Как да тестваме колко надеждна е VPN защитата ни и има ли изтичане

Как да тестваме колко надеждна е VPN защитата ни и има ли теч на данни-

Когато ти се налага, прекарваш интернет трафика си през VPN (Virtual Private Network – виртуална частна мрежа). И смяташ, че си прикрил своя действителен IP адрес и местонахождението си. Но колко надеждна е VPN защитата ти и има ли изтичане на лични данни, може да се провери само с тестване.

Какво представлява VPN и за какво служи?

VPN или виртуалната частна мрежа, е защитен тунел между нашето устройство и интернет. VPN се използват за защита на онлайн трафика ни от подслушване, намеса и цензура, както и за деблокиране на цензурирани уеб сайтове. VPN скрива IP адреса и местоположението ни,
пази онлайн активността ни, не позволява да се четат данните ни, да се разкрива кои сайтове посещаваме или да  се ограничават определени видове трафик. Получаваме това, което искаме, дори ако сме в училищна или офис мрежа, която ограничава достъпа.

How VPN Works
Как работи VPN

По една или друга причина на всички ни в един момент става нужна VPN.

VPN са различни видове, безплатни и платени.

Разбира се платената VPN е по-добра от безплатна. Функционално, безплатна VPN е по-бавна, по-малко гъвкава, често пъти с ограничен трафик, няма сигурност какво прави с данните ни. Както казва една поговорка

Ако не плащате за продукта, вие сте продукт.

Основните браузъри имат много разширения за включване в безплатна VPN. Някои от тях са наистина добри.

Но дали изцяло можем да се доверим и как да проверим това?

Как да тестваме колко надеждна е VPN
Автор Joshua Oluwagbemiga

Колко надеждна е VPN защитата ни? Как да тестваме за течове?

Повечето потребители на VPN никога не се замислят да проверят дали VPN връзката е сигурна и работи правилно.

В тази публикация ще ти покажа инструменти, които се използват за тест на VPN връзките. Има няколко неща, които може да се объркат. Освен през публичния адрес IP, може да изтeче информация чрез заявки за DNS (Domain Name System), WebRTC (Web Real-Time Communication – уеб-комуникация в реално време), торенти и геолокация.

Ще тествам връзката си чрез сайта Ipleak.net. Този уебсайт проверява всички споменати по-горе методи за изтичане на данни. Обръщам внимание на всички данни, които виждам на страница му.

Пропуснах да кажа, че ще проверявам моята VPN безплатна връзка, която ми предоставя браузър Opera.

Тест на връзката без включване към VPN

Най-напред тествам връзката си без да съм включила VPN на Opera.

IP, DNS, WebRTC тест без VPN
IP, DNS, WebRTC тест без включена VPN

Естествено се показват още данни за компютъра ми, ОС, браузър и др. Това е вид информация, която всички сайтове, които посещавам, както и техните рекламодатели и всяка вградена джаджа, могат да виждат и събират за мен.

Сега включвам VPN на Opera браузър и отново правя тест.

Тест на връзката след включване към VPN

Не всички тези тестове се случват автоматично. Торент тестът, например, изисква малък торент файл (достъпен чрез магнитна връзка), чрез чието изпълняване се търси потенциално изтичане.

Тестът за геолокация е полезен, но запазването на местоположението е сигурно. Просто не трябва да позволяваме да се ползва местоположението ни, докато сме във VPN.

Как да тестваме колко надеждна е VPN защитата ни

Както се вижда, IP адресът ми е променен с такъв от друга държава. Няма изтичане на IP, DNS, WebRTC. Остава да направим проверка за изтичане на местоположение и тест на торент адреса.

Внимание: За този тест ползвах най-лесния начин – с вграденият в Опера VPN. Но ако ти трябва сериозна защита с криптиране, не те съветвам да го ползваш. Тъй като от друга страна, Opera VPN не е VPN, а представлява прокси сървър. Самата Opera е услуга, базирана в Норвегия, което я прави благоприятна за потребителите, за да предпазва неприкосновеността им в интернет. Но след като придоби Surf easy VPN, прокси услугата, базирана в Канада, която пък е част от Fives Eyes Alliance, ангажирана с потребителско наблюдение, не е добра идея за сигурност и поверителност за потребителя.

Тест на торент адреса и местоположениет при включена VPN

За да тестваме дали се установява торент адреса, кликваме както е показано на картинката на Activate.

Torrent address, geolocation detect-тест за торент адреса и местоположение
Torrent address, geolocation detect-тест за торент адреса и местоположение

Със стрелката показвам, че трябва да се кликне на Magnet линка, за да се добави към нашия торент клиент и после трябва да изчакаме резултатите, които ще се появят отдолу. Ще трябва да кликнем на Activate и за местоположението. Ако браузърът иска разрешение за показването му, даваме.

Изпълнявам тези неща и отдолу се появява карта на истинското ми местоположение. Под нея има надпис:

Ако горепосочената карта е правилното ви местоположение и не искате да разрешите този вид проследяване, уверете се, че функцията за геолокация на браузъра ви е деактивирана или инсталирайте разширение, което да фалшифицира вашата позиция.

Как да спрем изтичането на информация за местоположение

Един от начините да направим това е да укажем браузър, например Firefox, като браузър само за VPN. След това забраняваме заявките за местоположение в този браузър. Друга възможност е да използваме разширение за браузър, което предоставя фалшиво местоположение на уебсайтове, които го изискват.

Как предотвратяваме изтичане на WebRTC?

WebRTC изпълнява STUN (Session Traversal Utilities for Nat), протокол, който позволява да се открие публичния IP адрес. За да го деактивираме, действаме по следния начин:

За Mozilla Firefox: Въвеждаме about:config в адресната лента на браузъра. Търсим и отиваме на media.peerconnection.enabled, щракваме два пъти, за да го променим на false.

За Google Chrome и Opera: Инсталираме разширението ScriptSafe от уеб магазина на Chrome. То ще деактивира WebRTC в браузъра. Потребителите на Opera могат да използват това разширение, като предварително са включили разширението Install chrome extensions. След това могат да инсталират разширения на Chrome в Opera.

В моя случай, когато включих VPN на Opera браузър и активирах разширението ScriptSafe, изчезнаха всички течове на информация, както и геолокацията ми.

Трябва да кажа, че деактивирането на WebRTC може да наруши някои приложения и услуги, специално тези, които използват микрофона и камерата или автоматично са запомнили местоположението ни.


Тест на сайта Dnsleaktest

IPLeak наистина е добър тестов сайт, но няма нищо лошо да се осигурим с втора проверка срещу изтичане на DNS. Отиваме на DNSLeakTest.com и избираме теста Extended. Той обикновено е по-бавен, но си заслужава.

Някои други решения за надеждна защита

Много VPN услуги вършат добра работа за предотвратяване на различни изтичания на данни. Например да отбележа:

  • Безплатната HotSpot Shield до 500мб на ден (и за Android), от Microsoft Store.
  • TunnelBear е лесна за използване и предлага впечатляващи скорости. Безплатната опция е ограничена до 500MB на месец (заWindows и за Android).
  • Windscribe (за всички платформи) предлага до 10GB на месец безплатно ползване. Разполага с вграден рекламен блокер.
  • И най-накрая – Tor браузър. При него с теста нямаше никакво изтичане дори на географско положение.
  • Най-добрата комбинация е VPN + Tor.

Източници за първото изображение Uplabs.com  – автори Аsuresh_ui и Elitepixels, Pixabay.com.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.