Как да учим бързо с Тим Ферис, Фейнман и видеото на Марко Монтеманьо

Разликата между хората е само в това, дали те имат по-голям или по-малък достъп до знания. Лев Толстой

Тези дни отново ми попадна едно от полезните видеа на Марко Монеманьо. Тук ще го преведа със съкращения:

Видеото на Марко Монтеманьо – едно мега резюме на начините за научаване на каквото и да е

Да знаеш как да учиш бързо…Не само да четеш и запомняш…За 45 години никога не разбрах секретната формула…Но е вярно, че открих серия полезни съвети и направих моя персонален синтез, който ще опитам да ви предам в това видео. Тези техники и идеи, които ми се струват по-интересни. Всеки има своя метод да научава…И още нещо, което приемаме за даденост, че има серия от изисквания, които са важни: да се спи, за да си почине мозъкът, да се почисти…да имаш живот с физически упражнения…Трябва да имаш и минимална воля да научиш, защото ако я нямаш волята, не гледай това видео.

Кой има интересни неща да каже? Първият със сигурност е Тим Ферис. Има тази теория на D.S.S.S. с четири стъпки, за да се успее да се научи по-бързо една техника.

Първата стъпка се нарича Deconstructing  (разбиване на части, разнищване, анализиране)- нещо за което много говорят. Да разделиш една макро дейност, която трябва да научиш, на няколко малки части…По този начин получаваш голямо предимство. Всяка такава част после ти става близка, естествена и минаваш на следващата.

Друг хубав съвет на Тим Ферис е да се питаш всеки път, когато трябва да научиш нещо, кой може да го прави добре, без да е бил талантлив по природа в това. Например ако трябва да се научиш да играеш шах,  виждаш Magnus Carlsen, но той е бил гений още на 3 години. Трябва да видиш някой, който не е гений а е използвал метод и този метод е дал резултати. И вторият въпрос, който трябва да си поставиш е, кой е имал устойчиви и повтарящи се резултати, защото така показва, че методът функционира.

Втората стъпка на Тим Ферис е Selecting (избиране, индентифициране) – има винаги 20%, които дават 80% резултат… Например един език, първите 1000 думи са 75 – 80% от разговорите. Концентрираш се върху 20 %. Мисли за бизнеса – 20% от твоите клиенти правят 80% от приходите ти. Не трябва да знаеш всичко. Достатъчно е да се концентрираш поне в началото в 20те процента.

Третата стъпка я нарича Sequencing (подреждане в определен ред) – т.е. поставяне в точния ред на дейностите, които трябва да извършиш. Кои са необходимите неща, за да започнеш да правиш определена дейност? Например, ако трябва да изуча някоя книга, ми трябва химикалка. От ония хора съм, които без химикалка не чете…

Една хубава концепция за това има професор Barbara Oakley, която в Coursera е направила безплатен курс Learning How to LearnДа научим как се учи(1) . Това е разликата между концентрираната и дифузната реалност – Focused vs. Diffused Mode(2).

Последната стъпка на Ферис е да се поставят винаги Stakes (залози, поощрения, тласък) – да имаш поощрение всеки път, когато научиш нещо. Поощрението е, което те кара да продължаваш.

Гледах преди години едно интервю с Michael Phelps, в което казват: Колко пъти не си тренирал в последните 5 години? – Той гледа интервюиращия и казва: Не съм изпуснал никога ден тренировки в последните 5 години. Последователността. Ако ти един ден не отидеш в басейна, после трябва да възстановяваш два дена форма.

Оставяме Тим Ферис. Други съвети. Има т.нар. Feynman техника, която аз лично използвам. Да обясняваш на глас по прост начин, нещо което си научил. Feynman е бил много добър в обясненията и това функционира ефективно. Пробвайте след като научите нещо, да го обясните като че ли сте преподавател, обаче опитайте с простички думи.

Други полезни неща – използване на метафори помага да се разберат концепциите.

Да застанеш пред въпроси Защо? след като си учил. Въпросът те кара да намериш точното обяснение, да рзбереш дали си господар на материята.

И после, ако сте като мен, да имате краен срок. Казвам си – до тази дата трябва да науча това нещо. Трябва да успея да овладея тази техника. В училище, ако сте били като мен, си казвате – учех много по-добре под натиск. Защо? До понеделник трябваше да съм готов, защото имаше препитване.

Това е моето мега резюме.

