Как да проверим дали един линк е безопасен, както и дали един сайт е безопасен

Получаваш често линкове уж от познати хора, но се съмняваш. Ето как да проверяваш дали всичко по тези връзки е наред.

Със сигурност си се запитвал, преди да кликнеш да отвориш една връзка, дали този линк е безопасен. Всички сме получавали странни съобщения в имейли, sms или в чата на WhatsApp, Twitter и други социални мрежи, за които се твърди, че са от приятели, семейство или познати фирми, призоваващи ни да кликнем върху връзка. Има ли начин да проверим тези връзки, без да кликваме върху тях, дали са безопасни ?

Публикацията е обновена на 30.04.2023.

Електронна поща, SMS, Facebook, Twitter, WhatsApp – във всички тях можеш да получиш линкове със злонамерен софтуер и дори да не разбереш, че си заразил компютъра си.

Търсиш магазин за електронна търговия, от който да закупиш определена вещ и не си сигурен на кого се доверяваш, при това с кредитната си карта?

Проверката на безопасността на линкове и сайтове е от решаващо значение за защитата на личната и финансовата ни информация, защото зловредни програми могат да причинят значителна вреда на компютърните системи и да се доберат до личните ни данни.

Има начини да си помогнем. Проверката на безопасността на линкове и сайтове може да ни помогне да се предпазим от тези заплахи, като ни дава информация за това дали сайтът е доверителен и безопасен за посещение. Това може да се постигне чрез използване на уеб-базирани инструменти за проверка на безопасността на линкове и сайтове, които сканират сайтовете за вируси, малуери и други заплахи и предоставят информация за тяхната безопасност.

Как да проверим дали един линк е безопасен, както и дали един сайт е безопасен-
Как да проверим дали един линк е безопасен, както и дали един сайт е безопасен

Онлайн инструменти с които да проверим дали един линк е безопасен

Google Safe Browsing е инструмент, който е на разположение на всички потребители на Google Chrome, Opera, Edge и Mozilla Firefox. Той предоставя информация за това дали даден сайт е заразен с малуери, вируси или други зловредни програми. Когато потребителят опита да посети сайт, който е определен като заразен от Google Safe Browsing, браузърът ще го предупреди и ще му препоръча да не посещава този сайт.

Отчетът за прозрачност на Google Safe Browsing включва инструмент за диагностика на състоянието на сайта , който можеш да използваш, за да видиш дали даден сайт в момента съдържа съдържание, което Google Safe Browsing е определил като опасно. Този инструмент се нарича Google Transparency Report:

1. Google Transparency Report

Google Transparency Report
Google Transparency Report

Transparency Report отваря страница, в което можеш да въведеш URL адреса, който те интересува. В анализа на страницата по уеб адреса Google използва своите ботове и те проверяват за всякакъв зловреден софтуер, както и за опасност от фишинг. Кой, ако не Google има надеждна информация за голяма част от сайтовете в мрежата. Неговите „паяци“ ежедневно обхождат огромно количество сайтове и документи.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

2. Virus Total

Virus Total
Virus Total проверка на връзки

VirusTotal е онлайн инструмент за сканиране на файлове и URL адреси, който използва повече от 70 антивирусни програми, за да провери дали даден файл или линк са заразени с вируси или други зловредни програми. Когато потребителят въведе URL адрес във VirusTotal, той ще сканира сайта и ще предостави информация за това дали сайтът е заразен със зловреден софтуер или не.

3. Norton Safe Web

Norton Safe Web-дали един линк е безопасен-
Norton Safe Web-дали един линк е безопасен

Norton Safe Web може да анализира всяка връзка за проблеми с безопасността и сигурността. Дава обобщение за компютърните заплахи на уебсайта, заплахи за идентичността, доказателство за валидност на сайтовете за електронната търговия и др.

При проверка на даден сайт, като отговори се показват различно оцветени кавадрати с надписи. Ако  уеб услугата няма информация за даден сайт, ще се появи сив квадрат с въпросителен знак в него. В случай, че ти е необходимо мнението на други потребители за определен сайт, трябва да се регистрираш в Norton Safe Web.

4. Urlvoid

URLVoid-дали един линк е безопасен
URLVoid-дали един линк е безопасен

URLVoid е уеб услуга, която може да прецени онлайн репутацията и сигурността на връзката или уебсайта, да открие злонамерено поведение и да установи дали някога този сайт е имал инцидент с малуер или фишинг. За да направи това, URLVoid използва над 30 двигателя с черен списък, както и услуги за онлайн репутация на уебсайтове, за да филтрира връзката. Те предоставят и доклад за безопасност, който включва тези черни списъци, използвани за проверка на връзката и подробности за уебсайта по нея.

