Как да се запази гласово съобщение от Messenger на Facebook

Как да изтеглиш гласови съобщения от Messenger на Facebook

Много хора се запитват как да може са се запази гласово съобщение от Messenger на Facebook. Преди известно време бяха премахнати директните възможности за изтегляне, затова сега опитваме с други методи, които ще ти разкажа, ако продължиш с четенето.

Как да се запази гласово съобщение от Messenger на Facebook

Изтегляне на гласово съобщение от Messenger на телефон чрез приложение

Вече не е възможно да се изтегли гласово съобщение на Facebook Messenger нито от приложението, нито от браузър на телефона чрез m.facebook.com.

Аудио съобщение на Messenger
Аудио съобщение на Messenger на телефона

Има индиректен начин на изтегляне на гласово съобщение от Messenger, когато то наистина е важно за теб. Може да стане по два начина, но винаги със записване на екрана като видео.

Първият начин е, в случай, че имаш смартфон (Android), който има вградена функция за запис на екрана. Тогава дръпни отгоре надолу разширяемия екран за известия и натисни иконата за запис на екрана. За съжаление няма възможност за записване само на вътрешно аудио на телефона – т.е. на всички онези звуци, които се възпроизвеждат директно от операционната система на смартфона или от приложенията, които изпълнява. Ако искаш само аудиото – както е в конкретния случай, ще трябва да го извлечеш от видеото, което ще бъде заснето.

Вторият начин е с използване на приложение на трети страни. Ако нямаш вградена опция на твоя телефон за запис на екрана като видео, използвай следното чудесно приложение, което ползвам отдавана – ADV Screen Recorder. То е пълнофункционално и не изисква root. След като стартираш приложението, ще се покаже иконата на видеокамера.

Стартиране на запис с ADV Screen Recorder
Стартиране на запис с ADV Screen Recorder

Пусни оттам записа и след това гласовото съобщение. Всички записи се запазват във формат MP4 в папката на приложението на телефона. След като се запишеш видеото, го качи на компютъра чрез USB кабел, Google Photos или други облачни услуги, или чрез приложения. На компютъра можеш да го обработиш с приложения за конвертиране в аудио и после да го изрежеш и оформиш с безплатната програма Audacity за Windows.

Аудиото от записаното на телефона видео можеш да извлечеш още на телефона. Използвай за случая онлайн услугата Convertfiles.com, която е достъпна директно от браузър на смартфона, например Chrome.

От Convert Files избери видеото, входен и изходен формат – MP4 и MP3. После с докосване на Convert ще получиш аудиото.

Конвертиране MP4 в MP3
Конвертиране MP4 в MP3 в браузър на телефона

Можеш да го дообработиш, изрежеш с Audacity, след като го прехвърлиш на компютъра.

Изтегляне на гласово съобщение в браузър на компютъра

С инструментите за разработчици на Google Chrome можеш да изтегляш съобщения от гласовата поща на Facebook Messenger. Този метод е малко по-сложен, но по-бърз.

1. Ще трябва да отвориш браузъра си, например Google Chrome и да влезеш в конкретния чат във Facebook Messanger, където е аудиофайлът, който искаш да изтеглиш.

2. За Google Chrome кликни до аудиофайла и с десен бутон избери Inspect. Или иди на иконата с три вертикални точки, разположена в горния десен ъгъл на екрана на Chrome, след което на Още инструменти (More tools)–> Инструменти за разработчици (Developer tools).

Developer tools
Developer tools

3. Избери раздела Мрежа (Network).

Developer tools - Network
Developer tools – Network

4. В прозореца на Facebook Messenger пусни аудио файла чрез бутона за възпроизвеждане.

5. Докато се възпроизвежда файлът, иди на прозореца на Developer Tools, където ще намериш аудио файла, наречен „audioclip-xxxx… “. Кликни двукратно върху името му, за да го изтеглиш в папката си за изтегляния.

Developer tools - изтегляне на audioclip
Developer tools – изтегляне на audioclip

По този начин трябва да можеш да възпроизведеш аудиото свободно. Може да се наложи да използваш примерно VLC media player, ако вграденият плейър на твоя компютър не работи.

Записване на аудиото от Facebook Messenger с помощта на програма за компютър

Това е трети метод за изтегляне на аудио от Facebook Messenger. Можеш да използваш програмата Audacity.

Технически вече не става въпрос за изтегляне на оригиналния аудио файл. Ти създаваш по този начин нов запис с всичките проблеми по звука, вероятно с фонов шум, който обаче, може да се поизчисти със самата програма. Но все пак ще имаш своя запис запазен на компютъра си.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.