Как да запазим уеб страница като PDF файл на компютъра си без разширения

Как да запазим уеб страница като PDF файл на компютъра си

Как да запазим уеб страница като PDF файл на компютъра си, без да инсталираме допълнителни разширения. И то да я запазим с изображенията, коментарите и чудесно изглеждаща. Как става? Отговорът ни дава Опера браузър. Ето как да използваш контекстното менюто на Opera, за да запазиш уеб страница като PDF файл.

Спмняш ли си, че имаше време, когато се нуждаехме от виртуален PDF принтер на трети страни, за да запишем определен документ като PDF файл в Windows. Тогава Microsoft ни влезе в положение и включи собствен PDF принтер в Windows 10. Така премахна необходимостта от инсталиране на допълнителни програми за целта.

После дълго време се нуждаехме от различни разширения към браузърите, за да запазим уеб страница в компютъра си във вид на PDF файл.

Сега можем да избегнем инсталирането на разширения, за да си свалим уеб страница като PDF файл. Това става, ако използваме браузъра Opera.

Запазване на уеб страница като PDF файл в Opera браузър без приложения на трети страни

 

Още от версия 50 на Opera, разработчиците на норвежкия браузър, основан 1995 г., добавят Save Page as PDF функция в контекстното меню.

Opera запазва уеб страница като PDF файл на компютъра

За да създадеш PDF файл от уеб страница, използвайки браузър Opera, можеш просто да кликнеш с десния бутон на мишката, където и да е на тази уеб страница. Избери Запазване като PDF (Save as PDF) от менюто, което се показва. Ако не виждаш този елемент, тогава или използваш по-стара версия от 50-та на Opera, или си щракнал с мишката върху някое изображение, видео, а не върху празно поле на страницата.

PDF файлът от отворената уеб страница се генерира много бързо, дори от големи уеб страници.

Генерираният PDF няма никакви ограничения за сигурност и съдържа всички използвани шрифтове, вградени в самия PDF документ. Изглежда съвсем същия като уеб страницата. запазва точно това, което вижда браузърът ти и е отличен за четене офлайн. Ще можеш да го отвориш с твоя PDF Reader по подразбиране.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Разлики на генерирания от Opera PDF с генерирани

от разширения файлове

Тази опция на браузър Opera можем да наречем приятелски настроена към екрана. Тя е оптимизирана да записва точно това, което виждаш. Полученият документ е удобен за четене офлайн за разлика от получения документ от виртуалния принтер Print, наличен в диалоговия прозорец. PDF файл, получен от Print, често е с размазани, изядени или смесени редовете.

PDF файлът, генериран със Save as PDF, ще бъде по-малък от обикновен скрийншот на цялата страница. Например скрийншот чрез разширението Nimbus Screenshot и съхраняван във формат PNG е доста по-голям и се получава бавно.

При друго сравнение – с PDF файла, получен с разширението FireShot, се създава в пъти по-бързо и е доста по-малък.

В сравнение с PDF файла, образуван чрез Print Friendly, PDF файлът на Opera е малко по-голям, но включва евентуалните коментари, което е наистина полезно в някои случаи. Все пак, ако искаш по-кратък вариант на уеб страницата без реклами, ненужни изображения, коментари и с възможност за премахване на ненужните абзаци, по-подходящ е Print Friendly. Но е и по-бавен и изисква повече действия от потребителя.

Проблеми при запазването на много дълга страница в PDF

Виж още: Конвертиране на уеб страница в PDF файл – три бързи и перфектни начина

Проблеми при запазването на много дълга страница в PDF с функцията в Opera понякога се получават. Adobe Acrobat Reader не успява да прочете изцяло PDF файлове, образувани от дълги уеб страници.  Ще се появи съобщение за грешка: Размерите на тази страница са извън обхвата, съдържанието може да бъде отрязано – The dimensions of this page are out of range – Page content might be truncated, и запазената страница няма да е пълна, отрязва се началната част. Adobe Acrobat Reader работи само със страници с дължина до 200 инча=5080 мм.

Давам пример с една и съща уеб страница преобразувана в PDF файл, по-дълъг от 200 инча.

Дълги пдф не се отварят целите

 

Как можем да разрешим проблема и да прочетем целия запазан PDF файл?

Разрешението е много просто – в тези случаи използваме друг четец на PDF, например

 

Запазване на уеб страница като PDF в Opera за Android

И в Opera браузер за Android също може да използваме неговата функция за преобразуване на уеб страницата в PDF файл и запазването и върху мобилното устройство.

Отиваме върху страницата, която искаме да запазим. Кликваме на 3-те точки горе вдясно и после
–> Save as PDF.
Save as PDF - Opera в Android

Заключение

Opera е наистина много бързо и успешно развиващ се браузър. Характерен е със своята стабилност и държеливост на много отворени табове, бързина на отварянето, безплатен VPN и още много интересни опции.

Източник на основното изображение – Русенската опера – Wikipedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.