Какво значи да се пише в мрежата ясно и разбираемо – творческо писане срещу уеб писане

Писането на ясен текст в мрежата е важно, защото по този начин намаляваш времето, необходимо за използване на съдържанието. Този начин на писане е различен от творческото писане на разкази, новели и романи и в представянето на заглавието и на идеята на съдържанието.

Писането е изкуство, което се представя в различни аспекти, според функцията си. Но все е форма на комуникация, която има различни правила въз основа на това, което трябва да представлява. Да се пише в мрежата ясно и разбираемо има изисквания, различни от креативното писателско писане.

Какво значи да се пише в мрежата ясно и разбираемо
Какво значи да се пише в мрежата ясно и разбираемо

Творческо или креативно писане срещу уеб писане

Творческо писане – име, което казва малко, защото всеки тип писане има свой собствен момент на творчество – трябва да съобщава история, трябва да разказва. Писането за мрежата – и това включва публикации в блогове, статии, прессъобщения, уеб страници – пък трябва да информира читателите, трябва да разпространява идеи, информация, теми.
Един писател, начинаещ или не, изглежда знае, поне в повечето случаи, какви са правилата, които трябва да се следват в творческото писане. Правила, които не се ограничават до владеенето на български език и граматика. Тези правила са общи за всички видове писане. Това, което обаче се пренебрегва, са правилата за писане в мрежата. Много пишещи, както професионални, така и нововъзникващи, са склонни да пишат в мрежата, сякаш пишат свой собствен разказ или роман. Получава се нещо като хибрид: творческо писане за уеб. Хибрид, който не работи.

Креативно писане

Креативно писане
Креативно писане

Когато се разказва някаква история или се пише разказ или роман, трябва да се пресъздаде един свят и да се покаже на читателя чрез сцените, героите и техните действия, чрез диалозите.

Това е творческо писане, защото всичко се основава на креативността на писателя, на неговото въображение, на способността му като разказвач.

За да не загуби вниманието на читателя, авторът трябва да разкаже истинска история, по-скоро трябва да се увери, че това, което разказва, е история. Следователно нещо трябва да се случи в неговата история. На главния герой трябва да му е трудно да постигне целите си. Той трябва да срещне антагонист. Трябва да се бори, за да стигне до края на историята. Трябва да претърпи промяна, ние трябва да го намерим различен, защото събитията са оставили отпечатък върху неговата личност. Писателят знае, че неговата история трябва да има начало, развитие и накрая край. Знае също, че заглавието на разказа му трябва да бъде написано така, че читателят може и да не разбере за какво става дума.

Какво би ни съобщило името на романа „Осъдени души“ ? Малко или нищо. А „Отклонение“? Понякога можем да познаем темата, но друг път не разбираме абсолютно нищо, защото заглавието е твърде общо, виж „Физика на тъгата“ или дори този с поетичното име – „Нощем с белите коне“.

Заглавия като тези работят. Те имат смисъл и този смисъл ще се покаже по време на четенето. Читателят не обръща много внимание на заглавието, защото той ще прочете техническото описание на книгата, защото познава автора и дори би прочел списък за пазаруване от този автор.

В творческото писане заглавията също са творчески. И с право. Те трябва да предават усещания, а не информация. И дори, когато открито разкриват темата, например „Лавина“, пак е заглавие, което казва всичко и нищо. Трябва да се прочете историята, за да се разбере заглавието.

Писане за уеб

Писане за уеб
Писане за уеб. Качественото съдържание също е и ясно.

Когато се пише за мрежата, трябва да се остави въображението и да се прегърне информацията. Авторът вече не измисля свят, той пише за свят, който вече съществува и който следва различни правила. Това е информативно писане, защото всичко се основава на информация, на лични или професионални познания, които авторът на текста има.

