Как да се популяризираме онлайн?

Какви действия предприемаш, за да популяризираш своята дейност и своят бранд онлайн?

Онлайн популяризирането е необходимост за компания, марка или физическо лице. В свят, в който повечето хора почти живеят онлайн, да се достигне до всички и да бъдат разбрани от всички е станала основна мечта. Това е много трудно постижимо, освен за единици, обикновено с огромни промоционални бюджети. И така, ние малките, продължаваме да се поставяме въпроса: Как да се популяризираме онлайн?

Добрите идеи сами не могат да стигнат доникъде. Трябва да се научим да ги разказваме.

Как да се популяризираме онлайн?
Как да се популяризираме онлайн?

Говорейки за разказване, най-важното е това, което правим за себе си. Хората не купуват продукти, купуват теб, който ги продаваш. Не правят това, което казваш, защото е разумно и интелигентно. Правят го, защото ти вярват и защото им харесваш. По тази причина те следват и отделят внимание за теб. По същата причина ще те вземат на работа, ще ти плащат. Никой не решава по разумни критерии. Доказано е от цялата невронаука, от Антонио Дамасио, следван от Нобеловите награди Даниъл Канеман и Амос Тверски.

Всичко това и още повече, е брандът. Емоционалният водач, за когото почти никой не се усеща и който управлява нашите реакции преди мозъкът да може да каже своите обосновки.

Виж още: Силата на слабите връзки и лично брандиране

Какво означава лично брандиране?

Ако искаме да направим кратко обобщение на смисъла на личното брандиране, можем да го дефинираме:

Дейността на управление на начина, по който една личност иска да бъде възприета от тези, които среща онлайн и офлайн.

Дейност, която е възложена на личното присъствие (чрез сайтове и профили) или на собствена комуникация по начин да включи професионална компетенция, стойност, стил, етика и талант.

Някои в миналото държаха да подчертаят, че брандът е материя, изключително за компании и продукти. Най-новата история, обаче ни учи, че е фондаментална дейност за всеки професионалист и за всяка професионална цел. Касае се за мощна маркетингова дейност, която да помогне в популяризирането и управлението на твоята кариера. Това трябва да е по начин, така че да се изгради твоята репутация.

В хиперсвързания днешен свят имаме една възможност, която преди не е съществувала никога – да придобием публика. Това е възможност за всеки, който знае да реализира и управлява своето присъствие и комуникация, насочена към свои персонални и професионални обективи.

Един бранд е сумата от всички преживявания, които хората имат, когато се свързват с теб, когато те наблюдават, когато те опознават. И взаимодействията на социалните медии, и отговорите на имейли, всичко се добавя към композицията на твоя образ в съзнанието на тези, които те наблюдават.

Личният бранд, когато е добре дефиниран, съобщава за типично разграничение на една личност надеждна и способна. Личният бранд създава визуално и перцептивно преживяване у този, който наблюдава. И това помага да бъдеш почувстван като последователен, професионален и солиден.

Да се популяризираме онлайн е свързано с данни

В маркетинга има предположение:

„Ако не можете да имате масите, трябва да получите данните.“

Данните са единственият начин да оцелееш в дивия и скъп свят на промотирането. Те са еквивалентни на маса, но само от хора, които наистина се интересуват от твоите продукти, услуги или професионализъм.

Данните изискват по-малка финансова инвестиция. От друга страна те изискват плащане от чрез интелектуална енергия: и повече стъпки. Това означава повече време, усилия и грижа.

Интернет не е „масова медия“, той включва твърде много медии, канали и начини за преживяване. В момента има:

  • тези групи, които гледат Netflix;
  • тези, които играят онлайн в Discord;
  • тези, които водят разговор в група на социална мрежа;
  • тези, които се информират в Reddit;
  • и тези, които превъртат безбройните емисии новини в социалните мрежи.

Лично популяризиране онлайн с минимални инвестиции

Ако говорим за лична промоция, постигната с минимални или нулеви инвестиции, имаме само три основни направления, върху които да се съсредоточим. Изброявам ги по ред на сложност и цена, от най-евтините до най-скъпите.

Разговори

Изпращаме съобщения и имейли или взаимодействаме с хора, за които си представяме, че се интересуват от нас и от това, което имаме да им предложим. Това е пълноценна продажбена дейност, която всъщност се нарича социална продажба от тези, които я практикуват. Култивирането на тези взаимоотношения, както и способността за възползване от отказа, отнема много време.

Обмен на стойност срещу данни

Индивидуалните специфични нужди могат да бъдат удовлетворени чрез „даряване“ на съдържание с висока стойност в замяна на данни и възможността за използването му за последваща социална продажба. Като се работи с по-голям брой хора, отколкото в предишната ситуация – на базата на разговори – е възможно да се активира по-малко „агресивен“ и по-естествен начин за затопляне на отношенията, преди да се предложи услуга или продукт.

Брандиране

Това е дейността, която е добра за тези, които искат да инвестират в комуникацията си: отнема повече време и следователно не е подходяща за тези, които трябва да получат клиенти в много кратък срок. В този случай, чрез навременна, съгласувана и качествена комуникация, ние ще можем да се доближим до хора, които споделят нашите интереси и начин на живот и които ще видят в нас възможност.
Това е „най-горещият“ режим, при който тези, които ни оставят своите данни, имат сериозна страст и истински интерес към това, което предлагаме.

Това са трите основни промоционални дейности, които можем да реализираме за себе си или за нашата компания, те са достъпни за всеки, но изискват инвестиция на време, самообучение и разбиране на нуждите на обществото. Това са три действия, които, имайки голям потенциал, могат да бъдат комбинирани за още по-голяма ефективност.

Виж още: Речник на термините за брандиране и дигитален маркетинг

Заключение

Днес вниманието е много оскъден ресурс поради умножаването на онлайн каналите и тези, които (сега също подпомагани от AI ) произвеждат съдържание, за да се утвърдят в интернет. Всички те се състезават да излязат и да се борят помежду си, за да получат повече харесвания, гледания или споделяния. Само много малко се борят, за да заемат място в съзнанието на зрителя.

Брандът се материализира в структура от подходяща информация. Ако си представиш студена напитка, смартфон или автомобил, умът ти поставя конкретен продукт, марка или лице пред очите ти. Често, когато мислиш за конкретен професионалист, услуга или продукт, не виждаш неутрален обект, а точен и детайлен елемент, който представлява идеалното или познатото за теб. Това е марката.

Когато публикуваш нещо, когато се обръщаш към своите последователи, потребители, клиенти, помисли за количеството пространство, което искаш да получиш, а не за количеството харесвания.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.