Как да създадем електронна книга във Word, работа с Word

Как да създадем електронна книга във Word

Електронна книга (ebook) е просто книга с дигитални страници, която може да се чете на компютър, мобилни телефони, таблети или на специален четец за електронни книги. Електронните книги използват четири основни формата – PDF, EPUB, AZW и MOBI, но има още много други формати. Въпреки, че съществуват различни професионални инструменти, можем да създадем електронна книга в Microsoft Word (.doc или .docx) – свое собствено копие, а по-късно да конвертираме копието на някой от горните формати.

Microsoft Word е един от най-популярните текстообработващи процесори и предлага както основни, така и разширени функции за създаване на електронна книга. Тези функции позволяват безпроблемно структуриране, форматиране, редактиране и публикуване на електронната книга.

Структура на електронната книга

Няма определено правило за организиране на съдържанието в ebook. Обикновено поддържа структура като тази на роман или учебник (в зависимост от темата, на която е посветена). Но има някои специални аспекти, към които електронната книга трябва да се придържа.

Електронните книги имат система от глави и поддържащи изображения. Подобно на публикация в блога, е добре текстът да е сегментиран с подзаглавия. Трябва да се поддържа еднакъв и минималистичен дизайн, който подобрява четливостта.

Започваш с отваряне на нов документ в Word – File–>New. След това Save as–>This PC и записваш файла с име в желаното място, като файл на Word, разширение .docx.

Видео

Направих съкратени обяснения за създаването на електронна книга във Word чрез видео по публикацията:

Създаване на електронна книга във Word

Прилагане на стил

На първо място, предлагам да приложиш стил Normal (така че да не се налага да действаш допълнително чрез ръчно прилагане на стил). Ще можеш да зададеш отстъп на абзац и разстояние между редовете.

Отвори раздел Home, идентифицирай стил Normal – първия в частта Styles. Щракни с десния бутон върху него и избери елемент Modify от контекстното меню.

Отваря се нов прозорец. Най-отдолу, в долния ляв ъгъл, е падащото меню Format. Избери елемента Paragraph. Отваря се следващ прозорец на предна линия. От падащото меню Special избери First line и въведи стойност 0.5 cm в полето By. Задай при Spacing първия интервал Before0 pt, и After2 pt и от падащото меню Line spacing избери Single. На този етап запиши промените, като щракнеш върху Ok и повтори Ok и за предишния прозорец.

Създаване на стил на електронна книга с Word

Форматиране на заглавия

След като се форматират параграфите, трябва да имаш и правилно форматирани заглавия на книгата си, така че да генерираш работещо съдържание (Индекс). За да направиш това, постави курсора върху заглавието на книгата и натисни бутона Title в панела Styles. там с десен бутон може да се настрои форматирането. След това иди на заглавието на първата глава от книгата и натисни бутона Title 1 в Styles. Повтори операцията върху всички заглавия на следващите глави.

Прекъсване на страницата

След като правилно форматираш заглавията, предлагам да предприемеш действия за прекъсвания на страницата. Необходимо е, защото по този начин можеш да дефинираш точно къде да завършва текущата страница. За да продължиш, премести курсора веднага след последната дума на страницата, която искаш да прекъснеш, иди на раздела Insert и избери бутона Page break.

Прекъсване на страница при създаване на електронна книга във Word

Създаване на бележки под линия

Що се отнася до бележките под линия, можеш да продължиш по следния начин: премести курсора до точката, където искаш да създадеш връзка към бележката, натисни върху раздела References, след това върху бутона Insert Footnote. В този момент автоматично се създава текстово поле под края на страницата и курсорът се позиционира в него. Трябва да въведеш съдържанието на бележката и след това да продължиш с промените, както обикновено.

Създаване на бележки под линия във Word

Избор на Тема за електронната книга

След като се завърши първоначалното оформление на страницата, следващата стъпка е да се избере тема за електронна книга.
Кликни върху менюто Design и под Themes избери предпочитаната.
Избери цветова схема от падащия списък Colors или персонализирай по твой вкус.
Можеш също да избереш шрифт, цвят на фона на страницата, да добавиш воден знак.

Избор на дизайн при създаване на електронна книга във Word

Вмъкване на хипервръзки в текста

Няколко интересни аспекта относно форматирането на текста:
Ако трябва да вмъкнеш хипервръзки, които могат да заведат читателя до уебсайт, избери текста, който трябва да бъде „кликаем“, кликни върху раздела Insert, натисни Link, постави в полето Address връзката към уеб страницата, която ще се показва и натисни бутона Ok, за да финализираш записа.

Вмъкване на хипервръзки във Word

Вмъкване на изображения, за да създадем електронна книга със стил

Що се отнася до изображенията, не е хубаво да се вмъкват в текста чрез операции за копиране / поставяне. Ако се прави по този начин, ще се получи объркване в етапа на конвертиране. Вместо това, използвай възможностите, предоставени от Word. Премести курсора до точката, където искаш да вмъкнеш изображението, кликни върху раздела Insert, след това на Pictures и с помощта на панела File Explorer избери изображението, което да вмъкнеш в текста.

Вмъкване на изображение във Word

Хубаво е да подравниш изображението в центъра, като използваш инструментите за форматиране в раздела Home.

Подравняване на изображение във Word

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Създаване на активно съдържание към книгата на Word

След като общото оформление на текста приключи, е време да създадеш активното съдържание, т.е. индекса, който да е „кликуем“, чрез който да се движиш в книгата.

Премести курсора на страницата, която съдържа първата глава на книгата, кликни върху раздела Insert и след това върху бутона Blank page, за да добавиш нова празна страница преди началото на първата глава.