Има още едно: Study less study smart на Youtube, което дава полезни индикации. Тим Ферис ви го казах. Курсът на Coursera идете да видите….И ще станем всички много по-научаващи…

(1) Курсът на Coursera Learning how to learn е със субтитри на български език и е много добър.

(2 )Focused vs. Diffused Mode – разликата между фокусирания и дифузния начин на мислене:

Фокусираният начин, това е концентрацията, мисленето с фокус.
Дифузното мислене е по-отпуснато състояние на мислене.

Видеото на Марко отново подканва за мислене, откриване, вдъхновява, че и ти можеш, стига да искаш и да се организираш. И да си последователен.

Виж какво разказва Марко в друго свое видео за триковете на мултинационалните компании за цигари

Методът на Тим Ферис за учене – D.S.S.S.

Тим Ферис става много известен с книгата си „4-часова работна седмица“. Той е доста интересен с неговото влечение да проучва и изпитва нови теории.  Ферис интригува.
В „The 4-Hour Chef“ въвежда модел за бързо учене с акроним D.S.S.S.: Deconstructing, Selecting, Sequencing, Stakes. Той твърди, че е успешно се прилага този подход за бързо учене на бални танци, езици, плуване и много други дейности. Да разгледаме още малко всеки една от стъпките:
Разбиване на части. При първата стъпка имаме за цел да идентифицираме ключовите характеристики на основната практика, която трябва да овладеем (или книга, тема, която трябва да научим). Трябва да се опитаме да разберем кои елементи от цялото са от съществено значение за крайния резултат. Съсредоточаваме се върху резултата и как ще го измерим.
Избиране. Ферис е запознат с принципа на Pareto и във втория етап ни казва, че трябва да открием онези качествени характеристики при изучаване или работа по някой въпрос, които ще произведат най-голям резултат. Т.е. да открием 20% от дейностите, които ще се произведат 80% от резултата.
Последователност. След като идентифицира най-производителните 20% се фокусира върху оптималния ред или последователността на стъпките на процеса. Използва малки и кратки тествания, генерирайки данни за сравняване на последователността всеки път.
Залози. И накрая, Тим Ферис, като добре запознат с човешката психология, добавя елемент на отчетност и на стимул. Това е добър начин за мотивация и за поемане на отговорност.

Прочети още за Tim Ferriss и най-новата му книга „Инструменти за Титани“

Техниката Feynman, за да разбираме, учим и запомняме

Richard Feynman е премия Нобел за физика през 1965 г.

Система за научаване по прост, но гениален начин. Фейман обичал да преподава и обяснява по много разбираем начин. В какво се състои неговата техника:

Върху лист хартия най отгоре написваме концепцията, материята, която искаме да разберем и запомним.

Започваме да я описваме на някого, който не я познава или разбира. Тук, за да обясним добре концепцията на въображаемия ученик, трябва добре да си изясним неясните пункти. По този начин откриваме и за себе си къде нещо не сме донаучили и доразбрали.

Ако се усетим затруднени в обясненията, се връщаме да четем и изучаваме отново теорията. И така, докато не станем в състояние да я обясним подробно и с разбиране.

Обмисля се и се редактира обяснението, за да се изгладят недоизпипаните места, да се систематизират, да се опростят.

Безплатните курсове на Coursera

Coursera е една от най-големите платформи, които се занимават с предаване и управление на съдържание, произведено от университетите. Създадена е от Университета в Станфорд и е базирана в Mountain View на Google. Има 24 милиона регистрирани потребители през февруари 2017 г.. Съдържа лекции от различни дисциплини. В края на курса при желание се издава сертификат, който е платен. Курсовете траят 4-6 седмици, от 4 до 10 часа на седмица. Видеата на курсовете са много интерактивни, има винаги субтитри на английски, а и на други езици. Отдолу има транскрипция на видеото. Специално курсовете на професор Barbara Oakley – Да научим как се учи можеш да ги четеш и на български, докато гледаш видеото.

Coursera може да намериш и за мобилните устройства.

Ето накрая и едно систематизиращо видео по темата, направено с Lumen5:

 

Тук е мястото, ако искаш да споделиш някои свои техники за учене, съществуват още толкова много.

 

Съдържание
Как да учим бързо с Тим Ферис, Фейнман и видеото на Марко Монтеманьо
Име на публикацията
Как да учим бързо с Тим Ферис, Фейнман и видеото на Марко Монтеманьо
Описание
Да знаеш как да учиш бързо и как да научаваш.Монтеманьо за пореден път вдъхновява, споделяйки своя опит с различни системи за ефективно учене.
Автор
Име на сайта
Ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.