri SiteCheck

Sucuri SiteCheck-дали един сайт е безопасен

SucuriSiteCheck съобщава, ако анализираният уебсайт използва остарели и следователно силно несигурни версии на платформа за управление на съдържанието (WordPress, Joomla, Drupal, …). Съобщава за наличието на зловреден софтуер, злонамерен JavaScript, злонамерени iFrames, откриване на аномалии, подозрителни пренасочвания и наличие на спам.

Проверяване на съкратени адреси

CheckShortURL

Искаме да вмъкнем някъде една връзка, например https://ivytechnoweb.net/eyepiramid-kiberataka-na-politici/. Но ни се струва твърде дълга. Има много онлайн услуги за съкратено представяне на една връзка. В случая с Bitly съкращавам моя линк в този: https://bit.ly/2UxipIE.

Както се вижда, съкратеният линк не ни дава никаква информация. Връзката не само не изглежда като оригинала, но и напълно затъмнява предназначението си.


Ако определено заинтересуван човек иска да те подмами да последваш такъв линк, който ще инсталира зловреден софтуер на компютъра ти, е по-лесно за него, защото е маскирал реалния адрес на местоназначение.

Но затова пък съществува тази услуга,  разширител на съкратени връзки. Позволява ни да се върнем към реалния уеб адрес, започвайки от съкратения с услуги като Bitly, Tinyurl и др.

Заключение

Тези онлайн услуги са най-добрата защита срещу подозрителни или опасни връзки, но те също не са непогрешими, затова най-добрата защита е съчетаването им със здрав разум и доза предпазливост.

Източник за първото изображение Freepik.com, designed by Pikisuperstar; designed by Harryarts.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.