Как да станеш инфлуенсър в 3 „прости“ стъпки

Влиянието е свързано с лидерство. За да се научиш как да станеш инфлуенсър, трябва да научиш как да станеш лидер.

В настоящия момент в мрежата всеки потребител, способен да изрази задълбочени концепции по определена тема, може да спечели значителна популярност. Мнозина се опитват да увеличат репутацията си по различни начини, за да привлекат вниманието на повече последователи. Ако ти се получи, ако успееш да увлечеш усърдни последователи, можеш да се похвалиш с възможност да влияеш на мнения в определена област. Може и да изглежда лесно, разказано така, но наистина да станеш влияещ не е толкова просто. Сега ще ти дам указания как да станеш инфлуенсър в 3 „прости“ стъпки, както ги дефинира Nicolas Cole в тази публикация.

Публикацията е обновена на 14.01.2022.

Как да станеш инфлуенсър в 3 "прости" стъпки

Два примера на известни инфлуенсъри

Киара Ферани

Вече преди време ти разказвах за известния италиански моден инфлуенсър Киара Ферани, която продължава да се възползва от своята огромна известност и да създава продукти със своя марка. Тя умело моделира мненията на своите последователи.

Зоуи Суг

Също бях споменала преди много време в една моя публикация Youtube инфлуенсъра Zoe Sugg. Тя започва с отварянето на блог през 2009 г.,просто ей така, от скука. Днес 30-годишната англичанка Зоуи Суг е истинска уеб звезда: милиони фенове на нейния канал в YouTube, милиони и в нейния Instagram профил, над 12 милиона последователи в Twitter, много последователи на блога й, който тя продължава да развива вече 11г. Романът й „Момиче онлайн“ надминава по продажби Джоан Роулинг и Дан Браун.

Бях срамежлива, блогът беше форма на защита. Нямах намерение да стигам до видео. Тъй като блогът беше успешен и последван, все повече фенове ме молеха да направя видео, така че аз добих смелост и заснех едно.

Zoe Sugg

Zoe Sugg пуска гама от продукти за красота под марката Zoella Beauty и развива успешен бизнес. Продължава с развитието на други продукти и с писането на други романи. 

Как е постигнала толкова успех?

В началото, когато започнах, имах само 3 читатели. Тогава започнах да чета и коментирам други блогове (лични коментари с линк към моя блог). Отворих акаунт в Twitter и започнах да следя други блогъри, за да бъда активна част от общност, която се интересува от проблемите на красотата. Ако положите усилия, ако се покажете на разположение, ако говорите, слушате, и сте искрени, другите ще оценят вашите усилия и ще ви потърсят в мрежата. Бяха необходими почти три години, за да постигна малко успех. Знам, че в началото може да е смущаващо, да пишеш и да не те чете никой, това се случи и с мен. Тайната е да свършите добра работа, да се съсредоточите върху всеки аспект: идеята, снимката, аспекта на публикацията и да се чувствате удовлетворени, когато натиснете бутона „публикуване“. Трябва да се забавлявате и да се включвате. Тогава ще дойдат феновете. А също и наградите.

Zoe Sugg

Какво е инфлуенсър

Това е личност, която е в състояние да повлияе значително на мненията и нагласите на другите поради своята репутация и авторитет по отношение на определени въпроси или области от интерес. Инфлуенсърът е способен да повлияе на покупките, политическия избор или вземането на решения на други хора. В реалния или виртуалния живот инфлуенсърът се радва на авторитет и е признат за експерт по конкретна тема.

Ясно е, че не е достатъчно да поддържаш блог или да отвориш канал в YouTube, за да станеш влиятелен. Не е достатъчно да си накупиш последователи и лайкове, за да имаш вид на много харесван и следван. Днес да изградиш истински авторитетен образ е все по-трудна операция. Въпреки това с няколко малки трика и с упорита работа наистина можеш да станеш ориентир за твоята аудитори.

