Ето как да се справяш със спам коментари в Youtube като професионалист

Ето как да се справяш със спам коментари в Youtube като професионалист

Преди време под току-що публикувано видео ми се изсипаха противни спам коментари в Youtube. Тъй като в търсачката видях, че през последните дни не само аз съм пострадала от спам от този вид, помествам тази статия за информация. Ето скрийншот от моя случай:

Спам под видео в Youtube

Когато имаме видеоклипове в канала си в Youtube, ще получим известие, в случай че някой публикува в секцията за коментари под тях. Тези известия трябва да се преглеждат своевременно, защото могат да съдържат важни съобщения. Когато е необходимо – да се реагира. А то е необходимо в тези случаи:

  • Когато някой потребител има въпрос – да се отговори или помогне по възможност.
  • Когато някой потребител изкаже благодарност – да се реагира с признателност.
  • Когато някой потребител напише несъвместими с доброто поведение в интернет неща или публикува спам – да се реагира за изтриване, блокиране, съобщаване на общността (Community) за потребителя.

Какво представляват спам коментари в YouTube?

Ако многократно оставяш коментари, които не допринасят нищо ползотворно за разговора под даден видеоклип, YouTube може да разглежда тези коментари като спам. Такива коментари най-вероятно ще бъдат докладвани и ще бъдат премахнати.

YouTube дефинира като спам „всяко съдържание, публикувано в прекомерни количества, повтарящо се или ненасочено, или което обещава на потребителите да видят нещо, но вместо това ги насочва към външен сайт.“

Спам коментарите в Youtube са обикновено кратки неподходящи съобщения с линк под видео, които се появяват многократно. Те могат да сочат към случайна част от видеото и да предлагат посещение на някоя страница, в повечето случаи с порно или към друг вид злонамерени сайтове.Къде можеш да намериш коментарите под своите видеоклипове?

Някои не са запознати, че коментарите под видеоклиповете си могат да видят на специална страница. Иди на канала си в YouTube, отвори YouTube Studio–>Comments–>Published. (На смартфона YouTube Studio трябва да се инсталира допълнително от Google Play.) Там ще намериш коментарите, като приложиш различен филтър:

  • I haven’t responded;
  • Contains questions;
  • Public subscribers;
  • и т.н.

Коментари и филтри в YouTube

В другия раздел Held for review са коментарите, които чакат да бъдат одобрени от теб. В зависимост от настройките, които си дал на своя канал, в този раздел ще отидат коментари с нежелани думи, с линкове и др.

От раздела Held for review можеш да избереш да: oдобриш, премахнеш или докладваш коментарите или да скриеш потребителите от канала си.

Ясно е, че за да откриваш навреме коментарите спам под твоите видеоклипове, трябва да преглеждаш редовно известията си на YouTube или в този раздел Коментари.

Забележка: Системите на YouTube автоматично откриват спама, за да поддържат здравословен разговор в коментарите в YouTube. Ако ти си създател, винаги можеш да преглеждаш и демаркираш коментари, които са маркирани като вероятен спам.

Докладване на коментари като спам

Всеки може да маркира коментар като спам. От раздела за коментари на видеоклип или канал – срещу коментар, който считаш за спам, иди на трите точки вдясно на коментара и кликни на Report. Там можеш и да използваш опцията за скриване на потребител: Hide user from channel, или да изтриеш коментара: Remove. Ако пък държиш този коментар да се вижда най-отгоре, избери Pin.

Използвай функцията за Report с повишено внимание. На всеки, който злоупотребява с нея, може да бъде забранено да използва YouTube изобщо.

Виж още: Топ 38 функции и трикове на YouTube за 2021

Как да предотвратиш спам коментари в YouTube?

Тъй като спамът не е малък проблем, за щастие има няколко начина за контрол на спам коментарите.

Промени настройките си по подразбиране за коментари

Тази промяна се отнася за коментари към нови видеоклипове и нови коментари на началната страница на канала ти.

В YouTube Studio от менюто вляво избери Settings–>Community.

След това избери Скрити потребители (Hidden users), ако искаш да скриеш някой потребител. Постави URL на канала му.

Постави думи, които искаш да забраниш в Blocked words, разделени със запетаи.

Постави отметка на Block links, за да запазваш нови коментари с хаштагове и URL адреси за преглед. Съобщенията за чат на живо с URL адреси ще бъдат блокирани. Тази настройка не се отнася за създателя на видеоклиповете, модератори или одобрени потребители.

След като завършиш тези настройки, кликни долу на Save.

Настройка за коментарите в YouTube

Добавяне на модератори на коментари

YouTube ти позволява да добавиш модератори към канала си.

Модератор е личността, която модерира, контролира дали коментарите са приемливи или не, дали са допустими от разпоредбите на YouTube.

Когато зададеш ролята на модератор на някого и той премахне коментар, коментарът ще бъде запазен за преглед, но няма да бъде изтрит. Постоянните действия могат да бъдат предприети само от собственика на канала.

Ето как става добавянето на модератор:

Иди на YouTube Studio–>Settings–>Community. Първият раздел е за добавяне на модератор. Постави URL адреса на канала на потребител, който да добавиш като модератор.

Заключение

Естествено е, че създателите правят всичко, за да увеличат ангажираността на тяхното съдържание в социалните мрежи и да подобрят позиционирането, включително в YouTube.

Но от време на време видеоклиповете в YouTube получават неподходящи, обидни коментари или такива с връзки към зловредни сайтове.

Ако към твоите видеоклипове има спам коментари, други потребители ще ги забележат и това ще намали възприеманото качество на канала ти или YouTube ще предприеме наказателни действия. Така че, не забравяй да вземеш всички необходими предпазни мерки в това отношение.

Сподели твоите знания и опит как се справяш със спам коментари в Youtube, ако са ти попадали такива. Пиши в коментарите по-долу.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.