За да не се губи вниманието на читателя, темата на текста трябва да бъде съобщена веднага. Дори писането за мрежата има начало, развитие и край, но авторът още в началото трябва да каже какво ще бъде съдържанието на статията.

Блогърът трябва да научи, че заглавието на публикацията трябва да бъде написано така, че читателят веднага да разбере за какво става въпрос. И причината за това е, че блогърът не пише за печатните медии, които следват различни канали за търсене, а за мрежата, където най-голямото търсене се извършва чрез търсачките.

Заглавия на статии като “Най-после успях“, ”Усмихни се, утре може да бъде по-зле“ и други подобни, какво би трябвало ни съобщят? За случая измислих тези заглавия, но те напълно следват подобни действителни. Как ще бъдат намерени в мрежата? Може би такива текстове имат своя кръг от читатели или от приятелски блогове.

Заглавието на уеб страница представлява един от основните елементи, които трябва да бъдат намерени с търсачките. И заглавието трябва да отговаря на темата.

Случва ми се да виждам други текстове (наистина вече по-рядко), които не знаят как да оформят статиите си и ги представят в един блок текст, сякаш е страница от роман. Четенето на екрана изисква кратки абзаци, разделени с интервал.

Какво значи да се пише ясно и разбираемо в мрежата – ще се задълбоча повече в това в следващите параграфи.

Виж още: Контролен списък – чеклист за написване на публикация, стъпка по стъпка

10 основни стълба за писане на ясни текстове в мрежата

Как да се напише ясен текст е важно, ако искаш да се справиш с начина на писане за уеб. Причината е проста: ще искаш да покажеш кой си, какво искаш да комуникираш, в какво е твоята сила.

Блогърът винаги трябва да се стреми към яснота, когато публикува ценно съдържание в мрежата. В противен случай някои усилия остават напразни. Кои са принципите, които трябва да се спазват, за да се избегне това?

1. Добро организиране на текста

Първата стъпка, необходима за опростяване на текст и писане онлайн: организиране на съдържанието по логичен начин. На първо място, зачитане на обърнатата пирамида на съдържанието, която предполага поставянето на най-важните пасажи на преден план.

Обърнатата пирамида на съдържанието
Обърнатата пирамида на съдържанието

След това се разработва необходимото съдържание към темата и накрая подробностите, връзките за допълнителна информация и това, което не е строго важно.

Трябва да се създаде структура на статия, следвайки логичен и ясен път, преминавайки от първична към вторична информация. В този случай е важно да се използват различните H2 и H3 на публикацията с изключително внимание.

Да се създаде структура на статия, следвайки логичен и ясен път
Да се създаде структура на статия, следвайки логичен и ясен път

Тези елементи позволяват организация, в очите на потребителя и Google, на съдържанието в блокове със значение. Както писах по-горе, от заглавието на на публикацията и на уеб страницата, потребителят трябва да разбере какво му се предлага и какво ще научи и разбере.

2. Предпочитане на кратки изречения

За да се придаде простота и яснота на текста, трябва да се предпочита краткостта.

Изобилието от вмъкнати фрази не е най-доброто решение, особено ако те разделят субекта от действието. Същото може да се каже и за изречения, които са толкова дълги, че се губи нишката на дискусията. Пунктуацията е важна, необходимо е често да се използват точки или запетайки.

Скобите и текстовете, включени в тирета, трябва да се използват внимателно и не много често, както и възклицателни знаци и многоточието.

3. По-малко наречия и прилагателни

Това са елементи, които в уеб писането често помагат на аргументи, лишени от съдържание.

Текстът е ясен когато комуникира ефективно, когато успява да бъде пълен с информация, но не е ненужно дълъг.

4. Форматиране на съдържанието

Как да се пише ясно и разбираемо за уеб и да се олекотяват публикациите? Представяйки ги по най-добрия начин, подчертавайки формите им. Форматирането прави уеб страницата лесна за смилане, за да може потребителят да се съсредоточи върху значението на текста. Какво представлява форматирането:

  • Удебелен шрифт използван само при необходимост.
  • Избягване на чест и случаен курсив.
  • Списъци с водещи символи.
  • Кратки абзаци.
  • Описателно заглавие.
  • Информативен anchor текст.

