Как да спечелим уважението на другите

Как да спечелим уважението на другите?

Способността да накараме другите да ни оценяват, да отстояваме себе си, е една от основните характеристики на успешните хора. Как можем да я развием, за да спечелим уважението на другите?

„Ако искате да бъдете уважавани от другите, най-добре е да уважавате себе си. Само по този начин, само като уважавате себе си, ще задължите другите да ви уважават.“ Фьодор Достоевски

„Ако не сте убедени в стойността си, никога няма да бъдете уважавани: без самочувствие няма да стигнете надалеч. Достойнството и самоуважението вървят ръка за ръка.“ Паоло Крепет (известен италиански лекар психиатър)

„Питате ме кой е моят най-голям прогрес? Започнах да ставам приятел на самия себе си.“ Сенека

Как да отстояваме себе си или асертивното поведение?

Една голяма грешка, която правим докато сме още деца, после юноши е, че искаме да се харесваме непременно на всички. И тъй като това е невъзможно, изпадаме в ситуации, когато клоним  към нулиране на нашата личност, обезценяване. Още по-лошо: в стремежа си да започнем да се харесваме много от всички, позволяваме да ни манипулират, да ни подсказват какво да правим, за да се случи. Да започнем да принадлежим на този тип хора, който в момента среща одобрение в дадена среда.

Още по-лошата, грозна и опасна тенденция е да се мисли, че уважение се печели с физическа сила.

„Нищо не е по-отвратително, отколкото уважение, основано на страх.“ Албер Камю

Триъгълник на асертивността

Има две противоположни поведения на личността: пасивното и агресивното поведение. Оптималното е средното между двете и се нарича асертивно поведение. Можем да представим отношенията между трите типа чрез триъгълник:

Как да спечелим уважението на другите ,триъгълник на асертивността

 

Какво е асертивното поведение?

Думата произлиза от латинския глагол “asserere”, който означава способността да се самоутвърждаваме, да сме самоуверенни. Означава да изразяваме по ясен и ефективен начин своите емоции и мнения, без агресивност към събеседника.

Според Sue Hadfield и Gill Hasson, автори на книгата “Как да бъдем асертивни във всяка ситуация“,  това е поведението, което позволява на личността да защитава собствените си интереси, да утвърждава своята гледна точка и да изразява своите мисли без напрежение и тревога и с уважение към другите.

Какви асертивни качества да развиваме, за да печелим уважение?

 1. Да станем по-сигурни в своите възможности, да си вярваме и да се уважаваме самите ние повече. Да бъдем достойни в собствените си очи. Да сме уверени в себе си е важно за всяка обкръжаваща ни среда – на работа, в училище, дом, на обществени места, при спечелване на своята приятелка, приятел…Да спрем да търсим по всевъзможни начини и отчаяно одобрението на другите. Който смята, че не струва нищо, непременно наклонява поведението си към пасивност или агресивност.

  Как да спечелим уважението на другите well done
  Източник pixabay.com
 2. Да комуникираме по ефективен начин. Много често ние не можем да докажем нашата истинска стойност, само защото не успяваме да комуникираме адекватно. Това не се получава само със желание, а с работа, с упражнения. Тонът на гласа трябва да е спокоен и ясен. Да се използват лични местоимения и изразяващи глаголи. Да се избягват любимите български думички “еми”, “би трябвало”,”тоест”,”може би”,”ще видя”,…Разбира се, за добра комуникация е нужно много четене и развиване на интелекта. И искам да допълня, че опитите за заблуда в това отношение рядко са успешни…В смисъл, ако си в общество, което цени интелигентността и умствените качества, трудно може да го заблудиш, че имаш такива, ако не си работил дълги периоди преди това по въпроса.
 3. Да се изразяваме ясно, без колебание и забавяне. Когато си вярваш, не изпитваш страх да се изразиш пред никого.
 4. Да умеем да приемаме критиките. Могат да бъдат отлични инструменти за персоналното ни израстване, стига да умеем да ги разберем и приемем златните зрънца от тях. Когато сме несигурни в себе си обаче, ние ги приемаме като лични атаки. Пасивните личности пък ги приемат като още по голямо нулиране на своята личност. Агресивните въобще не приемат критики и отговарят със злоба. Даже нещо повече. Те не успяват понякога дори да разберат насрещния човек или написан текст и при първите думи реагират агресивно, предвиждайки критика. Ако искаш да станеш асертивен и уважаван, трябва да умееш да слушаш по-добре от общоприетото, да се държиш обективно и сдържано, да минимизираш своята докачливост.
 5. Да признаваме заслугите на другите. Да направим искрен комплимент на другия е може би е още по-трудно, отколкото да приемем критиките. Някои от нас просто не успяват. Въобразяват си, че правейки комплимент на другия, омаловажават себе си. Истината е, че комплиментът, навременен, точен и искрен, е един от най-мощните инструменти за укрепване на нашето самочувствие, на себеуважението и на уважението на другите към нас.
 6. Да управляваме конфликтите. Изправени пред конфликт, преобладаващото мнозинство от хората или позволява да бъдат контролирани (пасивни индивиди) или губят контрол (агресивен индивид). Самоутвърденият индивид, успява да запази невъзмутимост и да управлява себе си и ситуацията. Това му помага да извлече полза и да остава победител.