5. Online link scan

Online Virus Scanner-дали един линк е безопасен-
Online Virus Scanner-дали един линк е безопасен

Online link scan е много ефективен ресурс, който позволява да проверим колко надежден е един уеб адрес, без да го посещаваме предварително. Единственото нещо, което трябва да направим, е отново да въведем адреса на сайта, който искаме да проверим.

Внимание: услугата може да ти каже, че един линк не е safe, само защото няма данни за него или, не е сайт на https:. Така че, сайтът може да си е съвсем добре, но този инструмент да ти го дава в червено. Затова е нужно да се направи контролна проверка с още някои инструменти.

6. Zscaler

Zscaler
Zscaler

Колко добра е интернет сигурността ти? Zscaler е цяла платформа, на която ще получиш бърза оценка на твоята интернет сигурност,  колко инфраструктурата ти за сигурност може да спре заплахите, да защити потребителите и да защити данните на компанията ти. Освен това ще бъдат дадени препоръки за това, как да се запълнят всички открити пропуски.

Като начало ти дава възможност да провериш колко безопасна е дестинацията, към която те води линкът, на който си готов да кликнеш.

Тази част от услугата е безплатна, поверителна и безопасна.

Виж още: Как с EyePyramid malware киберпрестъпници шпионираха политици

Онлайн инструменти с които да проверим дали един сайт е безопасен

1. Scam Adviser

Scamadviser com-дали един сайт е безопасен-
Scamadviser com-дали един сайт е безопасен

Този уеб инструмент проверява колко безопасен е сайтът за електронна търговия, откъдето бихме искали да пазаруваме.

2. Unmask Parasites Sucuri

Unmask Parasites Sucuri
Unmask Parasites Sucuri

С тази услуга е възможно да се разбере дали даден уебсайт, блог или форум са безопасни и дали не са заразени с „паразити“ или зловредни скриптове. Не се изисква регистрация.
Операцията е следната: посочваме адреса URL на сайта, който искаме да проверим. След няколко секунди системата ще анализира страницата, ще ни каже първо дали сайтът е чист, след това ни дава отчет с външните препратки. След което можем да извършим още два теста: да търсим скрити връзки със спам и да диагностицираме със защитеното сърфиране на Google (Google Transparency Report)

3. Web Inspector Comodo

Web Inspector Comodo
Web Inspector Comodo

Уеб инструментът проверява за потенциално вредно съдържание на посочения сайт.

4. Sucuri SiteCheck

Sucuri SiteCheck
Sucuri SiteCheck

SucuriSiteCheck съобщава, ако анализираният уебсайт използва остарели и следователно силно несигурни версии на платформа за управление на съдържанието (WordPress, Joomla, Drupal, …). Съобщава за наличието на зловреден софтуер, злонамерен JavaScript, злонамерени iFrames, откриване на аномалии, подозрителни пренасочвания и наличие на спам.

Провери сам връзка

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Можеш да провериш текстовите връзки за вредни връзки в браузъра си, като задържиш курсора на мишката върху или на мобилно устройство, като натиснеш върху връзката и задържиш. 

Можеш също така да премахнеш съкратените връзки с помощта на онлайн инструменти като CheckShortURL или Unshorten.It.

Проверяване на съкратени адреси

CheckShortURL

Искаме да вмъкнем някъде една връзка, например https://ivytechnoweb.net/eyepiramid-kiberataka-na-politici/. Но ни се струва твърде дълга. Има много онлайн услуги за съкратено представяне на една връзка. В случая с Bitly съкращавам моя линк в този: https://bit.ly/2UxipIE.

Както се вижда, съкратеният линк не ни дава никаква информация. Връзката не само не изглежда като оригинала, но и напълно затъмнява предназначението си.

Ако определено заинтересуван човек иска да те подмами да последваш такъв линк, който ще инсталира зловреден софтуер на компютъра ти, е по-лесно за него, защото е маскирал реалния адрес на местоназначение.

Но затова пък съществува услугата Check short url – разширител на съкратени връзки. Позволява ни да се върнем към реалния уеб адрес, започвайки от съкратения с услуги като Bitly, Tinyurl и др.

Същата функция има и услугата Unshorten.It!.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Заключение

Тези онлайн услуги са най-добрата защита срещу подозрителни или опасни връзки, но те също не са непогрешими, затова най-добрата защита е съчетаването им със здрав разум и доза предпазливост.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.