Как да разбереш дали един сайт за електронна търговия е безопасен и легитимен?

Как да определиш сигурността на онлайн магазин

Свикнахме с пазаруването онлайн и все повече разширяваме артикулите, които търсим да закупим от сайтове за електронна търговия. Но не всички такива сайтове са легитимни, дори да изглеждат на пръв поглед съвсем прилично и както всички останали. И въпреки това, може да се случи да заплатиш стоката в един такъв сайт и да не получиш нищо в замяна. Как да разбереш дали един сайт за електронна търговия е безопасен и няма да те измами – ще прочетеш по-надолу.

Как да разбереш дали един сайт за електронна търговия е безопасен и легитимен?

Банална история

Вчера позната жена, ми разказа, че си била харесала маратонки от известна марка в магазина, стрували 100 евро, после търсейки в интернет ги видяла в магазин онлайн, където цената била наполовина. Започнала покупката, дала данните на картата си за заплащане и страницата се скрила. След малко от картата ѝ била изтеглена сумата за покупката, но маратонките така и не пристигнали, нито някакъв сигнал от сайта.

Хрумна ми да разработя този списък с бързи съвети, за да ти помогна да избегнеш измамните сайтове с ниски цени, но всъщност без някаква стока за продаване, само с картинки на уеб страницата.

Какво да провериш в един сайт за електронна търговия

Има няколко прости и основни неща, които можеш да провериш на един уебсайт, за да се убедиш, че е истински.

Професионален изглед на сайта

  • Как е структуриран сайтът?
  • Изображенията качествени ли са и с висока разделителна способност ли са?
  • Езикът граматично правилен ли е? Честите правописни или граматически грешки в описанията на продуктите са добър показател за лошото качеството на сайта и че много е възможно да е фалшив и не безопасен.
  • Публикациите не трябва да са с една и съща дата.
  • Сравни го с реномиран сайт и открий разликите.
Легитимен уебсайт
Легитимен уебсайт за електронна търговия с данни за контакт и номер по ДДС

Данни за контакт

Както виждаш на горния скрийншот на този легитимен сайт има подробни данни за контакт. Така трябва да бъде с всеки легитимен сайт за електронна търговия. Ако има само формуляр за контакт без адрес, имейл и телефонен номер, трябва да си много предпазлив. При проблеми или неясни неща всеки сайт би трябвало да ти даде компетентна информация по телефон или чрез имейл. Ако ги няма на сайта, значи не искат общуване. Замисли се дали този сайт за електронна търговия е безопасен.

Наличие на сертификат за криптиране на данните

Лесно ще разбереш дали въпросният онлайн магазин разполага с такъв сертификат: URL адреса на сайта започва с https:// и пред него има икона на катинарче. Тези знаци гарантират, че сърфирането в тази страницата е криптирано. Ако адресът на сайта започва само с http://, сайтът не може да работи с чувствителни данни. Можеш да купуваш само от сайтове с https.

Валиден сертификат

Ако кликнеш върху иконата на катинара вляво от адресната лената, трябва да излезе информация за сертификата на сайта.

Ако получиш предупреждение за стар или невалиден сертификат, отдалечи се от сайта.

Сертификат на уебсайта
Сертификат на уебсайта

Обратна връзка от клиента

Разгледай уебсайта, за да видиш дали има отзиви на клиенти за продуктите или за компанията. Направи търсене в търсачката със следните ключови думи :

  • името на сайта + мнения
  • името на сайта + review
  • името на сайта + opinions
  • името на сайта + измама

и подобни. Пример:

Търене на мнения за уебсайт
Търене на мнения на клиенти за уебсайт

Пазарувай от известни и познати онлайн магазини

Не прави грешката на жената, за която ти разказах в началото, да се впечатляваш от много ниските цени и да даваш веднага данните си. Твърде хубавите изгодни предложения трябва да будят съмнение, че сайтът е само картинка и зад него няма магазин и реални продукти.

Съветвам те и внимателно да се запознаеш с общите условия на сайта, неговата политика за срокове и цени за доставка, абонаменти, анулиране на поръчка и връщане на стока, рекламации, гаранция и др.

Не се доверявай на прекалено добрите сделки

Никой няма да ти продаде стоката си 70% под цената, на която продават всички. Никой не е благодетел, освен ако не ти продава празна картинка за много пари. Прекалено ниската цена обикновено е измама – продуктът или не съществува или ще получиш пълен боклук.

Измами със замяна на уебсайтове

Често хакери атакуват уебсайт и го заместват с копие, което много прилича на оригинала.

Изглежда така, сякаш си отишъл ​​на познатия ти уебсайт, но всъщност си попаднал на фалшива версия, предназначена да открадне твоята информация. Внимавай за странно изглеждащи уеб адреси с нелогична поредица от числа и букви.

Не използвай електронен магазин, който изисква много информация

Ако ти се случи да попаднеш на уебсайт, който изисква повече информация, отколкото е необходима за извършване на продажбата, изнасяй се веднага. Има вероятност да не продава стока, а да продава данни.

Не използвай електронен магазин, който изисква много информация
Не използвай електронен магазин, който изисква много информация. Едва ли този сайт за електронна търговия е безопасен

Освен начин на плащане, адрес за доставка, телефонен номер и имейл адрес друга информация не е необходима. Ако,търговецът поиска друга информация, откажи и излез от сайта. Не давай информация за банкова сметка, за социално осигуряване или номер на шофьорска книжка. Прочети правилата за поверителност на сайта. Използвай защитени методи на плащане. Най-добре с кредитна, виртуална или предплатена карта, Paypal или Stripe.

Проверка на социалните медии

Един от най-добрите начини за проверка, колко един уебсайт е действащ, е да видиш дали има силно присъствие в социалните медии като Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest и др. Провери публикациите, коментарите след тях. 

Инструмент на Google за безопасно сърфиране

Google е разработил бърз инструмент за проверка дали уебсайтът, който посещаваш, е безопасен. Понякога дори легитимни сайтове са пробити от хакери и не са безопасни. На следната страница постави URL на сайта за проверка за безопасност:

Transparencyreport

Проверка с други онлайн услуги

Ако смяташ, че тези проверки с невъоръжено око са ти недостатъчни, ето още един инструмент: SiteJabber. Това е потребителска платформа, която помага да се откриват надеждни интернет магазини. Тя съдържа информация не само за сайтове за електронна търговия, но из а обикновени уебсайтове.

За да направиш проверка, иди на sitejabber.com. Постави линка на сайта за проверка и кликни на Search. Ще видиш рейтинга на сайта, последните отзиви или всички отзиви на потребители.

Проверка можеш да направиш и на този сайт: https://www.trustpilot.com/.

Когато си собственик на уебсайт, трябва да предоставиш данните за регистрация на организациите, които регулират името на домейна.

Използвайки това за проверка можеш да въведеш адреса на уебсайта на онлайн магазина, който разглеждаш на страницата на тази услуга: https://www.whois.com/whois/. Ще получиш данните за сайта и кой го е регистрирал. Ако данните съвпадат с данните за контакт, посочени на уебсайта, тогава има вероятност да е легитимен.

Заключение

След като прегледаш уебсайта, който те интересува, по този контролен списък, можеш да отдъхнеш, че сайтът е безопасен и можеш да му се довериш. Нито една от тези точки сама по себе си не гарантира, че уебсайтът е безопасен, но когато се комбинират, вече можем да говорим за легитимен сайт.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.