Създаване на индекс на електронна книга - 1

След като е създадена вече празна страница, премести курсора в началото й, кликни върху раздела References, натисни бутона Table of contents и избери елемента Automatic Table 1 от предложенията в новотворения панел.

Създаване на индекс на електронна книга - 2

Както се вижда, индексът се вмъква автоматично. Всъщност в този вид е по-подходящ за хартиена книга, отколкото за активен индекс на електронна книга. За да направим добра настройка, отиваме на 2 Custom Table of Contents.

В следващия прозорец премахни отметката от елемента Show page numbers, задай на Show levels  1 и кликни върху бутона Ok, за да запазиш всичко.

Създаване на индекс на електронна книга - 3

Сега, за да активираш Съдържанието (Индекса), маркирай заглавието му, щракни върху раздела Insert, натисни бутона Bookmark под Link и напиши в полето Bookmark name Съдържание, след което кликни върху Add: индексът или съдържанието най-накрая е готово и активно.

Създаване на индекс на електронна книга - 4

За да провериш правилното функциониране на индекса, трябва само да кликнеш върху името на всяка глава, като задържиш бутона Ctrl.

При желание, може да се промени форматирането на съдържанието (да се увеличат символите, да се модифицират, да се приложат стилове и т.н.), като се използват инструментите в раздела Home.

След като приключиш с тази операция, трябва само да вмъкнеш прекъсване на страницата след последната дума от индекса (напомням ти, че това става, като отвориш раздела Insert и след това натиснеш бутона Page break).

Добавяне на горни и долни колонтитули

Иди на Insert –>Header и избери оформление на заглавието, след което иди на Insert –> Footer и добави колонтитула с номера на страници. Въведи в заглавието данни, които искаш да се покажат в него – обикновено името на книгата или името на главата.

Добавяне на горни и долни колонтитули - 1

Но трябва да се премахнат заглавията от първите две страници. Избери Insert –> Header. Кликни на Header и после на новоотворения панел долу на Edit Header. Mахни отметките на Different First Page и на Different Odd & Even Pages. След това кликни на Close Header and Footer.

Добавяне на горни и долни колонтитули - 2

Проектиране на корицата на електронната книга

Ако трябва ти самият да създадеш корицата на книгата си, ето някои насоки:
Влез в раздела Insert, кликни върху Cover Page (най-лявата опция) и можеш да избереш един от дизайните на Microsoft Word.

Оформяне на корицата на електронната книга

Виж и тази публикация: Създаване на 3D корица на книга с Ebook Cover Creator

Как да премахнем автоматичния контрол на езиковите грешки във Word

Понякога автоматичния контрол на граматичните и правописни грешки ни пречи по време на работа. Поправяш грешката, но загубваш потока, идеята си при писане. За да избегнеш това разсейване, можеш да изключиш проверката на правописа и когато приключиш с писането да провериш ръчно изписването. Ето как:
Щракни върху File –> Options  (най-долу) –> Proofing, изчисти полето Check spelling as you type и после Ok.

Премахване на контрола на правописа във Word

За да провериш ръчно написаното, кликни върху Review –> Spelling & Grammar.

Ръчна проверка на написаното във Word

Запомняне на електронната книга на компютъра

След като всички промени са приключени е време да запишеш електронния документ окончателно, както във формат DOCX, PDF така и в HTML формат. От първите ще се нуждаеш, ако решиш да го публикуваш чрез онлайн платформа, а третият ще се използва за последващо преобразуване в ePub ,
За да запишеш документа в DOCX формат, кликни върху раздела File, след това върху бутона Save as, щракни двукратно върху елемента This PC и с помощта на предложения панел запиши книгата си като Word документ.

За да запишеш документа в PDF формат, кликни върху раздела File, след това върху бутона Save as, щракни двукратно върху елемента This PC и с помощта на предложения панел запиши книгата си като PDF документ.

След това повтори точно същите стъпки, за да я запишеш в HTML формат: този път трябва да посочиш Web page, Filtred и след това кликни върху бутона Ok, за да потвърдиш премахването на специфичното форматиране в Office.

Записване на електронната книга в HTML формат

Запазване на документа като шаблон

Ако ти е нужно да запазиш документа си като шаблон, извърши следните действия:

Щракни върху бутона Office –> Save as –> Word Template и Save.

Запазване на документ шаблон във Word

В бъдеще ще можеш да създадеш нов файл на базата на шаблона, като щракнеш върху бутона Office –> New –> My templates и щракнеш два пъти върху този шаблон.

Още за ръководството „Как да създадем електронна книга във Word“

Стигнахме до края на първия етап по създаването на наша електронна книга. Създадохме я не в специализирани програми, а във Word редактор.

Още някои съвети за форматиране на електронни книги на този етап

  1. Използвай хипервръзки, за да накараш читателите да консултират книгата или други сайтове.
  2. Използвайте качествени изображения в разгънат и центриран формат. Можеш да ги форматираш с помощта на инструментите за картини и да вмъкнеш надпис към тях.
  3. Не използвай препратки към страници, тъй като номерата на страниците могат да се променят в зависимост от размера на екрана на устройството за четене, когато книгата бъде преобразувана в ePub или друг формат. Това все още работи за електронни книги с фиксиран формат PDF.
  4. Прочети книгата и поправи граматичните и стилистичните си грешки.
  5. Използвай маркерите за параграфи за редактиране на документа с разширени настройки на оформлението.

Показване на маркерите за форматиране във Word

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Източници за първото изображение Pixabay.com и Pngtree.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.