Как да заключим папка или файл с парола във Windows

Как да заключим папка с парола във Windows 10

Има ли сигурни начини да заключим папка с парола във Windows?

Ние всички имаме файлове  на компютъра си, които бихме искали да скрием от колеги или роднини, ползващи същия компютър. За щастие, във Windows можем да пъхнем файловете, които искаме да запазим в тайна от чужд поглед, в секретна папка, и да я защитим с парола. И най-хубавото е, че можем да го направим, без да използваме допълнителен софтуер, или само софтуер за архивиране, който е в наличност във всеки компютър.

Следващият процес за защита на достъпа до папка с парола работи много добре.

Виж и това: Как да скрием папки и файлове в Windows без инсталиране на друг софтуер

Но за да се увериш в безопасността му, първо трябва да го изпробваш като използваш файлове, които можеш да си позволиш да загубиш. Увери се, че запазваш някъде на сигурно място запис на точната парола, използвана за заключване на секретната папка. Ако загубиш паролата, файловете ти ще изчезнат. Ако са само скрити без парола, можеш да използваш командата на CMD интерфейса DIR. Но ако е поставена сложна парола, която си забравил, остава само надеждата да ги откриеш, възстановявайки системата до предишна дата.

Криптиране на файлове

Повечето от методите за скриване на файлове и папки не са надеждни, когато имаш пред себе си технологично добре подготвено лице, което знае какво и как да търси в компютъра ти.

Тогава какъв надежден начин за премахване на достъпа до нашите папки и файлове, които съдържат конфиденциална информация, можем да намерим? Без да ползваме сложни външни програми, можем да криптираме файлове или цели папки така, че никой да няма достъп до тях, без да знае паролата.Разбира се, когато решим да отворим нашата криптирана папка, имаме две неудобства – трябва да помним паролата си и имаме малко забавяне на достъпа до нашата информация.

Криптиране със 7-Zip

Най-лесния начин е със създаване на криптиран ZIP файл,  като използваме програмата 7-Zip за Windows. Може свободно да се свали дори в портативен вариант от този сайт.

Ето как става криптирането:

Разглеждам случай на портативната програма. След като сме я инсталирали в местна папка, стартираме 7-ZipPortable.exe файла. В откритите папки търсим нашата или файла, който искаме да криптираме. Селектираме го и кликваме на знака + ADD, горе в ляво в прозореца на 7-Zip. Отваря се нов прозорец. Показва ни метод на криптиране AES-256 и полета за въвеждане на парола. Тя трябва да е надеждна: поне 10 знака, включително цифри, както и малки и големи букви.

Препоръчва се и да се постави отметка в полето Шифроване на имена на файлове – Encrypt file names. Факт е, че ако някой се опита да отвори този архив, той разбира се, не може да отвори файловете без парола, но ще види имената им. Ако им направим криптиране, нищо подобно няма да се случи.

Забележка: По подразбиране архиваторът намалява размера на файла, който архивира. Това се случва без загуба на качество, но отнема известно време. Може да се деактивира тази опция, като изберем да няма компресия.

Въвеждаме паролата и потвърждаваме с OК.

Как да заключим папка с парола във Windows 10 - 1

Изтриваме оригиналната неархивирана папка.

Криптиране чрез WinRAR

Предполага се, че имаме инсталирана програмата за архивиране WinRAR. Кликваме над нашата папка или файл с десен клавиш и избираме от контестуалното меню да я добавим към архив – Add files to archive. Ще се отвори нов прозорец. Кликваме на Set password–>ОК–>Enter password.

Как да заключим папка с парола във Windows 10 -2

След като Winrar създаде заключения RAR, той ще изглежда като всеки друг. Можем да го изпращаме по имейл, да го преместваме, но когато някой се опита да отвори съдържащите се в него файлове, ще бъде поискана паролата. И в този случай имената на файловете могат да бъдат видяни и без парола, ако не са криптирани.

Можем да защитим с парола и съществуващ RAR архив. Всичко, което трябва да направим, е да го отворим с WinRAR, да изберем Convert archives от менюто Utilities (Помощни програми ) на програмата, да щракнем върху бутона Compression (Компресия) и да поставим отметка за въвеждане на парола – аналогично на казаното по-горе за нов архив.

Заключение

Възможно ли е да бъде хакнат такъв архив? Теоретично, да. Има специални програми за отваряне на пароли. И ако е проста (например 123), тогава тези програми ще се справят бързо. Но ако кодът се състои от числа, малки и големи букви, подредени в случаен ред, с добавени допълнителни символи, а броят им е повече от 12, тогава шансът е минимален.

 

Ако искаш да скриеш на сигурно място един файл, скрий го в изображение, ето как: Как да скрием файл или папка в изображение

Източник на основното изображение Pixnio.com.

Източник за първото изображение Pngtree.com Freepic.com, Designed by Kjpargeter / Freepik

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.