Как да увеличиш коефициента на конверсия на уеб сайт с ръчно изработени произведения

Занимаваш се с ръчно изработване на произведения на изкуството и полезни предмети? Тогава тук има информация за теб.

Ако се занимаваш с някакъв вид създаване на ръчно изработени произведения и искаш да увеличиш коефициента на конверсия в сайта си, има няколко стратегии, които могат да ти помогнат в този процес. В тази статия ще разгледам някои от тях и ще ти дам съвети как да ги приложиш.

Най-напред няколко пояснения.

Как да увеличиш коефициента на конверсия на уеб сайт с ръчно изработени произведения1
Как да увеличиш коефициента на конверсия на уеб сайт с ръчно изработени произведения

Какво е коефициент на конверсия?

Повечето посетители само се разхождат и разглеждат из сайта – не купуват, не се обаждат, не се абонират за бюлетина. Много малък процент се пада на тези, които извършват целенасочени действия и носят печалба на компанията. Това е превръщането на „просто потребители“ в клиенти – конверсията.

При равни други условия увеличаването на конверсията означава увеличение на печалбите, така че се използват специални методи за увеличаване на процента на конверсия (Conversion Rate – CR).

Твоят процент на конверсия или реализация е процентът на посетителите на твоя сайт, които изпълняват желаната цел – реализация, от общия брой посетители. Високият процент на реализация е показател за успешен маркетинг и уеб дизайн: това означава, че хората искат това, което предлагаш, и лесно могат да го получат.

Конверсията на уебсайта е индикатор, който ти позволява да оцениш процента на посетителите, които са изпълнили целевото действие спрямо общия им брой. Изчислява се така:

Умножението по сто се използва за нормализиране на данните, трансформирането им в процент. Процентът на конверсия е изключително важен за сайтове за електронна търговия поради много конкретна причина: безполезно е да се привличат посетители към такъв сайт, ако те след това не конвертират, т.е. не правят поръчки. Тъй като целта на електронната търговия е да продава, процентът на реализация показва колко добри са мениджърите на сайта в постигането на тази цел.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Какво представлява целево действие

Посетителите на уебсайта могат да правят (или да не правят, ако никой не се е погрижил за увеличаване на конверсиите) следното:

  • да кликнат върху връзка или банер;
  • да поръчат продукт;
  • да създадат личен профил (регистрация);
  • да въвеждат данни в електронен формуляр;
  • да се съгласят да получават имейли;
  • да задават въпроси във формите за контакт;
  • многократно да преминават от една страница на друга, без да напускат сайта.

Извършването на всяко от тези действия е конверсия и има положително въздействие върху крайния резултат.

Някои основни предварителни действия

Определи своята целева аудитория

За целта ще трябва да вземеш предвид няколко фактора, като възраст, пол, професия и интереси на своята аудитория. Това ще ти позволи да създадеш съдържание, което отговаря на нейните специфични нужди и очаквания.

Например, ако твоята аудитория е от предимно жени на възраст между 25 и 35 години, може да искаш да създадеш ръчно изработени произведения върху теми като мода, красота и поддържане на външния вид.

Разбери нуждите и очакванията на своята аудитория

След първата крачка по определянето на твоята целева аудитория, опитай се да разбереш нейните интереси – произведения на изкуството, практични предмети, схеми – чрез проучвания, обратна връзка и анализ на данни. По този начин можеш да приспособиш своята продукция към техните предпочитания и да предложиш решения на тяхното търсене.

Например, ако аудиторията ти е предимно жени, които често почиват на море, може да искаш да създадеш красиви шалове и летни рокли, парео, саронг, което ще им придаде по-привлекателен, интересен и екзотичен външен вид.

Свържи уеб сайта си със социалните медии

В този случай не става въпрос само за присъствие на марката в социалните медии, но и за активни общувания с аудиторията ѝ.

Определи къде твоето присъствие трябва да бъде най-наситено. Не забравяй Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube (и Shorts).

Свържи сайта си с уебсайтове, където евентуално си представил свои артикули за продажба, например Etsy.

Стратегии с които да увеличиш коефициента на конверсия на твоя уеб сайт с ръчно изработени произведения

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Покажи лицето на продукта

Създай в сайта си персонализирани картички на всеки елемент от продукта. Тази стратегия е една от основните задачи за увеличаване на конверсиите в сайт на артисти и други майстори. Дори сайтът ти да не продава директно, в публикациите помести тези картички – описания с привлекателни снимки – за всеки продукт.

Покажи лицето на продукта
Покажи лицето на продукта

Създаването на атрактивни и информативни продуктови визитки с красиви снимки и увлекателни описания е това, което трябва да направиш на първо място. Твоята цел е да продаваш продуктите си, затова описанията трябва да са ясни и информативни.

Пример: Създай картички за всяка колекция от керамични изделия и ясно опиши всяко изделие, включително неговите размери, тегло, мотив, всякакви подробности, които разказват повече за него.