Виж и тази публикация: Професионалното табло за управление в Instagram – за бизнес профили и създатели

Три основни принципа, над които да се съсредоточиш, за да станеш инфлуенсър

Трябва да си наясно и с това, че да станеш инфлуенсър, трябва да приемеш, че ще си уязвим, да приемеш риск, да се съгласиш да бъдеш критикуван. Уязвимостта е начин да получиш възможност да влияеш на хората и пазара. Малцина са готови да поемат рискове и затова малцина са наистина влиятелни хора. Както заяви Никола Коул в своята публикация:

Те искат да бъдат влиятелни, без да са различни.
Те искат да бъдат като всички останали, но същевременно да се открояват.
Истинското влияние не се изгражда по този начин.

Nicolas Cole

Според автора, aко наистина искаш да бъдеш влиятелен, има три основни принципа, върху които трябва да се съсредоточиш:

1. Стойност

Един термин, често използван и тъй като много се злоупотребява с него, може да изглежда празен. Но този термин има дълбоко значение.

Представи си, че си гид и развеждаш хора в една галерия пълна с великолепни произведения на изкуството. Спираш се с групата си пред едно от тях. Не е достатъчно да кажеш – гледайте това произведение. Ти трябва да ги поведеш в дълбочината на картината, скулптурата или каквото е. Да ги накараш да я разберат, да я оценят, да проникнат в нея. Да им покажеш нова страна, нещо интересно и малко известно. Ти трябва да умееш да предизвикаш в тях позиция, било тя на одобрение или критика, но позиция.

Стойност е, когато даваш нещо ново за размисъл, подтикваш разсъждение, поставиш под въпрос полезното и това, което може би е безполезно, въпреки факта, че „всички те правят това“. Когато освобождаваш такава стойност, тези, които те четат и следват, ще те считат за също толкова ценен.

Стойността не зависи от това колко „работа“ или „усилия“ влагаш. По-скоро зависи от количеството твоя работа, което е на разположение и достъпно. Зависи и от това, колко твоята публика е любопитна да научи какво споделяш.

2. Авторитет

Хората са склонни да вярват на някого, който е доказал, че може. Ако говориш за мода, без да показваш знания за този свят, за марките, за личностите, за тренда, модерния цвят, допълнения и т.н. ако нямаш снимки, облечен с модни облекла и артикули, няма да бъдеш надежден и влиятелен в този сектор.

Авторитет се печели, като покажеш какво ти харесва на теб, като насърчаваш, подкрепяш, разпространяваш идеи.

3. Разликата

Всеки голям лидер, във всяка индустрия, ниша, жанр и т.н., е преминал и винаги ще върви по своя път. Ако продължиш да се опитваш да бъдеш като всички останали, то с повече дисциплина, практика и вложено време ще постигнеш някакво ниво на успех.

Но за да бъдеш инфлуенсър и да откриеш свой собствен уникален стил, означава да си извървял целия този път, да си действал по правилата на всички други успели, а след това в един момент да  забравиш тези правила и да тръгнеш по своя собствен път.

Не можеш да изпъкнеш и да бъдеш запомнен, ако нямаш отличителните елементи, които правят така, че да се отделиш, да бъдеш различен, да бъдеш „виолетовата крава“(както го дефинира Сет Годин) на фона на останалата част на пазара. Но разликата е неудобно състояние, което включва рискове и критики. Можеш да бъдеш заобичан и оценен, но и противното –  мразен и подиграван. Масата не обича различните. Разликата трябва да бъде правилно подбрана за твоето аз, твоя стил и това, което наистина мислиш и предлагаш.

Наистина не е лесно, има рискове, които трябва да поемеш, но това е цената.

Заключение

Нали разбра, че можеш да станеш инфлуенсър, само ако споделяш знания, ценна и достоверна информация, която е от значение за интереса на хората.

Намирането на ниша е една от основните и важни стъпки от твоето пътуване по пътя на инфлуенсъра.

След това трябва да избереш област на експертиза според интереса си, какво искаш да работиш и с какво искаш да станеш известен.

Когато намериш своята ниша и област на експертиза, трябва да идентифицираш желанията, нуждите, предизвикателствата, целите на твоя идеален почитател и след това да създадеш едно фантастично представяне за твоята идеална аудитория.

Автор на основното изображение 木木 曉儀.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.