Как да спечелим уважението на другитеДоверие в себе си

Ако нямаш доверие в себе си, не можеш да достигнеш успех. Околните не оценяват положително и не уважават неуверените личности.

Напротив, бързо се ориентират коя личност е несигурна в себе си и тя става лесна цел, лесна плячка на подигравки, на възползване. Става жертва.

Ако ти се приемаш за жертва, моментално и другите те възприемат за такава, т.е. за лесна победа. Никога твоето чувство за жертва няма да предизвика милостта у другите, която очакваш. Може би само съжаление, но какво печелиш…

Познавам такава личност, която се прави постоянно на жертва до такава степен, че на млади години се смачка и прегърби от тежестта на представа за себе си. Целта беше да предизвика съжаление и чрез него облагодеталстване, но заслужава ли си всичко това цената на един смачакан живот!

Често чета в социалните мрежи и форумите изрази: „работи като роб“, „няма да им работя“, „идете да работите като роби“ и много подобни. Добре е да знаем, че няма как другите да не ни считат за роби, ако ние вътре в себе си се приемаме за такива. Ако разнасяме пици, (коeто за някои е обидна професия), но обичаме своя труд и го вършим отговорно и с уважение към другите, то сме по-достойни от някой високостоящ кадър, който презира околните. Точно той става роб и завързан за своето място в матрицата, зависящ от мнението на околните и живеещ техния живот.

Мотивирай се, избирайки амбициозна, но възможна за бърза реализация, цел. Това ще повдигне самочувствието ти, че можеш да се справяш.

Когато постигнеш първия успех, погледни назад и си обещай, че никога няма да се върнеш към оня период, в който не си вярвал в себе си.

Доверието ти в себе си ще се отрази на тона на гласа ти, на израза на лицето ти и в цялото поведение на тялото ти.

Това поведение е заразно. Ако ти си спокоен, уверен, лъчезарен, даваш кураж на околните. Ако си негативен, предаваш това на другите. Тогава много ще започнат да те избягват.

Рецепта за спечелване на уважението на другите

Как да спечелим уважението на другите respect
Източник Creative commons images
 1. Практикувай редовно спорт, такъв. който е подходящ за теб и ти носи удоволствие. Ще те направи по-здрав, по-уверен, по-интересен.
 2. Научи се да казваш не, когато е Не. Иначе ставаш господин или госпожа „Да“ и печелиш присмех.
 3. Научи онзи език на тялото, който подчертава твоята сигурност. Печелиш респект.Научих се, когато очаквам вербално нападение, да запазвам невъзмутима маска на лицето, без да позволявам дори сянка на чувствата ми да минава по него. Насрещният човек, който се е опитвал да ме заплаши, унижи, обиди, се чувства объркан и сякаш отхвърлен назад. Оплаквали са се даже, че изграждам стена около себе си. 😆Използвай езика на тялото така, че да покажеш на другите своята вяра в себе си, своята откритост, и увереността си, че си достоен за уважение. Гледай открито и в очите.
 4. Стой далеч от негативните личности. Научи се да слушаш своя инстинкт и се отдалечавай навреме. Лесно ще ги познаеш. Ако възразяват на всяка твоя фраза, не ти позволяват да изкажеш мнението си, те винаги са прави, искат да командват твоите действия, да моделират мислите ти. Критикуват и се подиграват на всичко твое…Не се опитвай да влезеш в синхрон с хората, които искат да те променят по свой модел. Истинските приятели те приемат за това, което си. Учтиво, но решително се отдалечи. Не си длъжен да даваш никакво обяснение. Това не означава, че бягаш или се криеш. А че изискваш уважение. Показваш, че не ще позволиш чужди глупости и злоба да влияят на живота ти. Запомни:

  Животът и достойнството са голям дар и никой няма право да те държи в подчинение на своите представи за него.