За целта можеш да използваш модерни AI инструменти, задавайки им подходящи заявки. Добрият каталог ще помогне на потенциалните клиенти да получат пълна информация за продуктите и да вземат решение за покупка. Освен това такъв каталог винаги печели уважението на аудиторията, защото показва любовта ти към всеки продукт, изработен от теб. Това е много ценно.

Използвай качествени снимки

Висококачествените снимки са ключов елемент, който влияе върху решението за покупка на даден продукт. Обърни необходимото внимание на създаването на ярки, ясни и привлекателни снимки на произведенията си.

Използвай качествени снимки
Използвай качествени снимки

Когато правиш снимки, използвай добро осветление, интересни ъгли и показвай детайли на продуктите. Използвай подходящ размер. Покажи ги в действие или на публично място, ако е подходящо, в специфична среда, която показва употребата им. Използвай снимките за проектиране на продуктови картички и за илюстриране на статии в блога си. Това също ще покаже твоето сериозно отношение и ще помогне на аудиторията ти да придобие представа за работата ти. Това ще бъде и добро насърчаване за покупка.

Използвай видео

Друг ефективен начин за увеличаване на конверсиите в блог за занаяти, е да публикуваш кратки видеоклипове за своите произведения и процеса на създаването им. Последните обикновено работят изключително добре, защото в такива видеоклипове се показва „раждането“ на продукта, неговата история. Видеоклиповете позволяват на аудиторията ти да разбере по-добре продуктите ти и да изгради доверие към твоята марка. Можеш да покажеш процеса на моделиране, рисуване, плетене, рязане или да опишеш характеристиките на продуктите си. Това ще ти помогне да изградиш по-силна връзка с абонатите си и да ги ангажираш с покупката на своите произведения.

Ако не си достатъчно добър в писането на сценарии за видеоклипове, изкуственият интелект може да ти помогне и тук.

Опростяване на процеса на поръчване

Когато потенциалният клиент взема решение за покупка, е важно процесът на поръчване да бъде възможно най-удобен и лесен. Увери се, че сайтът ти разполага с удобна за потребителя система за поръчка, в която купувачът ще се придвижи бързо. Опрости процеса на попълване на формуляра за поръчка, предложи различни възможности за плащане и доставка. Колкото по-малко са пречките, които стоят на пътя на покупката, толкова по-голяма е вероятността посетителят да стане твой клиент.

Оптимизирай дизайна и структурата на уеб сайта си

Атрактивният дизайн и добре организираната структура насърчават преглеждането на артикулите и взаимодействието на публиката. Той трябва да изразява твоята идентичност и да е в съответствие с очакванията на твоята аудитория. Направи сайта лесен за навигация.
Организирай съдържанието си в добре дефинирани категории и подкатегории, така че посетителите да могат лесно да намерят това, което търсят. Използвай ясна и проста лента за навигация с връзки към важни страници като начална страница, страница със статии и страница за контакти. Избери хармонична цветова палитра и четлив шрифт, за да подобриш изживяването при четене. Освен това се увери, че сайтът ти е адаптивен, т.е. оптимизиран за гледане на мобилни устройства. Всички тези препоръки ще са полезни и за подобряване на позиционирането на сайта ти в търсачките.

Приложи SEO техники, за да увеличиш видимостта на сайта си

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Техниките за оптимизация за търсачки (SEO) са от съществено значение за увеличаване на видимостта на сайта и привличане на повече посетители. Ето два съвети, освен горните по дизайна и структурата на сайта:

  • Използвай подходящи ключови думи при описване на своите произведения.
  • Определи ключовите думи, които са най-подходящи за твоята аудитория и ги вмъкни във съдържанието на картите на продуктите, в заглавията, в описания и изображения.
  • Проектирай CTA бутони, които да съдържат кратко, ясно и мотивиращо съдържание, подтикващо потребителите да извършат целевото действие. Когато създаваш CTA бутон и проектираш неговото съдържание, си задай два въпроса: какво искаш потребителят да направи и защо трябва да го направи?

Редовно актуализирай абонатите си

Връзката с абонатите ти е важен аспект от увеличаването на конверсиите. Множество успешни блогъри, занимаващи се със занаяти, поддържат връзка с новите клиенти чрез социалните медии и бюлетините по електронна поща. Редовните актуализации, предлагането на отстъпки за абонатите, известията за събития или нови артикули за продажба ще ти помогнат да задържиш вниманието върху продуктите си. Опитай се да установиш персонализирана връзка с аудиторията си и да създадеш дългосрочни отношения с клиентите си.

Заключение

Повишаването на конверсиите при сайтове за ръчни произведения и сайтове на артисти може да се постигне чрез прилагане на ефективни стратегии. Създаването на персонализирани картички-описания, използването на качествени снимки и видеоклипове, опростяването на процеса на поръчка и редовното актуализиране на абонатите ще ти помогнат да привлечеш повече клиенти и да увеличиш продажбите. Не забравяй, че текстовете за продажби също играят важна роля, затова създавай ефективно съдържание.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.