Как да скриеш страниците, които следваш във Facebook

Как да настроиш поверителността във Facebook, така че да не се показват страниците, които следваш, или да ги показваш само на определен списък с приятели

Facebook има много подобрена политика за личните данни, но често е трудно да се открие по какъв начин и къде са настройките за скриване на някои наши действия. Вероятно не би желал всичките ти приятели, близки и далечни, да знаят всички твои интереси. Можеш поне да скриеш страниците, които следваш във Facebook. В следващите редове ще ти покажа как.

Как да скриеш страниците, които следваш във Facebook

Вече е добре установено, че харесванията, които поставяме в публикациите, показани в нашия дневник, не могат да бъдат скрити от приятели. Причината за това е в политиката на Facebook, чиято цел е повече споделяне на съдържание. С харесванията си потребителите споделят съдържание с останалата част от общността.

Единственият начин да скриеш някой like на публикация е, като отидеш на Регистъра на активността и го изтриеш: Иди горе вдясно на Facebook на десктопа на Акаунт–>Настройки и поверителност–>Регистър на дейността.

Регистър на дейността
Регистър на дейността

Например мога да скрия едно харесване на публикация. Естествено, това има повече смисъл, ако се направи скоро, след като е извършено действието.

Скриване на лайк във Facebook
Скриване на лайк във Facebook

Как да скриеш страниците, които следваш във Facebook

Едно нещо, което можеш да направиш със сигурност, е да скриеш списъка със страници, които харесваш и следователно следваш във Facebook. Аз имам много интереси и следвам най-различни страници, освен това много приятели са ме молили да последвам страницата им. Би ми било неприятно да преглеждат моите интереси и затова ми е необходимо да скрия страниците, които следвам, от всички. Не може да се направи индивидуално, но може да се скрие целия списък, който следваш, за отделни категории потребители. Може да се действа по два начина:

  • В първия случай променяш поверителността от настройките, заедно за хората, страниците и списъците, които следваш;
  • във втория случай действаш директно в потребителския си профил и можеш да избереш поверителност за всяка категория от харесвания.

Най-лесно се променят настройките от браузъра на компютъра, в противен случай, от браузъра на мобилното устройство, като избереш Настолен във вертикалното меню, което се отваря, като докоснеш трите точки горе вдясно.

Виж още: Всички трикове на Facebook Messenger, за да го използвате по-добре

Как да скриеш страниците, които следваш във Facebook, от страницата с поверителността

Иди най-горе вдясно на Акаунт – синята малка стрелка надолу–>Настройки и поверителност–>Настройки–>В лявата страна в раздела Поверителност–>Вашата дейност–>Кой може да вижда хората, страниците и списъците, които следвате?

Кой може да вижда страници, които следваш
Кой може да вижда страници, които следваш

Можеш да избереш различна аудитория от потенциални зрители.

Щракни върху Редактиране от дясната страна на същия ред, след което избери например Само аз вместо Всички, Приятели или Приятели освен и др.

Избор на потенциални зрители
Избор на потенциални зрители

Има и персонализирани опции, за да покажеш своите предпочитания по отношение на страници само на приятели, включени в даден списък, на конкретни приятели или на всички приятели, с изключение на някои посочени директно. След като направиш своя избор, иди вдясно на Затваряне.

Как да скриеш страниците, които следваш във Facebook, от профила си

От страницата на твоя Facebook Дневник (наречена още Начало или Стена) кликни върху твоя аватар, за да отвориш профилната си страница.

Обикновено функционалността, която се интересуваме да променим, не е сред показаните по подразбиране. Иди на стрелката до Още и избери раздела Харесвания.

Избор на раздел Харесвания
Избор на раздел Харесвания от профилната FB страница

Категориите, показани в раздела Харесвания, са: филми, телевизионни предавания, изпълнители, книги, спортни отбори, спортисти, хора, ресторанти, приложения и игри. По подразбиране се показва раздел с всички следвани страници .

Кликни върху менюто горе вдясно и иди на Промяна на поверителността на вашите харесвания.

Избор на потенциалните зрители
Избор на потенциалните зрители за всяка категория от Харесвания

Ще се отвори друг екран. До всяка категория е показано кой може да види страниците, които следиш. Ако има една или повече категории, за които искаш да скриеш предпочитанията си, от бутона вдясно промени аудиторията на потенциалните зрители от Всички на Само аз. Можеш също да избереш даден списък, за да покажеш предпочитания.
Промяната се активира автоматично, без да е необходимо допълнително действие от твоя страна.

Заключение

Както виждаш няма нищо трудно в това да промениш поверителността на своите предпочитания за следване на страници, и то от две места – от страницата за поверителност и от профилната ти страница.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.