 5. Не бъди агресивен. Това не е конструктивен метод да спечелиш каквото и да е. Да не говорим, че винаги е знак на чувство за малоценност. Дори ако се мъчиш да се самоуверяваш, че не е така. Грубите думи и вулгаризми са знак, че не разполагаш с аргументи и богатство на езика.
 6. Чети и учи, нищо не може да замени силата и сигурността, която ти дава познанието. Липсата на речник, непознаването на чужди езици и особено на езика в страната, където живееш, е голяма тесла върху самочувствието.
 7. Не губи кураж от някой неуспешен ден или някоя недостигната цел. усмихни се и не демонстрирай страх или притеснение от това.
 8. В живота се случват тежки неща, които го обръщат наопаки. Трябва да успееш да се възродиш като феникс. Трябва да направиш всичко възможно, за да се изправиш, без да обръщаш внимание на критиките около себе си, че така не се прави и другите какво ще кажат. Разбира се, говоря за разумни и съвместими с живота неща. Реалността е, че всеки изпитва превратностите на живота. Преодоляването им изисква да работиш върху негативни модели на мислене и да се научиш да ги пренасочваш.
 9. Фиксирай границите, отвъд които не позволяваш да бъдат нарушавани личните ти пространства.
 10. Посрещни твърдо страха, че можеш да сбъркаш, да фалираш. Така че да не ти попречи да започнеш работата, която харесваш. Да направиш проекта на мечтите си.
  Излез от зоната на комфорт, в която си се настанил, само защото те е страх от света извън нея. Енергията, която използваш да доказваш, колко ти е добре да си винаги вътре и да обвиняваш ония, които са я напуснали, използвай за полет.
 11. Постави се ти на първо място и своите нужди, преди тези на другите.
 12. Знаеш ли от какво се плашат най-много хората. От личност екстремно любезна и сърдечна.
 13. Уважавай сроковете и върши перфектно задачите си. Това показва максимално уважението към колегите и началниците ти, а и към теб самия. Дръж на думата си и направи така, че да могат да разчитат на теб.
 14. Признавай своите грешки и своите граници. Това те прави по-сигурен. Себепознанието е сигурност.
 15. Търпението е сила.
 16. Направи така, че хората от твоята група да се  участници във въпросите, които ги засягат.
 17. Избягвай клюките. Това е такава загуба на време и енергия. Както и замърсяване на мислите и подсъзнанието. Вместо да вършат своята полезна дейност, с клюките ги вкарваш в затвор. И да, губиш уважението дори на тия, които участват в недостойното обсъждане.
 18. Бъди организиран, подреден. И в обкръжението и в мислите си. Ако изглеждаш винаги с обгрижен външен вид, симпатичен, чист и поддържан е голям плюс за уважението към теб. Всички излишества, като огромни бради, прекалени татуировки, обеци по всевъзможни места по тялото едва ли дават сигнал за индивидуалност, по-скоро отново за липса на самочувствие и стремежът на всяка цена да те забележат заради други неща.Ренато Дзеро, известният италиански поп певец, като млад е излизал на сцената във всевъзможни невероятно ексцентрични костюми. Сега си признава, че всичко това е правел, защото не е бил уверен в качествата си на певец и е искал да печели публиката по този начин. На улегнали години в много по-нормален вид се радва на всеобщо уважение точно и само заради таланта си и човешките си качества, а не заради костюмите.

   

 19. Бъди професионалист във всичко. Това на първо място. Професионализмът печели уважение и сред враговете. Професионализмът е сила, самочувствие, самоуважение.
 20. Давай, за да получаваш. Споделяй информация с позитивни хора, които имат нужда от нея. Но внимавай със завистливите. Пред тях не показвай своите истински способности, особено ако си зависим от тях. Ще ти направят живота черен. Понякога завистта заради това, което имаш в главата е неимоверно по-голяма, отколкото завистта заради предметите, които притежаваш. Просто може би защото по притежание на физическо имущество е възможно да те стигнат…
 21. Не се извинявай, когато не си направил нищо лошо.

Заключение

Твоята свобода, лично пространство, достойнство и способности са най-голямото ти богатство. Уажавай собствените и тези на околните, за да уважават и те твоите.

 

Как да спечелим уважението на другите Чарли Чаплин
Източник Pictoquotes

„Като започнах да се обичам, се освободих от всяко нещо, което не е добро за здравето ми – храна, хора, неща, ситуации и всичко, което ме влече надолу и далече от мен самия. Първоначално нарекох това поведение здрав егоизъм. Днес знам, че това е любов към самия себе си.“- Чарли Чаплин

Източник на основното изображение Vecteezy.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.