Как да публикуваме във Facebook 3D снимки от компютъра и на Android [и видео]

Как да публикуваме във Facebook 3D снимки от компютъра и на Android

От известно време Facebook дава възможност за публикуване на 3D снимки, върху които можем да взаимодействаме с мишката от компютъра или да ги движим, плъзгайки емисията на мобилното устройство. Как да публикуваме във Facebook 3D снимки ще покажа, чрез един безплатен уеб инструмент и чрез опция на самия Facebook.

3D снимки и карта на дълбочина (depth map)

Двумерните изображения могат да се трансформират в 3D изображения с различни инструменти. Например Windows 10 има инструмента Paint 3D.

Графичните редактори като Photoshop и Gimp имат функция, наречена Depth Map, която се използва за трансформиране на 2D снимка в 3D.

За да се публикува снимка 3D във Facebook, трябва първо 2D снимката да се обработи с програма, която да създаде за нея карта на дълбочината (depth map). След това трябва да се заредят двата файла – на снимката и на нейната карта на дълбочина в една и съща публикация, която ще конфигурира нейния триизмерен ефект. Не се изискват 3D очила, нито специализиран хардуер, освен екрана на смартфона или дисплея на компютърен монитор.

Дълбочинната карта създава представяне на нашето изображение на разстояние от референтна точка. Тя предоставя подробности за дълбочината въз основа на това колко близо и колко далече, от гледна точка на перспективата, е част от изображението. Например, в картата на дълбочините, фонът се счита за най-отдалечен от зрителя. Обектът на изображението, например човекът на снимката или друг предмет на преден план, се счита за най-близък до зрителя. Следователно трябва да се създаде разделяне между фона и обекта.

Публикувах в моя Youtube канал урока за това как да създаваме и публикуваме 3D снимки във Facebook:

Видео

Как да публикуваме във Facebook 3D снимки

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Представянето на 3D снимките във Facebook работи в повечето популярни уеб браузъри като Google Chrome, Opera, Firefox, Safari. 3D изображенията се поддържат чрез API на Facebook, който визуализира изображението с помощта на алгоритми, използващи информация за дълбочината, за да създадат 3D визуализация в 2D пространство на дисплея.

За да избегнем по-сложното създаване на карти на дълбочина в графичните редактори Photoshop или Gimp, можем да се обърнем към онлайн инструменти.

Ако 2D изображението, за което искаме да създадем 3D ефект, има доста изявен преден план и фон, инструментът автоматично ще създаде карта на дълбочината. Резултатите ще бъдат толкова по-невероятни и изразителни, колкото по-подходящо е изображението.

Създаване на карта на дълбочината с Facebook 3D Photo Depth Map Generator

В интернет има няколко инструмента за създаване на карта на дълбочината за 3D снимка. Някой са програми за компютъра, но има и онлайн – платени и безплатни, успешни и не толкова. Аз ще направя моята 3D публикация във Facebook,  като използвам безплатната онлайн услугата за създаване на карта на дълбочина Facebook 3D Photo Depth Map Generator.

Този инструмент е достъпен от настолни браузъри и от браузъри на мобилни устройства. Facebook разпознава създадените чрез този инструмент дълбочинни карти и съответно ги обработва.

Ето как става:

Генериране на depth map с Facebook 3D Photo Depth Map Generator

На сайта кликни на Choose file–>избери снимка и–>Upload. Изчакай няколко секунди и когато се появи изображението карта на дълбочината, кликни върху него.

Генериране на depth map с Facebook 3D Photo Depth Map Generator 1

То ще се отвори в нов таб, от където го запази на компютъра си. Вече имаш твоето изображение и неговата карта на дълбочината – depth map.

Публикуване на 3D изображението във Facebook

Избери с Ctrl, плъзни и пусни файлове си с изображението и картата на дълбочината във Facebook, в полето, където качваш нова снимка, която да публикуваш в емисията си. Facebook ще разпознае снимката в 3D. Изображението може да бъде в JPG или PNG формат, а дълбочинната карта трябва да има име което завършва на -dept, например myimage-dept.png.

Качване на двете изображения за 3D Facebook image

Сега ще видиш 3D рендерингът на Facebook да работи.

Създаване на 3D фото във Facebook

Ще бъде показана визуализацията на изображението, върху което можеш да взаимодействаш с мишката, за да получиш движение в изображението.

3D Facebook

Ако гледаш изображението на мобилния телефон, ще бъдеш информирани, че чрез преместване на телефона можеш да видиш снимката в три измерения.

След като това е направено, приятелите ти могат да видят изображението в 3D в твоята емисия.

Създаване на 3D изображение директно във Facebook на смартфона

Facebook добави нов елемент към опцията си за 3D снимки, като системата му вече може да симулира дълбочина във всяко подходящо изображение.

За да изпробваш сам, първо трябва да актуализираш приложението си във Facebook до най-новата версия.

След това натисни върху „За какво си мислите?“ – подканата за създаване на публикации в горната част на емисията новини и превърти из опциите за публикации по-долу. Ще видиш, че вече е налична опция 3D снимка.

3D изображение от Android

Натисни върху нея и тя ще те отведе до снимките на твоя телефон, откъдето да избереш подходяща за 3D.

Facebook ще преведе избраното изображение в 3D.

Разбира се, това не е истинско 3D, тъй като не е на пълна дълбочина, но е симулация на 3D моделиране.

Няколко забележки на Facebook

  • 3D снимки не могат да бъдат редактирани. Ако редактирате снимка с помощта на Facebook, вашия компютър или трето приложение, може да не успеете да я преобразувате в 3D снимка.
  • Ако искате да споделите 3D снимка, не можете да добавяте няколко снимки към публикация. Едновременно може да бъде споделена само една 3D снимка.
  • Понастоящем 3D снимки не могат да се добавят към албум.
  • Ако публикувате 3D снимка от страница, понастоящем 3D снимките не могат да бъдат увеличавани или използвани в реклами.

 

Виж още: Вграждане на Facebook видео във WordPress сайт или блог

 

Да използваме 3D изображенията на Facebook в нашия маркетинг

Марките използват Facebook, за да се свържат с клиенти и да им представят своите продукти и перспективи, използвайки различни публикационни формати и реклами.

Новите 3D снимки на Facebook е още един интересен формат за ангажиране. А крайната цел на всяка марка във Facebook е да засили ангажираността. Колкото по-дълго марката задържи с впечатляващи материали потребителите върху дадено свое съдържание, толкова по-вероятно е съобщението да заинтересува потребителя и той да предприеме действия.

3D Facebook за маркетинг цели

Заключение

Facebook е показал, че винаги търси иновативни начини да подобри своя продукт и цялостното потребителско изживяване, което предоставя.

3D снимките по един очарователен начин събуждат креативността на маркетолозите, за да се открояват в новинарските емисии на Facebook и да накарат потребителите да се заинтересуват и заангажират със съответното съдържание.

Колкото за по-дълго време една марка приобщи един потребител да се занимава с нейното съдържание, толкова по-вероятно е съобщението й да бъде възприето и потребителят да предприеме действия.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.