Стена от думи не може да съществува в уеб писането. Текстът трябва да е разделен на кратки и смислени параграфи, по една концепция за всеки блок. За прегледност и ясно и разбираемо съдържание са необходими и списъци с водещи символи или номерирани списъци.

Важна подробност: използването на anchor текст, трябва да подскаже на потребителя какво ще достигне, когато кликне върху връзката. Затова избягвай твърде общи текстове за anchor.

Виж още: Защо и как да създадем вътрешно меню – съдържание в публикацията си

5. Избягване на бюрократичния език

Този тип изразяване е само едно от многото досадни начини за писане, който пречи на доброто възприемане на текста. Но не е единственият, има други паралелни “езици”, които усложняват живота на потребителя. Медицинският език, например, винаги е труден за дешифриране, да не говорим за юридическия, както и използването на прекалено много английски термини, при това побългарени.

6. Използване на достатъчно глаголи

Глаголът е динамичен, винаги е необходимо повече действие.

7. Премахване на ненужен текст

Когато правя редакция на някоя много стара публикация, виждам какво количество текст трябва да премахна. Това, което не е необходимо, може да си отиде. Просто и важно правило за писане.

8. Предпочитане на активната форма на глагола

Има субект, който извършва действие. Това е активната форма на глагола и със сигурност е най-ясния начин на уеб писането. Когато субектът претърпява действието, това е пасивна форма и е правилна, но се свързва с текст, който изглежда не толкова ясен и по-заплетен. Особено, когато се работи с дълги текстове. Същото важи и за утвърдителните срещу отрицателните изречения.

9. Избор на прости думи

Какво значи да се пише ясно и разбираемо в уеб? Изборът на речник налага регистъра: ако искаш да го направиш разбираем, трябва да използваш думи от българския, които имат по-висока честота на употреба. Това не означава пренебрегване на сложността на езика. Трябва да се избира по-простата алтернатива на думата.

Ясно е, че контекстът диктува избора: ако трябва да напишеш ръководство за аудитория от специалисти, текстът ще се коригира спрямо средните знания на тази аудитория. Простотата на думите се отнася до изучаването на полезна цел. В училище преподавателят знае, че всеки нов учебен материал трябва да се поднася сред добре усвоен стар материал.

10. Визуализациите и връзките носят голяма полза

Изображенията и видеоклиповете трябва да имат своята роля в текста. Те се ползват за изясняване на понятия, които е трудно да се дефинират без графична или анимирана поддръжка. Хилядата думи стават безполезни, ако има видео за подкрепа. Най-добре го знаят food блогърите, тези, които създават готварските рецепти.

Без графики става невъзможно да се опише добре един текст, свързан със статистиката.

Същото се отнася и за връзките в текста, които водят до други текстове за задълбочаване на познанието. Вмъкването на връзка като източник или задълбочена информация позволява на автора да не натоварва текста с информация, която е последователна, но която може да отклони читателя от темата.

Виж още: Как да използваш рамките в Canva за уникален външен вид на своя дизайн

Заключение

Ако си писател и пишеш белетристика, изненадай читателите си и предложи поетични, въображаеми, странни заглавия. Не казвай на читателя какво ще се случи веднага, а стигни до там бавно, със сцени, които ще засилят интереса му.

Ако пишеш за мрежата, не е нужно да впечатляваш никого. Предложи ясни заглавия, възможно най-кратки и които вече въвеждат темата на публикацията. Незабавно кажи на читателя за какво е следващото съдържание. Статия ти трябва да бъде намерена в мрежата, сред милиарди други уеб страници. Подай ръка на тези, които я търсят.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.